Δημοσιεύτηκε: 04 Νοέμ 2009, 18:52
από Apopas
logari81 έγραψε:Έχουνε φτάσει ήδη ενα ΠΟΛΥ καλο επιπεδο. Αυτην την στιγμη έχουν φτασει το επίπεδο της Intel για σχεδόν ολα τα μοντελα καρτων ATI (βάλε fedora 12 π.χ. κι ότι καρτα ΑΤΙ και να εχεις θα εχεις 3D με την εγκατασταση). Αυτό που δεν κατανοούν όσοι παραπονιούνται ειναι ότι τον τελευταίο 1μιση χρόνο στο έργο radeon έγινε μια τεραστια δουλεία υποδομης, βλ. randr 1.3, radeon-rewrite, KMS, DRI2. Οι άνθρωποι (καποιοι απο redhat, καποιοι απο ΑΤΙ/AMD σε ημιεπαγγελματική βαση και πολλοι εθελοντες) εχουν συμμαζέψει σε 1,5 χρόνο (φυσικα βασιζόμενοι στην δουλεια της Intel) το χάος που υπήρχε στον Xorg σε σχέση με το ζήτημα 3D δημιουργώντας ενα πλήρως δυναμικο σύστημα με λέξεις κλειδια: modularized, dynamic, loadable, userspace. Αυτην την εποχή το εργο υποδομης εχει σχεδον ολοκληρωθει (λειπει η ενσωμάτωση του gallium3D) και αν φανταστω το ανθρωπινο δυναμικο που θα απελευθερωθει, υποθετω ότι σε μερικούς μηνες θα φτασουν το επίπεδο 2.0 ή 3.0 της Opengl για τις καρτες που το υποστηρίζουν, που είναι το μονο ουσιαστικο που λειπει σήμερα.

Δεν διαφωνώ για την τεράστια δουλειά που έχει γίνει στον X-server. Αλλά το επίπεδο των Radeon driver δεν είναι ακόμη εκεί που χρειάζεται ώστε καν να θεωρείται ικανοποιητικό. Για παράδειγμα με τον proprietary fglrx έχεις καλό 3D αλλά κακό 2D ενώ με τον ελεύθερο ακριβώς το ανάποδο. Ένα πέρασμα από το phoronix.com είναι αρκετό για να δούμε τη διαφορά.

logari81 έγραψε:Εννοείται πως για αυτο φταιει ο κλειστος οδηγός της Nvidia. Πιστεύω έτσι το εννοείς κι εσύ σωστα; Απλά όπως το γραφεις ειναι σαν να φταιει το ιδιο το Linux ή εμεις γιαυτο. Φταίει η nvidia που κατηγορηματικά αρνειται να βοηθησει την ανάπτυξη των ανοιχτών οδηγων. Intel και ATI με ανοιχτους οδηγους δεν χρειάζονται καν xorg.conf για να λειτουργησουν.

Apopas έγραψε:Εδώ εναποθέτω τις ελπίδες μου στον nouveau drive

Δεν ειμαι πολύ αισιόδοξος. Έχουν συμβαλλει κι αυτοι πάρα πολυ στο συμμαζεμα του xorg αλλα χωρις specs απο την nvidia φοβαμαι ότι θα τους μεινει η υποδομη. Εκτος κι αν κάποιοι από αυτους που δουλευουν στο project ειναι insiders της nvidia κι απλώς δεν το λενε για νομικους λογους.[/offtopic]

Δεν φταίει το Linux αλλά ο απλός χρήστης δεν το ξέρει αυτό και κατά πάσα πιθανότητα δεν νοιάζεται. Εναποθέτω όμως τις ελπίδες μου στον nouveau driver επειδή θα δει τρομερά ποσοστά βελτίωσης βασιζόμενος στο Gallium3D. Χωρίς αυτό ήταν καταδικασμένος τόσον καιρό.