Δημοσιεύτηκε: 05 Δεκ 2009, 18:48
από Apopas
Epirotes έγραψε:Περί σεβασμού ή μη και χλευασμού ή μη. Εγώ όταν χλευάζω τα (Σ)Βίστα έχω έναν εμπεριστατωμένο λόγο και το κάνω στηριζόμενος σε προσωπική εμπειρία με το εν λόγο λειτουργικό σύστημα (στην συνέχεια ΛΣ), δεν αναμασάω κάτι που διάβασα κάπου ή κάτι που είναι της μόδας και σικ επειδή είμαστε ένα φόρουμ που έχει ως θέμα ένα λειτουργικό σύστημα που λέγεται Ubuntu και είναι παρακλάδι του Λίνουξ.

Το θέμα είναι ότι όλοι σχεδόν όσοι ασχολούνται με Linux έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν λειτουργικά της MS. Επίσης, επειδή οι παλιότεροι Linuxάδες, κακά τα ψέμματα, έχουν μεγαλύτερη εξοικίωση/αγάπη με τους υπολογιστές έχουν διατελέσει ουκ ολίγες φορές τυπικά ή άτυπα τεχνικοί. Εγώ, για παράδειγμα, έχω εγκαταστήσει/επισκευάσει πολλάκις windows συστήματα από την εποχή των 98 και μετά, σαφώς περισσότερες φορές απ' ότι Linux. Το να λες δλδ ότι οι Linuxάδες δεν έχουν εμπεριστατωμένο λόγο και προσωπική πείρα παίρνοντας η μπάλα τους πάντες, είναι ψευδές και προσβλητικό.
Βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί που απλά αρέσκονται να χλευάζουν δίχως προσωπική εμπειρία, αλλά αυτό δεν είναι κανόνας και συμβαίνει περισσότερο από τη μεριά των φίλων των windows οι οποίοι, ως επί το πλείστον, έχουν χαμηλή γνώση υπολογιστών και δεν είχανε κάποια επαφή με λειτουργικό Linux ή το πολύ, πολύ να το κοίταξαν μία φορά επιφανειακά.
Σημείωση: Το Ubuntu δεν είναι παρακλάδι του Linux, αλλά διανομή που χρησιμοποιεί τον πυρήνα Linux, όπως το Fedora, Gentoo κλπ. Παρακλάδι, στη γλώσσα των υπολογιστών ονομάζεται fork. Έχω υπ' όψιν μου ένα τέτοιο fork του Linux αλλά μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή.

έγραψε: Κάνοντας πλάκα και χλευάζοντας τα ΛΣ της MS, δεν βοηθάς να προσελκύσεις κόσμο, απλά απωθείς κόσμο δίχως λόγο. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι σκοπό έχει αυτή η πλάκα κι αυτός ο χλευασμός.

Ο κάθε είδους χλευασμός δεν έχει, πάντα, κάποιον σκοπό, αλλά πολλές φορές είναι φυσιολογική εξέλιξη γεγονότων. Για παράδειγμα, όταν εμένα ο ξάδερφός μου που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή μόνο για να βλέπει τσόντες, μου τον έφερε για τρίτη φορά σε ένα εξάμηνο να του τον «φτιάξω» επειδή έληξε το antivirus του αλλά δεν θέλει να του εγκατστήσω Ubuntu, έχει κερδίσει επάξια το αντικείμενο της χλεύης μου.Το ίδιο θα συνέβαινε και σε ανάλογη περίπτωση, άσχετη από υπολογιστές και λειτουργικά, που θα επέμενε αμετάκλητα σε κάτι που δεν τον συμφέρει.
Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών Linux, δεν είναι απλά χρήστες Linux με τη στενή έννοια, αλλά χρήστες ελεύθερου λογισμικού εν γένει. Κατ' αυτούς, η οποιαδήποτε σύγκριση ποιότητας μεταξύ δύο λειτουργικών συστημάτων ή software γενικά, ξεκινά με γνώμονα εάν το εν λόγω προϊόν είναι ελεύθερο και κατά δεύτερο λόγο με το τι έχει να αποδείξει από θέμα επιδόσεων, τεχνολογίας και κόστους. Με άλλα λόγια, εάν περάσει το πρώτο μέρος, τότε συζητούμε και για τα υπόλοιπα. Εφόσον, λοιπόν, ένεκα διαφήμισης από τον περισσότερο κόσμο, από το διαδίκτυο και από τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται αναπόφευκτα μπροστά σε τέτοιες συγκρίσεις, τις θεωρούν άκυρες και βεβιασμένες, επειδή ακριβώς δεν λαμβάνεται υπ' όψιν ο γνώμονας τον οποίο έχουν θέσει απαραίτητο για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε σύγκρισης. Χλευάζουν, και αποστρέφονται λοιπόν, τα κλειστά προϊόντα, επειδή δεν πληρούν τη βασική προϋπόθεση χρήσης τους. Απλά τυγχάνει, λόγω ποσοστών, αυτά να είναι κατά πρώτο λόγω windows και κατά δεύτερο macosx.

έγραψε:Και γιατί προσβάλλομαι, γιατί σ' αντίθεση με τους περισσότερους που προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις, εγώ, για τους δικούς μου λόγους, γουστάρω κι έχω (πληρωμένα κι όχι πειρατικά) και ΛΣ της MS, κι όταν μιλάω γι' αυτά μιλάω εκ πείρας κι όχι εξ ακοής, ή εξ αποστάσεως.

Κι εγώ, από την άλλη προσβάλλομαι και μειώνομαι όταν χρήστες βλέπουν το Linux ως απλά ένα άλλο λειτουργικό όπως τα windows και το macosx, γιατί έτσι, έμμεσα, αντιμετωπίζουν εμένα που το προωθώ και ξοδεύω χρόνο λύνοντας προβλήματα άλλων και γράφοντας οδηγούς χρήσης, ως υπάλληλο και διαφημιστή κάποιας εταιρίας.
Επίσης, το γεγονός ότι εσύ όπως λες «γουστάρεις» να αγοράζεις και να χρησιμοποιείς κλειστά λογισμικά δεν βοηθάει καθόλου στη συζήτηση και στην αποφυγή διενέξεων ή παρεξηγήσεων. Ωραία, εφόσον τα χρησιμοποιείς θα τα έχεις ανάγκη ή θα τα γουστάρεις, ευκόλως εννοούμενο που καλώς παραλείπεται. Κι εγώ μπορώ να πατήσω πάνω σ'αυτό και να πω «Γουστάρω να χρησιμοποιώ Ubuntu επειδή όλα τα άλλα λειτουργικά και διανομές είναι σκουπίδια και οι χρήστες τους είναι βλάκες με περικαφαλαία και δεν ξέρουν τι τους γίνεται και και και...». Το θέμα είναι πάντα το γιατί. Οπότε, για να μπορέσει αυτή η συζήτηση να καταλήξει κάπου και ο χρόνος μας να μην πάει περίπατο, θα σε παρακαλούσα ευγενικά, να μου παραθέσεις τους λόγους αυτής της προτίμησής σου (συγγνώμη αν τους έχεις αναφέρει σε προηγούμενα post του νήματος αλλά εγώ πρώτη φορά γράφω εδώ και ειλικρινά, είναι δύσκολο να μετροφυλλήσω όλα τα post σου και να ψάχνω για πιθανές αναφορές, οπότε θα προτιμούσα να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση όπως ξεκίνησε, εκ του μηδενός).

έγραψε:Για τον φίλο που παρεξηγήθηκε γιατί βάζω κάποιους σε καλούπι αποκαλώντας τους "σκληροπυρηνικούς" Λινουξάδες, συγνώμη, αλλά πες μου εσύ έναν πιο δόκιμο όρο και θα τον χρησιμοποιώ από δω και μπρος.

Είναι τόσο εύκολο να καταννοήσεις εντελώς λανθασμένα κάποιον τον οποίο δεν ξέρεις και μιλάς μαζί του μόνο μέσω forum που το γεγονός να του βάζεις ταμπέλες κάνει τα πράγματα ακόμα περισσότερο παραννοήσιμα. Κι εγώ θα μπορούσα να απευθύνομαι σε όσους χρησιμοποιούν windows μαζί με Linux ως «επιφανειακούς Linuxάδες» και να απολάμβανα τον επευφημισμό των ομοίων μου αλλά θα είχα κάνει απλά ένα χαζό λάθος που θα απέτρεπε οποιαδήποτε αίσια έκβαση, οποιασδήποτε συζήτησης.

έγραψε:Και όχι, το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζομαι ως πολυσυμπαντικός, κι ας ακούγεται εξευγενισμένο αυτό σε κάποιον, το διατηρώ για τον εαυτό μου. Εξάλλου ούτε ο όρος που μου προτάθηκε αντ' αυτού (double booter) δεν μου αρέσει, γιατί είναι καταρχήν Αγγλικός και δεύτερον δεν με περιγράφει καν σωστά γιατί δεν είναι διπλό αλλά τριπλό το σύστημα εκκίνησης που έχω.

Δικαίωμά σου σαφώς, αλλά επειδή το πολυσυμπαντικός σε οποιαδήποτε φράση που δεν αναφέρεται σε λειτουργικά συστήματα μπορεί να προξενήσει μπέρδεμα γι αυτό το είπα. Multi booter είναι ακριβώς αυτό που εκφράζει κάποιον που χρησιμοποιεί τρία λειτουργικά και πάνω αλλά, δυστυχώς, κι αυτό αγγλικό είναι. Το πιο σωστό θα ήταν απλά «χρήστης πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων (χπλσ)» άνευ προσπάθειας ονοματοδοσίας.