emmsarris έγραψε:Ωραίο Θέμα!
Λοιπόν, είχα κάποτε Windows...
Για να περιηγηθώ στο διαδίκτυο (με 32 kb/s!!!) χρησιμοποιούσα Mozilla/Firefox ήδη από την έκδοση 0.8....
Για εφαρμογές γραφείου OpenOffice.org ήδη από την 1.1.0. Πως κι έτσι? Ένας φίλος λινουξάς τότε το 2002-2003 μου είχε δώσει σημειώσεις για 25 μαθήματα της σχολής, αλλά ήταν γραμμένες σε.sxw (openoffice). Το δοκίμασα, είδα πως ότι έκανα με το MSOffice2003 έκανα και μ'αυτό και το προτίμησα, μιας και ήταν και στα ελληνικά, υπήρχε καινούργια έκδοση κάθε τόσο και με επηρέασε και η ιδέα του ΕΛ/ΛΑΚ...
Για απλή επεξεργασία εικόνων (κοπή, αυξομείωση μεγέθους, περιστροφή, blur, κλπ...) GIMP 2.x που μου είχε συστήσει ο ίδιος φίλος μου που ανέφερα παραπάνω...
Για επεξεργασία ήχων mp3 κλπ είχα βρει το audacity και πως ευχαριστήθηκα την απεξάρτηση από το Nero...
Για να βλέπω ταινίες, το vlc. Μου τη σπούσε, κι ακόμη δηλαδή μου τη σπάει το εικονίδιό του (ο κώνος της τροχαίας), αλλά παίζει τα πάντα ΚΑΙ στα Windows...
Δεν είχα όμως ποτέ καλή σύνδεση στο Internet (στην Αθήνα με pstn έπιανα την αστρονομική ταχύτητα των 32 kb/sec) κι έτσι δεν είχα την ευχέρεια να ψαχτώ...
Φυσικά είχα ένα σωρό προβλήματα στα Win: Malware, Κολλήματα, Δε μπορούσα να τους αλλάξω την εμφάνιση και τα εικονίδια παρά μόνο με διάφορα εργαλεία που πείραζαν τη registry και μετά άρχιζαν τα κρασαρίσματα, μπλέ οθόνες κλπ
Εν τω μεταξύ, μαζί με τα 25 μαθήματα μου είχε δώσει κι ένα δισκάκι knoppix (kde3.3) Ενθουσιάστηκα!!!OpenOffice-GIMP-KStars-Konqueror με καρτέλες!!!-Amarok-Kaffeine-k3b-FrozenBubble σε ένα CD! Πολύ περισσότερο όταν σ'ένα συμφοιτητή χάλασαν τα Win μία βδομάδα πριν παραδώσει πτυχιακή και δεν είχε backup! Κατάφερα με το knoppix και το k3b τότε να του πάρω backup σε κάμποσα δισκάκια το σκληρό. Κι έτσι είδα λίγο από την ισχύ του linux. Ήθελα βέβαια να το εγκαταστήσω, αλλά δεν ήξερα πως! Συν ότι δεν υποστήριζε το winmodem μου! Παρακολουθούσα όμως από διάφορα περιοδικά την πορεία του linux κι έτσι ήξερα ήδη από το 2004 τι είναι το SUSE, το Mandrake-Mandriva, το RedHat-Fedora, και φυσικά το Debian (ως το πιο σκληροπυρηνικό μετά το slackware).
Το 2007 έπεσε στα χέρια μου ένα dvd mandriva. Διάβασα κάποιες οδηγίες και το εγκατέστησα, αλλά λόγω έλλειψης χώρου στο σκληρό γρήγορα το έβγαλα... Μεσολάβησε ο στρατός, οπότε πια το 2008, που απολύθηκα έβαλα ADSL. Λέω GIMP, OpenOffice, Audacity, vlc... δε δοκιμάζω και linux... Είναι ασφαλές, ελεύθερο λογισμικό (ΕΛ/ΛΑΚ), είναι συμβατό με το hardware του Η/Υ μου χωρίς να χρειάζομαι ένα κάρο driver κι 200.000 επανεκκινήσεις, και αφού χρησιμοποιώ έτσι κι αλλιώς εφαρμογές που προέρχονται από αυτό , γιατί να μην το δοκιμάσω..? Από το mandriva περασα στο kubuntu 7.10 και μετά είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία μέχρι να βρεθώ στο ubuntu9.10 σήμερα, πλήρως ανεξάρτητος από κάθε λογής "Παράθυρα" και "Πύλες"...
Να συμπληρώσω σ'αυτό κάτι πολύ σημαντικό..: Της παραπάνω ιστορίας προηγήθηκε ένα άλλο περιστατικό: Ψάχνοντας στα γραφεία της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών, που ήμουν μέλος, για να τα τακτοποιήσουμε βρήκαμε ένα καταστατικό, το οποίο πριν το διαβάσουμε το βάλαμε μαζί με το δικό μας σε μία στίβα από έγγραφα προς ταξινόμιση-αρχειοθέτηση. Όταν πια συμμαζέψαμε-τακτοποιήσαμε πήγαμε να τακτοποιήσουμε και τα έγγραφα. Διαβάζω λοιπόν "Σύλλογος Χρηστών λίνουξ Ελλάδας (HEL.L.U.G.)". Όπως αργότερα έμαθα στο σύλλογο φιλοξενούνταν κατά διαστήματα οι συναντήσεις του HELLUG. Το διάβασα (μπήκε το μικρόβιο), ήρθε και ο Νίκος μετά με το Knoppix και τα μαθήματα σε .sxw.
Αργότερα ο hellug φιλοξένησε το πρώτο site του συλλόγου. Ε, νομίζω πια πως, αν μη τι άλλο, οφείλω να χρησιμοποιώ Linux...