Δημοσιεύτηκε: 05 Ιαν 2010, 19:57
vagrale13 έγραψε:Μην βγαινετε offtopic , τα επομενα post ας εχουν σχεση με τον τιτλο του θεματος!
Και επειδή αισθάνομαι υπεύθυνη για την αλλαγή του θέματος (έστω κι αν έβαλαν το χεράκι τους κι άλλοι
Όταν ήμουν ακόμα σε windows xp είχα αρχίσει να δυσανασχετώ με διάφορα : όπως το γιατί έπρεπε να πληρώνω antivirus και δεν μου το παρείχε η ίδια η microsoft που είχε φτιάξει το διαβλητό λογισμικό [ άσχετο, εκείνες οι ενημερώσεις τι ενημερώνουν? Γιατί δεν έβλεπα καμιά διαφορά μετά? ] ή όπως κάτι που συνέβηκε στον υπολογιστή των γονιών μου : σε vista εγκατέστησα το yahoo messenger, όσο κι αν προσπαθούσα να το απεγκαταστήσω μετά δεν γινόταν τίποτα. Προσπαθώντας, ανακάλυψα σε ένα φόρουμ μια φημολογία ότι τα laptop hp που εχουν vista ειναι έτσι φτιαγμένα ώστε να μην μπορεί να γίνει απεγκατάσταση ορισμένων προγραμμάτων όπως του παραπάνω. Δεν ξέρω εάν αληθεύει πάντως δεν σε άφηνε να κάνεις απεγκατάσταση.
Ψάχνοντας για laptop χωρίς vista δεν έβρισκα οπότε αγοράζω αναγκαστικά με vista.
Τα vista δεν αναγνώριζαν τα λεξικά μου, την φωτογραφική μηχανή και τον αφαιρούμενο δίσκο (όλα λειτουργούσαν σε windows XP και 98)
Επειδή πέρασα σε vista έπρεπε να αποχαιρετήσω προγράμματα και συσκευές που λειτουργούσαν μια χαρά με τα προηγούμενα windows?
Είχα ακούσει κάτι για τα λίνουξ, ότι είναι γρήγορα και αξιόπιστα αλλά από την άλλη ότι είναι δύσκολα (1) και ότι δεν είναι συμβατά με hardware.
Τα φοβόμουν αλλά τί να έκανα? Έτσι κι αλλιώς με τα vista το laptop μου ήταν άχρηστο...
Τα εγκατέστησα με αρκετή βοήθεια από το forum αλλά δεν ήταν και τόσο δύσκολο τελικά (2).
Το αποτέλεσμα : τα λίνουξ αναγνώρισαν και την φωτογραφική μηχανή και τον αφαιρούμενο !
Μπορεί να μην έτρεχε το πρόγραμμα της κάμερας αλλά δεν μου χρειάστηκε τελικά. Ένα πρόγραμμα των λίνουξ (3) την αναγνώρισε και μεταφέρει τις φωτογραφίες. Δεν αναγνώρισαν τα λεξικά και ένα προγραμματάκι αρχειοθέτησης , όμως χάρη στο φόρουμ βρήκα εναλλακτικές λύσεις!
Είναι πράγματι πιο γρήγορα από τα windows, και κολλάνε σπάνια, αλλά και όταν κολλήσουν διαρκεί λίγο και δεν αφήνει μόνιμο πρόβλημα. Με έχει βολέψει πολύ στην δουλειά μου το ότι διαθέτει πολλές διαφορετικές επιφάνειες εργασίας.
Για τους τελείως άσχετους στο λίνουξ (όπως ήμουν κι εγώ) εξηγώ ορισμένα σημεία, τα οποία εάν τα ήξερα θα είχα περάσει σε λίνουξ χωρίς ενδοιασμό:
(1)Το δύσκολο είναι σχετικό. Δεν μου χρειάστηκε να μάθω προγραμματισμό. Μόνο copy paste. Εάν παρουσιαστεί πρόβλημα (το οποίο δεν παρουσιάζεται τόσο συχνά όσο σε windows), κάνω αναζήτηση σε φόρουμ ή ζητώ βοήθεια μέσω του φόρουμ, και με copy paste και enter εκτελώ τον κώδικα.
(2)Σου δίνεται η δυνατότητα με ένα πρόγραμμα (το οποίο δεν το εγκαθιστάς, υπάρχει εξ αρχής) να πάρεις φωτογραφία ό,τι δείχνει εκείνη την στιγμή η οθόνη σου. Έτσι είναι εύκολο να ζητήσεις άμεσα βοήθεια σε φόρουμ
(3)Δεν εγκατέστησα το πρόγραμμα, υπήρχε και αυτό εξ αρχής
Off topic:
Πιστεύω ότι χρειάζεται καλύτερη προώθηση των λίνουξ (καλύτερη ενημέρωση). Είχα διαβάσει άρθρα τα οποία κυρίως ανέφεραν ότι είναι ασφαλή, σταθερά, ορισμός του τι σημαίνει λογισμικό ελεύθερου κώδικα ... μπλα μπλα μπλα ... Κάποιος ο οποίος χρειάζεται έναν υπολογιστή για βασικές και απλές χρήσεις, χρειάζεται κάπως (είτε μέσω του youtube είτε μέσω άρθρων) να μάθει μερικές απλές αλήθειες για τα λίνουξ π.χ. ότι τα λίνουξ θα του παρέχουν όλα τα βασικά προγράμματα εξ αρχής (περισσότερα από ότι στα windows), δεν είναι δύσκολο να τα μάθει, η λογική τους είναι πιο απλή από των windows. Από όσα διάβασα στο διαδίκτυο συμπεραίνω ότι για τα λίνουξ μιλάνε οι γνωρίζοντες από υπολογιστές οι οποίοι δυστυχώς θεωρούν κάποια πράγματα δεδομένα, όπως το τι παρέχουν τα λίνουξ ή την ορολογία των λίνουξ (π.χ. τερματικό)