Δημοσιεύτηκε: 18 Ιαν 2011, 13:56
από stavrosLinux
monkgr έγραψε:Τὸ ἐρώτημα εἶναι γιατὶ νὰ μᾶς ἐνδιαφέρει ὁ «μέσος χρήστης win» καὶ νὰ κυνηγᾶμε τρέχοντας πίσω της τὴ Microsoft, οὐσιαστικὰ ἐκχωρῶντας της ἔτσι αὐτὸ ποὺ διεκδικεῖ νὰ εἶναι - ἡ ἡγεμονεύουσα δύναμη.
Στὸ γραφεῖο μου ἔρχεται συχνὰ πυκνὰ ἕνα τσιγγανάκι πανέξυπνο καὶ σπιρτόζικο, ποὺ ἀκούει σχολεῖο καὶ βγάζει σπυράκια. Μένει σὲ παράγκα, ὁπότε εἶναι λογικὰ ἀδύνατον νὰ ξέρει ἀπὸ ὑπολογιστές. Πῶς προσαρμόστηκε ἀμέσως στὴ λειτουργία τοῦ ὑπολογιστῆ μου (περιβάλλον ἐργασίας gnome «πειραγμένο»), ἀπορῶ κι ἐγὼ ὁ ἴδιος. Ἀντίθετα, συνάδελφος ποὺ «ἔμαθε» στὰ Windows «δυσκολεύεται». Ἀξίζει ἄραγε τὸν κόπο νὰ διευκολύνουμε αὐτὸν τὸν τελευταῖο, τοῦ ὁποίου τὸ μεγαλύτερο ἐμπόδιο εἶναι ἡ ἰδέα του ὅτι θὰ δυσκολευτεῖ μὲ κάτι «καινούργιο»; Καὶ μέχρι ποῦ θὰ τὸν διευκολύνουμε; Μέχρι νὰ κάνουμε τὸ περιβάλλον ἐργασίας ἴδιο μὲ τῶν XP ποὺ λέει ὅτι συνήθισε καὶ δὲν θέλει «νὰ ξεκινάει φτοῦ κι ἀπ' τὴν ἀρχή» μὲ κάτι «καινούργιο»;
Ὄχι, πέρα ἀπὸ τὸ θέμα Unity ἢ Gnome, ἡ οὐσιαστικὴ διαφωνία μου εἶναι μὲ τὸ σκεπτικὸ τοῦ pros, ποὺ δὲν εἶναι μόνο δικό του (γιὰ νὰ μὴν παρεξηγοῦμαι).

O χειρισμός υπολογιστή είναι low level skill και δεν είναι παράξενο για ένα παιδί να εξοικειωθεί. Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα, σε αντίθεση με το συνάδελφό σου που είχε συνηθίσει σε ένα τρόπο δουλειάς. Η συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα.