Δημοσιεύτηκε: 21 Απρ 2011, 19:15
από dim459
Λοιπόν εγώ ανήκω στην κατηγορία που συνήθως γκρινιάζει για τις δραστικές αλλαγές, μιας και η δύναμη της συνήθειας είναι πάντα μεγάλη.
Προχώρησα σε upgrade από τη 10.10 στην 11.04 beta και καταρχήν οφείλω να παρατηρήσω ότι όλα πήγαν καλά και για πρώτη φορά μετά από upgrade μπούταρε σωστά και το KDE για το οποίο συνήθως μετά από αναβάθμιση έπρεπε να μπω και να σβήσω το .config για να ανοίξει το γραφικό περιβάλλον σωστά. Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα.
Επίσης στη login screen υπάρχει επιλογή να μπουτάρει κανονικά το γνωστό gnome, το οποίο φαίνεται και λειτουργεί κατά τα έως τώρα συνηθισμένα, οπότε για την ώρα για όποιον το θέλει δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Περί unity τώρα. Υποθέτω ότι μου έχει φορτώσει κάποια 2d εκδοχή, μιας και η κάρτα γραφικών στο laptop μου είναι μια Sis, για την οποία δεν υπάρχει by default κλειστός driver (υπάρχει λύση την οποία αν δε με απατάει η μνήμη μου έχει προτείνει ο vagrale13) και έτσι ποτέ δεν έτρεχε τα effects. Τη συγκεκριμένη την τρέχει κανονικά αν και μου δίνει την αίσθηση ότι ψιλοζορίζεται (τα 128 mb shared της κάρτας σίγουρα δε βοηθούν).
Όσον αφορά την εμφάνιση θα το χαρακτήριζα άρμα μάχης. Τουλάχιστον για τα γούστα μου το βρίσκω εντυπωσιακό και αν ο σκοπός είναι να προσελκύσει χρήστες με όπλο το eye candy τότε μάλλον ο σκοπός έχει επιτευχθεί. Θα έπρεπε όμως εκτός από τα πανέμορφα μενού να υπάρχει προεγκατεστημένο και κάποιο πιο δουλεμένο θέμα το οποίο να δένει καλύτερα με την όλη αισθητική του unity.
H ενσωμάτωση του μενού των εφαρμογών στην πάνω μπάρα και μου άρεσε και τη βρήκα βολική, αφού απελευθερώνει χώρο.
Η ελαχιστοποίηση πάνω στη μπάρα του unity είναι λίγο παράξενη, μιας και πάντα εξακολουθώ να ψάχνω την κάτω μπάρα. Είναι βέβαια κάτι που συνηθίζεται, μου άρεσε όμως η δημιουργία προεπισκόπησης στο desktop όταν πας για μεγιστοποίηση και έχεις πάνω από ένα παράθυρο της ίδιας εφαρμογής ανοιχτά.
Η περιήγηση στα μενού είναι σαφώς πιο αργή, χρειάζεσαι μια σειρά από κλικ ή πληκτρολόγηση του ονόματος στη search bar, και σε αυτόν τον τομέα της γρήγορης πρόσβασης νομίζω ότι οι αναδιπλούμενες καρτέλες του κλασσικού gnome είναι ανυπέρβλητες.
Στη δική μου τουλάχιστον εκδοχή δε βρήκα αν και θα τό 'θελα κάποιο δεξί κλικ πάνω στη μπάρα του unity για ρυθμίσεις, δεν ξέρω αν σε άλλες (3d ; ) εκδόσεις υπάρχει και αν ρυθμίζεται. Δε μου άρεσε καθόλου που για να προσθέσω συντόμευση εφαρμογής στη μπάρα έπρεπε πρώτα να τρέξω την εφαρμογή και μετά με δεξί κλικ στο δημιουργηθέν εικονίδιο να επιλέξω την παραμονή του στη μπάρα, θα προτιμούσα με δεξί κλικ στη μπάρα να άνοιγε μενού να το επιλέξω-προσθέσω.
Είπαμε όμως, ακόμα στη beta είμαστε θα δούμε στο μέλλον τι θα τροποποιηθεί και πιθανώς βελτιωθεί.
Εν κατακλείδι η αρχική μου πρόθεση είναι να το χρησιμοπoιήσω για να δω πως μου <<κάθεται>> αν και πάντα υπάρχει ο πειρασμός να μπουτάρω στο κλασσικό gnome ή στο KDE. H προσπάθεια είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα και επιφυλάσσομαι.
Είναι γεγονός όμως ότι όσοι το έχουν δει έχουν ψαρώσει. Το ξανάγραψα <<eye candy άρμα μάχης>>.