Δημοσιεύτηκε: 26 Ιαν 2014, 21:12
sotos21 έγραψε:Όποιος του απαντήσει να του καεί η κάρτα γραφικών.
Έχω μια καμμένη 9800GTX στο ράφι, οπότε το διακινδυνεύω...
madvinegar έγραψε:Εγκω ντεν καταλαβένει απο μεταφράσεις...
Πραγματικά, ουτε και ξέρω τι εννοείται οταν λετε "μεταφραση". Ντρεπομαι που το λέω γιατι εχω πλεον αποκτήσει κάποια σχετική γνώση και εμπειρία στο linux, αλλά απο "μεταφράσεις"... νιέτ...
Αν και το «μετάφραση» δεν είναι λανθασμένος όρος, συνηθίζεται να χρησιμοποιείται συχνότερα το «μεταγλώττιση» για να μην μπερδευόμαστε με τις άλλες μεταφράσεις, πχ από αγγλικά σε ελληνικά.
Ένα πρόγραμμα είναι ένα σύνολο αρχείων γραμμένα σε κάποια (ή κάποιες) γλώσσα προγραμματισμού. Τα αρχεία αυτά είναι αρχεία κειμένου. Δηλαδή αν δώσεις μια
- Κώδικας: Επιλογή όλων
cat όνομα_αρχείου
Το πρόβλημα είναι πως ο υπολογιστής αυτό δεν μπορεί ούτε να το διαβάσει ούτε φυσικά να το καταλάβει.
Οπότε, χρειάζεται μετατροπή σε κώδικα που να καταλαβαίνει ο υπολογιστής.
Αυτό γίνεται με 2 τρόπους:
- Εκτελείς το πρόγραμμα (πχ ένα script σε bash ή python) και ο εγκαταστημένος interpreter (δηλαδή το bash ή το python-2.7 ή python-3.3) μεταφράζουν το script γραμμή-γραμμή στον υπολογιστή. Αυτό ισχύει για προγράμματα γραμμένα στις λεγόμενες interpreted γλώσσες (bash, python, perl, ruby κτλ)
- Μεταφράζεις μια κι έξω όλα τα σχετικά αρχεία και τα μετατρέπεις σε αντίστοιχα που καταλαβαίνει ο υπολογιστής. Αυτά δεν είναι αρχεία κειμένου. Πχ δώσε την cat /usr/bin/nautilus.
Αυτό ισχύει για προγράμματα γραμμένα στις λεγόμενες compiled γλώσσες (C, C++, Go, κτλ).
Αν ένα πακέτο δεν είναι διαθέσιμο από τη διανομή (ή θέλουμε άλλη έκδοση από τη διαθέσιμη), μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία αυτή χειροκίνητα.
Συνήθως αυτό περιλαμβάνει το κατέβασμα του προγράμματος στην αρχική μορφή (αρχεία κειμένου γραμμένα στην εκάστοτε γλώσσα προγραμματισμού = πηγαίος κώδικας) και την εκτέλεση της «αγίας τριάδας» των εντολών του Linux (.configure, make, make install) αν και υπάρχουν τρόποι αυτό να γίνεται ευκολότερα για κάποιες περιπτώσεις (πχ pkγbuild για το AUR του Arch Linux, e-builds για το Gentoo Linux, distro-specific οδηγίες για τη μεταγλώττιση πυρήνα κτλ).
madvinegar έγραψε:Αν οχι, τί θα γινει με τον πυρηνα (saucy) που θα φοράει οταν θα ληξει η υποστήριξη του? Θα περάσει στον 3.13 της 14.04...?
Για τον 3.10 δεν έχει αποφασιστεί ακόμα κάτι νομίζω.
Ο 3.8 της 13.04 θα υποστηρίζεται μέχρι να γίνει επίσημα διαθέσιμος ο πυρήνας της 14.04 στην 12.04, άσχετα αν η έκδοση του Ubuntu θα έχει λήξει.
Ο πυρήνας της 14.04 θα είναι ο τελευταίος που θα διατεθεί για την 12.04.
madvinegar έγραψε:Υ.Γ. Αν δω τα πολύ σκουρα σκεφτομαι να εγκαταστήσω την 12.04.4. Θα βγει στις 6/2 αν διαβασα σωστά. Γνωρίζετε αν θα βγει και αλλο point release μετά την 12.04.4?
- Τα point releases δεν είναι άλλες διανομές, είναι απλά χρονικά snapshots. Tι σημασία έχει αν θα βγούνε άλλα (https://wiki.ubuntu.com/PrecisePangolin/ReleaseSchedule);
- Θα 'θελα να 'ξερα όταν τελειώσουν τα 5 χρόνια τι θα κάνετε μερικοί μερικοί (μαντεύω παράπονα για το ότι τα 5 χρόνια είναι πολύ λίγα
)