Δημοσιεύτηκε: 05 Φεβ 2010, 04:54
από linuxman
Πολλές φορές χρειαζόμαστε να έχουμε κάποια αρχεία που δεν θα έχει κάποιος πρόσβαση εάν ο Η/Υ μας χρησιμοποιείται και από άλλους
Πρέπει να τους προστατέψουμε με πρόσβαση που δεν θα έχει όποιος θα καθίσει στο Η/Υ μας .
Για να το κάνουμε θα ανοίξουμε το Synaptic και θα βρούμε το πακέτο cryptkeeper και θα το κάνουμε εγκατάσταση .
Μετά από Εφαρμογές/Εργαλεία συστήματος/Cryptkeeper θα το ανοίξουμε , και βλέπουμε ότι έχει εμφανιστεί ένα εικονίδιο στην περιοχή ειδοποίησης με δύο κλειδιά .
Εικόνα

Εάν το πατήσουμε έχουμε δύο επιλογές Import EncFS folder & New encrypted folder
Μιας και είναι πρώτη φορά που θα το κάνουμε θα πρέπει να προσθέσουμε ένα φάκελο που θέλομε να προστατέψουμε από ξένα μάτια .
Και επιλέγουμε New encrypted folder θα μας ανοίξει ένα παράθυρο .


Εδώ μπορούμε να φτιάξουμε ένα νέο φάκελο και στην γραμμή Name θα δώσουμε ένα Όνομα για το φάκελο που θα κρύψουμε .Συνεχίζοντας την διαδικασία πατάμε Forward .
Στο επόμενο παράθυρο μας ζητά να δώσουμε δύο φορές ένα κωδικό πρόσβασης για την κρυπτογράφηση που θα κάνει .Έχοντας δώσει το κωδικό πατάμε Forward και μας εμφανίζει πλέων το νέο φάκελο που έκανε και το άνοιξε στην σημείο που επιλέξαμε και σαν να έχει κάνει και προσάρτηση και νέα κατάτμηση που βλέπουμε κάτω από το φάκελο .Τώρα μπορούμε να βάλουμε εκεί τα αρχεία που θέλουμε να κρύψουμε και να κλείσουμε το παράθυρο του φακέλου .
Για να κρύψουμε και να κρύψουμε το φάκελο που βάλαμε τα αρχεία θα πρέπει να πατήσουμε στο εικονίδιο με δύο κλειδιά και να κάνουμε ξετσεκάρουμε την επιλογή που έχουμε για το φάκελο .


Μετά από αυτό θα δούμε ότι έχει εξαφανιστεί φάκελος και νέα μας "κατάτμηση" από εκεί που την βλέπαμε .

Πατώντας με δεξί πλήκτρο στο εικονίδιο μπορούμε να επιλέξουμε χρόνο σε λεπτά για πόσοι ώρα θα είναι ενεργός ο φάκελος .


Για να το ανοίξουμε και να εμφανίσουμε το φάκελο πατάμε στο ίδιο εικονίδιο με τα κλειδιά δεξιά πάνω και θα δώσουμε και το κωδικό που θα μας ζητήσει .


Εδώ βλέπουμε τις πληροφορίες τις κρυπτογράφησης που έχουμε κάνει .


Και εδώ βλέπουμε τι επιλογές έχουμε με το Cryptkeeper : Πληροφορίες για φάκελο που επιλέξαμε , αλλαγή κωδικού και διαγραφή του .


Με αυτά τα βήματα μπορούμε να κρύψουμε όταν χρειάζεται κάποιους φακέλους η αρχεία μέσα σε αυτά και να τα ανοίγουμε όταν τα θέλουμε .
Μπορούμε να βάλουμε και το cryptkeeper στα προγράμματα εκκίνησης και μετά απλά επιλέγουμε ποιο / ποιους φακέλους θα ενεργοποιήσουμε .

Το μοναδικό του ελάττωμα είναι ότι διαγράφει το φάκελο χωρίς επιβεβαίωση καμία και ότι αρχεία που υπάρχουν μέσα .
Για αυτό συνιστώ προσοχή με την χρήση του .Εικόνα
Το Περιεχόμενο του οδηγού διέπεται από την άδεια Creative Commons
Αναφορά προέλευσης - Μη Εμπορική Χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα.
Βασισμένο σε μία εργασία του http://www.greeklug.gr