Δημοσιεύτηκε: 12 Φεβ 2010, 00:07
από panligo
Οδηγός Χρήσης του Transmission Torrent Client (ver.1.83)


Torrent ονομάζεται ένα αρχείο (.torrent) το οποίο μας παρέχει πληροφορίες, σχετικά με κάποιο αρχείο (η αρχεία) που διαμοιράζεται από υπολογιστή σε υπολογιστή, όπως: 1) Που υπάρχουν διαθέσιμα τμήματα του αρχείου αυτού, 2) Αν υπάρχει κάποιος εξυπηρετητής (server) που παρακολουθεί το αρχείο καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Ο server που παρακολουθεί (torrent tracker) το αρχείο torrent είναι για να βοηθάει στην επικοινωνία ανάμεσα στους υπολογιστές των χρηστών και στην συλλογή στατιστικών στοιχείων σχετικά με το κάθε αρχείο που διαμοιράζεται.

Με τον όρο torrent client αναφερόμαστε σε προγράμματα τα οποία έχουν την ικανότητα να δημιουργούν και να χρησιμοποιούν torrent αρχεία προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον διαμοιρασμό των αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Μερικά γνωστά τέτοιου είδους προγράμματα είναι τα: Vuze, Deluge, Ktorrent καθώς και το Transmission.

Στον συγκεκριμένο οδηγό θα χρησιμοποιήσουμε το Transmission (έκδοση 1.83), καθότι είναι ο προ εγκατεστημένος torrent client του Ubuntu. Με ανάλογο τρόπο γίνονται οι ρυθμίσεις και στους υπόλοιπους torrent clients. H προ εγκατεστημένη έκδοση του προγράμματος στο Ubuntu 9.10 είναι η 1.75. Όποιος θέλει να εγκαταστήσει την 1.83 μπορεί να κάνει τα εξής:
Για Ubuntu 9.10 εκτελούμε τις εντολές:
Για προηγούμενες εκδόσεις του Ubuntu, εκτελούμε τις εντολές:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sudo gedit /etc/apt/sources.list

    Ανάλογα με την διανομή προσθέτουμε τις δύο αντίστοιχες γραμμές στο αρχείο που μόλις ανοίξαμε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    deb http://ppa.launchpad.net/transmissionbt/ppa/ubuntu jaunty main
    deb-src http://ppa.launchpad.net/transmissionbt/ppa/ubuntu jaunty main

    deb http://ppa.launchpad.net/transmissionbt/ppa/ubuntu intrepid main
    deb-src http://ppa.launchpad.net/transmissionbt/ppa/ubuntu intrepid main

    deb http://ppa.launchpad.net/transmissionbt/ppa/ubuntu hardy main
    deb-src http://ppa.launchpad.net/transmissionbt/ppa/ubuntu hardy main

    Για να προσθέσουμε το κλειδί εκτελούμε την εντολή:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 365C5CA1

    Και μετά την εντολή:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sudo apt-get update

Για να εκκινήσουμε το πρόγραμμα πάμε: Εφαρμογές--> Διαδίκτυο--> Transmission πελάτης BitTorrent


Α) Με το που ανοίξει το πρόγραμμα παρατηρούμε την Γραμμή Μενού, την Γραμμή Συντομεύσεων καθώς και την Γραμμή Ταξινόμησης.

Η Γραμμή Ταξινόμησης χρησιμοποιείται για να διαχωρίσουμε τις λήψεις μας ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται την συγκεκριμένη στιγμή στις εξής κατηγορίες: Όλες, Ενεργές, Λήψεις, Τροφοδοσία, Σε παύση.

Η Γραμμή Συντομεύσεων προς το παρόν είναι απενεργοποιημένη. Ενεργοποιείται αυτόματα όταν εισάγουμε κάποιο torrent αρχείο. Μέσα από αυτές τις συντομεύσεις μπορούμε να προσθέσουμε ένα αρχείο torrent που βρίσκετε στον υπολογιστή μας, να εκκινήσουμε τον διαμοιρασμό του αρχείου, να σταματήσουμε προσωρινά τον διαμοιρασμό του, να αφαιρέσουμε τελείως ένα αρχείο καθώς και να δούμε κάποιες ιδιότητες του αρχείου που έχουμε επιλεγμένο εκείνη την στιγμή.

Επιλέγοντας το μενού αρχείο μας δίνει τις εξής επιλογές:
    Α.1) Add File, όπου ανοίγει ένα παράθυρο περιήγησης στα αρχεία του υπολογιστή μας ώστε να προσθέσουμε ένα torrent αρχείο.
    Α.2) Add URL, όπου μπορούμε να εισάγουμε κάποια διεύθυνση για να κατεβάσει μόνο του το πρόγραμμα το torrent αρχείο που υπάρχει σε αυτή.


    Α.3) Νέο.., όπου ανοίγει ένα παράθυρο με τις εξής επιλογές:
      α) Save to, όπου επιλέγουμε που θέλουμε να αποθηκευτεί το αρχείο torrent που θα δημιουργείσουμε.

      β)Sourse Folder/File, όπου επιλέγουμε τον φάκελο (η το αρχείο) από το οποίο θέλουμε να δημιουργείσουμε το torrent αρχείο.
      ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η τοποθεσία στη οποία θα γίνεται η αποθήκευση θα είναι μόνιμα προσαρτημένη στο σύστημά μας. Καλό είναι να τοποθετούμε τις λήψεις μας κάπου μέσα στον φάκελο home.

      γ)Trackers, όπου μπορούμε να προσθέσουμε torrent trackers, αν το επιθυμούμε.
      Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο σχόλιο η μπορούμε να κάνουμε το torrent απόρρητο.


Β) Κάτω από το μενού Επεξεργασία υπάρχει το βασικό μενού Προτιμήσεις το οποίο έχει τις εξής καρτέλες: Torrent, Speed, Privacy, Δίκτυο, Επιφάνεια Εργασίας, Ιστός, Proxy.

    Β.1) Στην καρτέλα torrent μπορούμε να κάνουμε τα εξής:
      α) Να ρυθμίσουμε την αυτόματη προσθήκη torrents από κάποιο φάκελο της επιλογής μας, αν επιθυμούμε να μας εμφανίζει ένα παράθυρο διαλόγου κάθε φορά που προστίθεται ένα torrent καθώς και αν θα αρχίζει ο διαμοιρασμός μόλις γίνει η προσθήκη του αρχείου.

      β) Επιπλέον, μπορούμε να επιλέξουμε να διαγράφονται αυτόματα τα αρχεία torrent μόλις προστεθούν στο πρόγραμμα για διαμοιρασμό.

      γ)Υπάρχουν και οι επιλογές για το πού θέλουμε να αποθηκευτούν τα ολοκληρωμένα αλλά και τα μη ολοκληρωμένα (σε διαφορετικό φάκελο). Μπορούμε να θέσουμε και ένα όριο στην αναλογία που θέλουμε όσον αφορά τον διαμοιρασμό των αρχείων.


    Β.2) Στην καρτέλα Speed έχουμε διάφορες επιλογές σχετικά με τα όρια ταχύτητας.
      α)Μπορούμε να θέσουμε όρια ταχύτητας λήψης και αποστολής.

      β)Επιπλέον, μπορούμε να θέσουμε και κάποια προσωρινά όρια ταχύτητας και να τα ρυθμίσουμε να τηρούνται με βάση το χρονοδιάγραμμα που θέλουμε.


    Β.3) Στην καρτέλα Privacy έχουμε τις επιλογές σχετικά με την ασφάλεια καθώς και την εύρεση νέων διαμοιραστών (peers).
      α) Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και να ενημερώσουμε την Μαύρη λίστα
      Σημείωση: Η ενημέρωση την πρώτη φορά ίσως πάρει λίγο χρόνο παραπάνω..

      β)Μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε επικοινωνία με κωδικοποίηση η όχι καθώς και να ενεργοποιήσουμε τα συστήματα PEX και DHT προκειμένου να βρούμε περισσότερους διαμοιραστές

      --Το PEX χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή λίστας διαμοιραστών με τους ήδη συνδεδεμένους με εμάς διαμοιραστές.
      --Το DHT χρησιμοποιείται για την εύρεση διαμοιραστών χωρίς την μεσολάβηση κάποιου tracker.

    Β.4) Στην καρτέλα Δίκτυο υπάρχουν οι εξής επιλογές.
      α) Μπορούμε κα καθορίσουμε μία θύρα που εμείς θέλουμε να χρησιμοποιεί το πρόγραμμα καθώς και να ελέγξουμε ότι αυτή η θύρα είναι ανοιχτή.

      β)Υπάρχει η δυνατότητα της αυτόματης προώθησης της θύρας που θέλουμε από δρομολογητή (router) μας στην περίπτωση που έχουμε ενεργοποιημένο κάποιο firewall.

      γ) Υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής τυχαίας θύρας κάθε φορά που εκκινείτε το πρόγραμμα.
      ΠΡΟΣΟΧΗ: Η επιλογή αυτή δεν συνίσταται αν έχουμε ενεργοποιημένο κάποιο firewall.

      δ)Μπορούμε να ρυθμήσουμε πόσους διαμοιραστές θέλουμε να έχουμε συσδεδεμένους ανά torrent αλλά και συνολικά (άθροισμα από όλα τα torrents)

    Β.5) Στην καρτέλα Επιφάνεια Εργασίας υπάρχουν ορισμένες ρυθμίσεις που αφορούν στην εμφάνιση αλλά και στον τρόπο ειδοποίησης του προγράμματος


    Β.6) Στην καρτέλα Ιστός υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης και ρύθμισης του web client interface του Transmission.
      α) Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης ποιας θύρας θέλουμε να χρησιμοποιηθεί.

      β)Υπάρχει η δυνατότητα της χρήσης κωδικού ασφαλείας

      γ)Επίσης, αν το επιθυμούμε μπορούμε να εισάγουμε συγκεκριμένες ip διευθύνσεις οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το interface, για επιπλέον προστασία.
      Σημείωση: πατώντας το κουμπί open web client θα ανοίξει στο browser μας νέα σελίδα με το interface του Transmission.
    Β.7) Στην καρτέλα Proxy υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης ώστε η σύνδεση στον ανιχνευτή να γίνεται μέσω ενός διαμεσολαβητή αν το επιθυμούμε. Υπάρχουν επίσης και οι απαραίτητες ρυθμίσεις ασφαλείας.

Τέλος,υπάρχουν και αρκετές άλλες ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν αλλά δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να αναφερθούν σε αυτό τον οδηγό.

:!: Tips: 1) Ρίξτε μια ματιά στις ιδιότητες ενός torrent που θα προσθέσετε. 2) Kάντε ένα κλικ στα εικονίδια που υπάρχουν στο κάτω άκρο του κεντρικού παραθύρου του προγράμματος :thumbup:

Υ.Γ.: Ρίξτε μια ματιά και στα διάφορα add-ons του προγράμματος