Δημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2008, 15:38
από ftso
Έχετε προβλήματα με την εγκατάσταση λογισμικού στο νέο σας λειτουργικό σύστημα Ubuntu; "Που είναι το EXE;", "Που να αποσυμπιέσω αυτό το αρχείο;", "Πώς το εκτελώ;", "Που βρίσκεται;" - σκέφτεστε τέτοιες ερωτήσεις; Μην ανησυχείτε, η εγκατάσταση λογισμικού και άλλων πραγμάτων στο Ubuntu είναι πολύ εύκολη! Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να καταλάβετε με screenshots, εκπαιδευτικά videos και απλή γλώσσα.
______________________________________________________________


  • Σημείωση 1:O οδηγός αυτός βασίζεται σε αυτόν εδώ (http://www.it.uom.gr/teaching/linux/ubu ... positories) τον οδηγό. Οι χρήστες που μπορούν να τον ακολουθήσουν είναι αυτοί του ubuntu και του kubuntu. Για την εφαρμογή του απαιτείται πρόσβαση του υπολογιστή στο Ίντερνετ. Στο οδηγό δίνετε τρόπος ενεργοποίησης όλων των αποθετηρίων (πηγές προγραμμάτων για το ubuntu) μαζικά. Για το ποιά είναι αυτά και τι περιέχουν αναφέρετε εδώ(http://www.ubuntu.com/community/ubuntustory/components) στα Αγγλικά.Παρακάτω θα δούμε το πως και το γιατί πιο αναλυτικά.

  • Σημείωση 2:Εδώ (viewtopic.php?f=9&t=426) μπορείτε να βρείτε μια περιγραφή του παρακάτω οδηγού σε μορφή video απο τον @linuxman.



Ο διαχειριστής πακέτων


Οι εφαρμογές Linux είναι σχεδόν όλες ανοικτού λογισμικού και, σε αντίθεση με τα προγράμματα των Windows, εξαρτώνται από εξωτερικές βιβλιοθήκες. Δε χρειάζεται να ξέρετε τι είναι αυτές οι βιβλιοθήκες, απλά να θυμάστε οτι τα προγράμματα Windows τυπικά περιλαμβάνουν τμήματα βιβλιοθηκών στην εγκατάσταση, και έτσι απαιτούν πολύ χώρο, αφού οι ίδιες βιβλιοθήκες μπορεί να επαναλαμβάνονται σε πολλές εφαρμογές και να καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο δίσκο. Τα προγράμματα του Linux συνήθως δεν κάνουν κάτι τέτοιο, [αλλά ελέγχουν τις εξαρτήσεις από τις υπάρχουσες βιβλιοθήκες και χρησιμοποιούν αυτές, αν είναι δυνατό. Εγκαθιστούν ή μεταβάλλουν μόνο οτι είναι απαραίτητο, και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάσουν άλλες υπάρχουσες εφαρμογές].

Οι περισσότερες διανομές Linux έχουν αναπτύξει ένα σύστημα όπου μπορείτε να μεταφορτώσετε κάποιο πρόγραμμα, μαζί με τις απαιτούμενες εξαρτήσεις χωρίς να γεμίσετε το δίσκο με αντίτυπα των ίδιων βιβλιοθηκών, γλιτώνοντας έτσι πολύ χώρο. Ταυτόχρονα, αυτή η τακτική σας επιτρέπει να έχετε ένα μοναδικό σύστημα εγκατάστασης και ενημέρωσης πακέτων. Το σύστημα αυτό λέγεται διαχειριστής πακέτων (package manager) και στο Ubuntu θα το συναντήσετε στη μορφή του apt-get, aptitude, Add/Remove (Προσθαφαίρεση ...), Update Manager (Διαχειριστής ενημερώσεων) και του Synaptic. Όλα αυτά τα προγράμματα είναι frontends του ίδιου διαχειριστή πακέτων που περιέχει το Ubuntu.



Αποθετήρια (Repositories) - "ενεργοποίηση των επίσημων"


Τα αποθετήρια (repositories) ή αλλιώς repo είναι χώροι αποθήκευσης λογισμικού απο τα οποία μπορούν να ανακτηθούν και να εγκατασταθούν πακέτα/προγράμματα σε έναν υπολογιστή. Πολλοί εκδότες λογισμικού, πανεπιστήμια και άλλες οργανώσεις διατηρούν σε υπολογιστές τους αποθετήρια λογισμικού τα οποία είναι διαθέσιμα στους χρήστες. Οι διαχειριστές πακέτων που είδαμε πριν προορίζονται για να ψάξουν, για να εγκαταστήσουν και για να χειριστούν τα πακέτα λογισμικού από τα αποθετήρια. Για να το κάνουν αυτό χρειάζεται να τους δώσουμε τις διευθύνσεις των αποθετηρίων σε ένα αρχείο το οποίο διαβάζουν κάθε φορά που τους χρησιμοποιούμε.
Το ubuntu, στην αρχική του εγκατάσταση έχει ενεργοποιημένα μόνο τα βασικά του αποθετήρια τα οποία είναι τα main και restricted.Η λίστα προγραμμάτων αυτών των δυό αν και είναι αρκετά μεγάλη, δεν είναι πλήρης.
Παρακάτω θα δούμε πως θα ενεργοποιήσουμε όλα τα επίσημα αποθετήρια τα οποία περιέχουν προγράμματα ειδικά για το ubuntu.Η λίστα των αποθετηρίων του ubuntu και το τι περιέχει το καθένα υπάρχει εδώ (http://www.ubuntu.com/community/ubuntustory/components).
*Εκτός των επίσημων αποθετηρίων του ubuntu υπάρχουν και άλλα, τα οποία τα προσθέτουμε μόνο σε περίπτωση που δεν βρούμε κάποιο πακέτο σε αυτά που έχουμε ήδη ενεργοποιημένα.Το πως και το γιατί θα το δούμε παρακάτω...
*Στην αρχική μας εγκατάσταση, στα ενεργά αποθετήρια είναι και ένα το τοπικό αποθετήριο, το οποίο βρίσκετε στο CD/DVD της εγκατάσταση και μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε προγράμματα απο το CD/DVD (δεν χρειάζεται internet δηλαδή για να χρησιμοποιηθεί, μόνο να έχουμε το CD/DVD στο drive) και το οποίο είναι αχρείαστο εφόσον έχουμε internet. Σε περίπτωση που δεν έχουμε το CD/DVD εγκατάστασης στο drive, o διαχειριστής πακέτων θα μας βγάζει σφάλμα και γι'αυτό το λόγο παρακάτω θα δείξουμε πως θα το απενεργοποιήσουμε.


Τώρα θα δούμε πως θα ενεργοποιήσουμε τα όλα επίσημα αποθετήρια του ubuntu και πώς θα απενεργοποιήσουμε αυτό του CD/DVD.
Οι τρόποι που θα δούμε παρακάτω είναι δύο.Εμείς καλό είναι να μάθουμε τον πρώτο.

:arrow: Ά τρόπος
1)
-Ubuntu χρήστες
Πάμε στο μενού Συστημα->Διαχειρηση->Πηγες λογισμικου.

-Kubuntu χρήστες
Spoiler: show
Αν η έκδοση του kubuntu είναι παλιότερη απο την 8.04.1 τότε πρέπει ν κάνουμε εγκατάσταση του πακέτου software-properties-kde πριν προχωρήσουμε...
Ανοίγουμε το τερματικό πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων Alt+F2 και γράφουμε στο παράθυρο που θα μας βγεί την λέξη: konsole και πατάμε Enter.
Θα δούμε ένα παράθυρο με μια γραμμή σαν αυτήν (ftso@ftsopc:~$). Μετά το δολάριο ($) γράφουμε τις εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install software-properties-kde
προσέχοντας τα κενά (για να μην υπάρχουν λάθη καλό είναι να κάνουμε Αντιγραφή(Copy) την εντολή απο εδώ και μετά το δολάριο ($) στο τερματικό να κάνουμε δεξί κλικ και να επιλέξουμε Επικόλληση(Paste) ).
Όταν μας ζητηθεί ο κωδικός του administrator τον δίνουμε και πατάμε Enter.(ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν γράφουμε τον κωδικό δεν βλέπουμε ούτε χαρακτήρες ούτε ******)
Σε ερωτήματα που τυχόν θα μας γίνουν απαντάμε καταφατικά γράφοντας "Yes" και πατώντας Enter.
Με την παραπάνω διαδικασία θα εγκατασταθεί το πακέτο και πλέον δεν χρειάζεται να ξανακάνουμε την διαδικασία στο μέλλον.Το πρόγραμμα θα έχει εγκατασταθεί μόλις μας ξανα εμφανιστεί η γραμμή με το το $.

Πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων Alt+F2 και γράφουμε στο παράθυρο που θα μας βγεί την εντολή:
kdesudo software-properties-kde

2)
Αυτό που θα μας εμφανιστεί και στους ubuntu και στους kubuntu χρήστες θα είναι ένα παράθυρο όπως στις παρακάτω εικόνες στο οποίο θα πρέπει να κάνουμε τις ρυθμίσεις όπως φαίνονται παρακάτω και τέλος να πατήσουμε το κουμπί Close/Κλείσιμο ώστε να αποθηκευτούν:
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα


:arrow: Β' τρόπος
Ανοίγουμε το τερματικό πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων Alt+F2 και γράφουμε στο παράθυρο που θα μας βγεί την λέξη:
->Οι Kubuntu χρήστες: konsole
->Οι Ubuntu χρήστες : gnome-terminal
και πατάμε Enter.
Θα δούμε ένα παράθυρο με μια γραμμή σαν αυτήν (ftso@ftsopc:~$). Μετά το δολάριο ($) γράφουμε τις εντολές που θα δοθούν παρακάτω προσέχοντας τα κενά (για να μην υπάρχουν λάθη καλό είναι να κάνουμε Αντιγραφή(Copy) τις εντολές απο εδώ και μετά το δολάριο ($) στο τερματικό να κάνουμε δεξί κλικ και να επιλέξουμε Επικόλληση(Paste) ).

Όταν μας ζητηθεί ο κωδικός του administrator τον δίνουμε και πατάμε Enter.(ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν γράφουμε τον κωδικό δεν βλέπουμε ούτε χαρακτήρες ούτε ******)
Σε ερωτήματα που τυχόν θα μας γίνουν απαντάμε καταφατικά γράφοντας "Yes" και πατώντας Enter.
Αν σταματήσει κάπου η διαδικασία γράφοντας "[MORE]" πατάμε συνεχώς Enter για δούμε το υπόλοιπο του κειμένου.

1)Δημιουργία backup αρχείου, εντολή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.backup

Για να επαναφέρουμε το backup σε περίπτωση λάθους δίνουμε την εντολή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo cp /etc/apt/sources.list.backup /etc/apt/sources.list


2)Ενεργοποίηση όλων των αποθετηρίων, εντολή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo sed -i -e "s/# deb/deb/g" /etc/apt/sources.list


3)Απενεργοποίηση του αποθετηρίου του CD/DVD, εντολή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo sed -i -e "s/deb cdrom/# deb cdrom/g" /etc/apt/sources.list


4)Ανανέωση της λίστας και αναβάθμιση πακέτων, εντολή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get update ; sudo apt-get upgrade


:!: Σημείωση: το αρχείο το οποίο έχει τις διευθύνσεις των αποθετηρίων είναι το sources.list.
Σε περίπτωση που θέλουμε να το επεξεργαστούμε μπορούμε να το κάνουμε, αφού πρώτα έχουμε πάρει ένα backup (βλέπε πιο πάνω "(1" ) δίνοντας την παρακάτω εντολή σε τερματικό:
-ubuntu: sudo gedit /etc/apt/sources.list η οποία θα μας το ανοίξει με δικαιώματα διαχειριστή στον κειμενογράφο gedit.
-kubuntu: sudo kate /etc/apt/sources.list η οποία θα μας το ανοίξει με δικαιώματα διαχειριστή στον κειμενογράφο kate.
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ (https://help.ubuntu.com/community/Repos ... ommandLine).



Εγκατάσταση λογισμικού με το Synaptic


Το Synaptic είναι ένα γραφικό πρόγραμμα εγκατάστασης πακέτων και πιθανότατα αυτό που θα σας κάνει να νοιώσετε πιο άνετα.
:arrow: Οι χρήστες του ubuntu το ξεκινάτε από το: Σύστημα → Διαχείριση συστήματος → Synaptic Package Manager;
:arrow: Οι χρήστες του kubuntu το ξεκινάτε από το: Kmenu (κουμπί κάτω αριστερά στο panel) → Σύστημα → Synaptic Package Manager;
Αν δεν υπάρχει θα πρέπει πρώτα να το εγκαταστήσουμε:
Spoiler: show
-Ανοίγουμε το τερματικό (Πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων Alt+F2 και γράφουμε στο παράθυρο που θα μας βγεί την λέξη konsole και πατάμε Enter)
-Θα δούμε ένα μαύρο παράθυρο με μια γραμμή σαν αυτήν (ftso@ftsopc:~$). Μετά το δολάριο ($) γράφουμε την εντολή προσέχοντας τα κενά :
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get update ; sudo apt-get upgrade ; sudo apt-get install synaptic

Όταν μας ζητηθεί ο κωδικός του administrator τον δίνουμε και πατάμε Enter.(ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν γράφουμε τον κωδικό δεν βλέπουμε ούτε χαρακτήρες ούτε ******)
Σε ερωτήματα που τυχόν θα μας γίνουν απαντάμε καταφατικά γράφοντας "Yes" και πατώντας Enter.
Αν σταματήσει κάπου η διαδικασία γράφοντας "[MORE]" πατάμε συνεχώς Enter για δούμε το υπόλοιπο του κειμένου.

*Στο kubuntu υπάρχει ήδη πρόγραμμα αντίστοιχο του Synaptic (Adept Manager,Kpackagekit) αλλά είναι ακόμα υποδεέστερο του Synaptic και γι'αυτό οι περισσότεροι χρήστες kubuntu χρησιμοποιούν προσωρινά το Synaptic.



Για λόγους ασφαλείας ο σύστημα ζητά τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή πριν συνεχίσει! Το Ubuntu είναι πολύ αυστηρό σε θέματα ασφαλείας, και προσπαθεί να εμποδίσει τους μη-εξουσιοδοτημένους χρήστες να καταστρέψουν το σύστημα.
Μόλις δώσουμε τον κωδικό θα δούμε το παρακάτω παράθυρο...


Τα 3 βήματα: Αναζήτηση, επιλογή και εφαρμογή
1)Πρώτα αναζητάτε το πακέτο που θέλετε να εγκαταστήσετε. Σημειώστε οτι υπάρχουν χιλιάδες πακέτα άμεσα διαθέσιμα στο Synaptic. Όλα αυτά βρίσκονται σε ειδικούς διακομιστές (λέγονται αρχειοθήκες/αποθετήρια, repositories/repos) του Ubuntu και είναι διαθέσιμα για μεταφόρτωση και εγκατάσταση ή ενημέρωση. Ο διαχειριστής πακέτων ουσιαστικά δουλεύει σαν ένα βελτιωμένο σύστημα ενημέρωσης των Windows που ενημερώνει όχι μόνο το λειτουργικό σας σύστημα αλλά και όλα τα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει μέσω του διαχειριστή. Επίσης μπορείτε να βρείτε πακέτα αναζητώντας τα στις κατηγορίες της αριστερής πλευρικής στήλης. Εναλλακτικά κάντε click στο εικονίδιο αναζήτησης στη μπάρα εργαλείων. Εικόνα
Πατώντας το θα μας εμφανιστεί το παρακάτω παραθυράκι στο οποίο γράφουμε το πρόγραμμα που θέλουμε να βρούμε και πατάμε το search.
Εικόνα

2)Όταν βρείτε το προς εγκατάσταση πακέτο, επιλέξτε το με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού και σημειώστε το για εγκατάσταση. Πιθανότατα θα σας ενημερώσει για αρκετές εξαρτήσεις (απαραίτητες βιβλιοθήκες) που επίσης θα πρέπει να εγκατασταθούν ταυτόχρονα. Όλα αυτά γίνονται αυτόματα! Σημειώστε οτι με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να απεγκαταστήσετε πακέτα (δεξί πλήκτρο και επιλογή απεγκατάστασης). Επίσης σημειώστε οτι μπορείτε να επιλέξετε περισσότερα πακέτα προς εγκατάσταση, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία σημαντικά.


3)Αφού έχετε επιλέξει όλα τα πακέτα προς εγκατάσταση, μπορείτε να κάνετε click στο εικονίδιο εφαρμογήςΕικόνα
Αυτό θα μεταφορτώσει, εγκαταστήσει και ρυθμίσει τα πάντα! Αυτό είναι όλο.

Παρακάτω βλέπουμε την εκτέλεση των 3 βημάτων

( Αν δεν βλέπετε την εικόνα κάντε κλικ ΕΔΩ )


Το εγκατέστησα, αλλά που πήγε το πρόγραμμά μου;
Συνήθως το menu των Εφαρμογών ενημερώνεται με το εικονίδιο εκκίνησης του νέου σας προγράμματος, αλλά μερικές φορές αυτό δεν γίνεται αυτόματα.
Να μερικοί τρόποι να βρείτε το δρόμο για το νέο σας πρόγραμμα:
1)
:arrow: ubuntu:Αναζήτηση μέσω του Επεξεργαστή menu Alacarte. Επιλέγετε στο menu Εφαρμογές → Βοηθήματα → Επεξεργαστής μενού Alacarte.
:arrow: kubuntu:Κάνουμε δεξί κλικ στο κουμπί του kmenu(κάτω δεξιά στο panel) και επιλέξουμε τον επεξεργαστή menu.

Εμφανίζεται ένα παράθυρο που σας επιτρέπει να διαμορφώσετε τα περιεχόμενα των επιλογών σας στα διαθέσιμα menus.

2)Πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων Alt+F2 και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί γράφουμε το όνομα της εφαρμογής και πατάμε Enter.Αν πρόκειται και εφαρμογή που τρέχει σε τερματικό τότε ανοίγουμε το τερματικό που θα βρούμε στο menu των προγραμμάτων και αφού ανοίξει γράφουμε το όνομα της εφαρμογής που θέλουμε να εκτελέσουμε.
Αν η εφαρμογή δεν εκτελεστεί και μας βγάλει σφάλμα ότι δεν υπάρχει τότε προσπαθήστε γράφοντας στη γραμμή εντολής μερικά αρχικά γράμματα και μετά πιέστε το tab δύο φορές. Θα εμφανιστούν όλες οι εντολές που ξεκινούν από αυτά τα γράμματα.
*Από το τερματικό μπορούμε να εκκινήσουμε και κανονικά προγράμματα που δεν είναι μόνο για τερματικό, μόνο που αν κλείσουμε το τερματικό θα κλείσουν και τα προγράμματα που έχουμε ανοίξει με αυτό.

(Αναλυτηκότερες λεπτομέριες θα βρείτε στον οδηγό εδώ (viewtopic.php?f=9&t=1881&p=17940#p17904))

Πώς απεγκαθιστώ ένα πρόγραμμα;
Όταν θέλετε να απομακρύνετε ένα πρόγραμμα, κάνετε ότι και για την εγκατάστασή του - απλά επιλέγετε Σημείωση για απομάκρυνση αντί Σημείωση για εγκατάσταση. Αν θέλετε να απομακρύνετε και τα αρχεία διαμόρφωσης (configuration) επίσης (ίσως να περιλαμβάνουν περίεργες τροποποιήσεις) επιλέξτε Σημείωση για πλήρη απομάκρυνση. Μη ξεχάσετε να εφαρμόσετε τις αλλαγές!



Εγκατάσταση προγραμμάτων απο το "Προσθαφαίρεση εφαρμογών"


Στο menu Εφαρμογές → Προσθαφαίρεση (Add/Remove Programs) για τους ubuntu χρήστες και στο kmenu για τους kubuntu ... μπορείτε να ξεκινήσετε μια έκδοση του frondend του διαχειριστή πακέτων ακόμη πιο φιλική και από το Synaptic. Με τη βοήθεια εικονιδίων και σύντομων επεξηγήσεων μπορείτε να εγκαταστήσετε και να απεγκαταστήσετε τις δημοφιλάστερες εφαρμογές. Αριστερά υπάρχει μια κατηγοριοποίηση των εφαρμογών ή μπορείτε να τις δείτε όλες μαζί. Οι εφαρμογές που είναι ήδη εγκατεστημένες είναι σημειωμένες.
Δείτε την εικόνα εδώ (http://www.it.uom.gr/teaching/linux/ubuntu-install/images/AddRemove.png).



Εγκατάσταση λογισμικού από το τερματικό


Πολύ συχνά, θα δείτε άλλους χρήστες του Ubuntu να λένε "Μπορείς να εγκαταστήσεις το πρόγραμμα ABC γράφοντας ..." και να σας δίνουν μια εντολή (όπως θα δείτε γίνετε και πιο πάνω στον οδηγό αυτό) που πρέπει να εισάγετε στο τερματικό. Αυτό δεν διαφέρει πολύ από αυτό που κάνει το Synaptic. Στη πράξη, το Synaptic χρησιμοποιεί τις ίδιες εντολές καλυμμένες πίσω από τη φιλική γραφική διεπαφή! Μπορείτε να βρείτε το τερματικό στο
ubuntu χρήστες: menu Εφαρμογές → Βοηθήματα → Τερματικό.
kubuntu χρήστες: kmenu -> Σύστημα -> konsole-τερματικό.
Ή πατόντας τον συνδυασμό πλήκτρων Alt+F2 και γράφοντας στο παράθυρο που θα ανοίξει την εντολή gnome-terminal στο ubuntu, konsole στο kubuntu και πατώντας Enter.

Οι δύο εντολές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:

sudo apt-get install ABC και sudo aptitude install ABC

Το ABC είναι ένα φανταστικό πακέτο, όχι πραγματικό. Το sudo σημαίνει οτι η εντολή που ακολουθεί λαμβάνει προσωρινά δικαιώματα υπερ-χρήστη/διαχειριστή, αν φυσικά εισάγετε τον σωστό κωδικό πρόσβασης. Είναι το ίδιο που συμβαίνει και στο άνοιγμα του Synaptic, μόνο που συμβαίνει στο τερματικό!
Όταν γράφεται τον κωδικό πρέπει να προσέξετε γιατί δεν θα φαίνετε οτι γράφετε ούτε **** ούτε χαρακτήρες.
Αν εκτελέσετε την εφαρμογή aptitude μόνη της, ας πούμεby sudo aptitude, θα πάρετε κάτι που μοιάζει με απλουστευμένη (μη - γραφική) εκδοχή του Synaptic.
Εικόνα

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε πακέτα από τη γραμμή εντολής όπως στο Synaptic. Δοκιμάστε:
apt-cache search ABC ή aptitude search ABC

Για την απεγκατάσταση πακέτων:
sudo apt-get remove ABC και sudo aptitude remove ABC

Για την απομάκρυνση και των αρχείων διαμόρφωσης:
sudo apt-get remove --purge ABC και sudo aptitude purge ABC

Για την ενημέρωση της λίστας των διαθέσιμων λογισμικών:
sudo apt-get update και sudo aptitude update

Για την ενημέρωση (αναβάθμιση) λογισμικού και συστήματος:
sudo apt-get upgrade και sudo aptitude upgrade

Αν και η γραμμή εντολής μπορεί να τρομάζει τους νέους χρήστες, θα δείτε στην πορεία της χρήσης οτι είναι απλή και εύκολη στη χρήση.
Περισσότερες πληροφορίες και παραμέτρους για τις τρείς εντολές, αλλά και για κάθε εντολή του τερματικού μπορείτε να βρείτε γράφοντας την λέξη man μπροστά απο κάθε εντολή στο τερματικό και πατώντας Enter.
Παράδειγμα: man apt-get ή man apt-cache ή man aptitude

Παράγειγμα χρήσης του τερματικού για την εγκατάσταση προγραμμάτων
Εικόνα



Εγκατάσταση προγραμμάτων που δεν υπάρχουν στα Αποθετήρια μας


Υπάρχει περίπτωση να μην βρούμε κάποιο πρόγραμμα που θέλουμε στα αποθετήρια του ubuntu, πράγμα σπάνιο όμως.
Τι κάνουμε? Παρακάτω θα εξηγήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε γι'αυτό.

1) Πακέτο Debian(.deb)
Μπορείτε να το εγκαταστήσετε όπως στα Windows: χειροκίνητα (manually). Μπορεί να βρείτε το πακέτο έτοιμο, διαθέσιμο σε κάποιον ιστοτόπο, και τότε πρέπει απλά θα πρέπει να το μεταμορφώσετε στον υπολογιστή σας , να κάνετε διπλό κλικ και απλά επιλέγετε Εγκατάσταση πακέτου. Αν λείπει κάποια εξάρτηση, το πρόγραμμα θα σας ενημερώσει. Επίσης θα σας ενημερώσει αν υπάρχει νεότερη έκδοση διαθέσιμη στις αρχειοθήκες!
Εικόνα

Ένας άλλος τρόπος να εγκαταστήσετε πακέτα Debian είναι η χρήση της εντολής dpkg που είναι η εφαρμογή που εκτελεί το πρόγραμμα εγκατάστασης πακέτων Debian (εν συντομία: Deb). Η σύνταξη είναι ώς εξής: αν το πακέτο βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας και το όνομα χρήστη είναι carl, τότε η εγκατάσταση του πακέτου test.deb γίνεται με την εντολή dpkg -i /home/carl/Desktop/test.deb. Θα πρέπει μόνοι σας να επιλύσετε τα προβλήματα εξαρτήσεων, οπότε δεν είναι η πιο απλή μέθοδος εγκατάστασης. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια για τη χρήση της εφαρμογής είτε από το menu είτε με την εντολή man dpkg .

Το πακέτο που θα μεταμορφώσετε θα πρέπει να έχει την κατάληξη .deb και στον ιστότοπο που ίσως να αναφέρεται οτι είναι για την έκδοση του ubuntu που χρησιμοποιείτε ή γενικά για ubuntu. Ένας ιστότοπος που πιθανόν θα βρείτε το πρόγραμμα που ζητάτε είναι το http://www.getdeb.net/ .

2) Ενεργοποίηση επιπλέον αποθετηρίων
Μερικοί ιστότοποι παρέχουν αποθετήρια για τα προγράμματά τους δείχνοντάς σας και τον τρόπο με τον οποίο θα τα εγκαταστήσετε. Ένα παράδειγμα είναι αυτό εδώ (https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu) όπου στην παράγραφο Adding the Repositories μας δίνει τις 2 εντολές που θα πρέπει να εκτελέσουμε στο τερματικό (με κλειστό το synaptic) ώστε να προσθέσουμε τα αποθετήρια.Η πρώτη εντολή είναι και να προσθέσει το αποθετήριο και θα πρέπει να είναι η κατάλληλη για την έκδοση ubuntu που έχουμε.
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/hardy.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

Η δεύτερη εντολή είναι για να προσθέσουμε το GPG key
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update
Αφού εκτελέσουμε τις 2 εντολές μπορούμε να πάμε στο synaptic και να αναζητήσουμε το πρόγραμμα και να το εγκαταστήσουμε.
Αν δεν δίνονται εντολές για την ενεργοποίηση των αποθετηρίων μπορούμε να το κάνουμε χειροκίνητα εμείς.
Δείτε πιο πάνω Αποθετήρια (Repositories) - "ενεργοποίηση όλων των επίσημων", όπου στη εικόνα:
Εικόνα
πατάμε το add/προσθήκη και εισάγουμε το αποθετήριο στην φόρμα που θα εμφανιστεί...

3) Πακέτο .rpm
To RPM (RedHat Package Manager) είναι μια άλλη δημοφιλής οικογένεια πακέτων λογισμικού Linux, που χρησιμοποιείται στις διανομές Fedora Core, SUSE Linux και Mandriva. Το RPM δεν χρησιμοπιείται από τον διαχειριστή πακέτων του Ubuntu, αλλά υπάρχει μια εντολή για τη μετατροπή ενός πακέτου RPM σε Deb. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι οποιοδήποτε RPM θα δουλέψει στο σύστημά σας! Η εντολή αυτή δεν υπάρχει στο σύστημά σας, οπότε πρέπει να την εγκαταστήσετε.Το πακέτο λέγεται alien και βέβαια είναι διαθέσιμο μέσω του Synaptic.
Αν ο χρήστης carl θέλει να εγκαταστήσει ένα RPM που λέγεται test.rpm και βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας, θα πρέπει να εκτελέσει την εντολή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo alien -i /home/carl/Desktop/test.rpm
η οποία θα μετατρέψει το πακέτο σε test.deb και θα το εγκαταστήσει.

4) Πακέτο πηγαίου κώδικα (.tar, .tar.gz, .tgz, .tar.bz, ...)
Σημείωση: όσα αρχεία έχουν κατάληξη .tar, .tar.gz, κλπ δεν περιέχουν απαραίτητα πηγαίο κώδικα - μπορεί να περιέχουν προ-μεταγλωττισμένο πρόγραμμα! Αν πρόκειται για προ-μεταγλωττισμένη εφαρμογή τότε θα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα εγκατάστασης ή εκτελέσιμο.

Μερικές φορές το μόνο που έχετε είναι ένα πακέτο με μη-μεταγλωττισμένο πηγαίο κώδικα (τα επονομαζόμενα και tarballs). Ευτυχώς μπορείτε να μεταγλωττίσετε και να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα χωρίς να γίνετε εδικοί προγραμματιστές. Το παλιό καιρό, αυτός ήταν ο μαναδικός τρόπος εγκατάστασης λογισμικού στο Linux και έτσι υπάρχει μια standard μέθοδος εγκατάστασης τέτοιων αρχείων. Βέβαια, η μέθοδος δεν δουλεύει πάντα αλλά πετυχαίνει το σκοπό της τις περισσότερες φορές (αρκεί να έχετε εγκαταστήσει τις σωστές εξαρτήσεις). Πριν τη μεταγλώττιση πρέπει να αποσυμπιέσετε κάπου το πακέτο.
Αυτό γίνεται εύκολα, απλά κάντε δεξί click στο εικονίδιο του πακέτου και επλέξτε Αποσυμπίεση εδώ (ή Άνοιγμα με "Διαχειριστής συμπιεσμένων αρχείων"). Δείτε εδώ ένα video της διαδικασίας αποσυμπίεσης (http://www.it.uom.gr/teaching/linux/ubu ... t_here.gif)

Για να προχωρήσετε πρέπει να έχετε εγκαταστήσε ήδη τα εργαλεία μεταγλώττισης. Όλα βρίσκονται σε ένα πακέτο που λέγεται build-essential, και διατίθεται με το Synaptic.Επίσης θα πρέπει να εγκαταστήσετε και το πακέτο checkinstall το οποίο επίσης διατίθεται με το Synaptic. Όταν βεβαιωθείτε οτι έχετε εγκαταστήσει τα εργαλεία μεταγλώττισης, ανοίγετε ένα παράθυρο τερματικού και μετακινείστε στο κατάλογο όπου αποσυμπιέσατε το πακέτο
(Αν δεν είστε σίγουροι πώς γίνεται αυτό δείτε τα παρακάτω:
Για να επιβεβαιώστε, ανά πάσα στιγμή, το κατάλογο που βρίσκεται το τερματικό σας (τρέχων κατάλογος), γράψτε pwd και πατήστε enter. Η εντολή pwd command εμφανίζει τη διαδρομή του τρέχοντος καταλόγου.
Για να δείτε μια λίστα των αρχείων και των καταλόγων μέσα στον τρέχοντα κατάλογό σας, εκτελέστε την εντολή ls. Αν θέλετε να ανεβείτε ένα επίπεδο πάνω στο δένδρο των καταλόγων γράφετε cd .. (προσοχή, ανάμεσα στο cd και στις δύο τελείες υπάρχει ένα διάστημα). Αν θέλετε να κατεβείτε σε ένα υπο-κατάλογο γράφετε cd NAME όπου NAME είναι το όνομα του υπο-καταλόγου που θέλετε να μεταβείτε. Παράδειγμα: αν ο carl βρίσκεται στον οικείο του κατάλογο και εκτελέσει pwd θα δεί στην οθόνη κάτι σαν /home/carl. Έστω οτι εκτελεί lsκαι μεταξύ των άλλων υπάρχει και ένας κατάλογος test. Για να μεταβεί σε αυτό γράφει cd test. Αν τώρα γράψει pwd θα δεί στην οθόνη κάτι σαν/home/carl/test. Αν θέλει να επιστρέψει πίσω θα γράψει cd ... Αν ποτέ χάσει το δρόμο του γράφει cd ή cd ~ και θα επιστρέψει στον οικείο κατάλογό του.
)

Όταν βρεθείτε στο σωστό κατάλογο εκτελείτε ένα σενάριο διαμόρφωσης (configure script): ./configure. Ο σκοπός του σεναρίου διαμόρφωσης είναι συνήθως ο έλεγχος των εξαρτήσεων και η δημιουργία του makefile. Αν το σενάριο αποτύχει για κάποιο λόγο και σας ζητήσει να εγκαταστήσετε κάποια πακέτα, αναζητήστε τα στο Synaptic (Σημαντικό! Αν βρείτε στο Synaptic πακέτα με σχεδόν το ίδιο όνομα αλλά με κατάληξη -dev, θυμηθείτε να τα εγκαταστήσετε και αυτά! Είναι πακέτα ανάπτυξης απαραίτητα για τη μεταγλώττιση). Αν πάλι δεν βρείτε σενάριο διαμόρφωσης μην ανησυχείτε - αρκετά πακέτα δεν έχουν! Προχωρήστε στη ματαγλώττιση με την εντολή make. Τώρα μπορείτε να συνεχίσετε στην εγακτάσταση.

Τώρα, για να εγκαταστήσετε ένα πακέτο γράφετε sudo checkinstall make install. Αυτό θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από την κανονική εγκατάσταση και πιθανότατα θα πρέπει να δώσετε μια περιγραφή της εφαρμογής (και να διορθώσετε λίγο κάποιες άλλες πληροφορίες). Στο τέλος θα παραχθεί ένα πακέτο deb που μπορεί να εγκατασταθεί μέσω του διαχειριστή πακέτων. Για περισσότερες πληροφορίες εισάγετε man checkinstall.
Δείτε εδώ ένα video της παραπάνω διαδικασίας (http://www.it.uom.gr/teaching/linux/ubu ... obbler.gif)

5) Πακέτο Autopackage (.package)
Η μέθοδος autopackage είναι μια μέθοδος εγκατάστασης πακέτων ανεξάρτητη από διανομή Linux. Χρησιμοποιεί το δικό της εργαλείο διαχείρισης πακέτων, που μεταφορτώνεται από το Internet και εγκαθίσταται μαζι με το πρώτο πακέτο autopackage που εγκαθιστάτε. Η εγκατάσταση ενός πακέτου autopackage που λέγεται test.package και βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας του carl, πρώτα βεβαιωθείτε οτι έχετε δικαιώματα εκτέλεσης στο κατάλληλο αρχείο (Aπό το τερματικό: Αν είστε ο χρήστης carl και έχετε ένα αρχείο test.bin στο /home/Desktop μπορείτε να γράψετε την εντολή chmod u+x /home/carl/Desktop/test.bin για να το μετατρέψετε σε εκτελέσιμο.) , και μετά γράφετε /home/carl/Desktop/test.package. Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα ρωτήσει κάποια πράγματα, όπως το συνθηματικό πρόσβασης.

6) Πακέτο Klik package (klik:// → .cmg)
Το Klik είναι μια αρχειοθήκη λογισμικού στο Internet που χρησιμοποιεί το δικό του πρωτόκολλο, που λέγεται klik:// (όμοιο με το http://) και επιτρέπει την εγκατάσταση ενός πακέτου από την αρχειοθήκη του Klik με απλό click σε ένα δεσμό μέσα από τον περιηγητή ιστού σας. Για την χρήση του Klik πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε τα πακέτα binutils libstdc++5 rpm gnome-about μέσω του Synaptic και μετά να εκτελέσετε αυτή την εντολή στο τερματικό: wget klik.atekon.de/client/install -O -|sh που μεταφορτώνει και εγκαθιστά τον πελάτη Klik. Το Klik παρακάμπτει τόσο τον διαχειριστή πακέτων όσο και το σύστημα αρχείων. Όλα τα απαραίτητα για την εκτέλεση του προγράμματος βρίσκεται σε ένα αρχείο .cmg που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας σας. Απλά κάνετε διπλό click the file για την εκκίνηση της εφαρμογής. Για την απομάκρυνση απλά διαγράφετε το αρχείο .cmg.

7) Πακέτο (shell script) (.sh, .bash, ...)
Πρέπει να εκτελέσετε το σενάριο από το παράθυρο τερματικού με την εντολή sh. Αν το σενάριο εγκατάστασης λέγεται test.sh και βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας του χρήστη carl, είτε να το εκτελέσετε γράφοντας sh/home/carl/Desktop/test.sh. Να θυμάστε οτι πρέπει να έχετε δικαιώματα εκτέλεσης του σεναρίου ( βλέπε 5) ).

8) Πακέτο ειδικού εκτελέσιμου (.bin, ...)
Αν το εκτελέσιμο εγκατάστασης λέγεται test.bin και βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας του carl, μπορείτε να το εκετλέσετε μέσα από το παράθυρο τερματικού γράφοντας /home/carl/Desktop/test.bin . Να θυμάστε οτι πρέπει να έχετε δικαιώματα εκτέλεσης του αρχείου ( βλέπε 5) ).

9) Πακέτο ειδικού εκτελέσιμου (.run, ...)
Αν το εκτελέσιμο εγκατάστασης λέγεται test.run και βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας του carl, μπορείτε να το εκετλέσετε μέσα από το παράθυρο τερματικού γράφοντας /home/carl/Desktop/test.run . Να θυμάστε οτι πρέπει να έχετε δικαιώματα εκτέλεσης του αρχείου ( βλέπε 5) ).

10) Εκτελέσιμο Windows(.exe)
Αν, παρ'ολη την αναζήτηση στο Internet, δεν καταφέρετε να βρείτε ένα πρόγραμμα σε Linux ισοδύναμο με το αντίστοιχο των Windows, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα Windows σε περιβάλλον Linux. Δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, αλλά σε μερικές περιπτώσεις είναι η μόνη λύση. Για την εκτέλεση εφαρμογών Windows πρέπει να εγκαταστήσετε ένα πακέτο που λέγεται wine. Μετά από αυτό, σε ένα τερματικό γράφετε την εντολή wine PATH, όπου PATH είναι η διαδρομή για το εκτελέσιμο (.exe). Αν ο χρήστης carl έχει στον οικείο του κατάλογο (home directory) ένα εκτελέσιμο που λέγεται test.exe, για να το εκτελέσει θα γράψει την εντολή wine/home/carl/test.exe. Πρέπει να ξέρετε οτι η εκτέλεση προγραμμάτων Windows στο wine έχει συχνά αρκετά προβλήματα και μερικές φορές δεν δουλεύει καθόλου!
Μια βάση απο προγράμματα που έχουν δοκιμαστεί υπάρχει στην σελίδα του wine (http://appdb.winehq.org/) και την οποία θα πρέπει να συμβουλεύεστε πριν δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα που είναι για windows.

Αν το πρόγραμμα που εκτελέσατε είναι πρόγραμμα εγκατάστασης, η εφαρμογή που εγκαταστήσατε βρίσκεται στο 'κρυφό' κατάλογο .wine κάτω από τον οικείο σας κατάλογο. Αν ο χρήστης carl έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή Test, αυτό πιθανότατα θα βρίσκεται στον κατάλογο "/home/carl/.wine/drive_c/Program Files/Test" (όταν γράφετε στο τερματικό ονόματα διαδρομής που περιέχουν κενά, όπως "Program Files" θυμηθείτε να βάλετε εισαγωγικά).


:idea: :?: :!: Τελος :roll: :D ;)


Όλα τα παραπάνω δεν είναι απόλυτα, αλλά είναι μερικοί απο τους τρόπους που θα βοηθήσουν κάποιον αρχάριο να μάθει πως γίνετε η εγκατάσταση των προγραμμάτων στο (K)ubuntu. Ο οδηγός αυτός βασίζεται κυρίως στον οδηγό (http://www.it.uom.gr/teaching/linux/ubuntu-install/ubuntu-install.html) τον οποίο έγραψε ο Simon Gray και τον μετέφρασε ο Kώστας Γ.Μαργαρίτης και στον οποίο θα βρείτε και μερικά επιπλέον πράγματα, όπως εγκατάσταση θεμάτων για gnome, Χρήση CD ως offline αρχειοθήκη, Πλοήγηση στο τερματικό (Αναλυτικές οδηγείες), Πρόσθεση εκκινητή (συντόμευσης) στην επιφάνεια εργασίας, Αλλαγή δικαιωμάτων (Αναλυτικά) κ.α.