Δημοσιεύτηκε: 24 Αύγ 2011, 15:42
από Spartan
Καλησπέρα σας

Είμαι εντελώς νέος στο linux αν και αρκετά παλιός στη χρήση υπολογιστών με διάφορες εκδόσεις των windows. Ένας από τους υπολογιστές που διαθέτω, είναι ένας Asus Eee 1101HE (ο μαθητικος) ο οποίος διαθέτει εγκατεστημένα πάνω δυο λειτουργικά, τα windows XP SP3 και το Xandros. Ο υπολογιστής είναι dual boot και επιλέγεις με ποιο λειτουργικό θα μπεις. Μέχρι τώρα τον χρησιμοποιεί η γυναίκα μου με XP (πάρα πολύ αργός) ενώ δεν έχει καθόλου λειτουργήσει με το Xandros.
Σήμερα που βρήκα λίγο χρόνο αποφάσισα να δοκιμάσω το ubuntu 11.04 σε ένα usb stick. Έκανα κανονικά την εγκατάσταση με το συνοδευτικό προγραμματάκι και όλα πήγαν καλά. Το μηχάνημα είναι πιο γρήγορό από τα windows (όχι θεαματικά θα έλεγα) αλλά η πρώτη επαφή μου με το linux είναι εντυπωσιακή. Βέβαια, από ότι κατάλαβα, στη δοκιμαστική έκδοση δεν μπορείς να αποθηκεύσεις ρυθμίσεις που χρειάζονται επανεκκίνηση, όπως για παράδειγμα η γλώσσα του λειτουργικού.
Επειδή λοιπόν σκέπτομαι να ασχοληθώ με το ubuntu εγκαθιστώντας το στο συγκεκριμένο laptopακι, θα ήθελα μερικές διευκρινήσεις από τους εμπειρότερους ώστε να μην κάνω κάτι λάθος και χαλάσω και την εγκατάσταση των windows.
Όπως είπα και πιο πρίν, ο υπολογιστής είναι ο μαθητικός και διαθέτει δυο κομμάτια δίσκου (ένας σκληρός που έχει χωριστεί στα δύο). Το ένα κομμάτι (δίσκος C:) είναι 71,5G στο οποίο βρίσκονται και τα windows XP και ένα δεύτερο (δίσκος D:) με χωρητικότητα 37G το οποίο περιέχει εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά. Ο υπολογιστής διαθέτει επίσης και ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα αυτόματης επαναφοράς των windows που χρησιμοποιείται και σε περίπτωση format, πατώντας κάποιο συνδυασμό πλήκτρων, το οποίο δεν ξέρω που βρίσκεται στον σκληρό.
Αυτό που θα ήθελα να κάνω εγώ είναι το εξής:
Να απεγκαταστήσω το Xandros αλλά να κρατήσω τα windows XP όπως και το σύστημα της αυτόματης επαναφοράς και εγκατάστασης των XP. Στη συνέχεια, να μπορέσω να εγκαταστήσω το ubuntu 11.04 έχοντας τη δυνατότητα dual boot ώστε να μπορώ να μπαίνω με όποιο λειτουργικό θέλω. Με λίγα λόγια, τη θέση του Xandros να την πάρει το ubuntu χωρίς να πειραχτεί τίποτα που να αφορά τα windows XP.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και συγχαρητήρια για την βοήθεια που δίνεται μέσω της ενδιαφέρουσας κοινότητάς σας