Δημοσιεύτηκε: 27 Νοέμ 2011, 15:16
από XenosD
medigeek έγραψε:
Έπειτα, θα έφτιαχνα μια μεγάλη κατάτμηση στον 3TB με το σύστημα αρχείων ext4 και αν ήθελα να έχω πρόσβαση στα αρχεία από Windows θα χρησιμοποιούσα εκείνο το πρόγραμμα σε Windows που διαβάζει το σύστημα αρχείων ext4.

Τελικά αποφάσισα να φορμάρω τον κληρό των 3 Tb σε Ext για λόγους ασφάλειας και επιδόσεων. Αναρωτιέμαι όμως εάν υπάρχει σοβαρός λόγος να προτιμήσω το ext4 από το ext3. Και αυτό γιατί, εκτός από τα 20 Gb που θα χρησιμοποιηθούν για swap, ο υπόλοιπος σκληρός ο οποίος και θα φορμαριστεί σε Ext, προορίζεται αποκλειστικά για την αποθήκευση των αρχείων μου, και με ενδιαφέρει περισσότερο η ασφάλεια των αρχείων μου, παρά η επίδοση του δίσκου. Πρόσφατα διάβασα
ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το ext3, σε σχέση με το ext4, υστερεί στον τομέα των επιδόσεων, παρ' ότι υπερτερεί σε αυτόν της ασφάλειας.
Επίσης τα προγράμματα που δίνουν πρόσβαση στο ext σε περιβάλλον Windows (όπως το Ext2Fsd), διαβάζουν και γράφουν με αφάλεια σε τομείς ext3, ενώ σε τομείς ext4 διαβάζουν και δεν ενδείκνυνται να γράφουν.
Υπάρχει βέβαια και η περίπλοκη λύση, να εγκαταστήσω στα Windows το Ubuntu server μέσω του virual box, να δημιουργήσω έναν δίσκο vmdk που να αντιστοιχεί στον ext4 τομέα, και να δώσω πρόσβαση στo χρήστη των Windows στον ext4 τομέα, μέσω samba.
Ποιά η γνώμη σας; Nα προτιμήσω το ext3 ή το ext4;