Δημοσιεύτηκε: 02 Ιαν 2012, 18:16
από fkol k4

Κάθε οδηγός (όπως αυτός) αλλά και κάθε θέμα, υπάρχει η δυνατότητα να προστίθεται στα αγαπημένα σας θέματα του λογαριασμού σας στο forum, ώστε ή να ανατρέχετε εύκολα σε αυτό ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι στους σελιδοδείκτες του browser σας, ή να το βρίσκετε αμέσως για να το προτείνετε σε κάποιον άλλο χρήστη. Δείτε εδώ πως μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο.


Εισαγωγή-περιεχόμενα


Ο σκληρός δίσκος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του υπολογιστή μας, αν και θεωρείται αναλώσιμο. Είναι το εξάρτημα στο οποίο βρίσκεται το λειτουργικό μας σύστημα (ή τα λειτουργικά μας συστήματα για κάποιους) και το σημείο στο οποίο αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας.
Είναι σημαντικό το να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία του. Αυτές οι γνώσεις μας βοηθούν στο να κάνουμε καλύτερη διαχείριση του δίσκου μας, αλλά και στο να προφυλαχθούμε από την όποια απώλεια δεδομένων μπορεί να προκαλέσει μία δυσλειτουργία του.

Σε αυτόν τον οδηγό θα γίνει μία προσπάθεια να δοθεί μία πλήρη εικόνα για τους μαγνητικούς σκληρούς δίσκους, τους δίσκους δηλαδή τους οποίους χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ θα γίνει και μία συνοπτική αναφορά για τους δίσκους στερεάς κατάστασης (SSD),για τους οποίους όμως δεν γνωρίζω και πολλά.
Επίσης, θα προσπαθήσω (όσο μου επιτρέπουν οι γνώσεις μου) να αναφέρω τις Ελληνικές αποδόσεις των διαφόρων όρων. Για όσους θέλουν να κάνουν την αντιστοίχιση με τους αντίστοιχους Αγγλόφωνους, παραθέτω και ένα μικρό λεξικό-γλωσσάρι το οποίο μπορούν να συμβουλεύονται.

Επειδή το μέγεθος του οδηγού είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε για την πλοήγηση σε αυτόν να χρησιμοποιείτε τους συνδέσμους που υπάρχουν στα περιεχόμενα προς κάθε ξεχωριστό κεφάλαιο για να μεταφερθείτε σε αυτό. Εκεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους εσωτερικούς συνδέσμους του κάθε κεφαλαίου για να πλοηγηθείτε σε κάθε υποενότητά του.


Περιεχόμενα οδηγού

Λεξικό - γλωσσάρι
Γενικά για τους δίσκους
Βλάβες και δυσλειτουργίες
Διαμέριση δίσκων σε κατατμήσεις

Αν και τα περισσότερα από όσα περιέχει ο οδηγός διασταυρώθηκαν και από άλλες πηγές, εντούτοις ενδέχεται να περιέχονται λάθη, ελλείψεις ή ανακρίβειες. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, παρακαλώ να το αναφέρετε ώστε να βελτιωθεί ο οδηγός.


Στον οδηγό δεν αναφέρομαι σε τεχνικές λεπτομέρειες (τις οποίες άλλωστε δεν γνωρίζω), αλλά σε όσα μπορούν να απασχολήσουν τον χρήστη κατά τη διαχείριση του δίσκου του, τη διαμέρισή του και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που ίσως αντιμετωπίσει, πάντα σε επίπεδο χρήστη.


Creative Commons License
Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη εμπορική χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα