Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2008, 18:18
Alexandros έγραψε:gourgi έγραψε:Παρατήρησες μείωση της απόδοσης του συστήματός σου μετά το full encryption ?
φαντάζομαι θα πρέπει να είναι αισθητά πιο αργό.
Έχω γράψει στην εισαγωγή:έγραψε:Υπάρχει κόστος σε υπολογιστική ισχύ. Ανάλογα με το μηχάνημα σας αυτό μπορεί να είναι 3-5%. Να τονίσω πάντως ότι εγώ σε κανέναν υπολογιστή δεν διαπίστωσα την παραμικρή καθυστέρηση. Ουσιαστικά δηλαδή το όποιο κόστος σε υπολογιστική ισχύ είναι απλώς θεωρητικό.
Δεν έχω παρατηρήσει ΠΟΤΕ την παραμικρή καθυστέρηση στο σύστημα μου. Ούτε κανείς άλλος από αυτούς που γνωρίζω ότι την χρησιμοποιούν
ναί όντως μου ξέφυγε τα περί υπολογιστικής ισχύς.
έγραψε:Αυτό που πιστεύω είναι ότι αν δεν ξέρεις για ποιο λόγο μπορεί να χρειάζεσαι full disk encryption, τότε μάλλον δεν σου χρειάζεται.
εδώ πήγαινε η πειστικότητα που εξέφρασα παραπάνω, αν και έπρεπε να το πω αλλιώς.
μπορεί όντως να χρειάζομαι full disk encryption και να μην το ξέρω. προσπαθώ να καταλάβω τους λόγους που θα με οδηγήσουν εκεί.
πρόσφατα πήρα ένα netbook asus eee και σκέφτομαι σοβαρά να κρυπτογραφήσω μέρος ή ολόκληρη την εγκατάσταση που έχω εκεί.
προς το παρόν θέλω να κρυπτογραφήσω σίγουρα το /home μου , για τους λόγους που ανέφερες παραπάνω.
αλλά όντως χρειάζονται encryption και τα υπόλοιπα directories?
στο / βλέπω τα παρακάτω:
- Κώδικας: Επιλογή όλων
bin dev initrd lib lost+found opt sbin tmp vmlinuz
boot etc lib32 media proc srv usr
cdrom home lib64 mnt root sys var
παραπάνω ανέφερες ότι τα προγράμματα αφήνουν και άλλα κατάλοιπα εκτός απο το ~/
φαντάζομαι εννοείς το swap και το /tmp. ίσως να κάνω encryption και στο /var και στο /root ή ακόμη και το /etc
τα αλλά χρειάζονται ; αφήνονται κατάλοιπα και εκεί από τα προγράμματα;
ίσως να αφήσω τα υπόλοιπα σε ξεχωριστό partition;
ρωτάω γιατί το έχεις ψάξει το θέμα και με ενδιαφέρει.
ελπίζω να μην έχουμε βγει εκτός θέματος και γεμίζουμε τσάμπα μυνήματα στο παρών thread.
και μερικές ακόμα ερωτήσεις , πιό πρακτικές :
1) γιατί χρησιμοποιείς dmcrypt; είναι θέμα αποτελεσματικότητας - ασφαλείας ;
στο ~/Private που εισήγαγε το ubuntu στο 8,10 χρησιμοποιείται truecrypt από όσο γνωρίζω. και ήταν αυτό που είχα σκοπό να βάλω στο netbook πριν δώ τον οδηγό σου.
2) υπάρχει τρόπος να ανακτήσουμε δεδομένα βάζοντας τον κρυπτογραφημένο σκληρό σε άλλο pc. εννοείται ότι θυμόμαστε το passwd
3) μήπως έχεις κάποια διαφορετικά settings να προτείνεις για κρυπτογράφηση σε netbook, εννοώ πιό ελαφρύ αλγόριθμο κρυπτογράφησης ή κάτι άλλο , δεδομένου ότι τα netbooks έχουν μόνο 1,6GHz CPU