Δημοσιεύτηκε: 21 Δεκ 2008, 03:13
από logari81
@papavasiliou καταρχην καλως ήρθες και σε ευχαριστουμε για τον οδηγό σου. Καλο θα ηταν να δεις λιγο τις παρακάτω οδηγιες
viewtopic.php?f=2&t=396
ετσι ώστε να μαθεις πως μπορεις να κανεις τον οδηγο σου πιο ευαναγνωστο. Επίσης ειναι πολύ χρησιμο να υπαρχουν εικόνες των σημαντικότερων βηματων. Μπορεις με τον καιρο σιγα σιγα να τα συμπληρωσεις κι αυτα.

Μεταφράζω εδώ απο το γερμανικο wiki
http://wiki.ubuntuusers.de/Samba_Server_GNOME

Samba Server Gnome

Στο γραφικό περιβάλλον GNOME μπορει κανείς να όρισει κοινόχρηστους φακέλους και να κανει τις σημαντικότερες ρυθμίσεις πολύ εύκολα. Επειδή η διαδικασία έχει αλλάξει από το Ubuntu 8.04 και μετα, ο παρακάτω οδηγός αφορά μονο εκδόσεις Ubuntu μεταγενεστερες του 8.04.

Εγκατάσταση

Για να ειναι δυνατός ο ορισμός κοινόχρηστων φακέλων μέσω Samba, ειναι απαραίτητη η εγκατάσταση του παρακάτω μετα-πακέτου:
* samba
Ακόμα κι αν δεν εχουμε εγκαταστήσει το πακέτο αυτό εκ των πρωτερων, την πρώτη φορά που θα επιχειρήσουμε να ορισουμε εναν κοινόχρηστο φάκελο σε γραφικό περιβάλλον GNOME, θα μας ζητηθεί να γίνει η εγκατάσταση οπότε θα πρεπει απλως να πατήσουμε ΟΚ και να δώσουμε τον κωδικό μας.
Προαιρετικά μπορουμε να εγκαταστήσουμε τα παρακάτω πακέτα τεκμηρίωσης:
* samba-doc: Τεκμηρίωση Samba
* samba-doc-pdf: Το ιδιο σε μορφή pdf

Γενικα

Παλαιότερα η δημιουργια κοινόχρηστων φακέλων Samba απαιτούσε την προσθήκη μιας καταχώρησης στο αρχείο /etc/samba/smb.conf, την οποία μπορουσαν να πραγματοποιήσουν μονο χρήστες που ανήκουν στην ομαδα "admin" με δικαιώματα root. Μετά την έκδοση 3.0.23 η Samba προσφέρει την δυνατότητα σε απλούς χρήστες να δημιουργούν κοινόχρηστους φακέλους χωρίς δικαιώματα root. Η μόνη προϋπόθεση ειναι να ανήκει ο χρηστης στην ομάδα "sambashares". Από την έκδοση 8.04 του Ubuntu υποστηρίζεται αυτήν η δυνατότητα και μεσω GNOME/Nautilus.

Για όλους τους κοινόχρηστους φακέλους που έχουμε ορίσει μέσω GNOME/Nautilus δεν υπαρχει πλέον καποια καταχώρηση στο /etc/samba/smb.conf . Ανταυτού υπάρχει για κάθε κοινόχρηστο φάκελο ένα αντίστοιχο αρχειο κειμένου στον κατάλογο /var/lib/samba/sambashares/ το οποίο περιέχει τις απαραίτητες ρυθμισεις. Το αρχείο ανήκει στον εκάστοτε χρήστη, ο οποίος είναι ο μονος που εχει δικαιώματα να το αλλάξει ή να το σβήσει. Υπο φυσιολογικές συνθήκες δεν χρειάζεται να γινει επεξεργασία αυτου του αρχειου μεσω κάποιου κειμενογραφου.

Για όλους τους χρήστες που θέλουμε να έχουν πρόσβαση σε στους κοινόχρηστους φακέλους πρεπει να ορισθεί ενας κωδικός. Αυτό γινεται με την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo smbpasswd -a username


Ορισμός κοινόχρηστου φακέλου

Στην πράξη ο ορισμός ενός κοινόχρηστου φακέλου ειναι πολύ απλός. Κάνοντας δεξί κλικ στον φάκελο που θέλουμε να ορισουμε ως κοινόχρηστο, λαμβάνουμε το παρακάτω παράθυρο:



οπότε επιλέγουμε "Sharing Options" και ανοιγει το παρακάτω παράθυρο



Για να δημιουργήσουμε εναν κοινόχρηστο φάκελο ενργοποιούμε την επιλογη "Share this folder" οπως φαινεται στην παραπάνω εικόνα. Αν μεχρι τωρα δεν εχουμε εγκαταστήσει το πακέτο samba, σε αυτό το βήμα θα μας ζητηθει να εγκατασταθεί οποτε και πρατουμε αντίστοιχα. Έπειτα πρεπει να ορισουμε ενα όνομα για την καταχώρηση και προεραιτικά ένα σχόλιο. Επιπλεον μπορουμε να επιλέξουμε εάν όσοι εχουν προσβαση στον φάκελο θα έχουν και δικαιώματα εγγραφής σε αυτόν - επιλογη: "Allow other people to write in this folder". Τελος μπορούμε να επιλέξουμε εάν θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε χρηστης χωρις κωδικο - επιλογή: "Guest access" (σε περίπτωση που ενεργοποιήσουμε αυτην την επιλογη το βημα για ορισμό κωδικο των χρτηστων με την εντολή smbpasswd που περιγράφτηκε παραπάνω ειναι περιττό).

Αυτόματη προσαρμογή των δικαιωμάτων αρχειων και φακέλων

Επειδη η Samba δεν μπορει να δώσει απομακρυσμένη προσβαση σε αρχεία τα οποία δεν είναι ούτε τοπικα προσβάσιμα λόγω περιορισμένων δικαιωμάτων, μας ζητείται στο τέλος της διαδικασιας να επιτρέψουμε στον Nautilus να προσαρμόσει τα δικαιώματα των φακέλων και αρχείων αυτόματα:



οπότε αποδεχόμαστε.

Ορισμός κοινόχρηστων φακέλων σε Windows-Partitions

Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία μπορουμε να ορισουμε κοινοχρηστους φακέλους και σε partition που ειναι φορμαρισμενα σε συτημα αρχειων FAT ή NTFS. Υπάρχουν όμως κάποια σημεια που αξίζουν προσοχής:
* Επειδη τα δικαιώματα και η ιδιοκτησία των αρχειων σε windows partitions ορίζονται κατα την προσάρτηση του partition και δεν μπορούν να αλλαχτούν εκ των υστέρων, η "αυτόματη προσαρμογή των δικαιωμάτων αρχειων και φακέλων" που περιγράψαμε παραπάνω δεν θα φερει καποιο αποτέλεσμα. Θα πρεπει απλώς να εχουμε φροντίσει κατα την προσάρτηση του partition να έχει ορισθει ως ιδιοκτητης του partition o χρήστης με τον οποιο κανουμε login κι οχι ο χρηστης root (που ειναι συνηθως η προεπιλογη του Ubuntu). Για τον σκοπό αυτόν θα πρεπει πιθανώς να τροποποιήσουμε κατάλληλα το αρχειο /etc/fstab (προσθετωντας π.χ. την παράμετρο uid=1000 αντι της uid=0).
* Ιδιαίτερα για να ειναι δυνατή η προσβαση χωρις κωδικο, δηλαδη για την επιλογή "Guest access" θα πρεπει στο αρχειο /etc/fstab να εχει οριστει η παράμετρος "umask=xxx".

συνεχίζεται ...