Δημοσιεύτηκε: 31 Μάιος 2012, 02:24
από Learner

Σε νεότερες εκδόσεις Ubuntu (14.04 και μετά), ειδικά σε υπολογιστές διπλής-εκκίνησης με Windows 8.1/10 και UEFI, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκκίνηση του συστήματος. Χρησιμοποιείστε το παρακάτω πρόγραμμα προσεκτικά και με δική σας ευθύνη.


Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε ,με εικόνες περισσότερο ,πως μπορούμε να παραμετροποιήσουμε και να φέρουμε στα μέτρα μας το μενού του Grub2 με το πρόγραμμα grub-customizer.
Οι περισσότεροι το γνωρίζετε το πρόγραμμα , ωστόσο αυτός ο οδηγός φτιάχνεται για όσους δεν το γνωρίζουν. Είναι πλέον ένα διαδεδομένο πρόγραμμα το οποίο ακόμη ΔΕΝ έχει συμπεριληφθεί στα κεντρικά αποθετήρια του Ubuntu , αλλά ο δημιουργός του το υποστηρίζει.
grub-Customizer PPA

Παρόμοιο πρόγραμμα ήταν το startupmanager παλαιότερα το οποίο όμως πλέον έχει σταματήσει την ανάπτυξη του. Startup-manager is dead on 2011-05-06

Για να εγκαταστήσετε το Grub-Customizer πρέπει να ανοίξετε ένα τερματικό (τερματικό ανοίγουμε με τον συνδυασμό πλήκτρων ctrl+alt+t ή από τις εκδόσεις Ubuntu 11.10 και μετά πατώντας στο dash - εικονίδιο ubuntu επάνω αριστερά - και πληκτρολογώντας "terminal" ή "τερματικό") και να δώσετε τις παρακάτω εντολές μια-μια πατώντας Enter μετά από κάθε εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer


Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση μπορείτε να τον αναζητήσετε στο Dash γράφοντας "grub" .

Κάνοντας κλικ επάνω στο εικονίδιο θα σας ζητήσει τον κωδικό πρόσβασης , οπότε να έχετε υπόψιν σας πως ότι κάνετε το κάνετε σας διαχειριστής.


Μόλις το πρόγραμμα ανοίξει θα βρεθείτε στην κεντρική καρτέλα. Εκεί μπορείτε να πειράξετε
1) Την σειρά των ονομάτων στο μενού του boot , μετακινώντας τις εισαγωγές (entries) πάνω ή κάτω.Μπορούν να μετακινηθούν ολόκληρες εισαγωγές μόνο και όχι υπό-εισαγωγές.
2) Να εμφανίζεται κάποιο όνομα ή να μην εμφανίζεται. Διαγράφοντας το, το μεταφέρετε στο Trash απ' όπου μπορείτε να το επαναφέρετε αργότερα.(4)
3) Να αλλάξετε το όνομα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
4) Επαναφορά εισαγωγής στο μενού.


Πατώντας το General Settings μπορείτε να επεξεργαστείτε άλλες επιλογές


Στην επόμενη καρτέλα Appearence Settings , μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση .
1)Να αλλάξετε την ανάλυση του grub από τις επιλογές που παρέχει.
2)Να βάλετε κάποια εικόνα αντί του κλασσικού μοβ background . Φροντίστε η εικόνα να είναι ακριβώς όσο η ανάλυση της οθόνης σας , διαφορετικά ίσως να μην τη δεχτεί.
3) Να αλλάξετε , ΑΦΟΥ έχετε εισάγει κάποια εικόνα , τις αποχρώσεις των γραμματοσειρών .Πατώντας το advanced μπαίνετε σε ρυθμίσεις τις οποίες κατά την γνώμη μου αφήστε τες όπως είναι . Είναι για προχωρημένους.


Μην ξεχάσετε στο τέλος να πατήσετε SAVE.


Κάνετε επανεκκίνηση για να δείτε την καινούρια εμφάνιση του μενού του grub2 .

Creative Commons License
Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη εμπορική χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα