Δημοσιεύτηκε: 16 Ιουν 2012, 14:41
από Learner
Με αφορμή αυτό το θέμα και με τη βοήθεια αυτού του ποστ , γράφω αυτόν τον μινι οδηγό , για όσους αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα.
Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Ubuntu σε ένα μηχάνημα το οποίο έρχεται με προεγκατεστημένα windows που έχει ήδη 4 primary(πρωτεύοντα) partitions (διαμερίσματα) , χωρίς να χρειαστεί να διαγράψουμε κάποιο από τα σημαντικά διαμερίσματα.

Ο περιορισμός που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι πως δεν έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε οποιοδήποτε διαμέρισμα αφού έχουμε ήδη 4 πρωτεύοντα , με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε μια κανονική εγκατάσταση του Ubuntu. (παρά μόνον εικονική wubi). Θα πρέπει λοιπόν ή να διαγράψουμε κάποιο διαμέρισμα εντελώς ή να ακολουθήσουμε αυτόν τον οδηγό.(έτσι ώστε να μην χρειαστεί να διαγράψουμε τίποτα).

Θα πάρουμε σαν παράδειγμα (μιας κι εκεί δοκιμάστηκε επιτυχώς) ένα laptop HP , το οποίο έρχεται με προεγκατεστημένα windows και ήδη 4 πρωτεύοντα διαμερίσματα. Τα 2 είναι των windows (System & windows files) και τα άλλα 2 είναι (HP TOOLS & RECOVERY).

Τα περισσότερα βήματα του οδηγού , θα γίνουν μέσα από windows.
Ανοίγοντας λοιπόν το disk managment (διαχείριση δίσκων) θα δούμε μια εικόνα παρόμοια με την παρακάτω



Και πάμε να εφαρμόσουμε τον οδηγό .

Καταρχήν είναι σημαντικό να κάνουμε μια ανασυγκρότηση δίσκου , με το ήδη ενσωματωμένο εργαλείο των windows.


αφού τελειώσει η ανασυγκρότηση ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

    (1)
  • Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε ένα εργαλείο Partition Wizard Home edition . Είναι δωρεάν και θα κάνουμε την περισσότερη δουλειά με αυτό.

    (2)
  • Ανοίγουμε το Partition Wizard σαν διαχειριστές και επιλέγουμε τον δίσκο με την εγκατάσταση των windows. Τον δίσκο C: Πατάμε partition > modify > set parition as Logical .


    Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα μήνυμα με 3 επιλογές , θα πατήσουμε την επιλογή εκείνη που θα κάνει reboot . Το να μετατραπεί ο δίσκος που είμαστε ήδη συνδεδεμένοι από primary σε Logical δεν γίνεται . Θα γίνει κατά τη διάρκεια του reboot.
    Περιμένουμε να τελειώσει η διαδικασία και στο τέλος θα γίνει πάλι εισαγωγή στα windows.

    (3)
  • Ανοίγουμε ξανά το Partition Wizard σαν διαχειριστές και επιλέγοντας πάλι τον δίσκο C: πατάμε αυτή τη φορά move/resize.


    Μικραίνουμε τον δίσκο όσο θέλουμε . Ο χώρος που θα αφήσουμε είναι ο χώρος που θα εγκαταστήσουμε το Ubuntu . Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας θα είναι ξανά ένα μήνυμα με 3 επιλογές , όπως και πριν. Το resize θα γίνει πάλι κατά την διάρκεια της επανεκκίνησης (reboot). Μόλις τελειώσει η διαδικασία , θα βρεθούμε πάλι σε περιβάλλον windows .

    (4)
  • Ανοίγουμε ξανά το Partition Wizard σαν διαχειριστές και πλέον θα δούμε και το Unllocated Space που δημιουργήσαμε. Αυτό το Unllocated space θα πρέπει να το σπάσουμε σε 2 κομμάτια. Το 1 κομμάτι θα χρησιμοποιηθεί σαν swap και το άλλο σαν χώρος εγκατάστασης του Ubuntu (/root) .
    Πατάμε λοιπόν επάνω στον Unllocated space και μετά Create . Φτιάχνουμε ένα κομμάτι για το root (εκεί που θα γίνει η εγκατάσταση του Ubuntu) . Φτιάξτε το κομμάτι αυτό σε NTFS . Αυτό το κάνουμε πρώτον : επειδή βρισκόμαστε σε περιβάλλον windows και έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες λάθους και δεύτερον: επειδή ούτως ή άλλως θα το διαγράψουμε μετά , μέσα από την εγκατάσταση του Ubuntu και θα το δημιουργήσουμε ξανά ως ext4.

    Το ίδιο και για το δεύτερο μικρότερο κομμάτι που θα χρησιμοποιήσουμε σαν swap memory.


    Αφού τελειώσει η δημιουργία , είμαστε έτοιμοι πλέον να κάνουμε boot από το live CD /Usb του Ubuntu.
    Tip: Σημειώστε το μέγεθος των διαμερισμάτων που μόλις φτιάξατε , μην τυχών και μπερδευτείτε στον installer του Ubuntu και διαγράψετε κάποιο άλλο. Στον installer τα διαμερίσματα θα φαίνονται με /dev/sd? και όχι με τα γράμματα των windows.

    (5)
  • Αφού κάνουμε boot στο live του Ubuntu μπορούμε να συνεχίσουμε με την εγκατάσταση , επιλέγοντας something else(κάτι άλλο) Εκεί στο παράθυρο που θα ανοίξει θα επιλέξουμε ένα-ένα τα διαμερίσματα που φτιάξαμε πριν και θα πατήσουμε πρώτα Διαγραφή (delete) και μετά Προσθήκη (add) για να φτιάξουμε διαμέρισμα με Ext4 journal και να το κάνουμε mount (point) στο / (root) , το ίδιο θα κάνουμε και για το διαμέρισμα της swap.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εγκαταστήσετε το Ubuntu χωρίς να χρειαστεί να διαγράψετε κάποιο διαμέρισμα από τα RECOVERY ή HP TOOLS που ίσως είναι σημαντικά για το μηχάνημα σας.

Επειδή ο οδηγός είναι μινι .. χωρίς πολλές εικόνες και επεξηγήσεις .. ότι απορίες έχετε κάνετε ένα ποστ..

Ο οδηγός αυτός έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε Hp Pavillion g6 με προεγκατεστημένα windows 7 home premium 64 bit και έγινε εγκατάσταση του Ubuntu 12.04 LTS.



Creative Commons License
Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη εμπορική χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα