Δημοσιεύτηκε: 09 Αύγ 2012, 10:26
από madvinegar
Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να πω είναι ότι είναι καλύτερο να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί το VirtualBox σε μηχανήματα (υπολογιστές / φορητοί υπολογιστές) που έχουν αρκετή μνήμη RAM. Ο λόγος είναι ότι το μέγεθος της μνήμης RAM που θα καταναλωνει το 2o λογισμικό (όπως ονομάζεται guest), θα πρέπει να την στερείται το ήδη εγκατεστημένο λογισμικό (όπως ονομάζεται Host) - φυσικά μόνο για όσο χρονικό διάστημα χρησιμοποιείτε το φιλοξενούμενο (guest) λειτουργικό σύστημα σας.

Στη συνέχεια του οδηγού θα εξηγήσω πώς να εγκαταστήσετε τα win7 χρησιμοποιώντας το virtual box στο linux.

Βήμα 1.
Λήψη και εγκατάσταση του Oracle Virtual box.
To Virtual Box υπαρχει και στα αποθετήρια και μπορειτε να το κατεβασετε μεσω του κεντρου λογισμικου. Αν θελετε την τελευταια έκδοση πηγαίνετε εδώ https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads και κατεβάζετε την τελευταία έκδοση για Linux υπολογιστές.
Πρόκειται για ένα αρχείο. Deb, έτσι μόλις το κατεβάσετε κάντε διπλό κλικ, ανοίγει το κέντρο λογισμικού και κάνετε κλικ στο «εγκατάσταση».

Βήμα 2.
Δημιουργήστε το αρχείο(α) για την εγκατάσταση του νέου λειτουργικού συστήματος.
Ανοίξτε Oracle Virtual Box και κάντε κλικ στο "new".
Στη συνέχεια, ακολουθήστε τη σειρά των ερωτήσεων και κάντε τις επιλογές σας, έτσι ώστε να ρυθμίσετε το αρχείο που θα φιλοξενήσει το νέο λειτουργικό σύστημα.
Συγκεκριμένες δικές μου επιλογές είναι οι εξής:
- Επιλέξτε ένα VM όνομα: δηλαδή Win7
- Επιλέξτε λειτουργικό σύστημα: δηλαδή τα Windows 7, 32 bit.
- Επιλέξτε το μέγεθος της μνήμης που θα καταλαμβάνεται από τον guest: δηλαδή 1024MB
- Virtual Hard Disk: Δημιουργία νέου. Τύπος: "VDI"
- Προτιμώ να το ορίσετε ως σταθερό το μέγεθος του αρχείου (fixed file size) και όχι dynamically allocated . To σταθερό μέγεθος είναι ταχύτερο.
- Επιλέξτε πόσο χώρο θα καταλαμβάνει το fixed size αρχείο. πχ 16GB.

Μετά από όλα τα παραπάνω κάντε κλικ στο “create” και περιμένετε όσο το αρχείο δημιουργείται.

Βήμα 3.
Εγκαταστήστε το λειτουργικό σας guest σύστημα.
Μετά από τη δημιουργία του αρχείου, ανοίγετε το Virtual Box και θα δείτε ότι υπάρχει μια καταχώρηση στην λίστα που ονομάζεται "Win7". Κάντε κλικ στο "Start" ακριβώς από πάνω.
Θα σας ζητηθεί να διαλέξετε το μέσο μέσω του οποίου θα φορτωθεί/εγκατασταθεί το guest λειτουργικό. Μπορείτε να επιλέξετε είτε DVD - αν έχετε τα αρχεία εγκατάστασης win7 σε DVD-, (οπότε πρέπει να επιλέξετε τη μονάδα δίσκου DVD του υπολογιστή σας) - ή το αρχείο ISO (αν το έχετε σε ISO), οπότε μπορείτε να πλοηγηθείτε στο φάκελο όπου είναι το iso.
Αν όλα έχουν γίνει σωστά, το guest OS θα αρχίσει να φορτώνεται και θα ακολουθήσετε τις οδηγίες για να το εγκαταστήσετε σαν να ήταν το κύριο λειτουργικό σας σύστημα.

Βήμα 4.
Extras.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να πάρετε την πλήρη ισχύ του virtual box, δηλαδή για να μπουν drivers, να ενεργοποιηθούν οι θύρες USB κτλπ.
1) Δώστε δικαιώματα στο χρήστη VBox σας.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εγκαταστήσετε το "users & groups". Ανοίξτε τερματικό και γράψτε
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install gnome-system-tools


Στη συνέχεια ανοίγετε το users & groups, κάντε κλικ στην διαχείριση, scrollαρετε προς τα κάτω για να βρείτε το "vboxusers", κάντε διπλό κλικ πανω του και στο παράθυρο που θα ανοίξει βάλτε ένα τικ στο όνομα χρήστη σας. Αποθήκευση και έξοδος.
2) Εγκατάσταση guest additions.
Ανοίγετε το VBox, πηγαίνετε στο menu>devices και επιλέξτε την τελευταία επιλογή που λέει "guest editions". Αφήστε το να εγκατασταθεί.
3) Εγκαταστήστε το extension pack.
Πήγαινε εδώ: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads για να κατεβάσετε το VM extension pack του VirtualBox. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε λήψη της σωστής έκδοσης.
Μετά τη λήψη του, πηγαίνετε στο αρχείο λήψεων σας, κάνετε διπλό κλικ και το αφήνετε να εγκατασταθεί.
4) Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του VBox, από τη λίστα στα αριστερά επιλέξτε "USB" και τσεκάρετε τα δύο κουτάκια (enable controller USB + enable USB 2.0 EHCI controller). Αποθήκευση και έξοδος.

Βήμα 5.
Πώς μπορείτε να ανταλλάξετε αρχεία μεταξύ του Host και του Guest.
Ανοίγετε το VBox, πηγαίνετε στο menu>devices και επιλέγετε "shared folders". Στο νέο παράθυρο επιλέξτε "προσθήκη" (add) και πλοηγηθείτε στο αρχείο που θέλετε να μοιραστούν guest και host (πχ το αρχείο "Έγγραφα"). Από τα κουτάκια παρακάτω, επίσης να επιλέξετε και να τικάρετε το "permanent". Αποθήκευση και έξοδος.
Στη συνέχεια, φορτώστε το λειτουργικό σας σύστημα υποδοχής (π.χ. τα win7). Όταν φορτώσουν πηγαίνετε στο "δίκτυο" (μπορείτε να το βρείτε εάν ανοίξετε τον windows browser, στη λίστα στην αριστερή πλευρά). Πατάτε το βελάκι για να δείτε τους υποκαταλόγους. Ανάμεσα στα αρχεία που αναφέρονται, θα δείτε ένα αρχείο με όνομα κάτι σαν "\ \ vboxshared \ Documents". Κάντε κλικ σε αυτό και θα δείτε μέσα του τα περιεχόμενα του φακέλου «Έγγραφα» του Linux λογισμικού σας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάκελο ως πύλη για την ανταλλαγή αρχείων από host σε guest (ή το αντίστροφο), ή μπορείτε να προσθέσετε όσoυς κοινόχρηστους φακέλους επιθυμείτε.


Notes:

Σημ.1:
Θα φορτώνετε το guest OS ανοίγοντας το VBox και πατώντας “start”.
Θα τερματίζετε το Guest OS σας όπως θα κάνατε συνήθως, δηλαδή πηγαίνοντας στο Έναρξη> κλείσιμο. Μην κλείνετε απλά το VBox.

Σημ.2:
Το ιντερνέτ στο guest λειτουργικό πρέπει λογικά να δουλέψει αυτόματα επειδή χρησιμοποιεί την σύνδεση του Host. Αν έχετε τυχόν προβλήματα, μπορεί να πάτε στο VBox menu>network settings και να δοκιμάσετε τις εναλλακτικές επιλογές, όπως «ασύρματο» κ.λπ., για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα.

Σημ.3:
Το VBox εξαρτάται από την έκδοση πυρήνα. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πρόβλημα στο άνοιγμα του VBox κάποια στιγμή, μετά από κάποια αναβάθμιση του πυρήνα. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να δείτε το παρακάτω μήνυμα:


Kernel driver not installed (rc=-1908)
The VirtualBox Linux kernel driver (vboxdrv) is either not loaded or there is a permission problem with /dev/vboxdrv. Please reinstall the kernel module by executing
'/etc/init.d/vboxdrv setup'
as root. Users of Ubuntu, Fedora or Mandriva should install the DKMS package first. This package keeps track of Linux kernel changes and recompiles the vboxdrv kernel module if necessary.


Μην ανησυχείτε, ανοίξτε τερματικό και γράψτε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install DKMS
sudo /etc/init.d/vboxdrv setup
Απλά προς ενημέρωση, έχω εγκαταστήσει τα win7 και το MS Office και όλα δουλεύουν μια χαρά. Το VBox εξυπηρετεί ακριβώς τις ανάγκες μου. Χρειαζόμουν τα windows μόνο για 1-2 προγράμματα όπως το MS Publisher, για τo οποίo δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο Linux. Ποιος ο λόγος να κάνω dual boot και να χαλάσω πχ 100gb μόνο για αυτό?
Έχω εγκαταστήσει και 1-2 παιχνίδια, όχι όμως βαριά, γιατί όπως είπα έχω δώσει μόνο 1GB ram στο guest.
Ελπίζω o παραπάνω οδηγός να σας φανεί χρήσιμος!