Δημοσιεύτηκε: 26 Φεβ 2013, 14:00
freefour έγραψε:Αυτη τι στιγμη σκαναρω τους δισκους μου με την αργη επιλογη, Extentend Self-test του GSmartControl για να σας δωσω το αποτελεσμα μηπως μπορεσουμε να δουμε τυχων σφαλματα.
Δεν είναι ανάγκη να τρέξεις αυτά τα μεγάλα τεστ για να δεις αν θα τα περάσει ή όχι.
Μια εντολή δίνεις (στην περίπτωση σου 2 , μια για κάθε δίσκο) .
- Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo smartctl -a /dev/sda
sudo smartctl -a /dev/sdb
και είσαι Ok.
Τα μεγάλα τεστ χρησιμεύουν σε άλλα πράγματα (π.χ όταν οι παραπάνω εντολές δείχνουν Οκ , αλλά παρόλα αυτά πιστεύουμε πως ο δίσκος έχει πρόβλημα).
Μια διακοπή (ή πολλαπλές διακοπές) ρεύματος μπορούν να επηρεάσουν πολλά πράγματα , όχι μόνον τους δίσκους. Τροφοδοτικό - μνήμες - μητρική ... τα πάντα είναι ηλεκτρονικά.. καταλαβαίνεις. Το πιο επικίνδυνο δε (κατά τη γνώμη μου) είναι οι διακυμάνσεις του ηλεκτρικού ρεύματος . Σπάνια συμβαίνει βέβαια , αλλά σε αυτή την περίπτωση μάλλον "κάηκες".
Επίσης τα περισσότερα σύγχρονα τροφοδοτικά έχουν προστασία από τέτοιες περιπτώσεις. (Δεν ξέρω τι τροφοδοτικό έχεις).
Ίσως να έχει γίνει απλά corrupted το σύστημα αρχείων .. και να μην συμβαίνει κάτι άλλο σοβαρότερο.
Μια σκέψη θα ήταν να δώσεις 8-10 ευρώ και να πάρεις μια πρίζα ασφαλείας για τέτοιες περιπτώσεις. Τυχαίο παράδειγμα τέτοιας πρίζας η εικόνα παρακάτω.