Δημοσιεύτηκε: 16 Ιούλ 2013, 00:36
από sotos21
Συνεχίζω το θέμα για να σας μεταφέρω εντυπώσεις.
Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο παρά ένα τεράστιο ΕΥΓΕ στους προγραμματιστές και του πυρήνα και της AMD.
Έχουν ζωγραφίσει με 0 και 1 πάνω στο computer.
Για να καταλάβετε τις διαφορές, πρέπει να εξηγήσω πως δουλεύουν οι κλειστοί οδηγοί στο linux και στα win.
Καταρχήν η επιλογή της κάρτας(ή θα έχω μόνο την ολοκληρωμένη ή και τις δύο μαζί) γίνεται από το catalyst και χρειάζεται στο linux αποσύνδεση-επανασύνδεση και στα win να αναβοσβήσει 3 με 4 φορές η οθόνη και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να έχουμε κλείσει ότι προγράμματα είχαμε ανοιχτά.
Εδώ απλώς πατάω το εικονίδιο στον launcher(ή την συντόμευση στο πληκτρολόγιο) και τέλος, ούτε που παρατηρώ άλλη διαφορά, ούτε χρειάζεται να κλείσω τίποτα.
Έστω ότι είμαι με ενεργές και τις δύο, το κόστος σε ρεύμα και θερμοκρασίες είναι μηδαμινό π.χ. 1 βαθμός παραπάνω θερμοκρασίας έναντι 4-5 σε win και κλειστούς.
Είναι το λεγόμενο ZERO που υπάρχει από τον (νομίζω) 3.9 πυρήνα, Δηλαδή στις συσκευές που είναι ενεργές αλλά δεν χρησιμοποιούνται, μηδενίζεται σχεδόν το ρεύμα. (όχι μόνο στις κάρτες αλλά σε όλες π.χ. dvd-player, δεύτερος σκληρός κλπ)
Το πιο ωραίο από όλα είναι η σωστή χρησιμοποίηση της ξεχωριστής κάρτας που μέχρι τώρα σε κλειστούς και win δούλευαν παράλληλα ανεβάζοντας αχρείαστα την κατανάλωση και τις θερμοκρασίες, τώρα και να την επιλέξεις να πεις δηλαδή ότι θέλω η συγκεκριμένη εφαρμογή να ανοίξει με την μεγάλη κάρτα οι καινούργιοι οδηγοί θα σε γράψουν κανονικά και θα την ανοίξουν με την μικρή, μόλις όμως υπάρξει απαίτηση από την εφαρμογή για γραφικά, αυτά και μόνο αυτά θα αναλάβει η μεγάλη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο όλη την επεξεργαστική της ισχύ εκεί που απαιτείται.(αφού όλα τα υπόλοιπα τα καταφέρνει οικονομικότερα η μικρή)
Θα γίνω πιο κατανοητός με ένα παράδειγμα.
Ανοίγω τον firefox με την
Κώδικας: Επιλογή όλων
DRI_PRIME=1 firefox

έτσι ώστε να ανοίξει με την μεγάλη κάρτα (δεν είναι ανάγκη να το κάνω με τερματικό, μπορώ και από το εικονίδιο του launcher όπως έγραψα σε προηγούμενο post)
Ανοίγω ένα τερματικό και δίνω την
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo radeontop
για να παρακολουθώ τα ρολόγια και τον φόρτο της μικρής και την
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo radeontop -b 2
για την μεγάλη.
Αποτέλεσμα είναι ότι όσες ιστοσελίδες και αν ανοίξω η αν κουνάω με το ποντίκι τον firefox τα ρολόγια και ο φόρτος της μεγάλης θα είναι όλα ZERO, μόλις όμως πάω π.χ. εδώ http://sinisterchipmunk.github.io/dungeon.html που απαιτούνται γραφικά, αμέσως ξυπνάει η μεγάλη. Έχω την εντύπωση, διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι η τεχνολογία nvidia-optimus δεν το έχει αυτό και αν ανοίξεις κάτι με την nvidia τότε θα ανοίξει με αυτήν και όχι την intel.