Δημοσιεύτηκε: 15 Φεβ 2014, 23:06
από eliasps

Σελιδοποίηση:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καταλαβαίνουμε βλέποντας το παραπάνω παράδειγμα πως το LaTeX μας παρέχει πάρα πολλές δυνατότητες για την μορφοποίηση ενός εγγράφου. Αυτό το καθιστά ως κατάλληλο εργαλείο για την διεκπεραίωση των καθηκόντων ενός σελιδοποιητή και για αυτό το χρησιμοποιούμε για την σελιδοποίηση του περιοδικού.

Με λίγα λόγια, η διαδικασία της σελιδοποίησης είναι η εφαρμογή των προδιαγραφών που έχει θέσει η ομάδα του περιοδικού, στο τελικό αρχείο PDF. Οπότε, πριν μάθουμε πως να χρησιμοποιήσουμε το LaTeX για την δημιουργία του περιοδικού, πρέπει πρώτα να δούμε κάποια βασικά πράγματα για τη δομή του, προκειμένου να γνωρίζουμε πως θέλουμε να είναι το τελικό αποτέλεσμα, ώστε να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα το LaTeX για να το δημιουργήσουμε.


Δομή περιοδικού - PDF
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σε αυτή την ενότητα θα δούμε κάποια πράγματα για να εξοικειωθούμε με τη δομή του περιοδικού.

Σελίδες
Το περιοδικό αποτελείται κατά σειρά από:
  • Το εξώφυλλο
  • Το editorial
  • Τα περιεχόμενα
  • Το σύνολο των άρθρων
  • Το οπισθόφυλλο
Κάθε μία από αυτές τις σελίδες έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα δούμε παρακάτω.
Οι διαστάσεις της κάθε σελίδας είναι αυτές ενός χαρτιού Α4 σε μορφή landscape, δηλαδή 11.69 × 8.27 ίντσες. Αυτές οι διαστάσεις ισχύουν καθολικά.
Κάθε σελίδα όμως αναλόγως με το περιεχόμενό της έχει ειδικά χαρακτηριστικά.

  1. Εξώφυλλο: Πρόκειται για μία άδεια σελίδα που έχει ως εικόνα φόντου το αρχείο εικόνας που έχει σχεδιαστεί για το εξώφυλλο του περιοδικού. Δεν περιέχει άλλα στοιχεία, όπως κείμενο και δεν διαχωρίζεται το footer (το κάτω κομμάτι της) από την υπόλοιπη σελίδα, συνεπώς δεν υπάρχει αριθμός σελίδας και ότι άλλο περιέχει το footer.
  2. Editorial: Είναι η δεύτερη σελίδα του περιοδικού και περιέχει στο αριστερό κομμάτι της μία λίστα με τα ονόματα και τον ρόλο όλων των μελών που συνέβαλαν στην δημιουργία του τεύχους, ασχέτως με το αν αυτά ανήκουν στην ομάδα του περιοδικού ή όχι. Δεξιότερα, υπάρχει ένα μήνυμα από τη σύνταξη του περιοδικού το οποίο μπορεί να είναι μορφοποιημένο σε μία, δύο ή και τρεις στήλες, το οποίο είναι υπογεγραμμένο από το μέλος που το έγραψε. Ο αριθμός των στηλών αφήνεται στην κρίση του σελιδοποιητή και στις προτάσεις τις ομάδας. Ως φόντο υπάρχει μία εικόνα που χρησιμοποιείται ως template για τη σελίδα του editorial. Το κείμενο προσαρμόζεται στα πλαίσια της εικόνας. Footer δεν υπάρχει ούτε εδώ.
  3. Περιεχόμενα: Είναι η τρίτη σελίδα του περιοδικού. Όπως και στο editoral, υπάρχει ως φόντο μία εικόνα που χρησιμοποιείται ως template για τη σελίδα των περιεχομένων. Ξεκινώντας από το αριστερό κομμάτι της σελίδας και προχωρώντας προς τα δεξιά, υπάρχει ο πίνακας περιεχομένων με τα άρθρα του τεύχους, τα οποία είναι ενεργά ως υπερσύνδεσμοι. Στο κάτω κομμάτι της σελίδας υπάρχει αναφορά στην άδεια κυκλοφορίας του περιοδικού, ενώ δεξιά υπάρχουν κείμενα με πληροφορίες σχετικά με το περιοδικό, την κοινότητα και το Ubuntu. Ούτε σε αυτή τη σελίδα υπάρχει footer.
  4. Το σύνολο των άρθρων: Πρόκειται για τις σελίδες που περιέχουν τα άρθρα του περιοδικού. Το πρώτο άρθρο ξεκινά από την τέταρτη σελίδα και το τελευταίο τελειώνει στην προτελευταία σελίδα. Στις παραπάνω σελίδες που είδαμε, το μέγεθος της γραμματοσειράς αφήνεται στην κρίση του σελιδοποιητή για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Το μέγεθος της γραμματοσειράς στο κείμενο των άρθρων όμως είναι συγκεκριμένο, αυτό των 11pt. Το κείμενο διαμορφώνεται σε δύο στήλες, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις λόγω ιδιαιτεροτήτων.
    Στις σελίδες των άρθρων υπάρχει footer. Χωρίζεται από το υπόλοιπο κείμενο με μία μεγάλη οριζόντια γραμμή στο κάτω μέρος κάθε σελίδας και περιέχει αριστερά το λογότυπο του περιοδικού, στο κέντρο τον αριθμό της σελίδας και δεξιά υπερσύνδεσμο για τα περιεχόμενα μαζί με την εικόνα του cowboy tux.
    Eνώ στις πρώτες τρεις σελίδες του περιοδικού οι αποστάσεις αφήνονται στην κρίση του σελιδοποιητή, ανάλογα με την έκταση των κειμένων και την ύπαρξη συμμετρίας, οι αποστάσεις των στοιχείων στις σελίδες των άρθρων ορίζονται πάντα ως εξής:
    • Πρώτη σελίδα κάθε άρθρου:
      • Απόσταση από το επάνω άκρο της σελίδας έως τον τίτλο (header): 1.4 ίντσες
      • Απόσταση από το αριστερό άκρο της σελίδας έως το κείμενο: 0.5 ίντσες
      • Απόσταση από το κάτω κάτω της σελίδας έως το κείμενο (footer): 0.65 ίντσες
      • Απόσταση από το δεξί άκρο της σελίδας έως το κείμενο: 0.5 ίντσες
      • Απόσταση μεταξύ των δύο στηλών του κειμένου: 0.5 ίντσες
      Ο λόγος που στην πρώτη σελίδα κάθε άρθρου η απόσταση από το επάνω άκρο της σελίδας έως το κείμενο (header) είναι τόσο μεγάλη, είναι επειδή προστίθεται ως φόντο μία εικόνα με την κατηγορία του άρθρου στο επάνω μέρος της σελίδας. Ακολουθεί ο τίτλος με έντονη γραμματοσειρά μεγάλου μεγέθους, στην ίδια γραμμή δεξιά το όνομα του συντάκτη με πλάγια γραμματοσειρά κανονικού μεγέθους.
      Από κάτω υπάρχει μία μεγάλη οριζόντια γραμμή που σηματοδοτεί την αρχή του άρθρου.
    • Στις επόμενες σελίδες του άρθρου:
      • Απόσταση από το επάνω άκρο της σελίδας έως το κείμενο (header): 0.5 ίντσες
      • Απόσταση από το αριστερό άκρο της σελίδας έως το κείμενο: 0.5 ίντσες
      • Απόσταση από το κάτω κάτω της σελίδας έως το κείμενο (footer): 0.65 ίντσες
      • Απόσταση από το δεξί άκρο της σελίδας έως το κείμενο: 0.5 ίντσες
      • Απόσταση μεταξύ των δύο στηλών του κειμένου: 0.5 ίντσες
      Βλέπουμε πως η απόσταση από το επάνω άκρο της σελίδας έως το κείμενο (header) μειώθηκε και αυτή από 1.4 στις 0.5 ίντσες. Αυτό γιατί πλέον δεν υπάρχει το φόντο με την κατηγορία κάθε άρθρου, ούτε ο τίτλος φυσικά και δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη απόσταση. Οι υπόλοιπες αποστάσεις παραμένουν ίδιες. Δεν αλλάζει κάτι στον footer.
      Οι ίδιες αρχές ισχύουν για κάθε άρθρο, από το πρώτο ως το τελευταίο.
  5. Οπισθόφυλλο: Είναι η τελευταία σελίδα του περιοδικού. Αποτελείται από μία συγκεκριμένη εικόνα φόντου και υπάρχει αριστερά κείμενο με σχετικές πληροφορίες για συμμετοχή των μελών στο περιοδικό. Δεξιά υπάρχει αναφορά στις εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του περιοδικού ενώ κάτω εικόνες σχετικές με την παρουσία της κοινότητας Ubuntu-gr στο διαδίκτυο. Όπως και στις 3 πρώτες, ούτε εδώ υπάρχει footer.

Γραμματοσειρές
Για το κείμενο στο περιοδικό χρησιμοποιούμε ως κεντρική γραμματοσειρά την Ubuntu και ως mono την FreeMono.
To μέγεθος της γραμματοσειράς εξαρτάται από το κείμενο. Στο κείμενο των άρθρων το μέγεθος της γραμματοσειράς είναι 11pt. Σε τίτλους και επικεφαλίδες η γραμματοσειρά μεγαλώνει ανάλογα ενώ στις σελίδες των περιεχομένων και του editorial προσαρμόζουμε το μέγεθος αναλόγως με την έκταση του κειμένου που χρησιμοποιούμε, ώστε να χωρέσει σωστά στη σελίδα και να προσαρμοστεί συμμετρικά στο εκάστοτε template (εικόνα φόντου). Αυτό γίνεται κυρίως με δοκιμές.
Στον κώδικα, το μέγεθος εξαρτάται από την γλώσσα προγραμματισμού και την έκταση του κειμένου ώστε να γίνεται σωστή προσαρμογή στα πλαίσια χωρίς να αλλοιώνεται ο κώδικας (π.χ. να χωρίζεται μία γραμμή σε δύο λόγω μήκους) και να γίνει δυσανάγνωστος.
Θα δούμε παρακάτω πως μπορούμε να προσαρμόζουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς ανά περίπτωση.

Ας δούμε όμως πρώτα την βασική δομή ενός αρχείου .tex για το περιοδικό και πως μπορούμε να εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω.


Δομή αρχείου .tex
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παράδειγμα περιεχομένου αρχείου .tex και παραγόμενο αποτέλεσμα (PDF)
Αρχείο tex
Αρχείο pdf
Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
\documentclass[11pt,onecolumn]{article}

\usepackage{float}
\usepackage{fontspec}
\usepackage{xunicode}
\usepackage{xltxtra}
\usepackage{xgreek}
\usepackage[a4paper,bindingoffset=0in,left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in,]{geometry}
\usepackage{color}
\usepackage{setspace}
\usepackage{fancyhdr}
\usepackage{eso-pic}
\usepackage{graphicx}


\pagestyle{fancyplain}
\cfoot{Σελίδα \thepage}

\title{Παράδειγμα}
\author{eliasps}
\date{2013}

\setmainfont[Mapping=tex-text]{Ubuntu}

\renewcommand{\figurename}{Εικόνα}

\begin{document}
\maketitle

\line(1,0){500}

\vspace{80pt}

\Huge Kαλωσορίσατε στο forum της Ελληνικής κοινότητας του Ubuntu!

% Αυτό είναι ένα σχόλιο που δεν φαίνεται.
% Tο σύμβολο '%' είναι στο LaTeX κάτι αντίστοιχο
% με το '#' για τον προγραμματισμό σε bash.
% Το σχόλιο δεν υπολογίζεται από το LaTeX.

\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[scale=1]{/home/elias/ubuntugr.png}
\caption{Το λογότυπο του Ubuntu-gr}
\end{figure}

\end{document}

Στο παραπάνω παράδειγμα βλέπουμε το περιεχόμενο ενός αρχείου .tex και το PDF που αυτό παράγει.
Στο LaTeX η δομή του αρχείου έχει ως εξής:
Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
\documentclass[αρχικές ρυθμίσεις]{τύπος εγγράφου}
...
Γενικές Ρυθμίσεις
...
\begin{document}
...
Περιεχόμενο εγγράφου
...
\end{document}

Kαι χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη:
  • Το Preamble: Είναι από την αρχή του αρχείου μέχρι και πριν το σημείο \begin{document}. Εκεί ορίζουμε τις ρυθμίσεις του εγγράφου, που θα έχουν αντίκρισμα στο αποτέλεσμα και στο περιεχόμενο του εγγράφου παρακάτω.
  • To Έγγραφο: Είναι το περιεχόμενο του εγγράφου μας που θα εμφανιστεί στο τελικό PDF. Είναι το κομμάτι από το \begin{document} που σηματοδοτεί την αρχή του, ως το \end{document} που σηματοδοτεί το τέλος του. Το περιεχόμενο του εγγράφου (η ή μορφή του) συνδέεται άμεσα με τις ρυθμίσεις στο Preamble.


Το Preamble:
Στο Preamble θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να έχουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε περισσότερες λειτουργίες του LaTeX που μας παρέχουν διάφορα πακέτα, καθώς και κάποιες ρυθμίσεις που θα μας διευκολύνουν στη συνέχεια, όταν θα δημιουργήσουμε το έγγραφο.

Ας δούμε αναλυτικά τι θα περιέχει το Preamble:

  • Πακέτα: Εκτός από τις βασικές λειτουργίες του LaTeX, θα φορτώσουμε και κάποια πακέτα που μας παρέχουν επιπλέον λειτουργίες ή τρόπους για να διευκολύνουμε τη συγγραφή του εγγράφου.
    Ένα πακέτο το φορτώνουμε με την εντολή:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \usepackage[ρυθμίσεις_παραμέτρων]{όνομα_πακέτου1}

    Μπορούμε βέβαια να φορτώσουμε περισσότερα πακέτα με τη χρήση της εντολής, ή με τη χρήση ξεχωριστών εντολών:
    • Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
      \usepackage{όνομα_πακέτου1,όνομα_πακέτου2,...}
    • Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
      \usepackage{όνομα_πακέτου1}
      \usepackage{όνομα_πακέτου2}
      \usepackage{...}
    Όπως είπαμε, σε αυτόν τον οδηγό ο κώδικας έχει απλοποιηθεί από άποψη βαθμού δυσκολίας αλλά και ποιότητας για να είναι κατανοητός ακόμα και από όσους δεν γνωρίζουν LaTeX. Κανονικά, έχει σημασία η σειρά με την οποία φορτώνουμε τα πακέτα, αλλά εδώ θα αγνοήσουμε αυτό το γεγονός για χάριν ευκολίας.
    Τα πακέτα που θα φορτώσουμε είναι τα παρακάτω:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \usepackage{float}
    \usepackage{multicol}
    \usepackage{fontspec}
    \usepackage{xunicode}
    \usepackage{xltxtra}
    \usepackage{xgreek}
    \usepackage{array}
    \usepackage{mathtools}
    \usepackage{amsmath}
    \usepackage[table]{xcolor}
    \usepackage{color}
    \usepackage{multirow}
    \usepackage{enumitem}
    \usepackage[a4paper,landscape,bindingoffset=0in,left=0.5in,right=0.5in,top=1.4in,bottom=0.65in,]{geometry}
    \usepackage[framemethod=tikz]{mdframed}
    \usepackage{setspace}
    \usepackage[pageanchor]{hyperref}
    \usepackage{framed}
    \usepackage{fancyhdr}
    \usepackage{listings}
    \usepackage{wallpaper}
    \usepackage{verbatim}

    Σε τι χρησιμεύουν όμως τα παραπάνω πακέτα;
    Βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα:

    Όνομα πακέτου
    Περιγραφή
    fontspec
    Πακέτο για ορισμό και επιλογές γραμματοσειρών.
    xunicode
    Πακέτο κωδικοποίησης που παρέχει περισσότερους χαρακτήρες.
    xltxtra
    Παρέχει διάφορες βελτιωμένες λειτουργίες.
    xgreek
    Πακέτο για Ελληνικά.
    array
    Παρέχει περισσότερες και βελτιωμένες λειτουργίες για πίνακες και μερικά περιβάλλοντα.
    mathtools
    Πακέτο για την χρήση μαθηματικών συμβόλων και εκφράσεων.
    amsmath
    Πακέτο για την χρήση μαθηματικών συμβόλων και εκφράσεων.
    xcolor
    Πακέτο που παρέχει χρήσιμες λειτουργίες και επιλογές χρωμάτων
    color
    Πακέτο που παρέχει χρήσιμες λειτουργίες και επιλογές χρωμάτων
    multirow
    Παρέχει λειτουργίες που αφορούν τη δημιουργία και παραμετροποίηση πινάκων,
    enumitem
    Πακέτο για προσαρμογή λιστών (λίστας, λίστα με αρίθμηση, περιγραφή).
    geometry
    Πακέτο χρήσιμο για την προσαρμογή των διαστάσεων και των αποστάσεων εντός του εγγράφου.
    mdframed
    Πακέτο για τη δημιουργία απλών και σύνθετων πλαισίων με επιλογές παραμετροποίησης.
    setspace
    Παρέχει επιλογές για δημιουργία και διαχείριση κενών μεταξύ των γραμμών του κειμένου.
    hyperref
    Πακέτο για δημιουργία συνδέσμων και υπερσυνδέσμων.
    framed
    Πακέτο για τη δημιουργία απλών και σύνθετων πλαισίων με επιλογές παραμετροποίησης.
    fancyhdr
    Πακέτο με πολλές χρήσιμες επιλογές για παραμετροποίηση της σελίδας.
    listings
    Πακέτο για περιβάλλον κώδικα με αρκετές επιλογές προσαρμογής.
    wallpaper
    Πακέτο για δημιουργία εικόνας παρασκηνίου σε σελίδες.
    verbatim
    Πακέτο για περιβάλλον κώδικα με αρκετές επιλογές προσαρμογής.

    Θα εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν τα παραπάνω πακέτα, για την προσαρμογή του περιοδικού και την εξατομίκευσή του.
    Θα δούμε αυτές τις δυνατότητες αμέσως παρακάτω, όπου και θα ορίσουμε τις παραμέτρους του εγγράφου, μέσω των ρυθμίσεων στο Preamble.

    Πριν από αυτό, παρατηρούμε πως μερικά από τα πακέτα που χρησιμοποιούμε έχουν κάποιες ρυθμίσεις. Συκγκεκριμένα:
    • \usepackage[a4paper,landscape,bindingoffset=0in,left=0.5in,right=0.5in,top=1.4in,bottom=0.65in,]{geometry}
      Βλέπουμε πως έχουμε ορίσει τις default αποστάσεις για την πρώτη σελίδα του κάθε άρθρου, όπως τις είδαμε στην ενότητα «Δομή περιοδικού - PDF».
    • \usepackage[framemethod=tikz]{mdframed}
      Είναι μία συγκεκριμένη μέθοδος για framing.
    • \usepackage[pageanchor]{hyperref}
      Έχουμε προσθέσει ρύθμιση για να έχουμε την δυνατότητα να δημιουργούμε υπερσυνδέσμους στο έγγραφο, που να ανακατευθύνουν σε συγκεκριμένες σελίδες. Χρήσιμο για τα περιεχόμενα.
    • \usepackage[table]{xcolor}
      Έχουμε προσθέσει ρύθμιση για περισσότερες επιλογές και δυνατότητες των χρωμάτων σε έναν πίνακα (πχ. να έχουμε την δυνατότητα να βάζουμε χρώμα σε κελιά).
    Φορτώνοντας λοιπόν στο αρχείο μας τα παραπάνω πακέτα με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, είμαστε έτοιμοι να ορίσουμε τις γενικές ρυθμίσεις του εγγράφου στο Preamble.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Ρυθμίσεις δομής σελίδας: Eίδαμε σε προηγούμενη ενότητα την δομή του περιοδικού. Ήρθε η στιγμή να εφαρμόσουμε αυτές τις λεπτομέρειες στο αρχείο:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \pagestyle{fancyplain} %Oρίζουμε το style της σελίδας.

    \renewcommand\headrulewidth{0pt} %Αφαιρούμε το Headrule (η γραμμή στο πάνω μέρος της σελίδας που χωρίζει τον header από την υπόλοιπη σελίδα).
    \renewcommand\footrulewidth{0.4pt} %Προσθέτουμε το Footrule (η γραμμή στο κάτω μέρος της σελίδας που χωρίζει τον footer από την υπόλοιπη σελίδα)

    \lhead{} % Αφήνουμε άδειο το αριστερό κομμάτι του header (o header πρέπει να είναι εντελώς κενός).
    \chead{} % Αφήνουμε άδειο το μεσαίο κομμάτι του header (o header πρέπει να είναι εντελώς κενός).
    \rhead{} % Αφήνουμε άδειο το δεξί κομμάτι του header (o header πρέπει να είναι εντελώς κενός).
    \lfoot{$ \begin{array}{l} \includegraphics[scale=1.5]{Page-Layout/logob.png} \end{array} $} % Προσθέτουμε το λογότυπο του περιοδικού στο αριστερό κομμάτι του footer.
    \cfoot{\thepage} % Προσθέτουμε τον αριθμό της σελίδας στη μέση του footer.
    \rfoot{$ \begin{array}{l}\includegraphics[scale=0.12]{Page-Layout/cowboy-tux.png}\end{array} $ \hyperlink{contents}{\textcolor{NewPurple}{Πίσω στα Περιεχόμενα}}} % Προσθέτουμε υπερσύνδεσμο για επιστροφή στα περιεχόμενα, μαζί με εικόνα του cowboy tux, στο δεξί κομμάτι του footer.

    \setcounter{page}{1} %Από που ξεκινάει η αρίθμηση των σελίδων (από το 1).
    \setlength{\columnsep}{0.5in} %Ορίζουμε την απόσταση μεταξύ των στηλών (όπως είδαμε, είναι 0.5 ίντσες).

    Μέσα στον κώδικα υπάρχουν σχόλια που εξηγούν τι κάνουμε με την κάθε εντολή. Αυτά αναφορικά, καθώς θα δούμε πως λειτουργεί η κάθε εντολή στην υποενότητα «Εντολές».
    Τα ορίσματα που δώσαμε για τον header και τον footer στο style fancyplain μας παρέχονται από το πακέτο fancyhdr. Aν δεν το είχαμε φορτώσει δεν θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
    Παρατηρούμε πως αυτά τα ορίσματα έτσι όπως έχουν συνταχθεί, εφαρμόζονται καθολικά σε όλες τις σελίδες του εγγράφου. Όμως στις τρεις πρώτες σελίδες (εξώφυλλο, editorial, περιεχόμενα) είδαμε πως δεν έχουμε footer (μαζί με ότι περιέχει).
    Πως γίνεται αυτό λοιπόν; Θα εξαιρέσουμε αυτές τις σελίδες από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις όταν τις φτιάχνουμε παρακάτω στο έγγραφο, απλά αλλάζοντας το style τους από fancyplain σε empty (άδειο).
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Ειδικές ρυθμίσεις: Οι ειδικές ρυθμίσεις δεν αφορούν το σύνολο του περιοδικού, αλλά ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα άρθρα. Αν κάποιο άρθρο απαιτεί κάποια διαφορετική ρύθμιση ή προσθήκη κάποιας λειτουργίας, την γράφουμε στο Preamble του αρχείου μας για να μπορούμε να την εφαρμόσουμε παρακάτω.
    Για παράδειγμα σε ένα άρθρο μπορεί να χρειαστούμε κείμενο με συγκεκριμένο χρώμα. Μπορούμε να ορίσουμε αυτό το χρώμα εδώ.
    Κάποιες ρυθμίσεις που καλό είναι να έχουμε, είναι οι παρακάτω:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \usetikzlibrary{shadows}
    \newmdenv[tikzsetting={fill=white},
    roundcorner=0pt,shadow=true]{myshadowbox}

    \newcommand{\dcell}[2][c]{%
    \begin{tabular}[#1]{@{}c@{}}#2\end{tabular}}

    • Με την πρώτη εντολή (\newmdenv) δημιουργούμε ένα νέο περιβάλλον για πλαίσια, επιλογή που μας παρέχει το πακέτο mdframed που φορτώσαμε νωρίτερα.
      Συγκεκριμένα, αυτό το περιβάλλον που δημιουργούμε ονομάζεται myshadowbox και το ορίζουμε να έχει άσπρο χρώμα, να δημιουργεί σκιά στο πλαίσιο και να μην έχει round corners (roundcorner=0pt).
    • Με την δεύτερη (\newcommand) δημιουργούμε μία νέα εντολή την οποία ονομάζουμε \dcell. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ειδικού κελιού σε πίνακα που όταν χρησιμοποιείται, μας δίνει την δυνατότητα να αλλάζουμε γραμμή στο περιεχόμενο του κελιού χωρίς να επηρεάζεται ο υπόλοιπος πίνακας. Αρκετά χρήσιμο για παραμετροποίηση στο μέγεθος και στην εμφάνιση πινάκων.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Τίτλοι άρθρων και συγγραφείς: Δεν είναι απαραίτητο, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε και εδώ νέες εντολές, κάθε μία για τον τίτλο ενός άρθρου και τον συγγραφέα, ώστε αντί να γράφουμε τον τίτλο στο έγγραφο, να δίνουμε την εντολή και να μπαίνει αυτόματα, το ίδιο και για τον συγγραφέα.
    Ξανά με την εντολή \newcommand, δημιουργούμε αντίστοιχα εντολές \ArticleY και \AuthorY με τον τίτλο και τον συγγραφέα ενός άρθρου αντίστοιχα:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \newcommand{\ArticleI}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 1}}}
    \newcommand{\AuthorI}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

    \newcommand{\ArticleII}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 2}}}
    \newcommand{\AuthorII}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

    \newcommand{\ArticleIII}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 3}}}
    \newcommand{\AuthorIII}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

    \newcommand{\ArticleIV}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 4}}}
    \newcommand{\AuthorIV}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

    \newcommand{\ArticleV}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 5}}}
    \newcommand{\AuthorV}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

    \newcommand{\ArticleVI}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 6}}}
    \newcommand{\AuthorVI}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}
    .....
    .....

    Τι σημαίνει όμως η έκφραση:
    • \newcommand{\ArticleΥ}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ Y}}}
    Σημαίνει:
    • Φτιάξε νέα εντολή με όνομα {"ArticleΥ"} που εμφανίζει με {έντονη γραμματοσειρά{μεγάλη γραμματοσειρά{τον ΤΙΤΛΟ του ΑΡΘΡΟΥ Y} } }
    Αντίστοιχα και στην εντολή για τον συγγραφέα, το \textit (text italic) σημαίνει πλάγια γραμματοσειρά.

    Καταλαβαίνουμε σε αυτό το σημείο πως η χρήση των εντολών στο LaTeX (σε απλή μορφή) δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα BBCode Tags του Forum.
    Δίνουμε την εντολή και βάζουμε το αντίστοιχο κείμενο μέσα σε αγκύλες. Κάθε αγκύλη που ανοίγει πρέπει να κλείνει κιόλας.
    Το παραπάνω δεν είναι τίποτα περισσότερο από εντολή μέσα σε άλλη εντολή.
    Αρκετά απλό εφόσον το συνηθίσει κάποιος, αλλά θα τα εξηγήσουμε αναλυτικά στην υποενότητα «Εντολές».
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Εικόνες φόντου: Ο τρόπος που βάζουμε εικόνες φόντου σε μία σελίδα διαφέρει από τον τρόπου που προσθέτουμε εικόνες στο περιεχόμενό της.
    Στην πρώτη περίπτωση, αντί για ένα κενό - άσπρο φόντο στη σελίδα, προσθέτουμε μία εικόνα, όπου από πάνω της μπορούν να μπουν άλλα στοιχεία, όπως κείμενο κλπ.
    Ενώ στην δεύτερη περίπτωση η εικόνα αποτελεί μέρος του περιεχόμενου μίας σελίδας, όπως και το κείμενο.

    Όπως και στην παραπάνω περίπτωση, μπορούμε να δημιουργήσουμε κάποιες νέες εντολές για την προσθήκη εικόνων φόντου σε μία σελίδα, για τις εικόνες που σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε στο περιοδικό.
    Είδαμε στην ενότητα για την δομή του περιοδικού πως οι εικόνες φόντου που χρησιμοποιούνται είναι οι παρακάτω:
    • Εικόνα - εξώφυλλο
    • Template editorial
    • Template περιεχομένων
    • Κατηγορίες άρθρων:
      • Νέα - Ανακοινώσεις
      • Απόψεις
      • Tutorials
      • Review
      • Game Review
      • Συνέντευξη
    • Εικόνα - οπισθόφυλλο
    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να προσθέσουμε εικόνα φόντου σε μία σελίδα, σε επιλεγμένες σελίδες, ή σε όλες τις σελίδες.
    Η εντολή για προσθήκη εικόνας φόντου σε μία σελίδα είναι η παρακάτω:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα.τύπος}

    Μας παρέχεται από το πακέτο wallpaper που φορτώσαμε νωρίτερα.
    Το κομμάτι This στην εντολή σημαίνει πως αυτή η εικόνα θα μπει στην σελίδα όπου αντιστοιχεί στο σημείο όπου και εισάγουμε την εντολή και όχι και σε άλλες σελίδες.
    Το Center αφορά την βάση η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εικόνα (πχ στο κέντρο, από την αριστερή γωνία κλπ) και σε συνδιασμό με το {1} (μέγεθος) η εικόνα προστίθεται στην σελίδα κατάλληλα.

    Όπως και προηγουμένως λοιπόν, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες εντολές που να κάνουν αυτή τη δουλειά με τη χρήση της \newcommand και να χρησιμοποιήσουμε κάθε νέα εντολή που δημιουργούμε στο αντίστοιχο σημείο του εγγράφου όπου θέλουμε να προστεθεί μία συγκεκριμένη εικόνα στο φόντο μίας σελίδας.
    Οι εντολές που θα δημιουργήσουμε αφορούν τις σταθερές εικόνες που χρησιμοποιούμε στο περιοδικό. Είναι οι παρακάτω:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \newcommand\Cover{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-εξώφυλλο.τύπος}} %
    \newcommand\Editorial{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-editorial.τύπος}}
    \newcommand\ToC{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-περιεχόμενα.τύπος}}
    \newcommand\TutorialTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-tutorial.τύπος}}
    \newcommand\ReviewTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-review.τύπος}}
    \newcommand\NewsTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-νέα.τύπος}}
    \newcommand\GameReviewTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-gamereview.τύπος}}
    \newcommand\InterviewTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-interview.τύπος}}
    \newcommand\FreeTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-απόψεις.τύπος}}
    \newcommand\Backcover{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-οπισθόφυλλο.τύπος}}

    Μπορούμε να παρομοιάσουμε την εντολή \newcommand με την δημιουργία bash aliases στο τερματικό. Ουσιαστικά δημιουργούμε νέα εντολή που όταν εκτελείται, κάνει τη δουλειά μίας άλλης, όπως την έχουμε ορίσει.
    Βλέπουμε για παράδειγμα:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \newcommand\Cover{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-εξώφυλλο.τύπος}}

    Πως αφού έχουμε δηλώσει το παραπάνω, τότε παρακάτω στο έγγραφο, όπου δώσουμε την εντολή \Cover θα προστεθεί στην σελίδα η αντίστοιχη εικόνα, δηλαδή αυτή του εξωφύλλου, πράγμα που θα κάνουμε στην πρώτη σελίδα του εγγράφου, όπου είναι και το εξώφυλλο.

    Θα δούμε στην συνέχεια στο έγγραφο την εισαγωγή αυτών των εντολών στα κατάλληλα σημεία.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Γραμματοσειρές: Είδαμε στην ενότητα για την δομή του περιοδικού κάποιες λεπτομέρειες για τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιούμε.
    Με τις επιλογές που μας παρέχει το πακέτο fontspec, προσθέτουμε στο Preamble μας το παρακάτω για τον ορισμό των γραμματοσειρών:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \setmainfont[Mapping=tex-text]{Ubuntu}
    \setmonofont[Mapping=tex-text]{FreeMono}

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Άλλες ρυθμίσεις: Εδώ θα δούμε κάποιες άλλες ρυθμίσεις που θα προσθέσουμε στο Preamble του αρχείου που θα μας φανούν χρήσιμες.
    Οι ρυθμίσεις είναι οι παρακάτω:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \definecolor{NewPurple}{HTML}{77216F} %Ορισμός νέου μώβ χρώματος

    \setcounter{secnumdepth}{0} %Αφαίρεση αρίθμισης στα sections

    \newcommand{\beginarticle}{\line(1,0){775}} %Γραμμή έναρξης άρθρου

    \renewcommand{\figurename}{Εικόνα} %Caption εικόνων - αρχικός ορισμός

    \hypersetup{
    colorlinks=false,
    pdfborder={0 0 0},
    } %Ρύθμιση εμφάνισης υπερσυνδέσμων

    Υπάρχουν σχόλια δίπλα από κάθε γραμμή που εξηγούν τι ακριβώς κάνουμε με την εκάστοτε ρύθμιση.
    Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:
    • Βλέπουμε το:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      \definecolor{NewPurple}{HTML}{77216F}

      Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, με την εντολή \definecolor ορίζουμε ένα νέο χρώμα. Το νέο χρώμα στην προκειμένη περίπτωση το ονομάζουμε NewPurple και το ορίζουμε με βάση τον HTML κωδικό του, που είναι #77216F.
      Αν γυρίσουμε λίγο πίσω, θα δούμε πως στο σημείο «Ρυθμίσεις δομής σελίδας» είχα προσθέσει το παρακάτω, για την τοποθέτηση υπεσυνδέσμου για τα περιεχόμενα, στο δεξί μέρος του footer:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      \rfoot{$ \begin{array}{l}\includegraphics[scale=0.12]{Page-Layout/cowboy-tux.png}\end{array} $ \hyperlink{contents}{\textcolor{NewPurple}{Πίσω στα Περιεχόμενα}}}

      Παρατηρούμε στην εντολή το εξής: ...\textcolor{NewPurple}{Πίσω στα Περιεχόμενα}... .
      Είναι προφανές πως η εντολή \textcolor{χρώμα}{κείμενο...} δίνει το αντίστοιχο χρώμα στο κείμενο και στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι το NewPurple που δημιουργήσαμε.
    • Κάθε άρθρο του περιοδικού μπορεί να περιέχει μέσα κάποιες υπό-κεφαλίδες. Στο LaTeX (και όχι μόνο) τις ονομάζουμε sections και δημιουργούνται με την εντολή:
        \section{επικεφαλίδα}
      Η προρύθμιση στο LaTeX αριθμίζει τα sections και με την παρακάτω εντολή, ορίζουμε στα sections να εμφανίζονται μόνο οι επικεφαλίδες, χωρίς κάποιον αριθμό μπροστά:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      \setcounter{secnumdepth}{0}

    • Συνεχίζουμε με την ρύθμιση:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      \newcommand{\beginarticle}{\line(1,0){775}}

      Εδώ βλέπουμε πως ξανά δημιουργήσαμε μία νέα εντολή με όνομα \beginarticle, η οποία εμφανίζει μία μεγάλη οριζόντια γραμμή κάτω από τον τίτλο ενός άρθρου, σηματοδοτώντας την έναρξή του. Αναφέρθηκε στο σημείο «Δομή περιοδικού - PDF/Σελίδες/Το σύνολο των άρθρων»:
      Ακολουθεί ο τίτλος με έντονη γραμματοσειρά μεγάλου μεγέθους, στην ίδια γραμμή δεξιά το όνομα του συντάκτη με πλάγια γραμματοσειρά κανονικού μεγέθους.
      Από κάτω υπάρχει μία μεγάλη οριζόντια γραμμή που σηματοδοτεί την αρχή του άρθρου.

      Αυτή η γραμμή λοιπόν, δημιουργείται όταν εισάγουμε την εντολή \beginarticle
    • Στην επόμενη ρύθμιση βλέπουμε αυτό:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      \renewcommand{\figurename}{Εικόνα}

      Εδώ βλέπουμε την εμφάνιση της εντολής \renewcommand. Στην περίπτωση της εντολής \newcommand είδαμε πως ορίζουμε μία νέα εντολή. Η \renewcommand δεν διαφέρει ιδιαίτερα, αλλά αντί να ορίσουμε μία νέα εντολή, αλλάζουμε τον ορισμό μίας υπάρχουσας εντολής, στην συγκεκριμένη περίπτωση της \figurename.
      Aυτό που κάνουμε με την παραπάνω ρύθμιση είναι να ορίζουμε το caption (περιγραφή) των εικόνων που προσθέτουμε στο κείμενο (αν υπάρχουν), να ξεκινάει με την λέξη "Εικόνα". Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να το ορίσουμε ως "Σχήμα". Όπως και να 'χει, αυτός είναι ο αρχικός ορισμός και μετά από αυτό, όταν προσθέτουμε caption σε μία εικόνα (θα δούμε παρακάτω πως) θα εμφανίζεται ως εξής:
        Εικόνα 1: Περιγραφή (caption)
        ...
        Εικόνα 2: Περιγραφή (caption)
        ...
      Όποια γενναία ψυχή δεν βαρέθηκε και έχει φτάσει σε αυτό το σημείο του οδηγού πιθανότατα να αναρωτηθεί τα εξής:
      Η γενναία ψυχή έγραψε:Και αν σε κάποιο άρθρο ο αρθρογράφος επιθυμεί κάτι άλλο για τα captions των εικόνων του και όχι το "Eικόνα";
      Ακόμη και αν έχουμε αλλάξει άρθρο, η αρίθμηση δεν θα συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο; Αυτό δεν είναι λάθος;

      Σωστές παρατηρήσεις φανταστικέ / υποθετικέ αναγνώστη! :thumbup:
      Σε μία τέτοια περίπτωση που είναι και αρκετά πιθανή, μπορούμε να εξαιρέσουμε κάποιες εικόνες από τον αρχικό ορισμό, βάζοντας στο περιβάλλον της εικόνας που προσθέτουμε (θα δούμε στην ενότητα «Περιβάλλοντα» πως), την εντολή \def\figurename{κάτι άλλο} .
      Όσο για την αρίθμηση των εικόνων, θα δούμε παρακάτω πως την σταματάμε και την εκκινούμε ξανά από το 1, με την έναρξη κάθε νέου άρθρου.
    • H τελευταία ρύθμιση που βλέπουμε αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εμφανίζονται οι υπερσύδεσμοι:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      \hypersetup{
          colorlinks=false,
          pdfborder={0 0 0},
      }

      Η προρυθμισμένη εμφάνιση ουσιαστικά περικλείει τον υπερσύνδεσμο σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κάτι που δεν αναφέρθηκε παραπάνω είναι ο τρόπος με τον οποίο ξεκινάμε το Preamble:
Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
\documentclass[11pt,twocolumn]{article}

Με αυτόν τον τρόπο ορίζουμε το έγγραφό ως άρθρο, με τις παρακάτω παραμέτρους:
  • Μέγεθος γραμματοσειράς: 11pt
  • Αριθμός στηλών κειμένου: 2 (twocolumn)
Kαι προσθέτουμε ακριβώς από κάτω το:
Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
\PassOptionsToPackage{bookmarks={false}}{hyperref}

Αυτή είναι μία ρύθμιση που αφαιρεί το μενού των επικεφαλίδων (Index) από το παραγόμενο PDF και στη θέση του αφήνει να φαίνονται μόνο thumbnails των σελίδων.

Οπότε συνδιάζοντας όλα τα παραπάνω, το Preamble του αρχείου που παράγει ένα τεύχος του περιοδικού Ubuntistas, είναι αυτό:
Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
\documentclass[11pt,twocolumn]{article}

\PassOptionsToPackage{bookmarks={false}}{hyperref} %Αφαίρεση Index από το PDF


%%%%%Πακέτα:%%%%%
\usepackage{float}
\usepackage{multicol}
\usepackage{fontspec}
\usepackage{xunicode}
\usepackage{xltxtra}
\usepackage{xgreek}
\usepackage{array}
\usepackage{mathtools}
\usepackage{amsmath}
\usepackage[table]{xcolor}
\usepackage{color}
\usepackage{multirow}
\usepackage{enumitem}
\usepackage[a4paper,landscape,bindingoffset=0in,left=0.5in,right=0.5in,top=1.4in,bottom=0.65in,]{geometry}
\usepackage[framemethod=tikz]{mdframed}
\usepackage{setspace}
\usepackage[pageanchor]{hyperref}
\usepackage{framed}
\usepackage{fancyhdr}
\usepackage{listings}
\usepackage{wallpaper}
\usepackage{verbatim}


%%%%%Ρυθμίσεις δομής σελίδας:%%%%%
\pagestyle{fancyplain} %Oρίζουμε το style της σελίδας.

\renewcommand\headrulewidth{0pt} %Αφαιρούμε το Headrule (η γραμμή στο πάνω μέρος της σελίδας που χωρίζει τον header από την υπόλοιπη σελίδα).
\renewcommand\footrulewidth{0.4pt} %Προσθέτουμε το Footrule (η γραμμή στο κάτω μέρος της σελίδας που χωρίζει τον footer από την υπόλοιπη σελίδα)

\lhead{} % Αφήνουμε άδειο το αριστερό κομμάτι του header (o header πρέπει να είναι εντελώς κενός).
\chead{} % Αφήνουμε άδειο το μεσαίο κομμάτι του header (o header πρέπει να είναι εντελώς κενός).
\rhead{} % Αφήνουμε άδειο το δεξί κομμάτι του header (o header πρέπει να είναι εντελώς κενός).
\lfoot{$ \begin{array}{l} \includegraphics[scale=1.5]{Page-Layout/logob.png} \end{array} $} % Προσθέτουμε το λογότυπο του περιοδικού στο αριστερό κομμάτι του footer.
\cfoot{\thepage} % Προσθέτουμε τον αριθμό της σελίδας στη μέση του footer.
\rfoot{$ \begin{array}{l}\includegraphics[scale=0.12]{Page-Layout/cowboy-tux.png}\end{array} $ \hyperlink{contents}{\textcolor{NewPurple}{Πίσω στα Περιεχόμενα}}} % Προσθέτουμε υπερσύνδεσμο για επιστροφή στα περιεχόμενα, μαζί με εικόνα του cowboy tux, στο δεξί κομμάτι του footer.

\setcounter{page}{1} %Από που ξεκινάει η αρίθμηση των σελίδων (από το 1).
\setlength{\columnsep}{0.5in} %Ορίζουμε την απόσταση μεταξύ των στηλών (είναι 0.5 ίντσες).


%%%%%Ειδικές ρυθμίσεις:%%%%%
\usetikzlibrary{shadows}
\newmdenv[tikzsetting={fill=white},
roundcorner=0pt,shadow=true]{myshadowbox}

\newcommand{\dcell}[2][c]{%
\begin{tabular}[#1]{@{}c@{}}#2\end{tabular}}


%%%%%Τίτλοι άρθρων και συγγραφείς:%%%%%
\newcommand{\ArticleI}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 1}}}
\newcommand{\AuthorI}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

\newcommand{\ArticleII}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 2}}}
\newcommand{\AuthorII}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

\newcommand{\ArticleIII}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 3}}}
\newcommand{\AuthorIII}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

\newcommand{\ArticleIV}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 4}}}
\newcommand{\AuthorIV}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

\newcommand{\ArticleV}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 5}}}
\newcommand{\AuthorV}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

\newcommand{\ArticleVI}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 6}}}
\newcommand{\AuthorVI}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

%.....
%.....


%%%%%Εικόνες φόντου:%%%%%
\newcommand\Cover{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-εξώφυλλο.τύπος}} %
\newcommand\Editorial{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-editorial.τύπος}}
\newcommand\ToC{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-περιεχόμενα.τύπος}}
\newcommand\TutorialTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-tutorial.τύπος}}
\newcommand\ReviewTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-review.τύπος}}
\newcommand\NewsTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-νέα.τύπος}}
\newcommand\GameReviewTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-gamereview.τύπος}}
\newcommand\InterviewTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-interview.τύπος}}
\newcommand\FreeTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-απόψεις.τύπος}}
\newcommand\Backcover{\ThisCenterWallPaper{1}{/διαδρομή/για/εικόνα-οπισθόφυλλο.τύπος}}


%%%%%Γραμματοσειρές:%%%%%
\setmainfont[Mapping=tex-text]{Ubuntu}
\setmonofont[Mapping=tex-text]{FreeMono}


%%%%%Άλλες ρυθμίσεις:%%%%%
\definecolor{NewPurple}{HTML}{77216F} %Ορισμός νέου μώβ χρώματος

\setcounter{secnumdepth}{0} %Αφαίρεση αρίθμισης στα sections

\newcommand{\beginarticle}{\line(1,0){775}} %Γραμμή έναρξης άρθρου

\renewcommand{\figurename}{Εικόνα} %Caption εικόνων - αρχικός ορισμός

\hypersetup{
colorlinks=false,
pdfborder={0 0 0},
} %Ρύθμιση εμφάνισης υπερσυνδέσμων

Κώδικας: Preamble αρχείου .tex ενός τεύχους του Ubuntistas



Το έγγραφο:
Αφού ολοκληρώσαμε τις ρυθμίσεις στο Preamble του αρχείου μας, ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το έγγραφο. Το έγγραφο είναι το περιεχόμενο του περιοδικού και ότι κάνουμε από εκεί και πέρα θα εμφανιστεί στο τελικό PDF. Είναι το περιεχόμενο που βρίσκεται μεταξύ των:
Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
\begin{document}
..............
\end{document}

Aς ξεκινήσουμε δημιουργώντας τις σελίδες μία μία, με τις προδιαγραφές που έχουμε αναλύσει σε ανώτερα σημεία του οδηγού:

  • Εξώφυλλο: Για το εξώφυλλο, είδαμε πως πρόκειται απλά για μία κενή σελίδα με συγκεκριμένη εικόνα φόντου.
    Είναι η πρώτη σελίδα του περιοδικού:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \onecolumn % Ορίζουμε το κείμενο να εμφανίζεται σε μία στήλη (όχι ότι έχει σημασία, αφού δεν βάζουμε κείμενο σε αυτή τη σελίδα)
    \Cover % Προσθέτουμε την εικόνα φόντου (εξώφυλλο) της σελίδας
    \thispagestyle{empty} % Ορίζουμε το style της σελίδας ως empty
    \mbox{} % Ρύθμιση για να εξασφαλίσουμε πως η σελίδα θα παραμείνει άδεια

    Ορίσαμε την εντολή \Cover στο σημείο Σελιδοποίηση/Δομή αρχείου .tex/Το Preamble/Εικόνες φόντου. Tην χρησιμοποιούμε εδώ.
    Επίσης είδαμε στο σημείο Σελιδοποίηση/Δομή αρχείου .tex/Το Preamble/Ρυθμίσεις δομής σελίδας πως θα αλλάξουμε το style των τριών πρώτων σελίδων από fancyplain σε empty για να μην εμφανιστεί το footer κ.α.
    Το κάνουμε με την εντολή \thispagestyle{empty}, που μας επιτρέπει να αλλάξουμε το style μίας σελίδας (μόνο της σελίδας που αντιστοιχεί στο σημείο που εισάγουμε την εντολή, εξού και το this).
    Με τον παραπάνω κώδικα, το εξώφυλλο είναι έτοιμο και συνεχίζουμε παρακάτω!
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Editorial: Το editorial είναι σχετικά περίπλοκο να δημιουργηθεί λόγω των ιδιαιτεροτήτων του. Είδαμε στην ενότητα Σελιδοποίηση/Δομή περιοδικού - PDF/Σελίδες τα χαρακτηριστικά του.
    Λόγω της διάταξης του κειμένου θα αναγκαστούμε να ξεφύγουμε από τα βασικά και να χρησιμοποιήσουμε και ένα περιβάλλον που δημιουργεί ψευτοσελίδα μέσα μία σελίδα.
    Αλλά ας δούμε πρώτα τον κώδικα:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \newpage
    \newgeometry{left=Xin,right=Xin,top=Xin,bottom=Xin}
    \begin{multicols}{XXX}
    \thispagestyle{empty}
    \Editorial

    \begin{minipage}[t]{X\textwidth}

    \small

    \quad \textbf{Συντονισμός:}
    \begin{itemize}
    \setlength{\itemsep}{-1pt}
    \item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
    [\href{mailto:email}{email}]
    % \item ...
    % \item ...
    \end{itemize}

    \quad \textbf{Σύνταξη:}
    \begin{itemize}
    \setlength{\itemsep}{-1pt}
    \item Όνομα Συντάκτη (\emph{username συντάκτη}) \newline
    [\href{mailto:email}{email}]
    \item Όνομα Συντάκτη (\emph{username συντάκτη}) \newline
    [\href{mailto:email}{email}]
    % \item ...
    % \item ...
    \end{itemize}

    \quad \textbf{Σελιδοποίηση - Γραφικά:}
    \begin{itemize}
    \setlength{\itemsep}{-1pt}
    \item Όνομα Σελιδοποιητή (\emph{username σελιδοποιητή}) \newline
    [\href{mailto:email}{email}]
    % \item ...
    % \item ...
    \end{itemize}

    \quad \textbf{Επιμέλεια κειμένων:}
    \begin{itemize}
    \setlength{\itemsep}{-1pt}
    \item Όνομα Επιμελητή (\emph{username επιμελητή}) \newline
    [\href{mailto:email}{email}]
    \item Όνομα Επιμελητή (\emph{username επιμελητή}) \newline
    [\href{mailto:email}{email}]
    % \item ...
    % \item ...
    \end{itemize}
    \end{minipage}

    \large

    \hspace*{ΧΧΧpt}
    \begin{minipage}[t]{ΧΧΧ\textwidth}
    \vspace*{ΧΧΧpt}
    ΚΕΙΜΕΝΟ EDITORIAL
    ΚΕΙΜΕΝΟ EDITORIAL
    ΚΕΙΜΕΝΟ EDITORIAL
    \begin{flushright}ΌΝΟΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ (\emph{USERNAME})\end{flushright}
    \end{minipage}


    %\begin{minipage}[t]{X\textwidth}
    %ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
    %\end{minipage}


    \end{multicols}

    Χωρίς να αναλυθεί ιδιαίτερα το τι ακριβώς βλέπουμε εδώ, ας δούμε κάποια πράγματα. Αν μπορούσαμε να χωρίσουμε τον παραπάνω κώδικα που αποτελεί το editorial θα ήταν τα παρακάτω:
    • Η αρχή:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      \newpage %Εντολή για αλλαγή σελίδας (φεύγουμε από το εξώφυλλο)
      \newgeometry{left=Xin,right=Xin,top=Xin,bottom=Xin} %Ορίζουμε νέες αποστάσεις στην νέα σελίδα, διαφορετικές από τις αρχικές (τα Χ αποτελούν τις νέες τιμές)
      \begin{multicols}{XXX} %Ανοίγουμε περιβάλλον πολλαπλών στηλών (το ΧΧΧ αποτελεί τον αριθμό των στηλών)
      \thispagestyle{empty} %Ορίζουμε το style της σελίδας ως empty
      \Editorial %Προσθέτουμε την εικόνα template του editorial

      • Αλλάξαμε σελίδα με τη χρήση της εντολής \newpage, για να φύγουμε από τη σελίδα του εξωφύλλου.
      • Αλλάξαμε την γεωμετρία (αποστάσεις) της σελίδας με την εντολή \newgeometry{left=Xin,right=Xin,top=Xin,bottom=Xin}, επειδή η διάταξη του κειμένου του editorial δεν είναι ίδια με αυτή των άρθρών. Οι τιμές των νέων αποστάσεων εξαρτώνται καθαρά από το περιεχόμενο της σελίδας, δηλαδή πόσα μέλη υπάρχουν στη λίστα όσον συνέβαλαν για τη δημιουργία του περιοδικού, πόσο μεγάλο είναι το μήνυμα από τη σύνταξη κλπ. Οι αποστάσεις λοιπόν ορίζονται καθαρά βάσει αισθητικής και συμμετρίας. Βλέποντας και κάνοντας.
      • Ανοίξαμε περιβάλλον πολλαπλών στηλών με την εντολή \begin{multicols}{XXX}, αυτό σημαίνει πως το περιεχόμενο από αυτό το σημείο και κάτω θα τοποθετείται σε Χ στήλες, αναλόγως την τιμή που έχουμε βάλει. Στην πρώτη στήλη υπάρχει πάντα η λίστα με τα μέλη που δούλεψαν για την δημιουργία του τεύχους, η οποία μπαίνει μέσα σε περιβάλλον σελίδας-μέσα-σε-σελίδα (minipage). Στις επόμενες στήλες υπάρχει το μήνυμα από τη σύνταξη.
        Η αλλαγή αυτή στον αριθμό των στηλών μας βοηθά για την μέτρηση και παραμετροποίηση των αποστάσεων μέσα στη σελίδα του editorial.
      • Αλλάξαμε το style της σελίδας από fancyplain (που είναι το αρχικό) σε empty με την εντολή \thispagestyle{empty} (την είδαμε και όταν δημιουργήσαμε το εξώφυλλο) για να μην δημιουργηθεί footer.
      • Προσθέσαμε την εικόνα-template του editorial με την εντολή \Editorial, την οποία ορίσαμε στο Preamble (Σελιδοποίηση/Δομή αρχείου .tex/Το Preamble/Εικόνες φόντου).
      Τίποτα περίπλοκο ως εδώ. Ας συνεχίσουμε.
    • Παρακάτω βλέπουμε το κομμάτι όπου και δημιουργούμε την λίστα με τα μέλη που βοήθησαν στην δημιουργία του τεύχους:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      \begin{minipage}[t]{X\textwidth}

      \small

      \quad \textbf{Συντονισμός:}
      \begin{itemize}
      \setlength{\itemsep}{-1pt}
      \item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
      [\href{mailto:email}{email}]
      % \item ...
      % \item ...
      \end{itemize}

      \quad \textbf{Σύνταξη:}
      \begin{itemize}
      \setlength{\itemsep}{-1pt}
      \item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
      [\href{mailto:email}{email}]
      \item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
      [\href{mailto:email}{email}]
      % \item ...
      % \item ...
      \end{itemize}

      \quad \textbf{Σελιδοποίηση - Γραφικά:}
      \begin{itemize}
      \setlength{\itemsep}{-1pt}
      \item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
      [\href{mailto:email}{email}]
      % \item ...
      % \item ...
      \end{itemize}

      \quad \textbf{Επιμέλεια κειμένων:}
      \begin{itemize}
      \setlength{\itemsep}{-1pt}
      \item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
      [\href{mailto:email}{email}]
      \item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
      [\href{mailto:email}{email}]
      % \item ...
      % \item ...
      \end{itemize}
      \end{minipage}

      Εδώ βλέπουμε αρκετά νέα πράγματα, τα οποία σε αυτό το σημείο του οδηγού θα εξηγήσουμε αναφορικά και αργότερα θα εμβαθύνουμε.
      Ας πω σε αυτό το σημείο πως ότι βλέπουμε που ξεκινάει με το \begin{περιβάλλον} σημαίνει πως το περιεχόμενο από εκεί και μετά τοποθετείται στο περιβάλλον που ορίσαμε, το οποίο κλείνουμε με την εντολή \end{περιβάλλον}.
      Φαίνεται πως ότι υπάρχει στο πλαίσιο κώδικα παραπάνω είναι τοποθετημένο σε περιβάλλον minipage, που ουσιαστικά πρόκειται για ένα κομμάτι στη σελίδα που αντιμετωπίζεται ως σύνολο και δεν διασπάται. Αυτό που περιέχεται στο minipage δεν είναι τίποτα άλλο από την λίστα των μελών που συνέβαλαν στη δημιουργία του τεύχους.
      Η ρύθμιση \begin{minipage}[t]{X\textwidth} αφορά την διάταξη του minipage ενώ το \begin{minipage}[t]{X\textwidth} το πλάτος του, δηλαδή το πλάτος της λίστας, το οποίο ρυθμίζουμε ανάλογα ώστε το κείμενο να μην ξεφεύγει από το άσπρο πλαίσιο του template του editorial. Όταν το πλάτος Χ είναι 1\textwidth τότε είναι ίσο με το πλάτος της σελίδας, ενώ όταν είναι μικρότερο από ένα το πλάτος μικραίνει ανάλογα. Δοκιμάζουμε λοιπόν τιμές και βλέπουμε ποια τιμή μας κάνει ανά περίπτωση.
      Τα άτομα στην λίστα ταξινομούνται βάσει ρόλου. Παρατηρούμε την εμφάνιση του \quad που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μεγάλο κενό (κάτι σαν το TAB στους κειμενογράφους). Υπάρχει επίσης και η εντολή \newline δίπλα από το όνομα του κάθε μέλους, που αλλάζει γραμμή ώστε το e-mail που εμφανίζεται στην συνέχεια να μην είναι στην ίδια γραμμή με το όνομα.
      Βλέπουμε πως οι καταχωρίσεις στη λίστα μπαίνουν σε περιβάλλον itemize που είναι ένα περιβάλλον λίστας, που δεν διαφέρει από το αντίστοιχο BB Code Tag του forum. Kαι κάθε αντικείμενο της λίστας το σημειώνουμε με το \item, δηλαδή το αντίστοιχο του [ * ] στο BB Code Tag της λίστας.
      Η εντολή \setlength{\itemsep}{-1pt} απλά ρυθμίζει την απόσταση μεταξύ των αντικειμένων της λίστας.
      Το \href{mailto:email}{email} δημιουργεί υπερσύνδεσμο για αποστολή e-mail στην διεύθυνση που αναγράφεται.
      Τέλος, το \small που βρίσκεται στην αρχή, εμφανίζει ότι κείμενο γράφεται από εκεί και κάτω με μικρή γραμματοσειρά, μέχρι να την αλλάξουμε ξανά.
    • Κλείνουμε με το:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      \large

      \hspace*{ΧΧΧpt}
      \begin{minipage}[t]{ΧΧΧ\textwidth}
      \vspace*{ΧΧΧpt}
      ΚΕΙΜΕΝΟ EDITORIAL
      ΚΕΙΜΕΝΟ EDITORIAL
      ΚΕΙΜΕΝΟ EDITORIAL
      \begin{flushright}ΌΝΟΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ (\emph{USERNAME})\end{flushright}
      \end{minipage}


      %\begin{minipage}[t]{X\textwidth}
      %ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
      %\end{minipage}


      \end{multicols}

      Βλέπουμε άλλο ένα minipage το οποίο περιέχει το κείμενο του editorial. Το περιβάλλον flashright που περιέχει το όνομα και το username του συντάκτη του κειμένου, είναι απλά για στοίχιση αυτών των στοιχείων στα δεξιά του minipage. Ξανά και εδώ, ρυθμίζουμε το πλάτος του minipage βάσει συμμετρίας στη σελίδα, με δοκιμές.
      Oι εντολές \hspace*{ΧΧΧpt} και \vspace*{ΧΧΧpt} σημαίνουν οριζόντιο και κάθετο κενό αντίστοιχα, μεγέθους ΧΧΧ (το ορίζουμε εμείς).
      Εδώ, με το πρώτο ορίζουμε την απόσταση του minipage του editorial από το minipage της λίστας που είδαμε προηγουμένως, ενώ με το δεύτερο ορίζουμε την απόσταση από το το πάνω άκρο της σελίδας έως την αρχή του minipage.
      Το \large είναι και αυτό αλλαγή στο μέγεθος της γραμματοσειράς. Ενώ την λίστα με τα ονόματα την θέλαμε μικρή, το κείμενο του editorial το θέλουμε μεγαλύτερο. Μπορεί να μεταβάλλεται από τεύχος σε τεύχος.
      Τέλος, κλείνουμε το περιβάλλον multicols που είχαμε ανοίξει στην αρχή.
      Εκεί μέσα υπάρχει και ένα commented minipage για να το έχουμε πρόχειρο αν χρειαστεί.
    Με τα παραπάνω, έχουμε δημιουργήσει έναν γενικό ορισμό για την σελίδα του editorial ενός τεύχους και αφού ορίσουμε τις τιμές, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην τρίτη σελίδα του τεύχους, αυτή των περιεχομένων.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Περιεχόμενα: Είναι η τρίτη σελίδα του τεύχους. Δημιουργείται με τον παρακάτω κώδικα:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \newpage
    \newgeometry{left=0.17in,right=0.17in,top=0.17in,bottom=0.17in}
    \twocolumn
    \thispagestyle{empty}
    \phantomsection
    \hypertarget{contents}{}
    \ToC

    \begin{minipage}[t][14.7cm][t]{0.69\textwidth}
    \begin{center}\textbf{\Huge{ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ}}\end{center}
    \definecolor{TOCBlue}{HTML}{283DD7}
    \color{TOCBlue}
    \Large
    \hyperlink{Article1}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 1 \hfill Σελίδα Χ}
    \vfill
    \hyperlink{Article2}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 2 \hfill Σελίδα Χ}
    \vfill
    \hyperlink{Article3}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 3 \hfill Σελίδα Χ}
    \vfill
    \hyperlink{Article4}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 4 \hfill Σελίδα Χ}
    \vfill
    \hyperlink{Article5}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 5 \hfill Σελίδα Χ}
    \vfill
    \hyperlink{Article6}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 6 \hfill Σελίδα Χ}
    \vfill
    \hyperlink{Article7}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 7 \hfill Σελίδα Χ}

    % \vfill
    % \hyperlink{ArticleΧ}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ Χ \hfill Σελίδα Χ}
    % ...


    \end{minipage}

    \vfill
    \begin{minipage}[t]{0.74\textwidth}

    \footnotesize
    \color{white}
    \begin{center}\textbf{H άδεια διάθεσης του περιεχομένου του Ubuntistas.}\end{center}

    ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

    \end{minipage}

    \begin{flushright}
    \begin{minipage}[t]{0.25\textwidth}
    \scriptsize
    \begin{center}\textbf{Τo Ubuntu}\end{center}

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ UBUNTU

    \begin{center}\textbf{H κοινότητα Ubuntu-gr}\end{center}

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ UBUNTU-GR

    \begin{center}\textbf{Tο περιοδικό Ubuntistas}\end{center}

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ UBUNTISTAS

    \end{minipage}
    \end{flushright}

    Όπως και για τις ανάγκες του editorial, κάπως έτσι και εδώ χρησιμοποιήσαμε minipages για την δημιουργία της σελίδας των περιεχομένων. Μόνο που εδώ δημιουργήσαμε τρεις minipages:
    1. Mία για τον πίνακα περιεχομένων του τεύχους.
    2. Μία για την άδεια του περιοδικού ακριβώς από κάτω από την πρώτη.
    3. Μία για τα κείμενα για το ubuntu, Ubuntu-gr, Ubuntistas δίπλα από τις δύο παραπάνω.
    Ξανά, τα μεγέθη των γραμματοσειρών και των minipages ρυθμίζονται για να ταιριάζουν όσο το δυνατόν καλύτερα στην σελίδα και με βάση το template της σελίδας (το οποίο εισάγαμε με την εντολή \ToC την οποία ορίσαμε στο Preamble, στην ενότητα «Εικόνες φόντου»).
    Εδώ βλέπουμε κάποια νέα στοιχεία που θα αναλύσουμε (ξανά :P) παρακάτω:
    • \hfill & \vfill: Αυτές οι δύο εντολές αφορούν την διάταξη των στοιχείων (είτε κείμενο, είτε εικόνες) μίας σελίδας, σε οριζόντιο και σε κάθετο άξονα αντίστοιχα.
      Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσουμε το:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      ΣΤΟΙΧΕΙΟ \hfill ΣΤΟΙΧΕΙΟ

      Τότε το πρώτο στοιχείο θα εμφανιστεί στην αρχή της γραμμής, ενώ το δεύτερο στο τέλος της (στα άκρα της σελίδας δηλαδή), διότι το \hfill γεμίζει το οριζόντιο κενό ενδιάμεσα.
      Ή ένα ακόμα πιο σύνθετο παράδειγμα:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      ΣΤΟΙΧΕΙΟ \hfill ΣΤΟΙΧΕΙΟ \hfill ΣΤΟΙΧΕΙΟ \hfill ΣΤΟΙΧΕΙΟ

      Θα εμφανίζει τα στοιχεία από την αρχή έως το τέλος της γραμμής με ίσα ενδιάμεσα κενά.
      Αντίστοιχα και για το \vfill:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      ΣΤΟΙΧΕΙΟ
      \vfill
      ΣΤΟΙΧΕΙΟ
      \vfill
      ΣΤΟΙΧΕΙΟ

      Θα εμφανίσει το πρώτο ΣΤΟΙΧΕΙΟ στην αρχή της σελίδας, το δεύτερο στη μέση και το τρίτο στο τέλος και έτσι το κάθε ένα θα απέχει ίδια απόσταση από το επόμενο.

      Χρησιμοποιούμε το \hfill στον πίνακα περιεχομένων για να τοποθετήσουμε τον τίτλο ενός άρθρου στη μία άκρη και την σελίδα στην οποία βρίσκεται στην άλλη. Συνεχίζουμε με το \vfill μεταξύ των γραμμών του πίνακα περιεχομένων, για να απέχουν όλες ίδια απόσταση μεταξύ τους, για λόγους συμμετρίας, κάπως έτσι:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      TIΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 1 \hfill ΣΕΛΙΔΑ
      \vfill
      TIΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 2 \hfill ΣΕΛΙΔΑ
      \vfill
      TIΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 3 \hfill ΣΕΛΙΔΑ
      ...

      Tελικά αυτό το αναλύσαμε εδώ αντί για παρακάτω. Γεμάτος εκπλήξεις είναι ο οδηγός. Συνεχίζουμε...
    • \phantomsection: Πρόκειται για ένα section-φάντασμα, δηλαδή αόρατο. Χρησιμεύει σαν bookmark μεταξύ άλλων για αναφορές σε υπερσυνδέσμους.
    • \hypertarget{contents}{}: Και αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς για υπεσύνδεσμο, συγκεκριμένα με όνομα contects για τα περιεχόμενα του τεύχους.
      Προηγουμένως στο «Preamble/Ρυθμίσεις δομής σελίδας», εξηγήσαμε πως δημιουργήθηκε ο footer και ειδικότερα, είδαμε τον υπερσύνδεσμο για τα περιεχόμενα στο δεξί κομμάτι του footer:
      Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
      \rfoot{$ \begin{array}{l}\includegraphics[scale=0.12]{Page-Layout/cowboy-tux.png}\end{array} $ \hyperlink{contents}{\textcolor{NewPurple}{Πίσω στα Περιεχόμενα}}} % Προσθέτουμε υπερσύνδεσμο για επιστροφή στα περιεχόμενα, μαζί με εικόνα του cowboy tux, στο δεξί κομμάτι του footer.

      Παρατηρούμε το \hyperlink{contents}, με το οποίο καλούμε το contects και έτσι δημιουργείται ο υπεσύνδεσμος για τα περιεχόμενα, στον footer της κάθε σελίδας των άρθρων. Για τον υπερσύνδεσμο χρειαζόμαστε το σημείο αναφοράς, το οποίο δημιουργήσαμε όπως είδαμε μόλις.
    • Οι εντολές \scriptsize και \footnotesize είναι και αυτές εντολές για αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς, όπως τα \small και \large που συναντήσαμε παραπάνω.
    Έτσι δημιουργείται η σελίδα των περιεχομένων. Τα χρώματα στο κείμενο τα ορίζουμε εμείς ώστε να δημιουργούν ωραίες αντιθέσεις με τα χρώματα του template των περιεχομένων, αλλά παράλληλα προσέχουμε μην αναμιγνύονται και χάνονται στην εικόνα.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Άρθρα: Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να αναφερθεί πως στο LaTeX, το κείμενο στις σελίδες διαμορφώνεται και στοιχίζεται αυτόματα, εκτός και αν έχουμε κάνει κάποια ρύθμιση που να μην το επιτρέπει. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσο γράφουμε κείμενο, γεμίζει η σελίδα, ορίζονται αυτόματα οι αποστάσεις μεταξύ των λέξεων και των γραμμών και όταν η σελίδα γεμίσει, αυτόματα το κείμενο που περισσεύει μπαίνει στην επόμενη σελίδα.
    Για να αλλάξουμε παράγραφο αρκεί να αφήσουμε μία κενή γραμμή μεταξύ των παραγράφων που θέλουμε, και όχι απλά να αλλάξουμε γραμμή, δηλαδή κάπως έτσι:
    Spoiler: show
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    Κείμενο παραγράφου... κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο...

    Κείμενο επόμενης παραγράφου... κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο κείμενο...

    Ο κώδικας για την εισαγωγή ενός άρθρου:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \newpage % Νέα σελίδα - φεύγουμε από τα περιεχόμενα.
    \twocolumn % Δύο στήλες στην νέα σελίδα.
    \restoregeometry % Επαναφορά αρχικών ρυθμίσεων των αποστάσεων.
    \ΧΧΧTemplate % Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

    \twocolumn[ % Δημιουργία περιβάλλοντος μίας στήλης (για τον τίτλο και τον συγγραφέα που μπαίνουν σε μία.
    \begin{@twocolumnfalse}
    % Μέσα στο περιβάλλον της μίας στήλης μπαίνουν:
    \phantomsection % Ένα section-φάντασμα ως bookmark - δεν φαίνεται πουθενά.
    \hypertarget{ArticleΧ}{} % Σημείο αναφοράς για το άρθρο που χρησιμοποιείται για τον αντίστοιχο υπερσύνδεσμο στα περιεχόμενα.
    \ArticleI \hfill \AuthorI\vspace{-0.55ex} \\ % Εισαγωγή τίτλου στην αρχή της γραμμής και του συγγραφέα στο τέλος. Αφήνουμε ένα κάθετο κενό (-0.55ex) και αλλάζουμε γραμμή
    \beginarticle\vspace{-0.55ex} \\ % Εισάγουμε την μεγάλη οριζόντια γραμμή κάτω από τον τίτλο, αφήνουμε ένα κάθετο κενό (-0.55ex) και αλλάζουμε γραμμή.
    \end{@twocolumnfalse} % Κλείνουμε το περιβάλλον μίας στήλης και μπαίνουμε πάλι σε δύο.
    ]

    \setcounter{figure}{0} %Εντολή για να γίνει επανεκκίνηση στον μετρητή των εικόνων.
    \onehalfspacing % Εντολή για να μεγαλώσει λίγο το κενό μεταξύ των γραμμών στο κείμενο του άρθρου.

    Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου...


    \newpage % Νέα σελίδα για να μπούμε στην δεύτερη σελίδα του άρθρου
    \newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in} % Νέα γεωμετρία για να μικρύνουμε το κενό από το πάνω άκρο της σελίδας μέχρι και το κείμενο.
    \onehalfspacing % Εντολή για να μεγαλώσει λίγο το κενό μεταξύ των γραμμών στο κείμενο του άρθρου.

    Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου...

    Αρκετά απλό, υπάρχουν σχόλια (%) δίπλα από κάθε εντολή μέσα στον κώδικα. Ας το αναλύσουμε όμως.
    Το πρώτο που παρατηρούμε είναι πως έχουμε τοποθετήσει σε διαφορετικά σημεία τα κείμενα για την πρώτη σελίδα του άρθρου και για τις επόμενες, ενώ είπαμε προηγουμένως πως διαμορφώνονται αυτόματα.
    Αυτό δεν ισχύει για την αλλαγή σελίδας από την πρώτη στην δεύτερη, γιατί αλλάζει η γεωμετρία (οι αποστάσεις) στη σελίδα. Εξηγήσαμε στην ενότητα «Δομή περιοδικού - PDF/Σελίδες/Το σύνολο των άρθρων» πως είναι οι αποστάσεις στις σελίδες και γιατί είναι έτσι. Επειδή λοιπόν αλλάζουμε χειροκίνητα την γεωμετρία μίας σελίδας, πρέπει να πούμε στο LaTeX που να τοποθετήσει το κείμενο. Το πως το κάνουμε είναι απλό:
    1. Γράφουμε το κείμενο του άρθρου στον κειμενογράφο μας.
    2. Βλέπουμε σε ποιο σημείο αλλάζει σελίδα από το Live Preview.
    3. Τοποθετούμε το κείμενο που περισσεύει στην δεύτερη σελίδα.
    Τι άλλο βλέπουμε στον κώδικα:
    Ξεκινάμε με το \newpage, δηλαδή αλλάζουμε σελίδα και φεύγουμε από αυτή των περιεχομένων.
    Με το \twocolumn επαναφέρουμε την στοίχιση του κειμένου σε δύο στήλες, όπως το είχαμε ορίσει αρχικά.
    Το \restoregeometry επαναφέρει τις αποστάσεις στις αρχικές ρυθμίσεις, όπως τις είδαμε στις ενότητες «Δομή περιοδικού - PDF/Σελίδες/Το σύνολο των άρθρων» και την ορίσαμε αντίστοιχα στο Preamble («Δομή αρχείου .tex/Preamble/Πακέτα») στην εισαγωγή του πακέτου geometry:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \usepackage[a4paper,landscape,bindingoffset=0in,left=0.5in,right=0.5in,top=1.4in,bottom=0.65in,]{geometry}

    Η εντολή \XXXTemplate είναι κάποια από αυτές που ορίσαμε στο «Δομή αρχείου .tex/Preamble/Εικόνες φόντου» που προσθέτει εικόνα φόντου ανάλογη με την κατηγορία του άρθρου.
    Παρακάτω ανοίγουμε ένα περιβάλλον μίας στήλης στη σελίδα, ή πιο ορθά, "σπάμε" το περιβάλλον δύο στηλών, ώστε ο τίτλος, ο συγγραφέας και η γραμμή από κάτω να διαταχθούν σε μία στήλη. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον βάζουμε:
    • \phantomsection: Πρόκειται για ένα section-φάντασμα, δηλαδή αόρατο. Χρησιμεύει σαν bookmark μεταξύ άλλων για αναφορές σε υπερσυνδέσμους.
    • \hypertarget{ArticleΧ}{}: Σημείο αναφοράς για το άρθρο, που καλείται από τη σελίδα των περιεχομένων, όταν δημιουργήσαμε τη λίστα με τα άρθρα:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      \hyperlink{ArticleΧ}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ Χ \hfill Σελίδα Χ}
    • \ArticleΧ \hfill \AuthorΧ\vspace{-0.55ex}: Ορίσαμε τις εντολές \ArticleΧ και \AuthorΧ στο Preamble μας για να εμφανίζουν τον τίτλο και τον συντάκτη ενός άρθρου («Δομή αρχείου .tex/Preamble/Τίτλοι άρθρων και συγγραφείς»).
    • \beginarticle: Επίσης, την ορίσαμε στο Preamble να εμφανίζει μία μεγάλη οριζόντια γραμμή που σηματοδοτεί την αρχή ενός άρθρου. Το είδαμε στην ενότητα «Δομή αρχείου .tex/Preamble/Άλλες ρυθμίσεις».
    Παρατηρούμε πως από τη δεύτερη σελίδα και μετά, αλλάζουμε την γεωμετρία της σελίδας με την εντολή \newgeometry{...}, δηλαδή εφαρμόζουμε αυτό που είδαμε στην ενότητα «Δομή περιοδικού - PDF/Σελίδες/Το σύνολο των άρθρων».

    Αυτό ήταν! Έτσι δημιουργούμε ένα άρθρο. Για περισσότερα, απλά το επαναλαμβάνουμε και έτσι δημιουργούμε το σύνολο των άρθρων, δηλαδή την ουσία του περιοδικού:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \newpage
    \twocolumn
    \restoregeometry
    \ΧΧΧTemplate %Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

    \twocolumn[
    \begin{@twocolumnfalse}

    \phantomsection
    \hypertarget{Article1}{}
    \ArticleI \hfill \AuthorI\vspace{-0.55ex} \\
    \beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
    \end{@twocolumnfalse}
    ]

    \setcounter{figure}{0}
    \onehalfspacing

    Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 1...


    \newpage
    \newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
    \onehalfspacing

    Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 1...

    \newpage
    \twocolumn
    \restoregeometry
    \ΧΧΧTemplate %Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

    \twocolumn[
    \begin{@twocolumnfalse}

    \phantomsection
    \hypertarget{Article2}{}
    \ArticleII \hfill \AuthorII\vspace{-0.55ex} \\
    \beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
    \end{@twocolumnfalse}
    ]

    \setcounter{figure}{0}
    \onehalfspacing

    Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 2...


    \newpage
    \newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
    \onehalfspacing

    Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 2...

    \newpage
    \twocolumn
    \restoregeometry
    \ΧΧΧTemplate %Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

    \twocolumn[
    \begin{@twocolumnfalse}

    \phantomsection
    \hypertarget{Article3}{}
    \ArticleIII \hfill \AuthorIII\vspace{-0.55ex} \\
    \beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
    \end{@twocolumnfalse}
    ]

    \setcounter{figure}{0}
    \onehalfspacing

    Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 3...


    \newpage
    \newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
    \onehalfspacing

    Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 3...

    \newpage
    \twocolumn
    \restoregeometry
    \ΧΧΧTemplate %Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

    \twocolumn[
    \begin{@twocolumnfalse}

    \phantomsection
    \hypertarget{Article4}{}
    \ArticleIV \hfill \AuthorIV\vspace{-0.55ex} \\
    \beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
    \end{@twocolumnfalse}
    ]

    \setcounter{figure}{0}
    \onehalfspacing

    Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 4...


    \newpage
    \newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
    \onehalfspacing

    Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 4...

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Οπισθόφυλλο: Αφού τελειώσαμε και με τα άρθρα, το μόνο που έμεινε είναι το οπισθόφυλλο. Είναι η τελευταία σελίδα του περιοδικού και είδαμε στην ενότητα «Δομή περιοδικού - PDF/Σελίδες/Οπισθόφυλλο» πως δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από μία άδεια σελίδα με λίγο κείμενο μέσα και μία εικόνα φόντου.
    Δημιουργείται έτσι:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \newpage
    \thispagestyle{empty}
    \Backcover
    \vspace*{90pt}

    \begin{center}\textbf{To περιοδικό Ubuntistas σε χρειάζεται!}\end{center}
    Για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το περιοδικό μας, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται συνεχώς άρθρα. \\ Αν έχετε κάποια ιδέα, πρόταση για τη βελτίωση του περιοδικού ή θέλετε να συνεισφέρεται γράφοντας άρθρα, ή ακόμη αν επιθυμείτε να ενταχθείτε στην ομάδα του περιοδικού, μπορείτε να μπείτε στο: \\ \href{http://ubuntistas.ubuntu-gr.org/index.php/contact}{\emph{http://ubuntistas.ubuntu-gr.org/index.php/contact}} \\ και να μας στείλετε ένα e-mail. \\ Eναλλακτικά, μπορείτε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για σύνταξη ενός
    άρθρου στο θέμα: \\ \href{http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=35&t=21721}{\emph{http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=35\&t=21721}} \\ Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επίησης να στείλετε μήνυμα στην ομάδα ubuntistas μέσω του φόρουμ της ελληνικής κοινότητας Ubuntu-gr και να επικοινωνήσετε μαζί μας! \\ Το περιοδικό είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα: \\ \href{http://ubuntistas.ubuntu-gr.org}{\emph{http://ubuntistas.ubuntu-gr.org}} \\ καθώς και μέσω του Κέντρου λογισμικού του Ubuntu.

    \vfill

    Εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχει τίποτα που δεν έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ας ενώσουμε και εδώ τα κομμάτια, για να δούμε την πλήρη εικόνα του εγγράφου μας, όπως κάναμε και με το Preamble προηγουμένως:
Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
\begin{document}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% ΕΓΓΡΑΦΟ %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

%%%%%Εξώφυλλο:%%%%%
\onecolumn
\Cover
\thispagestyle{empty}
\mbox{}

%%%%%Editorial:%%%%%
\newpage
\newgeometry{left=Χin,right=Χin,top=Χin,bottom=Χin}
\begin{multicols}{3}
\thispagestyle{empty}
\Editorial


\begin{minipage}[t]{Χ\textwidth}

\small

\quad \textbf{Συντονισμός:}
\begin{itemize}
\setlength{\itemsep}{-1pt}
\item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
[\href{mailto:email}{email}]
% \item ...
% \item ...
\end{itemize}

\quad \textbf{Σύνταξη:}
\begin{itemize}
\setlength{\itemsep}{-1pt}
\item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
[\href{mailto:email}{email}]
\item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
[\href{mailto:email}{email}]
% \item ...
% \item ...
\end{itemize}

\quad \textbf{Σελιδοποίηση - Γραφικά:}
\begin{itemize}
\setlength{\itemsep}{-1pt}
\item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
[\href{mailto:email}{email}]
% \item ...
% \item ...
\end{itemize}

\quad \textbf{Επιμέλεια κειμένων:}
\begin{itemize}
\setlength{\itemsep}{-1pt}
\item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
[\href{mailto:email}{email}]
\item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
[\href{mailto:email}{email}]
% \item ...
% \item ...
\end{itemize}
\end{minipage}

\large

\hspace*{110pt}
\begin{minipage}[t]{0.6\textwidth}
\vspace*{0pt}
ΚΕΙΜΕΝΟ EDITORIAL
ΚΕΙΜΕΝΟ EDITORIAL
ΚΕΙΜΕΝΟ EDITORIAL
\begin{flushright}ΌΝΟΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ (\emph{USERNAME})\end{flushright}
\end{minipage}


%\begin{minipage}[t]{X\textwidth}
%ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
%\end{minipage}


\end{multicols}

%%%%%Περιεχόμενα:%%%%%
\newpage
\newgeometry{left=0.17in,right=0.17in,top=0.17in,bottom=0.17in}
\twocolumn
\thispagestyle{empty}
\phantomsection
\hypertarget{contents}{}
\ToC
\begin{minipage}[t][14.7cm][t]{0.69\textwidth}
\begin{center}\textbf{\Huge{ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ}}\end{center}
\definecolor{TOCBlue}{HTML}{283DD7}
\color{TOCBlue}
\Large
\hyperlink{Article1}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 1 \hfill Σελίδα Χ}
\vfill
\hyperlink{Article2}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 2 \hfill Σελίδα Χ}
\vfill
\hyperlink{Article3}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 3 \hfill Σελίδα Χ}
\vfill
\hyperlink{Article4}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 4 \hfill Σελίδα Χ}
\vfill
\hyperlink{Article5}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 5 \hfill Σελίδα Χ}
\vfill
\hyperlink{Article6}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 6 \hfill Σελίδα Χ}
\vfill
\hyperlink{Article7}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 7 \hfill Σελίδα Χ}

% \vfill
% \hyperlink{ArticleΧ}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ Χ \hfill Σελίδα Χ}
% ...


\end{minipage}

\vfill
\begin{minipage}[t]{0.74\textwidth}

\footnotesize
\color{black}
\begin{center}\textbf{H άδεια διάθεσης του περιεχομένου του Ubuntistas.}\end{center}

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

\end{minipage}

\hspace*{5cm}

\begin{flushright}
\begin{minipage}[t]{0.25\textwidth}
\scriptsize
\begin{center}\textbf{Τo Ubuntu}\end{center}

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ UBUNTU

\begin{center}\textbf{H κοινότητα Ubuntu-gr}\end{center}

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ UBUNTU-GR

\begin{center}\textbf{Tο περιοδικό Ubuntistas}\end{center}

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ UBUNTISTAS

\end{minipage}
\end{flushright}



%%%%%Άρθρα:%%%%%
%Άρθρο 1
\newpage
\twocolumn
\restoregeometry
\NewsTemplate % Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

\twocolumn[
\begin{@twocolumnfalse}

\phantomsection
\hypertarget{Article1}{}
\ArticleI \hfill \AuthorI\vspace{-0.55ex} \\
\beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
\end{@twocolumnfalse}
]

\setcounter{figure}{0}
\onehalfspacing

Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 1...


\newpage
\newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
\onehalfspacing

Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 1...

%Άρθρο 2
\newpage
\twocolumn
\restoregeometry
\TutorialTemplate %Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

\twocolumn[
\begin{@twocolumnfalse}

\phantomsection
\hypertarget{Article2}{}
\ArticleII \hfill \AuthorII\vspace{-0.55ex} \\
\beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
\end{@twocolumnfalse}
]

\setcounter{figure}{0}
\onehalfspacing

Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 2...


\newpage
\newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
\onehalfspacing

Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 2...

%Άρθρο 3
\newpage
\twocolumn
\restoregeometry
\ReviewTemplate %Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

\twocolumn[
\begin{@twocolumnfalse}

\phantomsection
\hypertarget{Article3}{}
\ArticleIII \hfill \AuthorIII\vspace{-0.55ex} \\
\beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
\end{@twocolumnfalse}
]

\setcounter{figure}{0}
\onehalfspacing

Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 3...


\newpage
\newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
\onehalfspacing

Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 3...

%Άρθρο 4
\newpage
\twocolumn
\restoregeometry
\InterviewTemplate %Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

\twocolumn[
\begin{@twocolumnfalse}

\phantomsection
\hypertarget{Article4}{}
\ArticleIV \hfill \AuthorIV\vspace{-0.55ex} \\
\beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
\end{@twocolumnfalse}
]

\setcounter{figure}{0}
\onehalfspacing

Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 4...


\newpage
\newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
\onehalfspacing

Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 4...

%Άρθρο 5
\newpage
\twocolumn
\restoregeometry
\GameReviewTemplate %Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

\twocolumn[
\begin{@twocolumnfalse}

\phantomsection
\hypertarget{Article4}{}
\ArticleV \hfill \AuthorV\vspace{-0.55ex} \\
\beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
\end{@twocolumnfalse}
]

\setcounter{figure}{0}
\onehalfspacing

Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 5...


\newpage
\newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
\onehalfspacing

Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 5...

%..................%
%..................%
%..................%

%%%%%Οπισθόφυλλο:%%%%%
\newpage
\newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
\thispagestyle{empty}
\Backcover
\vspace*{90pt}

\begin{center}\textbf{To περιοδικό Ubuntistas σε χρειάζεται!}\end{center}
Κείμενο για συμμετοχή στο Ubuntistas.

\vfill

\end{document}



Τελική μορφή:
Είδαμε το Preamble και το κυρίως μέρος του αρχείου μας! Ας δούμε και στην πράξη τι παράγουν:
Το αρχείο .tex:

Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
\documentclass[11pt,twocolumn]{article}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% PREAMBLE %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

\PassOptionsToPackage{bookmarks={false}}{hyperref} %Αφαίρεση Index από το PDF


%%%%%Πακέτα:%%%%%
\usepackage{float}
\usepackage{multicol}
\usepackage{fontspec}
\usepackage{xunicode}
\usepackage{xltxtra}
\usepackage{xgreek}
\usepackage{array}
\usepackage{mathtools}
\usepackage{amsmath}
\usepackage[table]{xcolor}
\usepackage{color}
\usepackage{multirow}
\usepackage{enumitem}
\usepackage[a4paper,landscape,bindingoffset=0in,left=0.5in,right=0.5in,top=1.4in,bottom=0.65in,]{geometry}
\usepackage[framemethod=tikz]{mdframed}
\usepackage{setspace}
\usepackage[pageanchor]{hyperref}
\usepackage{framed}
\usepackage{fancyhdr}
\usepackage{listings}
\usepackage{wallpaper}
\usepackage{verbatim}


%%%%%Ρυθμίσεις δομής σελίδας:%%%%%
\pagestyle{fancyplain} %Oρίζουμε το style της σελίδας.

\renewcommand\headrulewidth{0pt} %Αφαιρούμε το Headrule (η γραμμή στο πάνω μέρος της σελίδας που χωρίζει τον header από την υπόλοιπη σελίδα).
\renewcommand\footrulewidth{0.4pt} %Προσθέτουμε το Footrule (η γραμμή στο κάτω μέρος της σελίδας που χωρίζει τον footer από την υπόλοιπη σελίδα)

\lhead{}
\chead{}
\rhead{}
\lfoot{$ \begin{array}{l} \includegraphics[scale=1.5]{logob.png} \end{array} $}
\cfoot{\thepage}
\rfoot{$ \begin{array}{l}\includegraphics[scale=0.12]{cowboy-tux.png}\end{array} $ \hyperlink{contents}{\textcolor{NewPurple}{Πίσω στα Περιεχόμενα}}}

\setcounter{page}{1}
\setlength{\columnsep}{0.5in}


%%%%%Ειδικές ρυθμίσεις:%%%%%
\usetikzlibrary{shadows}
\newmdenv[tikzsetting={fill=white},
roundcorner=0pt,shadow=true]{myshadowbox}

\newcommand{\dcell}[2][c]{%
\begin{tabular}[#1]{@{}c@{}}#2\end{tabular}}


%%%%%Τίτλοι άρθρων και συγγραφείς:%%%%%
\newcommand{\ArticleI}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 1}}}
\newcommand{\AuthorI}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

\newcommand{\ArticleII}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 2}}}
\newcommand{\AuthorII}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

\newcommand{\ArticleIII}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 3}}}
\newcommand{\AuthorIII}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

\newcommand{\ArticleIV}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 4}}}
\newcommand{\AuthorIV}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

\newcommand{\ArticleV}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 5}}}
\newcommand{\AuthorV}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

\newcommand{\ArticleVI}{\textbf{\huge{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 6}}}
\newcommand{\AuthorVI}{\textit{του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ}}

%.....
%.....


%%%%%Εικόνες φόντου:%%%%%
\newcommand\Cover{\ThisCenterWallPaper{1}{/home/elias/Ubuntu-gr/Ubuntistas/logob.png}}
\newcommand\Editorial{\ThisCenterWallPaper{1}{/home/elias/Ubuntu-gr/Ubuntistas/logob.png}}
\newcommand\ToC{\ThisCenterWallPaper{1}{/home/elias/Ubuntu-gr/Ubuntistas/logob.png}}
\newcommand\TutorialTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/home/elias/Ubuntu-gr/Ubuntistas/tutorialmaster.png}}
\newcommand\ReviewTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/home/elias/Ubuntu-gr/Ubuntistas/reviewmaster.png}}
\newcommand\NewsTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/home/elias/Ubuntu-gr/Ubuntistas/newsmaster.png}}
\newcommand\GameReviewTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/home/elias/Ubuntu-gr/Ubuntistas/gamereviewmaster.png}}
\newcommand\InterviewTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/home/elias/Ubuntu-gr/Ubuntistas/interviewmaster.png}}
\newcommand\FreeTemplate{\ThisCenterWallPaper{1}{/home/elias/Ubuntu-gr/Ubuntistas/freemaster.png}}
\newcommand\Backcover{\ThisCenterWallPaper{1}{/home/elias/Ubuntu-gr/Ubuntistas/logob.png}}


%%%%%Γραμματοσειρές:%%%%%
\setmainfont[Mapping=tex-text]{Ubuntu}
\setmonofont[Mapping=tex-text]{FreeMono}


%%%%%Άλλες ρυθμίσεις:%%%%%
\definecolor{NewPurple}{HTML}{77216F} %Ορισμός νέου μώβ χρώματος

\setcounter{secnumdepth}{0} %Αφαίρεση αρίθμισης στα sections

\newcommand{\beginarticle}{\line(1,0){775}} %Γραμμή έναρξης άρθρου

\renewcommand{\figurename}{Εικόνα} %Caption εικόνων - αρχικός ορισμός

\hypersetup{
colorlinks=false,
pdfborder={0 0 0},
} %Ρύθμιση εμφάνισης υπερσυνδέσμων


\begin{document}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% ΕΓΓΡΑΦΟ %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

%%%%%Εξώφυλλο:%%%%%
\onecolumn
\Cover
\thispagestyle{empty}
\mbox{}

%%%%%Editorial:%%%%%
\newpage
\newgeometry{left=0.03in,right=0.17in,top=1.4in,bottom=0.17in}
\begin{multicols}{3}
\thispagestyle{empty}
\Editorial


\begin{minipage}[t]{0.4\textwidth}

\small

\quad \textbf{Συντονισμός:}
\begin{itemize}
\setlength{\itemsep}{-1pt}
\item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
[\href{mailto:email}{email}]
% \item ...
% \item ...
\end{itemize}

\quad \textbf{Σύνταξη:}
\begin{itemize}
\setlength{\itemsep}{-1pt}
\item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
[\href{mailto:email}{email}]
\item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
[\href{mailto:email}{email}]
% \item ...
% \item ...
\end{itemize}

\quad \textbf{Σελιδοποίηση - Γραφικά:}
\begin{itemize}
\setlength{\itemsep}{-1pt}
\item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
[\href{mailto:email}{email}]
% \item ...
% \item ...
\end{itemize}

\quad \textbf{Επιμέλεια κειμένων:}
\begin{itemize}
\setlength{\itemsep}{-1pt}
\item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
[\href{mailto:email}{email}]
\item Όνομα Συντονιστή (\emph{username συντονιστή}) \newline
[\href{mailto:email}{email}]
% \item ...
% \item ...
\end{itemize}
\end{minipage}

\large

\hspace*{110pt}
\begin{minipage}[t]{0.6\textwidth}
\vspace*{0pt}
ΚΕΙΜΕΝΟ EDITORIAL
ΚΕΙΜΕΝΟ EDITORIAL
ΚΕΙΜΕΝΟ EDITORIAL
\begin{flushright}ΌΝΟΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ (\emph{USERNAME})\end{flushright}
\end{minipage}


%\begin{minipage}[t]{X\textwidth}
%ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
%\end{minipage}


\end{multicols}

%%%%%Περιεχόμενα:%%%%%
\newpage
\newgeometry{left=0.17in,right=0.17in,top=0.17in,bottom=0.17in}
\twocolumn
\thispagestyle{empty}
\phantomsection
\hypertarget{contents}{}
\ToC
\begin{minipage}[t][14.7cm][t]{0.69\textwidth}
\begin{center}\textbf{\Huge{ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ}}\end{center}
\definecolor{TOCBlue}{HTML}{283DD7}
\color{TOCBlue}
\Large
\hyperlink{Article1}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 1 \hfill Σελίδα Χ}
\vfill
\hyperlink{Article2}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 2 \hfill Σελίδα Χ}
\vfill
\hyperlink{Article3}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 3 \hfill Σελίδα Χ}
\vfill
\hyperlink{Article4}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 4 \hfill Σελίδα Χ}
\vfill
\hyperlink{Article5}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 5 \hfill Σελίδα Χ}
\vfill
\hyperlink{Article6}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 6 \hfill Σελίδα Χ}
\vfill
\hyperlink{Article7}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ 7 \hfill Σελίδα Χ}

% \vfill
% \hyperlink{ArticleΧ}{ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ Χ \hfill Σελίδα Χ}
% ...


\end{minipage}

\vfill
\begin{minipage}[t]{0.74\textwidth}

\footnotesize
\color{black}
\begin{center}\textbf{H άδεια διάθεσης του περιεχομένου του Ubuntistas.}\end{center}

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

\end{minipage}

\hspace*{5cm}

\begin{flushright}
\begin{minipage}[t]{0.25\textwidth}
\scriptsize
\begin{center}\textbf{Τo Ubuntu}\end{center}

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ UBUNTU

\begin{center}\textbf{H κοινότητα Ubuntu-gr}\end{center}

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ UBUNTU-GR

\begin{center}\textbf{Tο περιοδικό Ubuntistas}\end{center}

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ UBUNTISTAS

\end{minipage}
\end{flushright}



%%%%%Άρθρα:%%%%%
%Άρθρο 1
\newpage
\twocolumn
\restoregeometry
\NewsTemplate % Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

\twocolumn[
\begin{@twocolumnfalse}

\phantomsection
\hypertarget{Article1}{}
\ArticleI \hfill \AuthorI\vspace{-0.55ex} \\
\beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
\end{@twocolumnfalse}
]

\setcounter{figure}{0}
\onehalfspacing

Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 1...


\newpage
\newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
\onehalfspacing

Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 1...

%Άρθρο 2
\newpage
\twocolumn
\restoregeometry
\TutorialTemplate %Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

\twocolumn[
\begin{@twocolumnfalse}

\phantomsection
\hypertarget{Article2}{}
\ArticleII \hfill \AuthorII\vspace{-0.55ex} \\
\beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
\end{@twocolumnfalse}
]

\setcounter{figure}{0}
\onehalfspacing

Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 2...


\newpage
\newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
\onehalfspacing

Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 2...

%Άρθρο 3
\newpage
\twocolumn
\restoregeometry
\ReviewTemplate %Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

\twocolumn[
\begin{@twocolumnfalse}

\phantomsection
\hypertarget{Article3}{}
\ArticleIII \hfill \AuthorIII\vspace{-0.55ex} \\
\beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
\end{@twocolumnfalse}
]

\setcounter{figure}{0}
\onehalfspacing

Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 3...


\newpage
\newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
\onehalfspacing

Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 3...

%Άρθρο 4
\newpage
\twocolumn
\restoregeometry
\InterviewTemplate %Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

\twocolumn[
\begin{@twocolumnfalse}

\phantomsection
\hypertarget{Article4}{}
\ArticleIV \hfill \AuthorIV\vspace{-0.55ex} \\
\beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
\end{@twocolumnfalse}
]

\setcounter{figure}{0}
\onehalfspacing

Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 4...


\newpage
\newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
\onehalfspacing

Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 4...

%Άρθρο 5
\newpage
\twocolumn
\restoregeometry
\GameReviewTemplate %Προσθήκη εικόνας φόντου με την κατηγορία του άρθρου.

\twocolumn[
\begin{@twocolumnfalse}

\phantomsection
\hypertarget{Article4}{}
\ArticleV \hfill \AuthorV\vspace{-0.55ex} \\
\beginarticle\vspace{-0.55ex} \\
\end{@twocolumnfalse}
]

\setcounter{figure}{0}
\onehalfspacing

Κειμενο στην πρώτη σελίδα του άρθρου 5...


\newpage
\newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
\onehalfspacing

Κείμενο στις επόμενες σελίδες του άρθρου 5...

%..................%
%..................%
%..................%

%%%%%Οπισθόφυλλο:%%%%%
\newpage
\newgeometry{left=0.5in,right=0.5in,top=0.5in,bottom=0.65in}
\thispagestyle{empty}
\Backcover
\vspace*{90pt}

\begin{center}\textbf{To περιοδικό Ubuntistas σε χρειάζεται!}\end{center}
Για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το περιοδικό μας, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται συνεχώς άρθρα. \\ Αν έχετε κάποια ιδέα, πρόταση για τη βελτίωση του περιοδικού ή θέλετε να συνεισφέρεται γράφοντας άρθρα, ή ακόμη αν επιθυμείτε να ενταχθείτε στην ομάδα του περιοδικού, μπορείτε να μπείτε στο: \\ \href{http://ubuntistas.ubuntu-gr.org/index.php/contact}{\emph{http://ubuntistas.ubuntu-gr.org/index.php/contact}} \\ και να μας στείλετε ένα e-mail. \\ Eναλλακτικά, μπορείτε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για σύνταξη ενός
άρθρου στο θέμα: \\ \href{http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=35&t=21721}{\emph{http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=35\&t=21721}} \\ Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επίησης να στείλετε μήνυμα στην ομάδα ubuntistas μέσω του φόρουμ της ελληνικής κοινότητας Ubuntu-gr και να επικοινωνήσετε μαζί μας! \\ Το περιοδικό είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα: \\ \href{http://ubuntistas.ubuntu-gr.org}{\emph{http://ubuntistas.ubuntu-gr.org}} \\ καθώς και μέσω του Κέντρου λογισμικού του Ubuntu.

\vfill

\end{document}

Το αρχείο PDF:

http://ubuntuone.com/6Ql8PNeucl2tKMIcJqPw2F
Αυτό που φτιάξαμε παραπάνω δεν είναι απολύτως τίποτα περισσότερο από μία απλή ένωση του Preamble και του Εγγράφου μας όπως τα είδαμε παραπάνω και τα αναλύσαμε σε επιμέρους κομμάτια.
Απλά, προστέθηκαν οι διαδρομές για τις εικόνες, οι διάφορες τιμές για τις αποστάσεις (τα ΧΧΧ που βλέπαμε) κ.α.

Στις τρεις πρώτες σελίδες και στην τελευταία βλέπουμε ως εικόνα το λογότυπο του Ubuntistas. Eσκεμμένα το παρέθεσα έτσι, γιατί ήδη έχουμε μάθει πως εκεί πάνε αντίστοιχες εικόνες-templates των σελίδων: Εξώφυλλο, Editorial, Περιεχόμενα, Οπισθόφυλλο.


Περιβάλλοντα & εντολές
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Όσο εξηγούσα διάφορα πράγματα για την χρήση του LaTeX με στόχο τη δημιουργία ενός τεύχους του περιοδικού, σε διάφορα σημεία ανέφερα αρκετές φορές πως «...Θα το δούμε παρακάτω». Αυτή η ενότητα είναι το "παρακάτω" και εδώ θα δούμε διάφορα περιβάλλοντα και εντολές στο LaTeX και θα εξηγήσουμε τι κάνουν.

Περιβάλλοντα:
Αρκετές φορές για ένα τεύχος του περιοδικού και για τις ανάγκες των άρθρων του θα χρειαστεί να εισάγουμε πλαίσια, εικόνες, κώδικα και άλλα στοιχεία. Στο LaTeX αυτό το κάνουμε με την χρήση περιβαλλόντων. Τα περιβάλλοντα είναι εξαιρετικά παραμετροποιήσιμα και μας διευκολύνουν ιδιαίτερα για να φέρουμε εις πέρας οποιαδήποτε απαίτηση των άρθρων του περιοδικού.
Γενικότερα, ένα περιβάλλον το δημιουργούμε έτσι:
Κώδικας: Επιλογή όλων
\begin[ρυθμίσεις]{περιβάλλον}[άλλες ρυθμίσεις]
Περιεχόμενα περιβάλλοντος
\end{περιβάλλον}

Ας δούμε μερικά που χρησιμοποιούμε παρακάτω:

  • Εικόνες: Συχνά οι συντάκτες προσθέτουν εικόνες στα άρθρα τους. Στο LaTeX τις εισάγουμε στη σελίδα έτσι:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \begin{figure}[H]
    \centering
    \def\figurename{Κάτι...}
    \includegraphics[width=Χ\textwidth]{/διαδρομή/για/εικόνα.τύπος}
    \emph{\caption{ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ}}
    \end{figure}

    Όλες οι ρυθμίσεις μπαίνουν στο περιβάλλον figure. To [H] είναι μία επιλογή που μας παρέχεται από το πακέτο float που φορτώσαμε στο preamble και μπαίνει για να "αναγκάσει" την εικόνα να παραμείνει στη θέση που την εισάγουμε. Αυτό γιατί, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το LaTeX διαμορφώνει την διάταξη των στοιχείων μίας σελίδας αυτόματα, οπότε αν θεωρήσει πως μία εικόνα δεν ταιριάζει εκεί που την βάλαμε, γιατί δημιουργεί κενά για παράδειγμα στο κείμενο, θα την μετακινήσει, πράγμα που δεν το θέλουμε.
    Με την εντολή \centering τοποθετούμε στο κέντρο της στήλης (οριζόντια, όχι κάθετα) ότι ακολουθεί (δηλαδή την εικόνα και την περιγραφή της). Με την εντολή \def\figurename{Κάτι...}, η περιγραφή της εικόνας θα εμφανιστεί ως:
      Κάτι... 1: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ
    Η αρχική ρύθμιση για αυτό (στο preamble) είναι "Εικόνα". Μία άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι "Σχήμα" κ.α.
    Η εντολή \includegraphics[width=Χ\textwidth]{/διαδρομή/για/εικόνα.τύπος} είναι η εντολή για την τοποθέτηση της εικόνας στο περιβάλλον. Η ρύθμιση [width=Χ\textwidth] αφορά το μήκος της εικόνας, ενώ το ύψος ρυθμίζεται ανάλογα με το μήκος για να παραμείνει ίδιος ο λόγος των διαστάσεων. Το μήκος δεν μπορεί να ξεπερνάει το 0.475, γιατί αυτό αντιστοιχεί στο μέγιστο μήκος που έχουμε, δηλαδή στο μήκος της στήλης. Αν ξεπεράσουμε αυτόν τον αριθμό, τότε η εικόνα θα είναι μεγαλύτερη από την στήλη στην οποία εμπεριέχεται, πράγμα που δεν είναι σωστό.
    Τέλος βλέπουμε το \emph{\caption{...}} που είναι η περιγραφή της εικόνας. Το \emph είναι εντολή για πλάγια γραμματοσειρά.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Κώδικας: Πολλά άρθρα οδηγοί ή παρουσιάσεις προγραμμάτων περιέχουν κώδικα γλωσσών προγραμματισμού. Υπάρχουν κάποια περιβάλλοντα για παράθεση κώδικα, αλλά εμείς θα προτιμήσουμε το lstlisting λόγω των πάρα πολλών επιλογών παραμετροποίησης που μας παρέχει. Το χρησιμοποιούμε έτσι:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \begin{lstlisting}[basicstyle=\footnotesize\ttfamily, 
    numberstyle=\tiny,
    numbersep=5pt,
    tabsize=2,
    extendedchars=true,
    breaklines=true,
    showspaces=false,
    showtabs=false,
    escapechar=@,
    xleftmargin=17pt,
    framexleftmargin=17pt,
    framexrightmargin=5pt,
    framexbottommargin=4pt,
    showstringspaces=false,
    language=ΓΛΩΣΣΑ]
    Κώδικας
    Κώδικας
    Κώδικας
    \end{lstlisting}

    Είναι ένα καταπληκτικό περιβάλλον που μας παρέχεται από το πακέτο listings που φορτώσαμε στο preamble. Βλέπουμε ένα σωρό ρυθμίσεις εκεί μέσα.
    Aφορούν διάφορα στοιχεία όπως την εμφάνιση των γραμμών, τα περιθώρια στα άκρα, ειδικούς χαρακτήρες για προσωρινή "έξοδο" από το περιβάλλον και πολλά άλλα. Μπορούμε να δούμε πως στην τελευταία, αν θέλουμε ορίζουμε την γλώσσα στην οποία γράφουμε, π.χ. bash, html, python και πολλές άλλες.
    Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντολές LaTeX, είναι πολύ αυστηρό. Εν ανάγκη όμως αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να παρακαμφθεί.
    Oι ρυθμίσεις του περιβάλλοντος μπορούν να είναι αρκετές, ορίστε κάποιες από τις πιο κοινές:
    Ρύθμιση
    Περιγραφή
    backgroundcolor=\color{χρώμα}
    Επιλογή χρώματος φόντου.
    basicstyle=μέγεθος
    Το μέγεθος της γραμματοσειράς.
    commentstyle=\color{χρώμα}
    Χρώμα σχολίων.
    escapeinside={χαρακτήρας}{χαρακτήρας)}
    Χρήση LaTeX μέσα στον περιβάλλον με συγκεκριμένο χαρακτήρα.
    frame=στυλ
    Χρήση πλαισίου που περιβάλει τον κώδικα.
    language=γλώσσα
    Γλώσσα κώδικα.
    numbers=none/left/right
    Θέση αριθμών για την αρίθμηση των γραμμών στον κώδικα.
    numbersep=απόσταση
    Απόσταση αριθμών των γραμμών από τον κώδικα.
    showspaces=true/false
    Εμφάνιση κενών ως underscores.


    Μία χρήσιμη λειτουργία είναι πως ο ορισμός (οι ρυθμίσεις) του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει στο preamble, αντί να τον γράφουμε κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε, ακόμα και για μία γραμμή κώδικα.
    Αρκεί στο preamble να προσθέσουμε:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \newcommand\ΌΝΟΜΑ_ΝΕΑΣ_ΕΝΤΟΛΗΣ{\lstset{
    Ρυθμίσεις πριβάλλοντος lstlisting
    }}

    \lstnewenvironment{ΟΝΟΜΑ_ΝΕΟΥ_ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ}[1][]
    {
    \ΟΝΟΜΑ_ΝΕΑ_ΕΝΤΟΛΗΣ
    \lstset{#1}
    }
    {}

    Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μία νέα εντολή η οποία αντιστοιχεί σε προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του lstlisting (lstset) τις οποίες ορίζουμε εμείς και στην συνέχεια ένα νέο περιβάλλον (\lstnewenvironment) lstlisting το οποίο θα έχει όνομα που έχουμε ορίσει εμείς με τις ρυθμίσεις που ορίσαμε προηγουμένως.
    Αφού το κάνουμε αυτό, απλά χρησιμοποιούμε το νέο τροποποιημένο περιβάλλον που δημιουργήσαμε, στο έγγραφο με τον γνωστό τρόπο:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \begin{ΟΝΟΜΑ_ΝΕΟΥ_ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ}
    Κώδικας
    Κώδικας
    Κώδικας
    \end{ΟΝΟΜΑ_ΝΕΟΥ_ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ}

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Πλαίσια: Κάποιες φορές για τις ανάγκες των άρθρων ίσως χρειαστεί να δημιουργήσουμε κάποια πλαίσια (frames / boxes). Για παράδειγμα, εκτός από άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούμε τα πλαίσια για την προβολή κώδικα. Σε άλλες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να τοποθετήσουμε οποιοδήποτε κείμενο μέσα σε πλαίσιο. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να δημιουργήσουμε πλαίσια, αλλά προτιμούμε το περιβάλλον [usr=http://ctan.unixbrain.com/macros/latex/contrib/mdframed/mdframed.pdf]mdframed[/url] που μας παρέχεται από το πακέτο με ίδιο όνομα. Όπως και στα υπόλοιπα περιβάλλοντα, η χρήση είναι ίδια:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \begin{mdframed}[ρυθμίσεις]
    Κείμενο
    \end{mdframed}

    Mέσω των ρυθμίσεων μπορούμε να τροποποιήσουμε κατάλληλα το πλαίσιο που δημιουργείται, ορίζοντας τις αποστάσεις, την καμπυλότητα των γωνιών, το χρώμα και άλλα.
    Στον παραπάνω σύνδεσμο υπάρχει το PDF με το documentation του πακέτου, όπου αναγράφονται αναλυτικά όλες οι ρυθμίσεις. Πιο συγκεκριμένα, στα τελευταία τεύχη του περιοδικού βάζουμε τον κώδικα σε πλαίσιο με τις εξής απλές ρυθμίσεις:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \begin{mdframed}[hidealllines=true,backgroundcolor=cyan!30,innerbottommargin=0pt,innertopmargin=0pt]
    \begin{ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ_ΚΩΔΙΚΑ}
    Κώδικας
    Κώδικας
    \end{ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ_ΚΩΔΙΚΑ}
    \end{mdframed}

    Ουσιαστικά, ορίζουμε το χρώμα και τις αποστάσεις στο πλαίσιο μας.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Πίνακες: Αν για τις ανάγκες κάποιου άρθρου χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιον πίνακα, χρησιμοποιούμε το περιβάλλον tabular. Ίσως να φανεί λίγο περίπλοκο στη χρήση, αλλά είναι θέμα συνήθειας. Όπως και με τα υπόλοιπα περιβάλλοντα, έτσι και αυτό του πίνακα, εισάγεται έτσι:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \begin{tabular}{ρυθμίσεις}
    ...
    ...
    ...
    \end{tabular}

    Στον πίνακα ορίζουμε τον αριθμό των στηλών καθώς και τη θέση του κειμένου μέσα σε κάθε κελί, στις ρυθμίσεις του, κάπως έτσι:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \begin{tabular}{|c|c|c|}

    Στο συγκεκριμένο παράδειγμα δημιουργούμε πίνακα με τρεις στήλες (|1|2|3|) όπου το κείμενο μέσα σε κάθε μία θα βρίσκεται στο κέντρο (c).
    Άλλες επιλογές εκτός από το c (κέντρο), είναι τα:
    • l : Kείμενο με στοίχιση στα αριστερά.
    • r : Κείμενο με στοίχιση στα δεξιά.
    • p{μήκος} : Παράγραφος στο κελί με ορισμένο μήκος του κελιού.
    Υπάρχουν αρκετές επιλογές για τους πίνακες, αλλά τα παραπάνω είναι τα πιο βασικά.

    Στις ρυθμίσεις βλέπουμε το σύμβολο | όπου συμβολίζει την κάθετη γραμμή που διαχωρίζει τις στήλες. Βάζοντας δύο φορές το σύμβολο | τότε οι στήλες θα χωρίζονται από διπλή γραμμή. Αν δεν θέλουμε καθόλου γραμμές τότε βάζουμε κενό. Δηλαδή, έχουμε τις παρακάτω (και άλλες) επιλογές:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \begin{tabular}{|c|l|p{0.3\textwidth}|}
    \begin{tabular{c l p{0.3\textwidth}}
    \begin{tabular}{c||l||p{0.3\textwidth}||}
    ...


    Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με το περιεχόμενο του πίνακα. Αφού έχουμε ορίσει τον αριθμό των στηλών στις ρυθμίσεις, συνεχίζουμε δημιουργώντας μία οριζόντια γραμμή στο πάνω μέρος του πίνακα, με την εντολή \hline και σε νέα γραμμή ορίζουμε το περιεχόμενο των κελιών, τα οποία διαχωρίζουμε με το σύμβολο &:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    Περιεχόμενο κελιού 1 & Περιεχόμενο κελιού 2 & Περιεχόμενο κελιού 3

    Ενώ για να αλλάξουμε γραμμή κλείνουμε το παραπάνω δημιουργώντας νέα γραμμή και στη συνέχεια μία οριζόντια γραμμή για να διαχωρίζει τις γραμμές του πίνακα:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    Περιεχόμενο κελιού 1 & Περιεχόμενο κελιού 2 & Περιεχόμενο κελιού 3 \\ \hline
    Περιεχόμενο κελιού 1 στην δεύτερη γραμμή & Περιεχόμενο κελιού 2 στην δεύτερη γραμμή & Περιεχόμενο κελιού 3 στην δεύτερη γραμμή \\ \hline

    Οπότε, εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε πίνακα με 3 στήλες και 3 γραμμές κάνουμε το εξής:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \begin{tabular}{|c|c|c|}
    \hline
    Κελί 1,1 & Κελί 1,2 & Κελί 1,3 \\ \hline
    Κελί 2,1 & Κελί 2,2 & Κελί 2,3 \\ \hline
    Κελί 3,1 & Κελί 3,2 & Κελί 3,3 \\ \hline
    \end{tabular}


    Έχουμε φυσικά την δυνατότητα να δημιουργήσουμε μία γραμμή όπου να περιέχει ένα κελί με το μήκος των τριών, με την εντολή:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \multicolumn{3}{|c|}{Περιεχόμενο} \\ \hline

    Ή ακόμα και να ορίσουμε χρώμα φόντου σε ένα κελί:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    Κελί 1,1 & \cellcolor{blue}Κελί 1,2 & Κελί 1,3 \\ \hline

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Λίστες: Όπως και στο forum με το αντίστοιχο BBCode Tag, μπορούμε να δημιουργήσουμε λίστες με το περιβάλλον itemize ή enumerate (αριθμημένη λίστα). Η χρήση είναι απλή:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \begin{itemize}
    \item Κείμενο...
    \item Κείμενο...
    \item ...
    \end{itemize}

    Και αντίστοιχα:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \begin{enumerate}
    \item Κείμενο...
    \item Κείμενο...
    \item ...
    \end{enumerate}
Υπάρχουν και άλλα περιβάλλοντα που ίσως χρησιμοποιήσουμε για την σελιδοποίηση ενός τεύχους του Ubuntistas, αλλά τα παραπάνω είναι τα πιο βασικά.


Εντολές:
Για τις ανάγκες της διαμόρφωσης του περιοδικού, χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά κάποιες εντολές στο LaTeX για να τροποποιήσουμε την εμφάνιση του κειμένου, τις θέσεις κάποιον στοιχείων και γενικότερα για να έχουμε τον έλεγχο του εγγράφου.
Όπως θα έχετε καταλάβει ως τώρα, η χρήση των εντολών γίνεται ως εξής:
Κώδικας: Επιλογή όλων
\εντολή
\εντολή{.....}
{\εντολή .... }
\εντολή1\εντολή2
\εντολή1{εντολή2{......}}

Αρκετά απλές στη σύνταξη, ας δούμε κάποιες από αυτές που χρησιμοποιούμε περισσότερο.

  • Γραμματοσειρά: Η τροποποίηση της εμφάνισης της γραμματοσειράς είναι κάτι που κάνουμε συνεχώς στο LaTeX για το Ubuntistas (και όχι μόνο), αλλά και εδώ στο forum.
    Όπως και εδώ στο forum, που χρησιμοποιούμε τα BBCode Tags για την αλλαγή χρώματος της γραμματοσειράς, μεγέθους, θέσης κλπ. Ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ανάλογες τροποποιήσεις του κειμένου μας στο LaTeX.
    Προβολή κειμένου:
    Εντολή
    Περιγραφή
    \emph{κείμενο} ή {\em κείμενο}
    Δίνει έμφαση σε κείμενο.
    \texttt{κείμενο} ή {\ttfamily κείμενο}
    Ειδική γραμματοσειρά (teletype).
    \textit{κείμενο} ή {\itshape κείμενο}
    Πλάγιο κείμενο.
    \textsl{κείμενο} ή {\slshape κείμενο}
    Πλάγιο κείμενο (παρόμοιο με το \textit).
    \textsc{κείμενο} ή {\scshape κείμενο}
    Κείμενο με μικρού μεγέθους κεφαλαία γράμματα.
    \uppercase{κείμενο}
    Κείμενο με όλα τα γράμματα κεφαλαία.
    \textbf{κείμενο} ή {\bfseries κείμενο}
    Έντονο κείμενο.

    Βέβαια, μπορούμε να τις συνδυάσουμε βάζοντας τη μία μέσα στην άλλη, για παράδειγμα:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \textbf{\textit{κείμενο}}


    Aναλόγως με το μέγεθος που έχουμε ορίσει για το έγγραφό μας στο preamble, υπάρχουν εντολές που το αυξάνουν και το μειώνουν σταδιακά. Παρακάτω βλέπουμε αυτές τις εντολές όπου με bold είναι η εντολή για κείμενο με το προκαθορισμένο μέγεθος της γραμματοσειράς, ενώ όσο προχωράμε προς τα κάτω, βλέπουμε εντολές που αυξάνουν το μέγεθος του κειμένου και όσο προχωράμε προς τα πάνω, βλέπουμε εντολές που το μικραίνουν:
    • \tiny{κείμενο}
    • \scriptsize{κείμενο}
    • \footnotesize{κείμενο}
    • \small{κείμενο}
    • \normalsize{κείμενο}
    • \large{κείμενο}
    • \Large{κείμενο}
    • \LARGE{κείμενο}
    • \huge{κείμενο}
    • \Huge{κείμενο}

    Ακόμα, μπορούμε να προσθέσουμε χρώμα στο κείμενό μας με την εντολή:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \textcolor{χρώμα}{κείμενο}

    Όπου το χρώμα μπορεί να είναι κάποιο από τα white, black, red, green, blue, cyan, magenta, yellow.
    Μπορούμε επίσης να ορίσουμε ένα νέο χρώμα χρησιμοποιώντας κωδικό HTML (και άλλους) με την εντολή:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \definecolor{όνομα-νέου-χρώματος}{HTML}{κωδικός}

    Και να το χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια όπως είδαμε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \textcolor{όνομα-νέου-χρώματος}{κείμενο με το νέο χρώμα}


    Έχουμε την δυνατότητα να βάλουμε χρώμα φόντου στο κείμενό μας με την εντολή:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \colorbox{χρώμα}{κείμενο}

    Ή ακόμα και να βάλουμε χρώμα φόντου σε ολόκληρη τη σελίδα με την εντολή:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \pagecolor{χρώμα}


    Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι τέτοιο:
    Εικόνα

    Το οποίο παράγεται με την εντολή:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \colorbox{green}{Αυτό είναι ένα κείμενο με \textbf{\textit{\scriptsize{μικρές έντονες και πλάγιες λέξεις}}} και \large{\textcolor{red}{μεγάλες λέξεις με χρώμα} ή χωρίς χρώμα.}}

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Σύνδεσμοι και Υπερσύνδεσμοι: Για τη χρήση συνδέσμων και υπερσυνδέσμων, στοιχεία που χρησιμοποιούμε συχνά στο Ubuntistas, υπάρχει η εντολή \href που μας παρέχεται από το πακέτο hyperref.

    Για υπερσυνδέσμους, η χρήση γίνεται κάπως έτσι:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \href{σύνδεσμος}{κείμενο}

    Για παράδειγμα:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \href{https://forum.ubuntu-gr.org/}{Το Forum της ελληνικής κοινότητας Ubuntu-gr}

    Ή μπορούμε να κάνουμε και κάτι τέτοιο αν θέλουμε να φαίνεται απευθείας ο σύνδεσμος:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \href{https://forum.ubuntu-gr.org/}{https://forum.ubuntu-gr.org/}

    Αν και για αυτό υπάρχουν εντολές όπως η \url που το κάνει απευθείας.
    Επιπλέον, μπορούμε να τροποποιήσουμε το κείμενο του υπερσυνδέσμου ώστε να εμφανίζεται μπλε, πλάγιο και υπογραμμισμένο, με αυτόν τον τρόπο:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    \href{https://forum.ubuntu-gr.org/}{\color{blue}{\underline{\textit{Το Forum της ελληνικής κοινότητας Ubuntu-gr}}}}

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Σύμβολα: Για αρκετά σύμβολα, υπάρχει ειδικός τρόπος εισαγωγής στο κείμενο. Η γενναία ψυχή που λέγαμε προηγουμένως μπορεί να παρατήρησε πως:
    Η γενναία ψυχή έγραψε:Αφού για κάθε εντολή χρησιμοποιούμε το σύμβολο \, πως θα μπορούμε να το εισάγουμε στο κείμενο χωρίς προβλήματα;

    Ξανά μπράβο φανταστικέ αναγνώστη!
    Μπορούμε να το εισάγουμε ως εξής:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    \textbackslash


    Ομοίως μπορούμε να εισάγουμε και άλλα σύμβολα:

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Άλλες χρήσιμες εντολές όπως η αλλαγή γραμμής (\\ ή \newline) ή η αλλαγή σελίδας (\newpage) επίσης χρησιμοποιούνται συχνά.
Ακόμα, αν θέλουμε να βάλουμε επικεφαλίδες στα άρθρα μας, χρησιμοποιούμε το \section{επικεφαλίδα}.



←Βασικές ΠληροφορίεςΕικόναΤελική μορφή→
Creative Commons License
Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη εμπορική χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα