Δημοσιεύτηκε: 15 Ιουν 2014, 16:54
από dim459
Αφού ολοκληρώσουμε την dual boot εγκατάσταση του ubuntu σε ένα σύστημα που έχει ήδη windows 8 ή 8.1 υπάρχει η πιθανότητα στο reboot να μην εμφανίζεται ο grub ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε λειτουργικό και το σύστημα να φορτώνει και πάλι απευθείας windows.
Ακόμα χειρότερα, ενώ μέχρι κάποια στιγμή είχαμε κανονικά grub, τα windows (μη με ρωτάτε πως, δεν έχω ιδέα) επανέφεραν αυθαίρετα το δικό τους bootloader και πλέον συμβαίνει ότι περιέγραψα παραπάνω.
Υπάρχουν οι γνωστοί linux-μέθοδοι επαναφοράς του grub, είτε μέσω απευθείας επέμβασης από το χρήστη είτε μέσω του boot-repair, εδώ όμως θα δούμε πως επαναφέρουμε σε χρήση τον δικό μας bootloader μέσα από τα windows.
Όπως γίνεται αντιληπτό αναφερόμαστε στην περίπτωση που ο grub υπάρχει κανονικά εγκατεστημένος μέσα το efi partition, απλά δεν χρησιμοποιείται και όχι βεβαίως στην περίπτωση μη εγκατάστασης ή πλημμελούς εγκατάστασης του grub.
Η πρώτη κίνηση που κάνουμε είναι να ελέγξουμε από το bios αν το secure boot εξακολουθεί να είναι απενεργοποιημένο (πρέπει να είναι) και αν από τις ρυθμίσεις των windows είναι απενεργοποιημένο το fast boot (επίσης πρέπει να είναι), όπως εδώ :

Αν όχι τα απενεργοποιούμε και δοκιμάζουμε ξανά να επανεκκινήσουμε, αφού είναι αρκετά πιθανό έτσι να λυθεί το πρόβλημα μας και να επανεμφανισθεί ο grub.
Αν το πρόβλημα εξακολουθεί, τότε φορτώνουμε κανονικά τα windows και ανοίγουμε μια γραμμή εντολών διαχειριστή (administraror command prompt), σύμφωνα με την παρακάτω εικόνα (για να ανοίξει το σχετικό μενού πηγαίνουμε το ποντίκι στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης και πατάμε δεξί κλικ):

Αφού ανοίξει το σχετικό παράθυρο για να πληκτρολογήσουμε την εντολή μας γράφουμε :
Κώδικας: Επιλογή όλων
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\ubuntu\grubx64.efi

και πατάμε enter.
Αν όλα πάνε καλά θα πάρουμε μήνυμα ότι η εντολή μας εκτελέστηκε successfully και στο reboot θα έχουμε πλέον τoν grub.
Creative Commons License
Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη εμπορική χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα