Δημοσιεύτηκε: 13 Φεβ 2015, 19:48
fkol k4 έγραψε:koleygr έγραψε:1) Τί filesystem προτείνετε για τα back up και τί για το common παρτιτιον
ext4 και για τα 2.
Ωραία... Σ ευχαριστώ πολύ... Έπειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ext4, αν έχω καταλάβει καλά όταν πχ πέσει το ρεύμα στην επόμενη επανεκκίνηση πρέπει να κάνω κάτι
πχ να μήν κάνω mount το partition στο οποίο δούλευα αλλά να κάνω κάτι άλλο πριν το mount (χρησιμοποιώντας τα εργαλεία για το journal, ή να κάνω mount αλλά να πριν ανοίξω το αρχείο
να χρησιμοποιήσω κάποιο εργαλείο για το journal... ή μήπως όλα γίννονται αυτόματα και μόλις το ανοίξω θα μέ ρωτήσει πχ αν θέλω να διατηρήσω τις μη αποθηκευμένες αλλαγές?
"fkol k4 έγραψε:
Τίμα τα δεδομένα σου. Ο δίσκος να πάει να να να να...
Άσε που αν δεν είναι Seagate, δεν υπάρχει λόγος να χαλάσει. Επίσης, το backup δεν είναι backup αν είναι στον ίδιο δίσκο.
Έχεις δίκιο σε αυτό, αλλά απλώς δεν εκφράστηκα καλά. Τα buck up που διατηρώ, τα κάνω αποθήκευση συμπιεσμένα κατα καιρούς σε ένα partition του σκληρού μου και ταυτόχρονα τα αντιγράφω σε partition ενός εξωτερικόυ, σε ενα paertition του netbook και καμιά φορά και σε ένα flashάκι... Oπότε είμαι ασφαλής αν την παίξει οποιοδήποτε partition οποιουφήποτε υπολογιστή μου, αν πάρει φωτιά οποιοςδήποτε υπολογιστής μου και τη γλυτώσει το flashaki ή ο εξωτερικός... αν τρακάρω κουβαλώντας το flashaki, το netbook και τον εξωτερικό κλπ.
Δεν είμαι ασφαλής αν γίνει ηλεκτρονικός πόλεμος και δέν έχω ανεβάσει σε cloud service τη δουλειά μου ή αν γίνει παγκόσμιος ηλεκτρονικός πόλεμος από εξωγήινους κλπ.

Αλλά μπορεί και να μή με ενδιαφέρει και τόσο πολύ τότε...
fkol k4 έγραψε:
Το αν θα σου ζητάει passwd για το common partition δεν έχει να κάνει με τα αν αυτό ανήκει στο χρήστη, αλλά με το ίδιο το setup της διανομής. Πχ το Debian ζητάει, το Ubuntu όχι. Δεν ξέρω όμως που ακριβώς υπάρχει αυτή η ρύθμιση.
Ευχαριστώ... έψαχνα τί έχω κάνει λάθος κατά την εγκατάσταση και υποψιαζόμουν πως είχα φτιάξει τη διανομή μέσα από το ubuntu και γι αυτό δε μου ζητούσαν password...
To mint και το debian ζητάνε.
fkol k4 έγραψε:
Δεν ξέρω, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν βλέπω το λόγο ξεχωριστού /boot για καμία διανομή.
Έλεγα μήπως... σ ευχαριτστώ... Απλώς το Gentoo ζητάει χωριστό /boot και νόμιζα πως ίσως βοηθάει γενικά το linux κατι τέτοιο.
fkol k4 έγραψε:
Εδώ θα πρέπει να διευκρινήσεις αν εννοείς κοινό /home/ ή κοινό $HOME. Για το 1ο δεν υπάρχει θέμα, το 2ο δεν θα το συνιστούσα.
Αυτό για το Qt5 δεν το κατάλαβα. Το Qt5 είναι runtime environment, το έχεις εγκαταστήσει στον χρήστη και όχι στο σύστημα; Αν ναι, σε τι εξυπηρετεί η επιλογή αυτή;
Το $HOME τί είναι? Εγώ μιλούσα για partition /home. Εσύ μιλάς για το φάκελο χρήστη μέσα στο σύστημα? Έτσι κι αλλιώς εγώ δίνω το ίδιο όνομα χρήστη σε όλες μου τις διανομές... Αυτό δε σημαίνει πως θα γινόταν κοινό και το $HOME? Μήπως πρέπει να αλλάζω όνομα χρήστη στις διανομές μου? Αν μπορείς εξήγησε τί διαφορά έχει και τι προτείνεις.
Off topic:
Το Qt το έχω περάσει από τη σελίδα του στην οποία αναγνώρισε πως έχω λίνουξ και κατέβασα εναν installer. Δέν ξέρω γιατί... αλλά χωρίς να με ρωτήσει... μιου έφτιαξε ένα φάκελο Qt μέσα στο /home/koleygr της κάθε διανομής μου και δεν νομίζω να έχει αρχέία αλλού γιατι μόνο αυτός ο φάκελος πιάνει 900 MB και πιθανολογώ πως έχει τα πάντα... Τώρα που το σκεύτομαι ίσως έπρεπε να τρέξω το αρχείο μετά από sudo su... θα τα έβαζε έτσι κοινά για όλους τους χηστες? Πηγαίνοντας τώρα στη σελίδα install και όχι download του Qt βρίσκω επιλογές για Embedded linux και X11 το Χ11 επρεπε να διαλέξω? Anyway αυτό ήταν μάλλον δικό μου λάθος απλώς σκευτόμουν μήπως ότι περνάω στο χρήστη σε ξεχωριστό /home το γλυτώνω μεταξύ των διανομών με κάποιο τρόπο αλλά μάλλον θα έχω μπλεξίματα με κάτι τέτοιο
fkol k4 έγραψε:
Όσο μένεις σε διανομές Linux, δεν ορίζεται ως cross-plattform η εφαρμογή. Όλες οι διανομές είναι μια κοινή πλατφόρμα.
Ως cross-plattform ορίζεται η εφαρμογή που τρέχει σε διαφορετικά λειτουργικά όπως Linux, BSD, Windows, OSX.
Η εφαρμογή που έφτιαξες στη διανομή Χ φυσικά θα τρέχει και στη διανομή Ψ, αρκεί να είναι εγκαταστημένο το κατάλληλο Runtime Environment. Πχ, μια pyQt εφαρμογή τρέχει σε όλες τις διανομές μιας και το RE της pyQt είναι διαθέσιμο παντού.
Τώρα, αν την έχεις φτιάξει στο Arch πχ και χρησιμοποιείς μια λειτουργία που υπάρχει μόνο στην τελευταία έκδοση της pyQt, τότε ή απλά θα πρέπει να περιμένεις αυτή να μπει στο Debian ή θα πρέπει να την εγκαταστήσεις εσύ στο Debian χειροκίνητα.
Έχω σκοπό να φτιάξω τα προγράμματα που ετοιμάζω, ωστε να τρέ4χουν άν είναι δυνατόν και σε win που το έχει ο πολύς κόσμος...
Κάποια από αυτά, θέλω να τρέχουν και σε android για αυτό και κατέβασα την Qt5 και δεν αρκέστηκα στα repositories. Αλλά δεν αναφέρθηκα στα win, γιατι αυτός ο δίσκος θα έχει μόνο linux και όταν θα θέλω να δοκιμάσω να τα "πακετάρω" για win ωστε να μην τους βάζω να κάνουν compile τον κώδικά μου... τότε θα ζητήσω από το Bill να μου κάνει δώρο δυο τρεις διανομές
win για να του κάνω τη χάρη να μην ταλαιπωρώ πολύ τους πελάτες του... και θα τις περνάω δοκιμαστικά σε άλλο σκληρό που έχει φάει τα ψωμιά του έτσι κι αλλιώς

fkol k4 έγραψε:koleygr έγραψε:Χρησιμοποιώ πολύ Qt, IDLE και αρκετά LibreOffice και kile. Μήπως αυτό σημαίνει οτι πρέπει να προτιμώ το KDE?
Όχι. Χρησιμοποίησε ό,τι σε βολεύει περισσότερο.
Ευχαριστώ... Απλώς είδα πως πχ ο kile μου κατέβαζε και τις μισες λειτουργίες του kde για να τρέξει και είπα μήπως...