Δημοσιεύτηκε: 19 Μάιος 2015, 15:09
από fog
Τι είναι: Ένα ελαφρύ, δυναμικό μενού που μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε και να ξεκινήσουμε γρήγορα, προγράμματα που έχουμε εγκαταστήσει.

Γιατί να το χρησιμοποιήσω: Γιατί είναι ελαφρύ και γρήγορο, γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να το κάνεις να δείχνει όπως ακριβώς σου αρέσει, γιατί είναι εύκολο να αισθανθείς hacker χωρίς να είσαι η μετεμψύχωση του Ritchie, γιατί θες και μπορείς.

Πού θα το βρω: Αποτελεί μέρος του πακέτου suckless-tools που βρίσκεται στο universe αποθετήριο

Τι είναι πάλι αυτά τα suckless-tools;: Μια συλλογή από προγραμματάκια που δημιουργήθηκαν έχοντας σαν αρχές την απλότητα, τη σαφήνεια και τη λιτότητα.

Πώς θα το εκτελέσω: Στην πιο απλή του εκδοχή, αυτή με την οποία είναι προρυθμισμένο, αναθέτοντας σε μια συντόμευση πληκτρολογίου, με το συνδιασμό πλήκτρων της επιλογής σας και τον τρόπο που το κάνει το περιβάλον που χρησιμοποιείτε, την εντολή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
dmenu_run

Μπορείτε να δείτε πως θα μοιάζει όταν το χρησιμοποιείτε, δίνοντας την παραπάνω εντολή στο τερματικό σας και αρχίζοντας να πληκτρολογείτε το όνομα της εφαρμογής που θέλετε να ξεκινήσετε. Μεταφερόμαστε στις επιλογές με τα βελάκια και εκτελούμε με το enter.



Στην έκδοση που βρίσκεται στο ubuntu 15.04 μπορείτε να αλλάξετε τη γραμματοσειρά, χρησιμοποιώντας πχ. αυτή που έχετε ρυθμίσει να χρησιμοποιεί και το περιβάλον σας, αφού πια έχει τη δυνατότητα χρήσης xft γραμματοσειρών.



Η εντολή που χρησιμοποιήθηκε στη συντόμευση, για την εμφάνιση στο παραπάνω στιγμιότυπο, είχε τη μορφή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
dmenu_run -y 5 -h 20 -nb "#E1DFC6" -nf "#2D2D2D" -sb "#9C261F" -sf "#E1DFC6" -fn "Source Code Pro:size=9" -o 0.7

Δίνοντας στο τερματικό μας την εντολή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
man dmenu

μπορούμε να δούμε όλες τις παραμέτρους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τι σημαίνει η κάθε μια.
Στο παραπάνω παράδειγμα χρησιμοποιήθηκαν:
-y :η απόσταση από το πάνω μέρος της οθόνης
-h :το πλάτος της γραμμής
-nb :το κανονικό χρώμα του φόντου
-nf :το κανονικό χρώμα στο προσκήνιο, της γραμματοσειράς δηλαδή
-sb :το χρώμα του επιλεγμένου φόντου
-sf :το χρώμα γραμματοσειράς της επιλογής
-fn :η γραμματοσειρά
-o :η διαφάνεια

Κάποιες ειδικές περιπτώσεις:

* Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το dmenu χωρίς να εγκαταστήσουμε τα suckless-tools, μπορούμε να μεταγλωτίσουμε τον κώδικά του και αν μας ενδιαφέρει και η χρήση xft γραμματοσειρών, θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε το σχετικό patch στον πηγαίο κώδικα. (Έτσι το χρησιμοποιώ μιας και δε έχω εγκαταστήσει τα suckless-tools)

* dmenu-extended: Μια επέκταση του dmenu που του δίνει παραπάνω δυνατότητες και μπορούμε να του προσθέσουμε και plugins. Για να το χρησιμοποιήσουμε είναι προϋπόθεση η εγκατάσταση του dmenu και το καλούμε δίνοντας στη συντόμευση πληκτρολογίου που θα φτιάξουμε, την εντολή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
dmenu_extended_run

Όποιες ρυθμίσεις και αλλαγές στην εμφάνιση θέλουμε, σε αυτή την περίπτωση τις καταχωρούμε το αρχείο: ~/.config/dmenu-extended/config/dmenuExtended_preferences.txt.
Οι δυνατότητές του, ο τρόπος ρύθμισης, τα διαθέσιμα plugins καθώς και πληροφορίες για την εγκατάστασή του, ΕΔΩ.

Στα παρακάτω στιγμιότυπα το dmenu-extended σε χρήση μαζί με το plugin για διαχείρηση πακέτων. Οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται είναι ίδιες με το παραπάνω παράδειγμα και προσθήκη των παραμέτρων:
-l :αριθμός γραμμών
-dim : για το σκοτείνιασμα της οθόνης.



Χρήσιμοι σύνδεσμοι και αναφορές:

suckless.org
dmenu -arch wiki
dmenu-extended