Δημοσιεύτηκε: 26 Φεβ 2009, 19:28
Costa έγραψε:Ενδιαφέρομαι και εγω να δημιουργήσω ενα partition για κανονικη εγκατάσταση καθώς εδω και δυο μηνες ειμαι με wubi.
Exω το συστημα της υπογραφής με 250gb σκληρο με δυο τομους ntfs C:105gb για χp και D:135gb οπου τον χρησιμοποιώ σαν αποθηκευτικό χώρο παράλληλα με ενα 250 εξωτερικό σκληρο.
Επειδή δεν θα μείνω για πολύ με αυτο το λαπτοπ(5-6 μηνες)σκέφτομαι για κατι απλο πχ να παρω 15-20gb απο τον D για ubuntu και ετσι να εχω:
105gb xp
15-20gb ubuntu
115-120gb για κοινό αποθηκευτικό χώρο
Αυτο που ήθελα να ρωτήσω ειναι για το αν ειναι αναγκαίος ξεχωριστός τομος για swap καθώς τοσο καιρο δεν εχω δει να χρησιμοποιεί καθολου(εχω 3gb ram),
και κατι ακομα, ειναι εύκολη η αλαγη του συστήματος αρχείων απο ext3 σε ntfs ωστε αν απεγκαταστήσω το linux να βλέπουν και αυτον τον τομο τα windows?
1. 15-20 είναι λίγο
2. swap ναι πρέπει να υπάρχει , άσχετα να έχεις 3 gb ram
3. Γιατί να το απεγκαταστήσεις , αν το βάλεις μετά δεν θα θες να το βγάλεις
4. Αν κάνεις το λάθος και δώσεις λίγο χώρο , μετά θα είναι λίγο μπελάς για σένα σαν νέο χρήστη να του δώσεις παραπάνω χώρο αν και γίνεται σχετικά εύκολα
5. Αν του δώσεις το D τα αρχεία που είναι εκεί θα τα βάλεις στο 250 θα είσαι οκ .
6. Καλό είναι να κάνεις 3 κατατμήσεις / (root file system ) , /home/ (users files and settings ) /swap , μίας και έχεις 3 gb ram του φτάνουν 3 gb swap .