Δημοσιεύτηκε: 03 Ιούλ 2008, 16:49
από ftso
Ο οδηγός αυτός δεν υπάρχει τόσο για δείξει πως κάνουμε εγκατάσταση του Ubuntu, αλλά την χειροκίνητη δημιουργία κατατμήσεων/partitions για την εγκατάσταση Ubuntu ή οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Το σύστημα αρχείων που προτείνεται στον οδηγό είναι το ext3. Πλέον όμως, απο το 9.04 και μετά έχει προστεθεί και το ext4.
Έτσι λόγω του ότι είναι καλύτερο θα πρέπει να το προτιμήσουμε αντί του ext3.Ο οδηγός περιγράφει:
 1. Την διαδικασία εκκίνησης του Live CD/DVD του ubuntu.
 2. Την δημιουργία κατατμήσεων μέσα απο το live CD/DVD (αλλά και μέσα απο την υπάρχουσα εγκατάσταση η διαδικασία είναι η ίδια).
 3. Εγκατάσταση του Ubuntu.


Διαδικασία εκκίνησης του Live CD/DVD του ubuntu


Κατά την διαδικασία αυτήν και ως το τέλος της ο υπολογιστής μας και το σύστημά μας θα μείνει απείραχτο και ότι βλέπουμε και κάνουμε αποθηκεύεται στην Ram. Οπότε δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος φόβος για κάποιο λάθος ή ζημία στο σύστημά μας...

 1. Μπαίνουμε στο menu ρυθμίσεων του Bios πατώντας συνήθως Del ή Delete κατά την εκκίνηση του PC και βρίσκουμε την ρύθμιση για την σειρά των αποθηκευτικών μέσων που θα διαβάζονται πρώτα κατά την εκκίνηση.Εκεί βάζουμε στην πρώτη θέση το CD ROM.
  Κάνουμε save στο Bios, βάζουμε το DVD του ubuntu στο Drive του PC και περιμένουμε ενώ το PC επανεκκινεί να μας εμφανιστεί ένα μήνυμα που να μας λέει "Press any key to boot from CD...".
  Πατάμε λοιπόν ένα οποιοδήποτε κουμπί και το σύστημα αρχίζει να διαβάζει το DVD του ubuntu...

 2. Αν όλα πήγαν καλά, μετά απο λίγο θα δούμε την παρακάτω εικόνα:
  Εικόνα

  Επιλέγουμε την γλώσσα που θέλουμε και πατάμε Enter.

 3. Εμείς επιλέξαμε Ελληνικά και ιδού το αποτέλεσμα:
  Εικόνα

Οι επιλογές όπως βλέπουμε είναι αρκετές, εμείς όμως θα επιλέξουμε την πρώτη και θα πατήσουμε Enter...

Αυτό ήταν! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να μας εμφανιστεί το Desktop του Ubuntu μετά απο λίγα λεπτά.

Δημιουργία κατατμήσεων/partitions


Η παρακάτω διαδικασία μας δείχνει πως μπορούμε να κάνουμε κατατμήσεις μέσα απο το live DVD που μόλις φορτώσαμε ή απο την υπάρχουσα εγκατάστασή μας (το πρόγραμμα που παρουσιάζεται είναι το gparted).
Το τι θα κάνουμε θέλει μεγάλη προσοχή και μόνο αν είναι πλήρως κατανοητό κάτι το εφαρμόζουμε.
Σε αυτήν την διαδικασία υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ενώ ξέρουμε τι κάνουμε να υπάρξει σφάλμα και να έχουμε απώλεια δεδομένων, γι'άυτό ένα backup των "πολύτιμων" δεδομένων θα ήταν καλό πριν ξεκινήσουμε.
Για την εφαρμογή του οδηγού υποθέτουμε ότι στον δίσκο υπάρχει η κατάτμηση της εγκατάστασης των windows και το πολύ ακόμη μια ή καμία κατάτμηση.
Δηλαδή για να εφαρμοστεί ο οδηγός θα πρέπει να έχουμε το πολύ 2 υπάρχουσες κατατμήσεις στον δίσκο που θα δουλέψουμε.
Ο λόγος είναι ότι δεν θα κάνουμε logical κατατμήσεις αλλά μόνο primary.
Αν παρόλα αυτά ο δίσκος έχει πάνω απο 2 κατατμήσεις και θέλουμε να ακολουθήσουμε τον οδηγό, τότε πρώτα θα πρέπει να γνωρίζουμε καλά τα γραφόμενα του οδηγού : Δημιουργία Κατατμήσεων (Partition Editor - GParted)


 1. Πάμε και επιλέγουμε όπως φαίνεται στην εικόνα το πρόγραμμα Partition Editor(gparted):
  Εικόνα


 2. Αυτό που θα δούμε είναι κάτι σαν το παρακάτω:
  Εικόνα

  Πάνω δεξιά βλέπουμε πιο δίσκο έχουμε επιλεγμένο. Συγκεκριμένα έχουμε επιλεγμένο τον δίσκο /dev/sda ο οποίος είναι συνολικής χωρητικότητας 3.48 GB

  Να εξηγήσουμε εδώ ότι οι δίσκοι θα ονοματίζονται ως εξής:
  sd<γράμμα> ή hd<γράμμα> (Στην δικιά μας περίπτωση πάνω είχε το γράμμα a, δηλαδή sda)
  Και οι κατατμήσεις των δίσκων ως εξής:
  sd<γράμμα><αριθμός> ή hd<γράμμα><αριθμός> (Στην δικιά μας περίπτωση πάνω ο δίσκος sda έχει μια κατάτμηση την sda1 (αν είχε κιάλες αυτές θα ήταν οι sda2 , sda3 ....))
  To /dev/ που υπάρχει μπροστά μας δείχνει απλά οτι οι συσκευές βρίσκονται δηλωμένες μέσα στον κατάλογο /dev.Δε θα αναφερθούμε όμως περισσότερο σε αυτό, απλά για να μην έχουμε κάποιο προβληματισμό το αναφέραμε.


 3. Κάνουμε κλικ στο:
  Εικόνα
  Το οποίο μας δείχνει ότι είναι μια κατάτμηση (η sda1) , είναι διαμορφωμένο στο σύστημα αρχείων ntfs, έχει ταμπέλα windows , έχει συνολική χωρητικότητα 3.48 GB με δεσμευμένα τα 2.44 GB και ελεύθερα τα 1.04 GB. Επίσης έχει σημαία boot που μας λέει οτι μπορεί να εκκινηθεί κάποιο λειτουργικό απο αυτό.

  Εδώ βλέπουμε και την γραφική αναπαράσταση:
  Εικόνα
  Τα μεγέθη που βλέπουμε στην εικόνα είναι αρκετά μικρά (λόγο του ότι έχουμε εικονική εγκατάσταση).
  Αν θέλουμε να κάνουμε εγκατάσταση του ubuntu τότε θα πρέπει ο αχρησιμοποίητος χώρος της κατάτμησης να είναι τουλάχιστον 10GB (και όχι 1.04 GB που φαίνεται παραπάνω).
  Οι κατατμήσεις που θα χρειαστεί να κάνουμε για να εγκαταστήσουμε ubuntu είναι:
  Μια των 10GB τουλάχιστον (το καλύτερο είναι 20-30, ανάλογα με το πόσο μπορούμε να διαθέσουμε) και μια η οποία θα είναι περίπου διπλάσια της μνήμης Ram που διαθέτουμε (όχι όμως περισσότερο των 3GB και ας έχουμε και 4GB ram).
  Αυτήν των 10+ GB θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση του / (η ρίζα, αρχή του δέντρου των καταλόγων του Linux) και η άλλη για την εικονική μνήμη (swap).
  Φυσικά αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε προαιρετικά και άλλες κατατμήσεις όπως για την φιλοξενία του home του χρήστη, του bootloader κτλ οποίες εμείς δεν θα τις κάνουμε σε αυτόν τον οδηγό.


  και στην συνέχεια κάνουμε κλικ στο κουμπί:
  Εικόνα


 4. Αυτό που θα μας εμφανιστεί απο το προηγούμενο βήμα θα είναι:
  Εικόνα
  Με κίτρινο χρώμα στην μπάρα είναι ο χώρος που ήδη γεμάτος στην κατάτμηση και με άσπρο ο ελεύθερος.
  Tα μεγέθη που φαίνονται πιο πάνω είναι αρκετά μικρά (λόγο του ότι έχουμε εικονική εγκατάσταση) αλλά εμείς θα δείξουμε παρόλα αυτά την διαδικασία.

  Πηγαίνουμε τον κέρσορα του ποντικιού στο δεξί βελάκι της γραφικής απεικόνισης της κατάτμησης ώστε να δούμε τον κέρσορα να γίνετε (<->) όπως στην παρακάτω εικόνα:
  Εικόνα
  ...κάνουμε κλικ και σέρνουμε το ποντίκι προς τα αριστερά ώστε να μειώσουμε τον ελεύθερο χώρο της κατάτμησης (συγκεκριμένα των windows) και να απελευθερώσουμε ταυτόχρονα τον χώρο στον οποίο θα κάνουμε την εγκατάσταση του ubuntu (το γκρί χρώμα στην γραφική απεικόνιση).Ξαναθυμίζω οτι ο χώρος που θα πρέπει να αφήσουμε ελεύθερο (γκρί χρώμα στην γραφική απεικόνιση) θα πρέπει να είναι άνω των 10GB.Αν έχουμε την δυνατότητα καλό είναι να αφήσουμε κάπου στα 20-30GB.

  Το χώρο που θα αφήσουμε ελεύθερο τον βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα:
  Εικόνα
  Όπως φαίνεται στο παράδειγμα αφήσαμε 150 MB (Free Space Following (MiB) [ 150 ])
  Κανονικά αυτό που πρέπει να δούμε είναι 10000+ και όχι 150.

  Μόλις είμαστε έτοιμοι πατάμε το κουμπί: Αλλαγή Μεγέθους/Μετακίνηση

 5. Η νέα εικόνα που θα δούμε είναι η εξής:

  Εικόνα

  Όπως βλέπουμε κάτω απο την κατάτμηση sda1 ο ελεύθερος χώρος αυξήθηκε απο το 3.94 MB στα 149.62 MB (περίπου δηλαδή 150 MB που αποκόψαμε πριν).

  Εικόνα

  Κάνουμε λοιπόν κλικ στον ελεύθερο μη κατανεμημένο χώρο όπως φαίνεται παραπάνω...

  και πάμε και πατάμε το κουμπί νεο:
  Εικόνα  αυτό που θα δούμε θα είναι το εξής:
  Εικόνα

  Βλέπουμε:
  1. Maximum Size: 150MB -> Όπως είπαμε πριν εμείς θα πρέπει να δούμε 10+ GB
  2. New Size: 100MB -> Δεν το πειράζουμε, θα αλλάξει μόνο του πειράζοντας το απο κάτω.Εδώ βλέπουμε απλά την χωρητικότητα της νεας μας κατάτμησης που σκοπεύουμε να βάλουμε το /.
  3. Free Space Following 50MB -> Εδώ παίζοντας με τα βελάκια θα πρέπει να το κάνουμε όσο σκοπεύουμε να αφήσουμε ελεύθερο ώστε να τον διαθέσουμε μετά στον εικονικό χώρο (swap).Παράδειγμα αν έχουμε 1GB Ram θα το κάνουμε 2000ΜΒ.
   Ταυτόχρονα βλέπουμε και το New Size το οποίο μας δείχνει τον χώρο που θα βάλουμε το / .
  4. Δημιουργία ως: Πρωτεύον Διαμέρισμα -> Το καλύτερο που μπορούμε να επιλέξουμε είναι Πρωτεύον Διαμέρισμα (primary) (Διαμέρισμα = Κατάτμηση). Το πρόβλημα είναι οτι αν θέλουμε να έχουμε πάνω απο 4 κατατμήσεις σε ένα δίσκο τότε θα πρέπει να επιλέξουμε να έχουμε μέχρι 3 Πρωτεύον Διαμερίσματα και τα υπόλοιπα Λογικά Διαμερίσματα.
   Εδώ (http://gparted.sourceforge.net/screens/ ... _1_big.jpg) βλέπουμε ένα παράδειγμα 2 Πρωτεύον Διαμερισμάτων και ενός extended μέσα στο οποίο μπορούν να δημιουργηθούν τα Λογικά.
  5. Σύστημα αρχείων : ext3 -> θα επιλέξουμε το ext3 όπως στην εικόνα.

  Τέλος θα πατήσουμε το κουμπί Προσθήκη για να πάρουμε το παρακάτω αποτέλεσμα:
  Εικόνα


  Στην συχέχεια ξανακάνουμε την διαδικασία για την δημιουργία αυτήν την φορά της κατάτμησης όπου θα μπει η εικονική μνήμη.
  Η εικόνα πατώντας το κουμπί νεο είναι:
  Εικόνα
  Αυτήν τη φορά αφήνουμε το Free Space Following: 0MB για να χρησιμοποιηθεί ολόκληρος ο εναπομείναντος χώρος για την εικονική μνήμη.
  Σύστημα αρχείων : linux-swap -> θα επιλέξουμε το linux-swap όπως στην εικόνα.

  ...πατάμε και πάλι προσθήκη και το αποτέλεσμα είναι το εξής:
  Εικόνα

 6. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν!
  Τα κοιτάμε όλα προσεκτικά αρκετές φορές ώστε να βεβαιωθούμε οτι κάναμε τις σωστές ρυμθίσεις και....
  Πατάμε το πάνω ξεξιά βελάκι όπως φαίνεται στην παρακάτω και επιλέγουμε εφαρμογή.
  Εικόνα

  Επιβεβαιώνουμε πατώντας Εφαρμογή στο παράθυρο που θα εμφανιστεί:
  Εικόνα

  και τέλος περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας παρακολουθώντας το στάδιο που βρίσκετε:
  Εικόνα
  Μετά απο λίγα λεπτά θα είμαστε έτοιμοι!

  Αν για κάποιο λόγο αποτύχει ή δεν ολοκληρωθεί λόγο διακοπής ρεύματος για παράδειγμα τότε δεν χρησιμοποιούμε τον δίσκο με κανέναν τρόπο όπως boot σε windows.
  Με κάποιο άλλο pc ή με το παρόν όπως είμαστε στο live CD αν έχουμε ήδη δίκτυο, ψάχνουμε στο google οδηγίες χρήσης του testdisk και επαναφοράς του προηγούμενου partition table.


Διαδικασία Εγκατάστασης του Ubuntu στον Σκληρό δίσκο


Ερχόμενοι απο την προηγούμενη διαδικασία και αφού κλείσουμε το πρόγραμμα δημιουργίας κατατμήσεων πάμε να εγκαταστήσουμε το Ubuntu στις κατατμήσεις που έχουμε φτιάξει πρίν...

 1. Κάνουμε κλικ στο κουμπί:

  Εικόνα

  που υπάρχει στο Desktop μας...

 2. Θα εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα:
  Εικόνα
  Επιλέγουμε την γλώσσα που θα εγκατασταθεί το Ubuntu και πατάμε Μπροστά..

 3. Θα εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα:
  Εικόνα
  όπου θα επιλέξουμε την πόλη. (Αν βρισκόμαστε στην Ελλάδα επιλέγουμε Athens)
  Πατάμε Μπροστά...

 4. Θα εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα:
  Εικόνα
  Εδώ επιλέγουμε ποια γλώσσα θα μπορούμε να γράψουμε εκτός των Αγγλικών.
  Επιλέγουμε "Greece" απο την μια λίστα και "Greece-Extended" στην άλλη και πατάμε Μπροστά...
  (Σε ubuntu 9.04 και μετά αντί του "Greece-Extended" στην δεύτερη λίστα, καλύτερο είναι το σκέτο "Greece")

 5. Θα εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα:
  Εικόνα
  Όπου θα κάνουμε κλικ στο "Διαχείριση με το χέρι" και θα πατήσουμε Μπροστά...

 6. Θα εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα:
  Εικόνα
  όπου βλέπουμε τους δίσκους και τις κατατμήσεις του συστήματός μας...

  Εδώ θα πάμε στην κατάτμηση που φτιάξαμε πριν και είναι τύπου ext3 και κάνοντας δεξί κλικ πάνω της θα επιλέξουμε "Επεξεργασία Κατάτμησης" όπως στην παρακάτω εικόνα:
  Εικόνα

  Αυτό που θα εμφανιστεί θα είναι η παρακάτω εικόνα:
  Εικόνα
  Αυτό που χρειάζεται να πειράξουμε είναι:
  1) Χρήσης ως : σύστημα αρχείων ext3 με journal -> Το κάνουμε όπως φαίνεται στην εικόνα.
  2)Διαμόρφωση της κατάτμησης : Τσεκαρισμένο -> Το τσεκάρουμε όπως φαίνεται και στην εικόνα.
  3)Σημείο επαφής: / -> Επιλέγουμε το / όπως φαίνεται στην εικόνα.

  και πατάμε "Εντάξει".


  Μετά θα κάνουμε την ίδια διαδικασία και για την άλλη κατάτμηση που είναι τύπου swap για την οποία οι ρυθμίσεις θα είναι κάπως έτσι:
  Εικόνα
  Εδώ το μόνο που χρειάζεται να πειράξουμε είναι το:
  Χρήσης ως : χώρος εικονικής μνήμης -> Το κάνουμε όπως φαίνεται στην εικόνα.
  και πατάμε "Εντάξει".

  Η εικόνα που θα δούμε θα πρέπει να είναι κάπως έτσι:
  Εικόνα

  Ξαναλέω εδώ οτι όλες οι παραραπάνω χωρητικότητες είναι εικονικές.

  Τα ρίχνουμε μια τελευταία ματιά και πατάμε το κουμπί Μπροστά...

 7. Αυτό που θα δούμε είναι:
  Εικόνα
  Εδώ δίνουμε τα στοιχεία όπως φαίνονται στα πεδία.
  Προσοχή γράφουμε μόνο λατινικούς χαρακτήρες!
  Το password/κωδικός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 χαρακτήρων, όχι γνωστή Αγγλική λέξη (όπως computer, table ktl), να περιέχει τουλάχιστον ένα απο τους χαρακτήρες ( !@#$%^&*)(? ) , να μην είναι ίδιο με το όνομα που θα δώσουμε στο PC ή στον user μας, να μην το γνωρίζει κάποιος άλλος και πάνω απ'όλα να το θυμόμαστε πάντα και να το γράφουμε ακόμα και με κλειστά μάτια.

  Αφού τα συμπληρώσουμε όλα πατάμε το Μπροστά...

 8. Η επόμενη εικόνα που θα δούμε θα είναι μια σαν και αυτή:
  Εικόνα
  Εδώ ρίχνουμε μια τελευταία ματιά και πατάμε το Install/Εγκατάσταση.

 9. Τέλος!!!! Η Διαδικασία εγκατάστασης ξεκίνησε...
  Εικόνα

  μέσα σε μερικά λεπτά θα έχει ολοκληρωθεί μόλις εμφανιστεί ένα παράθυρο σαν και αυτό:
  Εικόνα
  Το οποίο σας λέει να κάνετε "Επανεκκίνηση" για να απολαύσετε αν όλα έχουν πάει καλά το νέο σας Λειτουργικό!!!

  Συγχαρητήρια λοιπόν και καλώς ήρθατε στο Μαγικό Κόσμο του Ubuntu Linux! :D
Εντάξει, το ξέρω οτι υπάρχουν πολύ καλύτεροι και πιο περιεκτικοί/αναλυτικοί οδηγοί... :roll:
αλλά σιγά σιγά με την βοήθεια όσων θέλουν και μπορούν μπορούμε να τον τελειοποιήσουμε! :ugeek:
Αυτός απλά είναι μια αρχή και οι διορθώσεις και αλλαγές είναι ευπρόσδεκτες από όλους :D...ουφ πολύ με κούρασε αυτός ο οδηγός :lol:Creative Commons License
Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα