Δημοσιεύτηκε: 25 Μαρ 2009, 19:25
από ktogias
ΟΚ το ίδιο λέμε... Και η απάντηση είναι: Γιατί έγραψα αυτό το κομμάτι κώδικα με σκοπό να είναι ελεύθερη χρήση και αναδιανομή αυτού και τυχών τροποποιήσεων σε όλους, προκειμένου να βοηθήσει στη συνεργατική και εξελλικτική κατασκευή εφαρμογών που θα είναι ελεύθερα διαθέσιμες, ωστε όλοι να μπορούμε να οφεληθούμε από αυτή χωρίς διακρύσεις. Συνεπώς δεν θέλω εσύ να "καταχραστείς" τη διαθεσιμότητά του χτίζοντας πάνω του και διανέμοντας το αποτέλεσμα με όρους που περιορίζουν την ελευθερία χρήσης, τροποίησης ή αναδιανομής. Θέλω όποιος παίρνει στα χέρια του μια εφαρμογή που περιέχει αυτόν τον κώδικά μου, να έχει πρόσβαση στον κώδικά της και μην έχει κανένα περιορισμό στη χρήση της και αναδιανομή της. Βασικά το κάνω προκειμένου να προστατευτώ. Θέλω να μοιράζομαι μόνο με όσους θέλουν επίσης να μοιράζονται. Αν θες να "αρπάξεις" και όχι να μοιραστείς η μολυσματική άδεια θα σε εμποδίσει. Συνεπώς ή μοιράζεσαι ακολουθώντας τους κανόνες ή δεν χρησιμοποιείς τον κώδικά μου.

Το αν είναι λογική, σωστή η ηθική αυτή η στάση είναι μεγάλη κουβέντα. Εγώ πάντως της βρίσκω ένα δίκαιο. Τουλ. μεγαλύτερο από ότι σε αυτόν που θα ήθελε να πάρει τον κωδικά μου, να βάλει όμορφα εικονίδια και 2-3 κλειστά features που παίζουν μόνο στο δικό του σύστημα και να φτιάξει με αυτόν μια μονοπωλιακή αυτοκρατορία, κερδίζοντας υπέρλογα ποσά από τον κώδικα έγραψα εγώ προκειμένου να βοηθήσω να χτιστεί ένα ελεύθερο υπολογιστικό σύστημα. Μάλιστα αν δεν του θέσω περιορισμούς μπορεί μέχρι και να πολεμίσει το ελεύθερο αυτό σύστημα που θέλω συνεργατικά να κατασκευάσω προμοτάροντας κλειστά προϊόντα που περιέχουν τον ίδιο αυτόν τον κώδικά μου. Οι freeBSD developers βέβαια έχουν εντελώς αντίθετη άποψη :-)