Δημοσιεύτηκε: 15 Σεπ 2009, 21:15
από simosx
Η ψηφοφορία σχετικά με το φόρουμ και το ζήτημα καθιέρωσης CreativeCommon By-Sa για τους όδηγους έληξε σήμερα,
viewtopic.php?f=9&t=6923
και ακολουθεί η περίληψη των δημοσιεύσεων.

Στη συζήτηση υπήρξαν 150 περίπου σχόλια τα οποία βοήθησαν για να κατανοήσουμε καλύτερα το θέμα των αδειών Creative Commons, ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων μας για τις δημιουργίες.

Ψήφισαν 34 άτομα, από τα οποία
82% επέλεξαν «Συμφωνώ»
15% επέλεξαν «Διαφωνώ με κάθε άδεια»
3% επέλεξαν «Διαφωνώ με την προτεινόμενη άδεια (?)»

Παρασκήνιο

Όταν κάποιος δημιουργεί ένα μη-ευτελές έργο όπως έναν οδηγό (guide) στο φόρουμ, τότε φτιάχνει ένα δημιούργημα για το οποίο διατηρεί τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα (αυτό που λένε All Rights Reserved). Αν δεν γίνει αναφορά για κάποια άδεια, τότε η προεπιλογή άδειας είναι τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα να ανήκουν στο δημιουργό. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος πάρει τον οδηγό σας και τον αντιγράψει/τροποποιήσει (ακόμα και αν πει ότι ο οδηγός γράφτηκε από εσάς, και ακόμα και να βάλει το URL σας), τότε παραβιάζει τα πνευματικά σας δικαιώματα.

Αυτή η κατάσταση προέρχεται από τη συνθήκη της Βέρνης που υπέγραψε και η Ελλάδα και όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου.
Αντιγράφω από τη Wikipedia,
The 1886 Berne Convention first established recognition of copyrights among sovereign nations, rather than merely bilaterally. Under the Berne Convention, copyrights for creative works do not have to be asserted or declared, as they are automatically in force at creation. In these countries, there is no requirement for an author to "register" or "apply for" a copyright, or to mark his or her works with a copyright symbol or other legend. As soon as a work is "fixed", that is, written or recorded on some physical medium, its author is automatically entitled to all copyrights in the work, and to any derivative works unless and until the author explicitly disclaims them, or until the copyright expires.

Για περισσότερα, δείτε
http://en.wikipedia.org/wiki/Copyright (πηγή για το παραπάνω)
http://en.wikipedia.org/wiki/Berne_Conv ... stic_Works

Το σφάλμα που κάνουν αρκετοί είναι ότι νομίζουν ότι, αν δεν υπάρχει αναφορά για κάποια άδεια σε ένα δημιούργημα, τότε το δημιούργημα είναι δημόσιο αγαθό (public domain). Για να είναι ένα δημιούργημα public domain, ο δημιουργός πρέπει να αναφέρει ρητά ότι το δημιούργημα είναι public domain.

Τρέχουσα κατάσταση: Μέχρι αυτή τη στιγμή (15 Σεπ 2009) δεν έχουμε κάποιο κείμενο στο φόρουμ που να περιγράφει την άδεια διάθεσης των δημιουργημάτων μας, οπότε ο κάθε δημιουργός διατηρεί αυτόματα τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα.

Για τις απλές απαντήσεις που δίνει κάποιος κατά τη συζήτηση στο φόρουμ (σε αντίθεση με τους οδηγούς που είναι πλήρη κείμενα) υπάρχει το ερώτημα αν είναι αποτελούν «δημιούργημα», οπότε αν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα. Η απάντηση δεν είναι εύκολη και εξαρτάται από την κάθε χώρα. Για την Ελλάδα δεν έχω ιδέα, και η τυχαία θέση μου είναι ότι δεν αποτελούν γενικά δημιουργήματα.

Επόμενα βήματα: Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να δώσουμε περισσότερες ελευθερίες στα δημιουργήματά μας. Για κείμενα όπως οι οδηγοί, η τυπική άδεια διάθεσης είναι η Creative Commons, και για τους οδηγούς η παραλλαγή που μας ενδιαφέρει είναι η By-Sa (Attribution, Share-Alike). Δηλαδή, αν κάποιος πάρει τον οδηγό (guide) μας πρέπει
1. να αναφέρει ποιος είναι ο συγγραφέας (π.χ. ftso@ubuntu-gr)
2. και να διανείμει δικές του παραλλαγές του οδηγού με την ίδια άδεια (αυτό βοηθά για να διατηρείται το υλικό ελεύθερο, και είναι στο ίδιο στυλ με την GPL).

Θέλουμε να σκεφτούμε τι επιλογές έχουμε που να μπορούν να υλοποιηθούν και σε phpBB.
Η επιλογή στο ubuntuforums.org είναι, για όλο το υλικό,
Public forum data is released under the Creative Commons Attribution 2.5 License.
. Αυτό είναι κάτι που βλέπει το νέο μέλος κατά την εγγραφή και υπάρχει στους όρους χρήσης.

Στην περίπτωση του forum.ubuntu-gr.org, επειδή έχουμε ξεκινήσει με τη περιοριστική μορφή (πλήρη πνευματικά δικαιώματα στο δημιουργό), φαίνεται ότι χρειάζεται κάποια ειδική διαδικασία.

α. Για τις γενικές δημοσιεύσεις/απαντήσεις (δηλαδή, όλα εκτός από τους οδηγούς), νομίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φράση «Τα δημόσια δεδομένα του φόρουμ διατίθενται βάσει της Άδειας Creative Commons Attribution 2.5, με εξαίρεση των οδηγών (guides) που αναφέρουν σε κάθε περίπτωση την άδεια διάθεσης.»
β. Ο κάθε δημιουργός οδηγού θα είναι σε θέση να επιλέξει την άδεια διάθεσης του δημιουργήματος. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε νέο bbcode όπου θα εμφανίζεται με όμορφο τρόπο το CC By-Sa. Ενναλακτικά, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε τους διαχειριστές αν για όλους τους οδηγούς των μελών Α, Β, Γ (που θέλουν CC By-Sa) να τοποθετηθεί το κατάλληλο κείμενο της άδειας αυτόματα στον κάθε οδηγό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ftso που ξεκίνησε την ενδιαφέρουσα ψηφοφορία καθώς και τα μέλη που έλαβαν μέρος και βοήθησαν για να ωριμάσει η συζήτηση.