Δημοσιεύτηκε: 22 Σεπ 2009, 15:15
από panligo
Το Ubuntu Tweak είναι ένα πρόγραμμα που μας παρέχει την δυνατότητα να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις και εργασίες στο σύστημά μας με αρκετά πιο εύκολο τρόπο. Είναι εξίσου χρήσιμο για έμπειρους και νέους χρήστες.

Για να εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα θα χρειαστεί πρώτα να περάσουμε τα αποθετήρια του ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Για να περάσουμε το κλειδί εκτελούμε σε τερματικό την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com FE85409EEAB40ECCB65740816AF0E1940624A220

Μετά εκτελούμε την εντολή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo gedit /etc/apt/sources.list

Και προσθέτουμε στο τέλος του αρχείου τις δύο γραμμές ανάλογα με την έκδοση του Ubuntu που έχουμε.
Κώδικας: Επιλογή όλων
deb http://ppa.launchpad.net/tualatrix/ppa/ubuntu intrepid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/tualatrix/ppa/ubuntu intrepid main

deb http://ppa.launchpad.net/tualatrix/ppa/ubuntu jaunty main
deb-src http://ppa.launchpad.net/tualatrix/ppa/ubuntu jaunty main

deb http://ppa.launchpad.net/tualatrix/ppa/ubuntu karmic main
deb-src http://ppa.launchpad.net/tualatrix/ppa/ubuntu karmic main

Αποθηκεύουμε και κλείνουμε το αρχείο.

Εκτελούμε τις εντολές
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-tweak

Και έχουμε εγκαταστήσει το Ubuntu Tweak.

Για να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα πάμε Εφαρμογές--> Εργαλεία Συστήματος--> Ubuntu Tweak
Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα θα δούμε ένα παράθυρο με 6 καρτέλες στο πλάι: Υπολογιστής, Εφαρμογές, Εκκίνηση, Επιφάνεια Εργασίας, Προσωπικά, Σύστημα.1)Αν επιλέξουμε την καρτέλα Υπολογιστής θα δούμε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα μας.

2)Στην καρτέλα Εφαρμογές παρατηρούμε τέσσερις νέες υποκατηγορίες: Προσθήκη/Απομάκρυνση, Διορθωτής Πηγών, Τρίτες Πηγές, Καθαριστής Πακέτων.α) Στην κατηγορία Προσθήκη/Απομάκρυνση μπορούμε να εγκαταστήσουμε η να αφαιρέσουμε κάποιο πρόγραμμα από το σύστημά μας. Για όσα από αυτά τα προγράμματα της λίστας δεν υπάρχουν τα αποθετήρια, στο σύστημά μας, θα περαστούν αυτόματα κατά την εγκατάσταση.

β) Στον Διορθωτή Πηγών μας δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας των πηγών του συστήματος.

γ) Στις Τρίτες Πηγές μας δίνεται η δυνατότητα να περάσουμε τα αποθετήρια για διάφορα χρήσιμα προγράμματα. Αφού περάσουμε τα αποθετήρια για κάποιο πρόγραμμα μετά μπορούμε να το βρούμε και να το εγκαταστήσουμε χρησιμοποιώντας την προσθαφαίρεση προγραμμάτων.

δ) Στον Καθαριστής Πακέτων μπορούμε να επεξεργαστούμε διάφορα αρχεία του συστήματός μας που δεν είναι χρήσιμα πλέον, όπως : καθαρισμός πακέτων, αρχείων της μνήμης cache, αρχεία από διάφορες ρυθμίσεις του συστήματος, καθαρισμός του πυρήνα.

Σημείωση: Καλό είναι να αφήνουμε πάντα μία προηγούμενη έκδοση του πυρήνα στο σύστημά μας έτσι ώστε αν μετά από μία αναβάθμιση του παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα να μπορούμε να επιστρέψουμε στην χρήση του προηγούμενου πυρήνα.3) Στην καρτέλα Εκκίνηση έχουμε δύο υποκατηγορίες: Έλεγχο Συνεδρίας, Αυτόματη Εκκίνηση.

α) Στον Έλεγχος Συνεδρίας μας παρέχονται κάποιες ρυθμίσεις σχετικά με την σύνδεση και αποσύνδεση της συνεδρίας. Επίσης μπορούμε να αλλάξουμε την εισαγωγική εικόνα.

β) Στην Αυτόματη Εκκίνηση μπορούμε να επιλέξουμε ποια προγράμματα θα εκκινούνται κατά την εκκίνηση του συστήματος.4) Στην καρτέλα Επιφάνεια Εργασίας έχουμε τις εξής υποκατηγορίες: Εικονίδια, Παράθυρα, Compiz Fuzion, Gnome.

α) Στα Εικονίδια μας παρέχονται κάποιες ρυθμίσεις συντομέυσεων στην επιφάνεια εργασίας.

β) Στα Παράθυρα υπάρχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τα εφέ διακόσμησης των παραθύρων και την δράσης της μπάρας του τίτλου παραθύρου.

γ) Στην υποκατηγορία Compiz Fuzion έχουμε διάφορες επιλογές σχετικά με τα εφέ της επιφάνειας εργασίας μας.

Σημείωση: Εδώ οι διάφορες ρυθμίσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή καθώς μπορεί να δημιουργηθούν διενέξεις με τον Διαχείριση Ρυθμίσεων του Compiz

δ) Στο Gnome έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε μερικές ρυθμίσεις του Gnome σχετικά με τα panel , τα μενού και την προφύλαξη οθόνης.5) Στην καρτέλα Προσωπικά υπάρχουν τέσσερις υποκατηγορίες: Φάκελοι, Πρότυπα, Δέσμες Ενεργειών, Συντομεύσεις.

α) Στους Φακέλους μπορούμε να αλλάξουμε την τοποθεσία των φακέλων που δημιουργεί το σύστημα μέσα στο /home/yourname

β) Στα Πρότυπα μπορούμε να επεξεργαστούμε τα υπάρχοντα πρότυπα, να δημιουργήσουμε νέα η να φτιάξουμε αρχεία με βάση αυτά.

γ) Στις Δέσμες Ενεργειών μας δίνεται η δυνατότητα με εύκολο τρόπο να προσθέσουμε scripts στον περιηγητή αρχείων (Nautilus).

δ) Στις Συντομεύσεις μπορούμε να επεξεργαστούμε η να δημιουργήσουμε νέες συντομεύσεις του πληκτρολογίου μας προς διάφορες εφαρμογές.6) Στην καρτέλα Σύστημα παρατηρούμε τέσσερις υποκατηγορίες: Διαχειριστής Τύπων Αρχείων, Nautilus, Διαχείρηση Ενέργειας, Ασφάλεια.

α) Στον Διαχειριστή Τύπων Αρχείων μπορούμε να επιλέξουμε ποια προγράμματα θέλουμε να ανοίγουν συγκεκριμένου τύπου αρχείων.

β) Στο Nautilus μας παρέχονται μερικές “κρυμμένες” ρυθμίσεις του περιηγητή αρχείων (Nautilus)

γ) Στην Διαχείριση Ενέργειας υπάρχουν μερικές πολύ χρήσιμες ρυθμίσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

δ) Στην Ασφάλεια υπάρχουν ρυθμίσεις που βοηθούν στη περαιτέρω ασφάλεια του συστήματος.


Για όποιον ενδιαφέρεται το site του προγράμματος είναι εδώ