Δημοσιεύτηκε: 03 Οκτ 2009, 15:17
από giorgosc61
1. Εισαγωγή

Τα τελευταία 2 χρόνια, που εκπονώ τη διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχα συναντήσει ήταν η σύνδεση μέσω του openvpn και του network-manager στο Ubuntu, ώστε να είναι εύκολη η αναζήτηση άρθρων της βιβλιογραφίας και η μελέτη τους από τον υπολογιστή στο σπίτι. Σήμερα κατάφερα επιτέλους να συνδεθώ και να μπορέσω να διαβάσω το πρώτο άρθρο σε pdf μέσω του πανεπιστημίου από τον Ubuntu υπολογιστή μου και θέλω με αυτόν τον οδηγό να βοηθήσω όποιον συναντά παρόμοιο πρόβλημα να το λύσει.


2. Η διανομή linux και ο υπολογιστής

Η διανομή που έγινε η εγκατάσταση είναι η έκδοση 9.04 Jaunty του Ubuntu NetBook Remix σε υπολογιστή Asus eeePC 1000h, αλλά πιθανόν να δουλεύει και σε άλλες διανομές με τον network-manager εγκατεστημένο.


3. Εγκατάσταση network-manager-openvpn και απαραίτητων αρχείων από το πανεπιστήμιο

α. Έχοντας κάνει login στο Ubuntu πατάμε Alt-F2 και εμφανίζεται το Running Application.

β. Γράφουμε gnome-terminal και πατάμε το πλήκτρο ENTER.

γ. Γράφουμε sudo aptitude install network-manager-openvpn και δίνουμε το password μας.

δ. Κατεβάζουμε το το Αρχείο Ρυθμίσεων(UoA.ovpn) από την Υπηρεσία Ασφαλούς Πρόσβασης μέσω Ιδεατών Δικτύων (VPN) (Προσοχή: Αν το τμήμα στο οποίο ανήκουμε, δεν έχει μεταβεί ακόμα στο νέο σύστημα (POP3) του πανεπιστημίου θα πρέπει να κατεβάσουμε το Αρχείο Ρυθμίσεων(edunet.ovpn).

ε. Κατεβάζουμε το Πιστοποιητικό Αρχής Πιστοποίησης ΕΚΠΑ(uoa-ca.cer) από την Υπηρεσία Ασφαλούς Πρόσβασης μέσω Ιδεατών Δικτύων (VPN) και φροντίζουμε να το αποθηκεύσουμε στο ίδιο folder με το Uoa.ovpnedunet.ovpn) που έχουμε ήδη κατεβάσει.


4. Πέρασμα των ρυθμίσεων στον network-manager

α. Δεξί κλικ στο εικονίδιο του network-manager που βρίσκεται πάνω δεξιά στο gnome-panel tray και αριστερό κλικ στο Edit Connections.

β. Επιλέγουμε την καρτέλα VPN και στη συνέχειο κάνουμε κλικ στο κουμπί Import.

γ. Από τον file manager που ανοίγει πηγαίνουμε στο folder που έχουμε αποθηκεύσει τα αρχεία UoA.ovpnedunet.ovpn αν η σχολή μας ανήκει σε αυτά τα τμήματα του πανεπιστημίου που αναφέρθηκαν παραπάνω)

δ. Κάνουμε κλικ στο αρχείο το οποίο γίνεται import.

ε. Στο παράθυρο που ανοίγει πληκτρολογούμε το username και το password που μας έχει δώσει το πανεπιστήμιο και μετά πατάμε Apply.


5. Ρύθμιση του firewall και των αρχείων του συστήματος για σωστό port forwarding

α. Για τη ρύθμιση του firewall θα χρειαστούμε το Gufw (graphical user interface for ufw). Το εγκαθιστούμε μέσω του gnome-teminal με την εντολή sudo aptitude install gufw.

β. Από τη επιλογή του πάνω gnome-panel επιλέγουμε System -> Administration -> Firewall configuration. Βάζουμε το password του λογαριασμού μας και αφού ενεργοποιήσουμε το Enable firewall στο πεδίο του Add new rule βάζουμε 443 και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο Add. Κλείνουμε το Gufw.

γ. Από το gnome-terminal πάλι πληκτρολογούμε sudo nano /etc/sysctl.conf

δ. Βρισκουμε την γραμμή

Κώδικας: Επιλογή όλων
# Uncomment the next line to enable packet forwarding for IPv4
#net.ipv4.ip_forward=1

και την αλλάζουμε σε

Κώδικας: Επιλογή όλων
# Uncomment the next line to enable packet forwarding for IPv4
net.ipv4.ip_forward=1


ε. Πατάμε CTRL-x και αποθηκεύουμε το αρχείο

στ. Κάνουμε επαννεκίνηση τον υπολογιστή


5. Είσοδος στο Πανεπιστήμιο μέσω του network-manager

Μόλις ξεκινήσει ο υπολογιστής και μπούμε στο desktop κάνουμε αριστερό κλικ στο εικονίδιο του network-manager που βρίσκεται πάνω δεξιά στο gnome-panel tray και επιλέγουμε VPN Connections και μετά το uoa ή το edunet αντίστοιχα.

Είμαστε έτοιμοι.... :thumbup: