Δημοσιεύτηκε: 25 Αύγ 2008, 10:53
από alkisg
Επειδή ορισμένα προγράμματα Windows έχουν "καρφωμένη" τη γραμματοσειρά Tahoma για το user interface τους (δηλαδή δε διαβάζουν καν τις ρυθμίσεις του μητρώου), και επειδή το wine έχει σαν στόχο να παίζουν τα προγράμματα των Windows χωρίς αλλαγές, νομίζω ότι η σωστή λύση είναι είναι μια ελληνική Tahoma και όχι η επέμβαση στο μητρώο.

Προφανώς όσοι έχουν Windows μπορούν να την αντιγράψουν, αλλιώς θα μπορούσε το wine να την κάνει map αυτόματα (σε πιο εσωτερικό επίπεδο, χωρίς να το καταλαβαίνουν τα Windows) στη DejaVu ή σε κάποια άλλη που να έχει και ελληνικούς χαρακτήρες.
Ή, να αλλαχθεί με το fontforge κάποια γραμματοσειρά όπως η DejaVu και να αποθηκευτεί με το εσωτερικό όνομα Tahoma.
Ή (το σωστότερο από όλα) να βάλουν ελληνικά στην Tahoma του wine! :)

Δεν είναι μόνο στην Tahoma το πρόβλημα, υπάρχει π.χ. και στην Courier New που χρησιμοποιείται για το wineconsole (το οποίο πάλι μπορεί να ρυθμιστεί με δεξί κλικ » defaults...). Πιθανώς το θέμα να μην απασχολεί και πολύ τους developers του wine, αφού δε νομίζω να χρησιμοποιούν ελληνικά, ;) εμείς πρέπει να κινηθούμε.

@simos, μπορώ να κάνω copy/paste με το fontforge τους ελληνικούς μόνο χαρακτήρες της DejaVu (ή της Arial) στην Tahoma του wine, ώστε να έχει ελληνικά (αν και θα φαίνονται ελαφρώς διαφορετικά σαν στυλ από τα αγγλικά). Αντίστοιχα από την DejaVu Mono στην Courier. Έχει νόημα; Μπορεί τέτοια "μεσοβέζικη" δουλειά να πάει upstream στο wine και να χρησιμοποιούν πια τις πιο πλήρεις γραμματοσειρές; (τουλάχιστον μέχρι κάποιος γραφίστας να βάλει σωστά ελληνικά στην Tahoma).

Η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση είναι η αλλαγή του wine.inf ώστε να ισχύει η αλλαγή για όλους τους χρήστες, η αλλαγή στο μητρώο ισχύει μόνο για τον τρέχοντα χρήστη: http://users.sch.gr/alkisg/tosteki/inde ... 81#msg8181