Δημοσιεύτηκε: 26 Αύγ 2008, 19:49
από Dimitris
Τα δικαιώματα (permissions) είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των συστημάτων unix γενικότερα, που επιτρέπει τους χρήστες να ανταλλάσουν αρχεία ή να περιορίζουν την πρόσβαση τρίτων. Ας ανοίξουμε όμως ένα τερματικό από Αpplications > Accessories > Terminal για να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει. Είμαστε λογικά στο αρχικό κατάλογο (/home/user όπου user το ονομα χρήστη σας) Πληκτρολογούμε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
ls -l

H εντολή αυτή μας εμφανίζει τα περιεχόμενα του καταλόγου μαζί με χίλιες δυο άλλες άχρηστες πληροφορίες.

Η πρώτη στηλη μπορεί να είναι d ή -, d για φάκελος (directory), - για απλό αρχείο.
Κάθε αρχείο, κι όταν λέω αρχείο εννοώ και φακέλους, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως σε ποιον ανήκει το αρχείο, σε ποια ομάδα ανήκει, ποιος έχει δικαίωμα να το διαβάσει, να το τροποποιήσει ή να το εκτελέσει. Η επόμενες 9 στήλες είναι συνδυασμοί των r,w,x,- έπειτα ακολουθεί ένας αριθμός, κι εκεί βλέπεται το όνομα του χρήστη σας δύο φορές. Η πρώτη εμφάνιση του user συμβολίζει τον ιδιοκτήτη του αρχείου (owner). H δεύτερη εμφάνιση την ομάδα (group). Oι 9 στήλες που περάσαμε είναι 3 συνδυασμοί των 3. Οι πρώτοι 3 συνδυασμοί αναφέρονται στα δικαιώματα του χρήστη. Η δεύτερη τριάδα αναφέρεται στα δικαιώματα της ομάδας και η τελευταία τριάδα στα δικαιώματα των άλλων (οthers, βλ. ανέκδοτο: εσύ με ποιούς είσαι με μας ή με τους άλλους; )

r σημαίνει δικαιώματα ανάγνωσης (read). w σημαίνει δικαιώματα τροποποίησης (write). x σημαίνει δικαιώματα εκτέλεσης (execute). Οποτε αν δούμε το συνδυασμό -rw-r--r-- σημαίνει ότι το αρχείο είναι απλό αρχείο και όχι φάκελος, ο χρήστης στον οποίο ανήκει το αρχείο έχει δικαιώματα να το διαβάσει και να το τροποποιήσει, αλλά όχι να το εκτελέσει. Οι χρήστες που ανήκουν στην ομάδα έχουν δικαίωμα μόνο ανάγνωσης και οι άλλοι έχουν επισης δικαίωμα μόνο ανάγνωσης.

Ο αριθμός που μας διέφυγε σημαίνει πόσα αρχεία περιλαμβάνει το αρχείο μας (Τι αριθμό θα έχει ένα αρχείο με - μπροστα κι όχι d; )

Φυσικά όλα αυτά τα δικαιώματα μπορούν να αλλάξουν. Μερικές χρήσιμες εντολές είναι η chgrp, chown, chmod. H chgrp αλλάζει την ομάδα του αρχείου. Η chown αλλάζει τον ιδιοκτήτη του αρχείου. Και η chmod αλλάζει τα δικαιώματα. Φυσικά για να αλλάξουν αυτά πρέπει να είμαστε ιδιοκτήτες του αρχείου. (Η σύνταξη των εντολών θα ακολουθήσει στο μέλλον, πρέπει να φύγω τώρα;)