Δημοσιεύτηκε: 27 Αύγ 2008, 11:30
από Dimitris
Ένα σημείο το οποίο χωράει συζήτηση είναι το δικαίωμα ανάγνωσης (r). Όταν κάποιος άλλος χρήστης έχει δικαίωμα ανάγνωσης μόνο, σημαίνει ότι μπορεί να διαβάσει το αρχείο αλλά όχι να το τροποποιήση. Να διαβάσει όμως σημαίνει όχι απλώς να το ανοιξει με έναν editor και να το διαβάσει, αλλά να το αντιγράψει κι όλας, με την εντολή cp για παράδειγμα. Φυσικά το νέο αρχείο θα έχει ως ιδιοκτήτη το νέο χρήστη. Αυτό δημιουργία κάποια ανασφάλεια στους νέους χρήστες, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι είναι. Δεν είναι ούτε bug ούτε feature. Πολλές μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες κάνουν έρευνα ώστε να μπορεί κάποιος να διαβάζει κάτι χωρίς να μπορεί να το αντιγράψει αλλά ανεπιτυχώς θα έλεγα. Οπότε αν θέλετε να μη μπορεί κάποιος να αντιγραψει τα αρχεία σας θα πρέπει να μην τους δώσετε δικαιώματα ανάγνωσης.

Μια δεύτερη επισήμανση είναι οι φάκελοι. Για να μπορέσει κανείς να "μπει" μέσα σε ένα φάκελο πρέπει να έχει δικαίωμα εκτέλεσης του φακέλου.

Αν θέλουμε να αναφερθούμε σε όλους τους χρήστες (u, g και ο) τότε μπορούμε να γράψουμε a (all) δηλαδή
Κώδικας: Επιλογή όλων
chmod a+w myfile

δίνει σε όλους δικαίωμα τροποποίησης.

Ακόμη μία άσκηση: Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα φάκελο που να λειτουργεί σαν γραμματοκιβώτιο όπου όλοι μπορούν να γράψουν ένα αρχειό (να στείλουν ένα γράμμα) αλλά να μόνο ο ιδιοκτήτης να μπορεί να δεί το γραμματοκιβώτιό του. Το γράμμα μπορεί να το καταστρέψει ο αποστολέας; Ο παραλήπτης;