Δημοσιεύτηκε: 29 Αύγ 2008, 16:39
από aggelis6
Προσοχή: Διατηρούμε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας πριν κάνουμε διορθώσεις με το EasyTag.
Αν δοκιμάσετε να κάνετε διόρθωση με λάθος ρυθμίσεις, είναι πιθανό να καταστραφούν οι πληροφορίες στα πεδία των αρχείων ήχου με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό μετά να διορθωθούν. Δοκιμάστε με λίγα αρχεία στην αρχή, για τα οποία έχετε διατηρήσει αντίγραφο ασφαλείας.


-- Ο συνήθης λόγος που κάποια ελληνικά MP3 εμφανίζονται με ακαταλαβίστικους χαρακτήρες είναι οτι τα μεταδεδομένα τους (δηλ. τα tags: καλλιτέχνης, άλμπουμ, τίτλος κλπ.) είναι αποθηκευμένα μόνο σε container τύπου ID3v1. Η απαρχαιωμένη πλέον προδιαγραφή του ID3v1 λέει ότι πρέπει να γράφουμε σε κωδικοσελίδα ISO-8859-1, η οποία όμως δέχεται μόνο λατινικά.
-- Έτσι, επί πολλά χρόνια, για πρακτικούς λόγους, γίνεται κατάχρηση και ο καθένας χρησιμοποιεί ό,τι κωδικοσελίδα τον βολεύει στα ID3v1 (για τα Ελληνικά χρησιμoποιούμε συνήθως WINDOWS-1253 ή ISO-8859-7), πράγμα που τείνει να προκαλεί προβλήματα.
-- Όταν παίζουμε τα κομμάτια στο λειτουργικό σύστημα ή στο πρόγραμμα που φτιάχτηκαν, τα πάντα εμφανίζονται όπως θέλουμε, κι ας χρησιμοποιείται αντικανονική κωδικοσελίδα. Όταν πάμε σε ένα άλλο πρόγραμμα ή συσκευή ή λειτουργικό σύστημα, είναι πολύ πιθανό να βλέπουμε αλαμπουρνέζικα!!!
-- Τα προγράμματα αδυνατούν να αναγνωρίσουν αυτόματα ποια κωδικοσελίδα έχουμε χρησιμοποιήσει εμείς καταχρηστικά, αντί της κανονικής, δηλ. της ISO-8859-1.
Πρόκειται για έναν από τους πολλούς περιορισμούς του ID3v1 που δεν άργησε να γίνει αισθητός. Σύντομα σχεδιάστηκε λοιπόν μια νέα προδιαγραφή, η ID3v2, που μας απάλλαξε από τους πιο ενοχλητικούς περιορισμούς του ID3v1:
α. Τα πεδία του tag έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα, και έτσι δεν κόβονται στη μέση αυτά που γράφουμε
β. Έχουμε περισσότερα έτοιμα πεδία (π.χ., τα Composer και Performer) και μπορούμε να φτιάχνουμε κι εμείς οι ίδιοι πεδία (custom fields)
γ. Η κωδικοσελίδα είναι Unicode, και έτσι χωράνε όλα τα αλφάβητα του κόσμου και τα tags αναγνωρίζονται κατευθείαν από όλες τις σύγχρονες συσκευές και τα προγράμματα
-- Σήμερα οι πιο διαδεδομένες εκδόσεις ID3v2 είναι η ID3v2.3 και η ID3v2.4 (η 2.4 παρουσιάστηκε το 2000). Μία από τις διαφορές τους είναι ο τύπος Unicode: η μεν 2.3 χρησιμοποιεί UTF-16, η δε 2.4 χρησιμοποιεί UTF-8. H 2.4 είναι αρτιότερη τεχνικά, αλλά κάποια προγράμματα δεν την υποστηρίζουν σωστά.
-- Σήμερα πια, όλα τα σύγχρονα προγράμματα γράφουν είτε ID3v2.3 είτε ID3v2.4. Κάποια γράφουν εκ παραλλήλου και ID3v1, για συμβατότητα με παλιές συσκευές και εφαρμογές ~ η συνύπαρξη των δύο εκδόσεων δεν προκαλεί προβλήματα: τα μεν παλιά προγράμματα και συσκευές διαβάζουν το μόνο tag που καταλαβαίνουν, δηλ. το ID3v1, τα δε σύγχρονα καταλαβαίνουν και τις δύο εκδόσεις αλλά διαβάζουν κατά προτεραιότητα την νεότερη.
-- Άς δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα ώστε τα αρχεία μας να 'διαβάζονται' σωστά από όσο το δυνατόν περισσότερα λειτουργικά και συσκευές..........

--Κατ'αρχάς εγκαθιστούμε το easytag με το synaptic.Πάμε Εφαρμογές/Ήχος&Βίντεο/easytag και ανοίγουμε την εφαρμογή.
Απ' το μενού πάμε Ρυθμίσεις/Προτιμήσεις και ορίζουμε τις ρυθμίσεις όπως φαίνεται στήν εικόνα...



--Πατάμε το 'Εντάξει' και κλείνει το παράθυρο...
Απο το αριστερό παράθυρο της εφαρμογής επιλέγουμε τόν φάκελλο με τα αρχεία της μουσικής μας.
Πληκτρολογώντας Ctrl+A τά επιλέγουμε όλα.



--Πληκτρολογούμε Ctrl+S για να σώσουμε τα μετατραπέντα αρχεία...



--Πληκτρολογούμε 'Ναί'
Αρχίζει η σάρωση και αποθήκευση των αρχείων...



--Αφού τελειώσει η σάρωση κλείνουμε το easytag.
Αυτό ήταν....

Τώρα οι Ελληνικοί χαρακτήρες αναγνωρίζονται και στο Linux και στα Windows...!!!!!!!!!!! :clap: :clap: :clap: