Δημοσιεύτηκε: 07 Σεπ 2008, 01:12
από simosx
Θα δώσω εδώ την κλασσική απάντηση σε τέτοια ζητήματα λήψεων αρχείων μέσω του πρωτοκόλλου bittorrent.
Η κλασσική ερώτηση είναι ότι οι λήψεις μέσω torrent φαίνονται αργές, τι κάνω;

Αν σε Windows η ταχύτητα ήταν μεγαλύτερη, τότε

α. είναι πιθανό να έχει γίνει λάθος στην ανάγνωση της ταχύτητας. Σε Windows, στις περισσότερες εφαρμογές, η ταχύτητα εμφανίζεται ως Kbit/s ή Kib/s. Όταν το b είναι πεζό, τότε μιλάμε για bit. Αν είναι κεφαλαίο, τότε είναι byte. 1 byte είναι 8 bit, 100ΚΒ/s είναι 800Kbit/s.

β. η μεταφορά δεδομένων μεταξύ του υπολογιστή σας και των άλλων υπολογιστών στο Διαδίκτυο γίνεται με δύο τρόπους,
  • με σύνδεση που ξεκινά από τον υπολογιστή σας προς τον άλλο υπολογιστή που έχει δεδομένα, και
  • με σύνδεση από άλλους υπολογιστές που έχουν μέρη του αρχείου, προς εσάς.

Από τους δύο παραπάνω τρόπους, αυτός που βοηθά να γίνει η μεγαλύτερη μεταφορά δεδομένων είναι ο δεύτερος, δηλαδή, συνδέσεις από άλλους υπολογιστές που έχουν μέρη του αρχείου, προς εσάς.

Η τυπική διαμόρφωση δικτύου είναι αυτή με ευρυζωνικό δίκτυο (ADSL), όπου έχετε ένα modem/router. Στη διαμόρφωση αυτή, οι υπολογιστές από το Διαδίκτυο δεν είναι σε θέση να κάνουν απευθείας σύνδεση στον υπολογιστή σας διότι σας προστατεύει το λεγόμενο NAT και πιθανότατα και το τείχος προστασίας (firewall), και τα δύο από το router (είναι πιθανό να βάλατε και firewall στο Linux, και εδώ υπάρχει πρόβλημα).

Τι γίνεται σε Windows και δουλεύει όμως; Οι γνωστές εφαρμογές όπως μTorrent έχουν υποστήριξη του πρωτοκόλλου UPnP, το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο του router, και μπορεί το πρόγραμμα να ανοίξει θύρες (ports) όπου άλλοι υπολογιστές στο Διαδίκτυο να μπορούν να κάνουν απευθείας σύνδεση προς εσάς. Με το UPnP, η εφαρμογή bittorrent μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα κανόνες port forwarding (ή αλλιώς port mapping) στο router σας για να επιτρέπονται συνδέσεις από το Διαδίκτυο κατευθείαν στον υπολογιστή σας.

Όσο γνωρίζω, το transmission δεν υποστηρίζει UPnP. Το Deluge υποστηρίζει UPnP, οπότε αρκεί να επιβεβαιώσετε στις ρυθμίσεις ότι είναι ενεργό και είστε εντάξει.

Σε περίπτωση που δε θέλετε να ενεργοποιήσετε το UPnP, πρέπει να φτιάξετε με το χέρι τους κανόνες για το port forwarding (ή αλλιώς port mapping), κατά τις οδηγίες στο http://portforward.com/
Μπορείτε να ρωτήσετε και στο φόρουμ εδώ για περισσότερη βοήθεια σε αυτό.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν θέλετε μια λύση εύκολη, χρησιμοποιήστε πρόγραμμα bittorrent που επιτρέπει το πρωτόκολλο UPnP. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το Deluge.