Αγορά λάπτοπ & μετάβαση από Win7 σε Ubuntu

...hardware-drivers για desktops & laptops

Συντονιστής: adem1

Αγορά λάπτοπ & μετάβαση από Win7 σε Ubuntu

Δημοσίευσηαπό Mademoiselle » 19 Απρ 2014, 01:49

Καλησπέρα/καλημέρα και καλως σας βρήκα, :angel:
Ελπίζω να είμαι στη σωστή ενότητα. Διάβασα πολλά θέματα πριν γραφτώ αλλά δεν είμαι σίγουρη αν καλύπτομαι, οπότε ελπίζω να μη σας πειράζει που ανοίγω νέο :P
Θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθεια σας, μιας που το θέμα που με απασχολεί έχει αρχίσει πλέον να με κουράζει... :oops:

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομη (λέμε τώρα):
Το καλοκαίρι του 2009 αγοράσαμε τα μηχανήματα της υπογραφής μου.
Πέρσι, κατάφερα και "έπνιξα" το λάπτοπ μου με ένα ποτήρι κόκα-κόλα. Από τότε χρησιμοποιώ μόνο το σταθερό.
Ψήνομαι, λοιπόν, να πάρω ένα καινούριο λάπτοπ. Ως φοιτήτρια ξενόγλωσσης φιλολογίας (και χωρίς σταθερό δικό μου εισόδημα) μάζεψα με πολύ κόπο από κάποια μαθήματα περί τα 500 ευρώ (το 1ο το είχα πάρει περίπου 700 από 900 και δεν θέλω να ξαναδώσω τόσα...)

Σκεφτόμουν να δοκιμάσω να ξεφύγω από τα Windows (τα οποία έμαθα και χρησιμοποιώ από 7 χρονών...) και να δοκιμάσω το ubuntu, για τα οποία διαβάζω πολλά θετικά!

Αρχικά, θα ήθελα να μου προτείνετε κάποια καλά μοντέλα [να αντέξει εστω 4-5 χρονάκια] σε Dell, Lenovo, HP, Toshiba αν γίνεται στα 350-400ε αλλιώς μάξιμουμ 500 ευρώ
Θα ήθελα να έχει καλό επεξεργαστή και διάρκεια μπαταρίας, οθόνη 15,4''-15,6''
Να μη κολλάει/κρασάρει/σέρνεται
Καλή εγγύηση αντιπροσωπείας/σέρβις
Να είναι από ελληνικό και αξιόπιστο κατάστημα, κατά προτίμηση από Αθήνα αλλά όχι απαραίτητα

Αν εξαιρέσουμε ότι παίζει να μην το κλείνω και ποτέ :oops: κατα τ'αλλα η χρήση του θα περιορίζεται στα βασικά:
Ιντερνετ-facebook-gmail-youtube-forum-blogging
Συγγραφή εργασιών/σημειώσεων
Χρήση εκπαιδευτικών CD-rom
Κατέβασμα/αναπαραγωγή ταινιών & τραγουδιών

Δεύτερον, και αρκετά σημαντικό,
ως παντελώς άσχετη με το Ubuntu/Linux, θα ήθελα να μου προτείνετε ποια διανομή (και περιβάλλον;;;) να περάσω ώστε να μη τα βρω σκούρα
θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει περίπτωση ασυμβατότητας με τα Windows και τα προγράμματά του (αν και κάπου διάβασα ότι δεν παίζει κάτι τέτοιο...)
Τι θα μπορώ και τι δεν θα μπορώ να κάνω με το Ubuntu; [σε σχέση με τα Windows...]
Τέλος, ισχύει ότι δεν χρειάζομαι anti-virus (norton) και ΑΝ χρειαστεί μπορώ να βρω δωρεάν ΕΛ;

Σας υπερευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας και συγνώμη αν σας ζάλισα, αλλά έχω πελαγώσει και θέλω να κλείσω το θέμα αυτές τις μέρες που έχω "διακοπές" (ΕΚΠΑ) και μπορώ να ασχοληθώ περισσότερο, να ψάξω... :?
Χρήστης Windows Vista & 7, εντελώς άσχετη με Ubuntu/Linux
Laptop: Sony Vaio 15,4'', CPU: Intel Pentium Dual T3400 2.16Ghz, 4GB RAM, ATI Mobility Radeon HD 3430
Desktop: Turbo-X, CPU: Intel Core 2 Duo E7400 2.80Ghz
Anti-virus: Norton
Αγγλικά: Άριστα
Mademoiselle
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Αγορά λάπτοπ & μετάβαση από Win7 σε Ubuntu

Δημοσίευσηαπό Logan » 19 Απρ 2014, 04:07

Καλός ήρθες στον πλανήτη gnu/linux.!Ψήθηκα να σου κάνω την σκ@τοδουλειά και βρήκα τα παρακάτω:
Από διανομές σου προτείνω Mint με γραφικό περιβάλλον Cinnamon ή Ubuntu με το default του γραφικό του περιβάλλον το Unity.
Σίγουρα θα μπορείς να κάνεις τα πάντα από αυτά που προ ανέφερες (για τα εκπαιδευτικά Cd rom δεν κόβω και λαιμό).
Ναι τα προγράμματα των γουίντρονς δεν έχουν συμβατότητα με το Linux εκτός αν είναι γραμμένα και για τα δυο (βλέπε : Vlc, Mozilla Firefox,Skype και άλλα).Δηλαδή θα χρησιμοποιείς ως επί το πλείστον προγράμματα για το Linux.
Αλλιώς με ένα emulator π.χ. το wine σε μεγάλη ανάγκη.
Θα χρειαστείς antivirus για να μην είσαι φορέας όχι για την προσωπική σου ασφάλεια (λέμε τώρα).
Ελπίζω να σε κάλυψα και δεν έπρηξες κανέναν..forum είναι!
1 Γνώσεις Linux: όχι και μιάου! ┃ Προγραμματισμού:Ε.. ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Arch Linux Gnome 4χχ
3 Intel Core i5-3210M CPU @ 2.50GHz ‖ RAM 7.7 GiB |
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915} ⋮ Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series] [1002:6840] {radeon}
Refugees Welcome
Άβαταρ μέλους
Logan
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: loganlettuce
IRC: LoganL
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό apóstolos » 19 Απρ 2014, 04:31

Δεν είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω αλλά φαντάζομαι πως μία επιλογή είναι να ξεκινήσουμε από την παρακάτω λίστα {μοντέλα laptop που έρχονται με linux (ubuntu λογικά) προεγκατεστημένα*} και να κοιτάξουμε σε ένα εύρος τιμών γύρω στα 500 ευρώ (?)
https://www.skroutz.gr/c/25/laptop/f/34 ... asc&page=1
Επίσης μπορούμε να δούμε αυτή τη λίστα με laptop που έρχονται εγκατεστημένα με freedos (=ελεύθερο λογισμικό όμοιο με το msdos, οπότε απαρχαιωμένο, σε αυτή την περίπτωση κάνουμε φρέσκια εγκατάσταση ubuntu ή άλλης διανομής)
https://www.skroutz.gr/c/25/laptop/f/34 ... eeDOS.html

*Δεν είναι απαραίτητο αυτό, αλλά αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις τα Windows μάλλον δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις ένα προϊόν που πάει 'πακέτο' με αυτά.. (*μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις)
1 Γνώσεις Linux: OK
3 Intel Celeron CPU G1820 @ 2.70GHz ‖ RAM 7676 MiB ‖ MSI H81M-E33
4 Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics [8086:0402] {i915}
apóstolos
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 19 Απρ 2014, 12:18

καλώς όρισες ματμαζέλ,
εγώ θα γράψω μόνο για μάρκα laptop...
Lenovo για καλή υποστήριξη, το 2012 είχα αγοράσει και εγώ ένα Lenovo laptop, τον πρώτο χρόνο ακριβώς παρατήρησα οτι άδειαζε η μπαταρία όντας κλειστό, τους τηλεφώνησα και έστειλαν κούριερ, το πήραν, άλλαξαν μπαταρία και μου το έστειλαν. Το πρόβλημα δεν λύθηκε, τους ξανατηλεφώνησα,εστειλαν πάλι κούριερ,το πήρε και μου άλλαξαν ολη τη μητρική και απο τότε λύθηκε το πρόβλημα.
Συμπέρασμα. Εχω νέα μητρική (στην παλιά είχα σπάσει και μία θύρα usb) και νέα μπαταρία χωρίς να βγώ έξω απο το σπίτι μου. Αρα σούπερ υποστήριξη.
Επίσης μου άρεσε που δεν σταθήκανσ το γεγονός οτι είχα σπάσει μια θύρα usb στη μητρική.
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dubuntu » 19 Απρ 2014, 13:07

ψαξε στο skrountz & eshop για μηχανηματα με λινουξ ή freedos. Bρες κατι που σε ενδιαφερει κ ψαξε σε τι τιμη πουλιεται οταν έχει win κ εννοειται οτι πρεπει χωρις win να ειναι πιο φθηνο. Μετα ανακοινωσετο εδω να ακουσεις γνωμες κ μετα το αγοραζεις.Θα βάλεις οποια απο τις επισημες διανομες του ubuntu σου αρεσει αισθητικα πιο πολυ (κοιτα τες κ στο youtube κ σε livecd) κ εδω μεσα θα εχεις υποστηριξη σε τυχον προβληματα. Απο οτι φαινεται στην ψηφοφορια που τωρα τρεχει ελαχιστοι εχουν προβληματα στην εκδοση ubuntu 14.04
Λειτουργικό ⇛ lxde debian 12
Άβαταρ μέλους
dubuntu
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 19 Απρ 2014, 13:49

Καλώς ήρθες στο forum.

Εγώ με τη σειρά μου δεν θα σου προτείνω κάποιον υπολογιστή, πρότειναν οι φίλοι παραπάνω και φυσικά μπορείς να περιμένεις περισσότερες προτάσεις.
Θα αναφέρω επιγραμματικά κάποια πράγματα για το Ubuntu (ή το Linux γενικότερα αν θες) και για το Windows.
Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά συστήματα, τόσο πρακτικά όσο και φιλοσοφικά.
Φιλοσοφικά, το Ubuntu και γενικά οι διανομές Linux ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), πράγμα που εκτός από τη δωρεάν διανομή, σου δίνουν επιπλέον ελευθερίες όπως η διανομή του πηγαίου κώδικα του λογισμικού, για μελέτη, τροποποίηση και αναδιανομή. Ένα από τα πλεονεκτήματα του ΕΛ/ΛΑΚ είναι μεταξύ άλλων πως πολλοί προγραμματιστές παγκοσμίως μπορούν να ασχοληθούν με τον κώδικα ενός λογισμικού και να τον βελτιώνουν καθημερινά και έτσι, το λογισμικό που φτάνει στον χρήστη είναι υψηλής ποιότητας.

Οι διανομές Linux ανήκουν στην οικογένεια UNIX-like συστημάτων, πράγμα που σημαίνει πως προγράμματα που τρέχουν στα Windows δεν τρέχουν στο Linux native αλλά χρειάζονται κάποιον εξομοιωτή (emulator). Αυτό οφείλεται στην επιλογή της εταιρίας που παράγει ένα πρόγραμμα, αν θα το φτιάξει να τρέχει και σε Linux.
Όμως υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προγραμμάτων για Linux όπου κάθε ένα από αυτά μπορεί να κάνει τη δουλειά που κάνει το αντίστοιχο στο Windows, το ίδιο καλά ή καλύτερα. Βέβαια υπάρχουν και οι σχετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα (όπως το AutoCAD) να μην υπάρχει για Linux.
Κάποια παραδείγματα αντιστοιχίας προγραμμάτων Windows - Linux:
  • Photoshop - Gimp
  • Microsoft Office - LibreOffice
  • Πολλά άλλα...
Οπότε κατά 99% δεν θα έχεις ασυμβατότητες με προγράμματα. Αλλά αν θες να είσαι 100% σίγουρη, μπορείς να μας πεις ποια χρησιμοποιείς και να σου πούμε τα αντίστοιχα στο Linux, ή αν τρέχουν τα ίδια στο Linux.
Αλλά βλέποντας τη χρήση που αναφέρεις, σίγουρα δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα. Ίσα ίσα που η εμπειρία χρήσης θα είναι καλύτερη.
To μεγαλύτερο κομμάτι όπου οι διανομές Linux υστερούσαν σε σχέση με το Windows, είναι τα παιχνίδια.
Ακόμα υστερούν, αλλά τελευταία έχουν αρχίσει και γίνονται πολλές ενέργειες και σιγά σιγά αρχίζει και καλύπτεται και αυτός ο τομέας.

Στο αν χρειάζεσαι antivirus, η σύντομη απάντηση είναι όχι, δεν χρειάζεσαι.
Δεν θα προσβληθεί το σύστημά σου από οποιοδήποτε τύπο κακόβουλου λογισμικού.
Μπορεί αν για παράδειγμα μεταφέρεις αρχεία από έναν υπολογιστή Windows στο δικό σου, να υπάρχει κάποιο malware, αλλά δεν θα μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα στο δικό σου σύστημα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Αν θες μπορείς να εγκαταστήσεις κάποιο, προκειμένου να ελέγχεις αρχεία που θα μεταφέρεις σε άλλους υπολογιστές (με Windows) για να μην προσβληθούν αυτοί. Επίσης μπορείς να μην ανησυχείς για τους άλλους υπολογιστές και να μην εγκαταστήσεις antivirus.
Όπως και να 'χει, το δικό σου σύστημα θα είναι ασφαλές.

Όσο για τις γνώσεις στο Linux, κανείς δεν τις είχε. Αφού εγκαταστήσεις κάποια διανομή, τότε με την χρήση, διαβάζοντας οδηγούς, ρωτώντας εδώ, αποκτάς εμπειρία και ευχέρεια. Έτσι και αλλιώς όλα (ή σχεδόν όλα) είναι θέμα συνήθειας.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bratsos » 19 Απρ 2014, 15:20

Το λαπτοπ που θες θα σου κοστισει γυρω στα 300-450 αναλογα την μαρκα.

Υποψη σου οτι το λαπτοπ ειναι για δουλειες του ποδαριου ΔΕΝ εχει φτιακτει να παιζει πολλες ωρες χωρις να του εχεις βαλει προσθετο συστημα εξαερισμου.
Επισης δεν προτεινετε να το αφηνεις να απο το πρωι μεχρι το βραδυ ανοικτο. Τραβανε πολυ σκονη και μετα ειναι δυσκολο για καποιον που δεν ξερει να τα καθαριζει.
Ενα λαπτοπ βαρβατο και ακριβο πιανει τις ιδιες επιδοσεις με ενα μετριο υπολογιστη επιτραπεζιο. Διοτι διαφερουν τα κυβικα, (τουλαχιστον εχουν ιδιες ταχυτητες).
Λαπτοπ βαρβατο ειναι ειναι σαν μηχανη μεγαλου κυβισμου, αλλα δεν μπορει να συγκριθει με ενα αμαξι... Το αμαξι χωραει ποιο πολλα.... Αρα τρεχει και ποιο πολυ ογκο δεδομενων που σημαινει μεγαλες θερμοκρασιες και μεγαλες ψυκτρες στον επιτραπεζιο.

Το λαπτοπ που αντεχει αρκετα και θεωρουντε σκυλια ανηκουν στις εταιριες ASUS,DELL,HP,LENOVO.
Τα ποιο ακριβα ειναι τα πρωτα, δηλαδη τα ασους.
Γενικα καλο ειναι να παρεις απο αυτους τους κατασκευαστες.
Ειναι σημαντικο το λαπτοπ που θα αγορασεις να ειναι χοντρο, παχυ και οχι λεπτο και μοδατο.Διοτι αμα ειναι λεπτο θα εξαεριζετε και ποιο δυσκολα αρα θα σου καει και ποιο γρηγορα.
Αλλο στοιχειο οτιδηποτε και εαν παρεις να εχει εξοδο HDMI και VGA. Θα σου χρειαστουνε αμα θελεις να τα συνδεσεις σε προτζεκτορα ή οθωνη πλασμα.

Το ποιο σημαντικο με τα καινουργια λαπτοπ (κυριως αυτα που εχουν δυπλες καρτες γραφικων) ειναι οτι εχουν προβληματα συμβατοτητας με το λινουξ.
Εαν μπορεις να αγορασεις καινουργιο λαπτοπ με προεγκατεστιμενο συστημα Ουμπουντου
Γενικα οσο ποιο απλο ειναι το λαπτοπ τοσο ποιο ευκολα θα μπει το λινουξ.

Σχετικα με το συστημα που προτεινετε εφωσον εισαι χρηστης γουιντος, ειναι το Ουμπουντου με γραφικο περιββαλον KDE.
Εαν σου δειχνει δυσκολο τοτε βαλε MINT λινουξ, διοτι εχει παρα πολυ καλες κριτικες σε θεματα συμβατοτητας με τα λαπτοπς.
To unity GUI συστημα χρηστη προτεινετε για νεους χρηστες που δεν εχουν ασχωλιθει με τα γουιντος.
Στην ουσια μιαζει με το Μακιντος OS X+ και θυμιζει εντονα με τη λογικη των ταμπλετ.
Τα γουιντος 8 που πηγαν να αντιγραψουν το Unity πηραν πολυ κακες κριτικες. Στην ουσια εχουν κανει το start menu full screen :shh:

Τωρα οσον αφωρα που πουλανε τα εν λογο λαπτοπς με προεγκατεστιμενο ουμπουντου δεν ξερω αμα επιτρεπετε να προβαλω διαφημιστικα λινκς εδω :geek:

Εδω ειναι το λινκ για να το βαλεις χειροκινητα το λινουξ MINT (Δηλαδη το λινουξ με γευση μεντα :D )
Ειναι με εικονες με 7 απλα βηματα.
καλυτερα μην μπλεξεις χειροκινητη εγκατασταση με αλλα λινουξ αμα δεν ξερεις λιγο απο κονσολα (η αμα δεν εχεις ορεξη να ασχωλιθεις με κονσολα)

http://www.wikihow.com/Install-Linux-Mint
Main computer: HP-G6 AMD United Trinity
Basic level of programming. ECDL 2010.
Άβαταρ μέλους
bratsos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 19 Απρ 2014, 16:23

bratsos έγραψε:Υποψη σου οτι το λαπτοπ ειναι για δουλειες του ποδαριου ΔΕΝ εχει φτιακτει να παιζει πολλες ωρες χωρις να του εχεις βαλει προσθετο συστημα εξαερισμου.
Επισης δεν προτεινετε να το αφηνεις να απο το πρωι μεχρι το βραδυ ανοικτο.

Εξαρτάται από laptop σε laptop.
Αυτό της υπογραφής μου 5 χρόνια τώρα και μετά από διάφορα ατυχήματα συνεχίζει και λειτουργεί άψογα.
Σπανίως το κλείνω, έχει πέσει δύο φορές (γερά) και αρκετές φορές, σχεδόν καθημερινά, η κατανάλωση των πόρων είναι υψηλή, λόγω διαφόρων IDEs, SDKs που τρέχουν.
Επίσης από το σύστημα ψύξης έχει μείνει μόνο το ανεμιστηράκι, το οποίο υπολειτουργεί (λόγω χτυπήματος), ενώ όλο το υπόλοιπο σύστημα έχει αφαιρεθεί.
Στα πέντε χρόνια δεν έχει καεί ποτέ τίποτα, δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα υλικού (ο δίσκος αρχίζει λίγο και φθείρεται αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις διαφορές φορητού - επιτραπέζιου υπολογιστή).
Οι φορητοί υπολογιστές δεν είναι μόνο για «δουλειές του ποδαριού». Αλλά ναι, σίγουρα ένας καθαρισμός φορητού είναι δύσκολη διαδικασία για κάποιον που δεν την έχει κάνει ξανά.

bratsos έγραψε:Το ποιο σημαντικο με τα καινουργια λαπτοπ (κυριως αυτα που εχουν δυπλες καρτες γραφικων) ειναι οτι εχουν προβληματα συμβατοτητας με το λινουξ.
Εαν μπορεις να αγορασεις καινουργιο λαπτοπ με προεγκατεστιμενο συστημα Ουμπουντου
Γενικα οσο ποιο απλο ειναι το λαπτοπ τοσο ποιο ευκολα θα μπει το λινουξ.

Αυτό δεν ισχύει.
Στην κατηγορία των διακομιστών ή ακόμη και των υπερυπολογιστών έρευνες έχουν δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών χρησιμοποιούν Linux λόγω του επιπέδου παραμετροποίησης που παρέχει στους διαχειριστές. Με λίγα λόγια, όταν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αντιμετωπίσεις.
Οι διακομιστές και ιδιαίτερα οι υπερυπολογιστές είναι άκρως περίπλοκα μηχανήματα, σίγουρα αρκετά πιο εξειδικευμένα από ένα απλό υπολογιστή γραφείου, φορητό ή επιτραπέζιο.
Υπολογιστές με hybrid graphics πιθανότατα να μην λειτουργήσουν όπως πρέπει μετά την εγκατάσταση μίας διανομής Linux, αλλά μετά από αντιμετώπιση και λίγη παραμετροποίηση, θα λειτουργήσουν.

bratsos έγραψε:Σχετικα με το συστημα που προτεινετε εφωσον εισαι χρηστης γουιντος, ειναι το Ουμπουντου με γραφικο περιββαλον KDE.
Εαν σου δειχνει δυσκολο τοτε βαλε MINT λινουξ, διοτι εχει παρα πολυ καλες κριτικες σε θεματα συμβατοτητας με τα λαπτοπς.

Αρχικά, όλες οι διανομές Linux χρησιμοποιούν τον πυρήνα Linux, στον οποίο υπάρχουν όλα τα modules ή οδηγοί αν θες για την σωστή αναγνώριση και διαχείριση των συσκευών.
Οπότε θέματα ασυμβατότητας αφορούν τον ίδιο τον πυρήνα και όχι κάθε διανομή ξεχωριστά. Αν υπάρχει πρόβλημα στον πυρήνα, τότε επηρεάζει όλες τις διανομές.
Το LinuxMint είναι βασισμένο στο Ubuntu ή και στο Debian, όπου βασίζεται το ίδιο το Ubuntu. Πρόκειται για πανομοιότυπες διανομές με παρόμοια patchαρισμένους πυρήνες.
Δεν γίνεται να μην υπάρχουν προβλήματα ασυμβατότητας στο Mint, αλλά να υπάρχουν στο Ubuntu. Το Mint είναι Ubuntu με «διαφορετική συσκευασία».

bratsos έγραψε:To unity GUI συστημα χρηστη προτεινετε για νεους χρηστες που δεν εχουν ασχωλιθει με τα γουιντος.
Στην ουσια μιαζει με το Μακιντος OS X+ και θυμιζει εντονα με τη λογικη των ταμπλετ.

Έτσι όπως προχωράει η τεχνολογία και όπως δείχνουν οι εξελίξεις, κάθε σύστημα αρχίζει και προσαρμόζεται στην λογική των ταμπλετοειδών, προκειμένου να επιβιώσει (προσωπικά δεν μου αρέσει το γεγονός, αλλά έτσι είναι).
Σχετικά με το γραφικό περιβάλλον, όποιο και να χρησιμοποιήσει ένας νέος χρήστης, θα το μάθει είτε έχει εμπειρία σε Windows/OS X είτε όχι.
Η μετάβαση του περιβάλλοντος είναι υποκειμενική για τον καθένα, και ίσως ο καθένας να την περνάει διαφορετικά.
Ορολογίες όπως GUI, ή ονομασίες όπως KDE, Unity και τα σχετικά, ή ακόμη και συγκρίσεις μεταξύ τους, πιστεύω είναι περιττές για την ώρα.

bratsos έγραψε:Τωρα οσον αφωρα που πουλανε τα εν λογο λαπτοπς με προεγκατεστιμενο ουμπουντου δεν ξερω αμα επιτρεπετε να προβαλω διαφημιστικα λινκς εδω :geek:

Ναι, καλύτερα να μην μπουν σύνδεσμοι καταστημάτων "ξεροί", αλλά μπορείς να παραθέσεις συνδέσμους με υπολογιστές που προτείνεις (από οποιοδήποτε κατάστημα) όπου ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αρχικής δημοσίευσης.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mademoiselle » 19 Απρ 2014, 18:22

Γεια σας και πάλι!
Σας ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σας :D

Η αλήθεια είναι ότι έχω ένα κολληματάκι και δεν θέλω σχετικά παλιό επεξεργαστή, μου έχει "κάτσει" να είναι i3/i5 (ξέχασα να το αναφέρω στην αρχική δημοσίευση...)
Βρήκα ένα Lenovo http://www.cosmodata.gr/product/180654/
που έχει i3, 2.4Ghz (καλύτερο από το 2.16 του παλιού μου) και μπαταρία 6 κελιών, άρα σχετικά καλή αυτονομία
Λίγο-πολύ ό,τι έψαχνα να έχει
ΜΕ Windows στο ίδιο κατάστημα το βρίσκω σχεδόν στη διπλάσια τιμή http://www.cosmodata.gr/product/180654/ (αν κ απ'οτι είδα εχει μικρές διαφορές...)
Στα ++++ η τεχνική υποστήριξη, ειδικά μετά το ποστ του lepidas :thumbup:

Πώς μπορώ να δω πόσο λεπτό είναι; η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να είναι...petit (αλλά όχι και νέτμπουκ :Ρ) ώστε να μπορώ να το παίρνω μαζί μου σχετικά εύκολα, αλλά δεν είναι απαραίτητο, ας είναι κ πιο...θηρίο, αρκεί να είναι σούπερ εργαλειάκι και να μπορώ να το αξιοποιήσω στους μαθητές μου ^_^

*Θα μπορεί να "τρεξει" καλά τα Λίνουξ;
*Όσον αφορά τα Cd-rom, σε μερικά που έψαξα, γράφουν ότι "τρέχουν" σε Win + Mac, δεν αναφέρουν καθόλου τα Λίνουξ... αν κατεβάσω κάποιο πρόγραμμα, θα μπορώ να κάνω κάτι για αυτό; αλλιώς θα είναι ένα μείον...

*FreeDos σημαίνει ότι ανοίγει, λειτουργεί, άρα με στικάκι θα μπορώ να περάσω τα Λίνουξ; (λογικά θα τα γράψω από τον σταθερό μου;)
πόσο εύκολη θα είναι η όλη διαδικασία για άτομο που δεεεεεν το κατέχει πολύ το άθλημα; :oops:

Αν είναι, την Τρίτη πάω το παίρνω και ξεκινάω βαθύτερο ψάξιμο του Λίνουξ 8-)
Χρήστης Windows Vista & 7, εντελώς άσχετη με Ubuntu/Linux
Laptop: Sony Vaio 15,4'', CPU: Intel Pentium Dual T3400 2.16Ghz, 4GB RAM, ATI Mobility Radeon HD 3430
Desktop: Turbo-X, CPU: Intel Core 2 Duo E7400 2.80Ghz
Anti-virus: Norton
Αγγλικά: Άριστα
Mademoiselle
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 19 Απρ 2014, 18:56

Καλώς ήλθες.
Σχετικά με τα cd rom, υπάρχει όντως θέμα και εξαρτάται από τα cd rom.
Υπάρχουν ας πούμε cd rom που το γραφικό τους περιβάλλον είναι φτιαγμένο για να τρέχει σε windows, αλλά κατ' ουσίαν το μόνο που κάνει είναι να παραπέμπει σε ενσωματωμένα pdf αρχεία ή σε αρχεία ήχου ή ακόμα και κάποια αρχεία παρουσιάσεων τύπου pps κλπ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις γενικώς δεν υπάρχει πρόβλημα, υπό την έννοια ότι μπορεί κανείς να δει τα περιεχόμενα του cd rom σαν αρχεία και να τα ανοίξει μόνος του,
Υπάρχουν όμως και cd rom που όντως τρέχουν κάποια εφαρμογή γραμμένη για windows, οπότε σε αυτήν την περίπτωση κατά κανόνα δεν λειτουργούν (υπάρχει όπως προαναφέρθηκε παραπάνω η λύση του wine, αλλά είναι σχετικό το τι μπορεί να τρέξει με αυτό και με πόση σταθερότητα-χρηστικότητα. Σε γενικές γραμμές δεν βασιζόμαστε σε αυτό, είναι λύση έκτακτης ανάγκης και πάντα προτιμάμε native εφαρμογές).
Η ανάγκη χρήσης μιας εφαρμογής που τρέχει αποκλειστικά σε windows, εάν δεν βρούμε αντίστοιχη για linux, αντιμετωπίζεται είτε διατηρώντας ένα dual-boot σύστημα windows-linux είτε τρέχοντας τα windows μέσα από το linux σε μια εικονική μηχανή (σε γενικές γραμμές οι νέοι υπολογιστές τις σηκώνουν).
Εν πάση περιπτώσει από αυτά που ανέφερες διατηρώ επιφυλάξεις μόνο για τα cd rom.
Στο θέμα του service, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα Turbo X του Πλαισίου, το οποίο γενικώς φημίζεται για το after sales service του. Tα μηχανήματά του αυτά καθεαυτά είναι ανεκτής ποιότητας (πρόκειται για Clevo) πάνω κάτω στα επίπεδα των οικονομικών brands της αγοράς.
Τώρα όσον αφορά στη διανομή που θα επιλέξεις, εγώ θα σου έλεγα αρχικώς ubuntu με το κλασσικό περιβάλλον unity, αν και δεν είναι η προτίμησή μου, προτιμώ το ΚDE που ανέφερε ο bratsos, δεν παύει όμως να είναι η προεπιλογή της μαμάς-εταιρείας, χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των χρηστών και είναι πιο εύκολο να παίρνεις απαντήσεις στα ερωτήματά σου όντας αρχάρια. Όταν εξοικειωθείς δοκιμάζεις ότι θες, θα διαπιστώσεις ότι οι αλλαγές γραφικού περιβάλλοντος στο linux είναι απλές, ακόμα και το εκ νέου στήσιμο ενός συστήματος μετά από φορμάτ είναι μια διαδικασία 20-30 λεπτών συνολικά, εν αντιθέσει με τα windows που πρέπει να σετάρεις τα πάντα από την αρχή.
Για το antivirus, ζητώ συγγνώμη από τους προλαλήσαντες, αλλά ας το τρέχει όποιο μηχάνημα χρειάζεται προστασία, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να σκανάρω για ιούς που για το δικό μου σύστημα είναι αδιάφοροι, αφού ούτως ή άλλως ένα μηχάνημα με windows πρέπει να τρέχει antivirus.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Desktops & Laptops