Εγκατάσταση πολυμημηχανήματος HP Laser MFP 137fnw

...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για την ευκολότερη επίλυση του προβλήματός σας.
Καλό είναι να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα της εντολής στο τερματικό :
lsusb

Εγκατάσταση πολυμημηχανήματος HP Laser MFP 137fnw

Δημοσίευσηαπό dim459 » 13 Σεπ 2020, 13:47

Τα τελευταία χρόνια έχουμε καλομάθει με τις περισσότερες συσκευές να είναι plug and play σε linux.
Το ανωτέρω σε συνδυασμό με τα γεγονότα ότι, πρώτον, γενικώς οι εκτυπωτές ΗΡ δουλεύουν απρόσκοπτα με το hplip και, δεύτερον, ήμουν ήδη κάτοχος ενός πολυμηχανήματος MFP 127 και θεώρησα το 137 ως διάδοχο μοντέλο, με οδήγησαν να το αγοράσω πριν από μερικούς μήνες "στα τυφλά", χωρίς να ψάξω πιο πριν σχετικά με το πως λειτουργεί σε linux.
Έτσι ατυχώς διαπίστωσα κατόπιν εορτής ότι δεν υποστηριζόταν από το hplip (ούτε από την έκδοση στα αποθετήρια της 18.04, ούτε από μεταγενέστερες), και απ' ότι διάβασα στο παρακάτω link :
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=314966
η συσκευή βασίζεται στην SPL (Samsung Printer Language) και δεν πρόκειται να τύχει υποστήριξης μέσω hplip (ομοίως κατόπιν εορτής διαπίστωσα ότι σε διάφορες ιστοσελίδες πωλείται αναφερόμενο ως διάδοχο μοντέλο συσκευής της Samsung). Οι οδηγίες που αναφέρω παρακάτω αποτελούν μία σύνοψη με ελαφρές τροποποιήσεις των αναφερομένων στο παραπάνω link, για να μην κάνω τον έξυπνο.
Το αποτέλεσμα ήταν σε Kubuntu 18.04, από το system settings να προστίθεται μεν το πολυμηχάνημα ως δικτυακός εκτυπωτής, όχι όμως λειτουργώντας πάντα καλά (συχνά πχ εκτύπωνε περισσότερες σελίδες απ' όσες του ζητήθηκαν και με 'κινέζικα" ένδειξη ότι δεν χρησιμοποιούσε τον σωστό driver) ενώ το scanner δεν αναγνωριζόταν και φυσικά δεν λειτουργούσε καθόλου (παρεμπιπτόντως, για τυχόν ενδιαφερόμενους, τα ίδια συμβαίνουν και σε windows 10, παρά την εγκατάσταση της σχετικής σουίτας της ΗΡ, εκεί μεν λειτουργεί σωστά ο printer, ενώ το scanner από καθόλου έως υποτυπωδώς, μέσω διάφορων "ταρζανιών" με δυνατότητα εξαγωγής μίας σελίδας την φορά και μόνο σε tiff, χάλια μαύρα).
Τέλος πάντων, για όσους το έχουν αγοράσει ή είναι αρκετά θαρραλέοι για να το αγοράσουν (ομολογώ ότι, πλέον, λειτουργώντας σωστά είναι εκπληκτικό) η λύση σε βήματα είναι η εξής :
1) Από το panel του μηχανήματος αλλάζουμε στις ρυθμίσεις δικτύου την ip του σε static, ορίζοντας μία ip κάπου ψηλά στο εύρος διευθύνσεων που μοιράζει ο ρούτερ μας) και κατόπιν τον συνδέουμε στο wifi μας, δεν επεκτείνομαι στο παρόν, είναι ότι κάνουμε πάντα όταν θέλουμε να προσθέσουμε ασύρματα έναν δικτυακό εκτυπωτή, χωρίς μελλοντικά παρατράγουδα μη εύρεσής του λόγω αλλαγής της ip του όταν έχουμε αφήσει την λήψη της ως dynamic αντί για static).
2) Κατεβάζουμε τον driver από την ιστοσελίδα της ΗΡ, όταν γράφεται το παρόν βρίσκεται στο παρακάτω link και είναι το συμπιεσμένο uld-hp_V1.00.39.12_00.15.tar.gz
https://support.hp.com/us-en/drivers/selfservice/closure/hp-laser-mfp-130-printer-series/24494378/model/24494385?ssfFlag=true&sku=
3) Με δεξί κλικ στο αρχείο που κατεβάσαμε, επιλέγουμε να αποσυμπιεστεί, ανάλογα με το πως αναφέρει την σχετική ενέργεια ο file manager που χρησιμοποιούμε, πχ σε Kubuntu με Dolphin στο δεξί κλικ γράφει : extract archive here, auto detect subfolders. Αφού ολοκληρωθεί η αποσυμπίεση, διαπιστώνουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένας φάκελος με το όνομα uld.
4) Ανοίγουμε τον φάκελο uld και με δεξί κλικ σε κάποιο κενό του σημείο (όχι πάνω σε αρχείο) επιλέγουμε να ανοίξουμε τερματικό σε αυτήν την τοποθεσία ή εναλλακτικά με την εντολή cd αλλάζουμε την τοποθεσία στο τερματικό, πχ αν ο φάκελος uld βρίσκεται μέσα στον φάκελο Downloads του /home τρέχουμε στο τερματικό:
Κώδικας: Επιλογή όλων
cd ~/Downloads/uld

5) προχωρούμε στην εγκατάσταση του driver τρέχοντας :
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo ./install.sh

Σημείωση : Πατήστε με υπομονή τα enter για να προχωρήσετε πιο κάτω στην τεράστια άδεια χρήσης που εμφανίζεται, με σχετική προσοχή, διότι όταν αυτή ολοκληρωθεί πρέπει να δοθεί η επιλογή yes (y) ή no (n) για να προχωρήσει η εγκατάσταση και για κάποιον μυστήριο λόγο δεν αντιλαμβάνεται το enter ως yes, οπότε αν περάσετε το βήμα με enter εγκαταλείπει την εγκατάσταση και πρέπει να το τρέξετε από την αρχή.
6) Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ανοίγετε σε έναν browser την διεύθυνση :
http://localhost:631/
και αναλόγως του εάν έχει προστεθεί ήδη ο εκτυπωτής στο σύστημα ή όχι (πχ στο Kubuntu με το που συνδεθεί στο wifi τον αναγνωρίζει και τον προσθέτει αυτόματα), επιλέγετε προσθήκη ή τροποποίηση εκτυπωτή. Ο σκοπός σε αυτό το βήμα είναι να ορισθεί χειροκίνητα το σωστό ppd για τον εκτυπωτή. Ακολουθείτε λοιπόν τα βήματα μέσα στο ανωτέρω web interface (σε κάποιο σημείο ζητάει username και password, είναι αυτά της εισόδου στο λειτουργικό) και όταν φτάσετε στο στάδιο που ζητάει το ppd επιλέγετε το HP_Laser_MFP_13x_Series.ppd το οποίο βρίσκεται στον φάκελο /usr/share/ppd/uld-hp ή συνολική διαδρομή του αρχείου είναι η /usr/share/ppd/uld-hp/HP_Laser_MFP_13x_Series.ppd
7) Μετά από αυτά κλείνετε τον browser και έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εκτυπωτή και προχωράμε στο scanner.
8) Για το scanner χρειάζεται κατ' αρχάς η αντιγραφή του αρχείου libsane-smfp.so στον σωστό φάκελο, για συντομία αυτό γίνεται τρέχοντας σε τερματικό
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo cp /usr/lib64/sane/libsane-smfp* /usr/lib/x86_64-linux-gnu/sane/

9) Κατόπιν χρειάζεται η εγκατάσταση του πακέτου sane-airscan, το οποίο δεν υπάρχει στα αποθετήρια. Επιπλέον οι οδηγίες προσθήκης του αποθετηρίου που αναγράφονται στο link που σας παρέθεσα στην αρχή δεν δούλεψαν, διότι ενώ προστίθεται το αποθετήριο δεν παίρνει το key, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται προς εγκατάσταση το απαιτούμενο πακέτο.
Κατά συνέπεια το κατεβάζουμε μόνοι μας, στο χρόνο που γράφτηκε το παρόν βρίσκεται στο link :
https://software.opensuse.org//download.html?project=home%3Apzz&package=sane-airscan
απ' όπου επιλέγουμε ubuntu -> λήψη εκτελέσιμου πακέτου απευθείας και κατόπιν κατεβάζουμε το αρχείο .deb που αντιστοιχεί στην δική μας έκδοση ubuntu.
10) Αφού κατέβει το αρχείο .deb το εγκαθιστούμε, ανόλογα με την έκδοσή του ubuntu μας, όπως οποιοδήποτε αρχείο .deb (QApt, GDebi, software center κλπ).
11) Μετά την ολοκλήρωση κάνουμε επανεκκίνηση και εφόσον όλα τα παραπάνω έχουν γίνει σωστά, το πολυμηχάνημα λειτουργεί άψογα, τόσο στην εκτύπωση όσο και στο scanning το οποίο τεστάρουμε είτε με το simple scan είτε με το xsane.

Κάνω την υπόθεση ότι τα βήματα από το 9) και μετά που αφορούν στο sane-airscan αφορούν στο ασύρματο scanning και δεν χρειάζονται αν το μηχάνημα είναι συνδεδεμένο μέσω usb, δεν μπορώ όμως να το επιβεβαιώσω, διότι το χρησιμοποιώ αποκλειστικά ως ασύρματο δικτυακό.
Όπως είπα και παραπάνω, μετά την σωστή εγκατάσταση το πολυμηχάνημα είναι εξαιρετικό και ταχύτατο, δεν μπορώ όμως να μην γκρινιάξω, διότι αναγκάσθηκα να κάνω πράγματα που είχα να κάνω χρόνια, ειδικώς λαμβανομένου υπ' όψιν ότι επιλέγω συστηματικά ΗΡ ακριβώς λόγω της υποστήριξης μέσω hplip, και επίσης ακριβώς διότι πλέον βαριέμαι να κάνω όλα τα ανωτέρω....

Εξυπακούεται ότι αν κάποιος συντονιστής κρίνει ότι μπορεί να αποτελέσει οδηγό, μπορεί να μετακινήσει το παρόν είτε ως έχει, είτε επιφέροντας οποιαδήποτε τροποποίηση και προσθήκη κρίνει απαραίτητη.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3754
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περιφερειακά

cron