Καλημέρα σας!
Μόλις πριν λίγες μέρες εισήλθα στο χώρο των Linux (Ubuntu 9.04 εγκατεστημένα κανονικά, που συνυπάρχουν στον ίδιο σκληρό με Windows Vista home premium) κι ομολογώ πως έχω κατενθουσιαστεί. Πόσω δε μάλλον, όταν βλέπω τον υπολογιστή μου με το 1 Giga μνήμης να αγκομαχεί σε περιβάλλον Vista. Αν και η σχέση μου με τους υπολογιστές δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από τα όρια ενός τυπικού χρήστη, τις τελευταίες μέρες ομολογώ πως έχω καθηλωθεί μπροστά από την οθόνη διαβάζοντας περί Linux. Ήδη δοκιμάστηκε σε εικονικό περιβάλλον το Puppy, ενώ δεν παύουν να μου μπαίνουν ιδέες για εύρεση κανενός παλαιού υπολογιστή για πειραματισμό με τις διάφορες διανομές του λογισμικού (έκανα το λάθος να πετάξω τον παλιό δικό μου πριν δυο χρόνια) ή ακόμα και να εγκαταστήσω την κατάλληλη διανομή σ' ένα παροπλισμένο playstation 2 που έχω, έτσι για να έχω κάτι ν' ασχολούμαι!
Ας πάμε όμως στο λόγο για τον οποίο άνοιξα αυτό το θέμα. Όπως προείπα, όντας νέος και άπειρος στο ubuntu έκανα και το πρώτο μου λάθος. Θέλοντας να κάνω format στο USB στικάκι που έχω (γενικά προσέχω πολύ με αυτές τις μνήμες όταν τις μεταφέρω από το ένα περιβάλλον λογισμικού στο άλλο ή από υπολογιστή σε υπολογιστή, ώστε να διατηρηθούν τα Vista -όσο γίνεται αυτό- χωρίς ιούς) επέλεξα το linux και ξεκίνησα τη διαδικασία μέσω του GParted.
Το λάθος μου ήταν ότι δεν έκανα πριν αποπροσάρτηση του USB (το διάβασα κατόπιν εορτής), καθώς είχα συνηθίσει με τα windows που δεν κάνουμε κατάργηση συσκευής προτού ολοκληρώσουμε την εργασία μας. Το αποτέλεσμα αυτού είναι το ubuntu να μην βλέπουν πλέον το στικάκι και τα Vista να μου ζητούν να του κάνω φορμάτ, το οποίο όμως στην πορεία αδυνατούν να εκτελέσουν. Προφανώς σβήστηκαν τα πάντα μέσα στην συσκευή (να φανταστώ πως περιείχε κάτι σαν drivers;).
Το ερώτημά μου είναι αν μπορεί να επιδιορθωθεί με κάποιο τρόπο το λάθος μου ή αν πάει για πέταμα το στικάκι; Ξέρω πως η αξία του είναι ασήμαντη, απλά ξενερώνω με τον τρόπο που έγινε ό,τι έγινε. Αν για παράδειγμα μου είχε πέσει κάτω ή δεν ξερω κι εγώ τι και χαλούσε έτσι, θα με πείραζε πολύ λιγότερο.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις σας!
Υ.Γ.1 Ελπίζω να μην άνοιξα το θέμα σε λάθος ενότητα ή να υπάρχει αντίστοιχο ήδη (δεν βρήκα κάτι σχετικό στην αναζήτηση). Αν θεωρείτε πως πρέπει να διαγραφεί ή να μεταφερθεί, δεν έχω κανένα πρόβλημα!
Υ.Γ.2 Από την εμπειρία μου σε άλλα fora, άσχετα με υπολογιστές, γνωρίζω πως είναι αγένεια η πρώτη δημοσίευση να έχει να κάνει με απορίες προς επίλυση, αντί το χαιρετισμό του μέλους προς την κοινότητα. Αν υπάρχει τέτοια ενότητα και μου διέφυγε, τότε σας ζητώ να με συγχωρέσετε.
Υ.Γ.3 Από εδώ κι εμπρός με βλέπω να σας ζαλίζω συχνά-πυκνά με τις απορίες μου - LOL! - , αλλά είναι σκέτο κόλλημα το linux κι έχω πέσει με τα μούτρα πάνω τους, για να μάθω όσο πιο πολλά μπορώ γι' αυτά.