Λανθασμένο format σε USB μνήμη.

...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για την ευκολότερη επίλυση του προβλήματός σας.
Καλό είναι να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα της εντολής στο τερματικό :
lsusb

Λανθασμένο format σε USB μνήμη.

Δημοσίευσηαπό Κώστας12 » 23 Σεπ 2009, 09:32

Καλημέρα σας!
Μόλις πριν λίγες μέρες εισήλθα στο χώρο των Linux (Ubuntu 9.04 εγκατεστημένα κανονικά, που συνυπάρχουν στον ίδιο σκληρό με Windows Vista home premium) κι ομολογώ πως έχω κατενθουσιαστεί. Πόσω δε μάλλον, όταν βλέπω τον υπολογιστή μου με το 1 Giga μνήμης να αγκομαχεί σε περιβάλλον Vista. Αν και η σχέση μου με τους υπολογιστές δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από τα όρια ενός τυπικού χρήστη, τις τελευταίες μέρες ομολογώ πως έχω καθηλωθεί μπροστά από την οθόνη διαβάζοντας περί Linux. Ήδη δοκιμάστηκε σε εικονικό περιβάλλον το Puppy, ενώ δεν παύουν να μου μπαίνουν ιδέες για εύρεση κανενός παλαιού υπολογιστή για πειραματισμό με τις διάφορες διανομές του λογισμικού (έκανα το λάθος να πετάξω τον παλιό δικό μου πριν δυο χρόνια) ή ακόμα και να εγκαταστήσω την κατάλληλη διανομή σ' ένα παροπλισμένο playstation 2 που έχω, έτσι για να έχω κάτι ν' ασχολούμαι!

Ας πάμε όμως στο λόγο για τον οποίο άνοιξα αυτό το θέμα. Όπως προείπα, όντας νέος και άπειρος στο ubuntu έκανα και το πρώτο μου λάθος. Θέλοντας να κάνω format στο USB στικάκι που έχω (γενικά προσέχω πολύ με αυτές τις μνήμες όταν τις μεταφέρω από το ένα περιβάλλον λογισμικού στο άλλο ή από υπολογιστή σε υπολογιστή, ώστε να διατηρηθούν τα Vista -όσο γίνεται αυτό- χωρίς ιούς) επέλεξα το linux και ξεκίνησα τη διαδικασία μέσω του GParted.
Το λάθος μου ήταν ότι δεν έκανα πριν αποπροσάρτηση του USB (το διάβασα κατόπιν εορτής), καθώς είχα συνηθίσει με τα windows που δεν κάνουμε κατάργηση συσκευής προτού ολοκληρώσουμε την εργασία μας. Το αποτέλεσμα αυτού είναι το ubuntu να μην βλέπουν πλέον το στικάκι και τα Vista να μου ζητούν να του κάνω φορμάτ, το οποίο όμως στην πορεία αδυνατούν να εκτελέσουν. Προφανώς σβήστηκαν τα πάντα μέσα στην συσκευή (να φανταστώ πως περιείχε κάτι σαν drivers;).
Το ερώτημά μου είναι αν μπορεί να επιδιορθωθεί με κάποιο τρόπο το λάθος μου ή αν πάει για πέταμα το στικάκι; Ξέρω πως η αξία του είναι ασήμαντη, απλά ξενερώνω με τον τρόπο που έγινε ό,τι έγινε. Αν για παράδειγμα μου είχε πέσει κάτω ή δεν ξερω κι εγώ τι και χαλούσε έτσι, θα με πείραζε πολύ λιγότερο.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις σας!

Υ.Γ.1 Ελπίζω να μην άνοιξα το θέμα σε λάθος ενότητα ή να υπάρχει αντίστοιχο ήδη (δεν βρήκα κάτι σχετικό στην αναζήτηση). Αν θεωρείτε πως πρέπει να διαγραφεί ή να μεταφερθεί, δεν έχω κανένα πρόβλημα!
Υ.Γ.2 Από την εμπειρία μου σε άλλα fora, άσχετα με υπολογιστές, γνωρίζω πως είναι αγένεια η πρώτη δημοσίευση να έχει να κάνει με απορίες προς επίλυση, αντί το χαιρετισμό του μέλους προς την κοινότητα. Αν υπάρχει τέτοια ενότητα και μου διέφυγε, τότε σας ζητώ να με συγχωρέσετε.
Υ.Γ.3 Από εδώ κι εμπρός με βλέπω να σας ζαλίζω συχνά-πυκνά με τις απορίες μου - LOL! - , αλλά είναι σκέτο κόλλημα το linux κι έχω πέσει με τα μούτρα πάνω τους, για να μάθω όσο πιο πολλά μπορώ γι' αυτά.
Γνώσεις Linux: Ελάχιστες ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Intel Pentium 4 2,4Ghz, 1gb DDR RAM, Nvidia GeForce2 MX/MX400 64MB GPU, tp-link tl-wn322g wireless adapter.
Κώστας12
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Λανθασμένο format σε USB μνήμη.

Δημοσίευσηαπό pros » 23 Σεπ 2009, 09:57

Κατ'αρχήν καλώς ήλθες! Πράγματι είναι κόλλημα το linux...
Κώστας12 έγραψε:Το αποτέλεσμα αυτού είναι το ubuntu να μην βλέπουν πλέον το στικάκι

Εκτέλεσε σε τερματικό την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo fdisk -l

και δημοσίευσε το αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας το BBC tag Code.
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 23 Σεπ 2009, 10:07

Κώστας12 έγραψε:Καλημέρα σας!
....
Υ.Γ.2 Από την εμπειρία μου σε άλλα fora, άσχετα με υπολογιστές, γνωρίζω πως είναι αγένεια η πρώτη δημοσίευση να έχει να κάνει με απορίες προς επίλυση, αντί το χαιρετισμό του μέλους προς την κοινότητα. Αν υπάρχει τέτοια ενότητα και μου διέφυγε, τότε σας ζητώ να με συγχωρέσετε.
...

Κοιτα να δεις που δινω και εγω συμβουλες... :o :lol: :lol: :lol:

viewtopic.php?f=7&t=43&p=71442#p71442

Το thread 'Για να γνωριστουμε...'

Παω να συστηθω και γω, γιατι τωρα το ανακαλυψα :D

Φιλικα

ΜακηςΜ
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό malos » 23 Σεπ 2009, 10:25

Καλώς ήρθατε και οι παιδιά. :)

@Κώστα. Γιατί δεν ξανακάνεις format το usbάκι σου; (Σε ntfs ή fat32 ίσως )
Είσαι σίγουρος ότι δεν το βλέπει το gparted ;
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Κώστας12 » 23 Σεπ 2009, 10:36

Καλώς σας βρήκα, παιδιά!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις άμεσες απαντήσεις!
Τελικά, φίλε pros, επέλυσα το πρόβλημα μέσω των Vista ελάχιστα πριν προλάβω να δω τη δημοσίευσή σου (Για την ακρίβεια, μόλις είχα βγάλει το στικάκι από τη θύρα!). Σ΄ευχαριστώ, πάντως, πάρα πολύ που μπήκες στον κόπο ν' απαντήσεις τόσο άμεσα!!! Για την ιστορία, η λύση ήταν να αγνοήσω το μήνυμα για format που μου έβγαζε κατά την είσοδο του Usb (καθώς μετά μου έγραφε πως ήταν αδύνατο να γίνει) και να πάω στη Διαχείριση δίσκων. Εκεί, επέλεξα δημιουργία νέου τόμου στο κενό στικάκι, ακολούθησα τα βήματα της διαδικασίας κι όλα ΟΚ.

Αν κρίνετε πως το θέμα δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο forum, ίσως θα ήταν καλύτερο να απομακρυνθεί.

Πάω να συστηθώ στην κατάλληλη ενότητα, κατά την προτοπή του φίλου Μάκη!

Υ.Γ. Τώρα είδα και την απάντηση του φίλου Malos. Ναι, αυτό τελικά ήθελε, αλλά από τη Διαχείριση δίσκων και όχι από το κλασσικό "Δεξι κλικ στο εικονίδιο του Usb -Διαμόρφωση" που νόμιζα εγω (μου εμφάνιζε κιόλας αυτή την επιλογή αυτόματα κατά την είσοδο κι ομολογώ πως παρασύρθηκα και δεν σκέφτηκα να πάω στη Διαχείριση εξαρχής). το ubuntu δεν το έβλεπαν καθόλου (ή τουλάχιστον δεν εμφανίστηκε το αντίστοιχο εικονίδιο).
Και πάλι ευχαριστώ, παιδιά!!!
Intel Pentium 4 2,4Ghz, 1gb DDR RAM, Nvidia GeForce2 MX/MX400 64MB GPU, tp-link tl-wn322g wireless adapter.
Κώστας12
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vagrale13 » 23 Σεπ 2009, 11:59

Για δες και εδω viewtopic.php?f=41&t=5764 :thumbup:
Desktop 1: Mint 13 Maya i386 / Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn i386 (development branch)
CPU: AMD ATHLON II X2 215 │ RAM: 4026Mb │ Graphics Card: GeForce 210 512MB │ LG W2243S : 1920 x 1080
Desktop 2: Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangoli i386
AMD Athlon 64 X2 5800+ │ 1024Mb │ nForce 7600 256MB (onboard) | 1024 x 768
Laptop : Sony Vaio VGN-N11m : Ubuntu 14.04Lts Trusty Tahr i386 (Mate desktop)

*Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες
*Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
vagrale13
Freedom
Freedom

Launchpad: vagrale
IRC: vagrale13
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Κώστας12 » 23 Σεπ 2009, 12:13

Thanks!!! Ομολογώ πως τόση ανταπόκριση δεν την περίμενα! :) :thumbup: :thumbup:
Κώστας12
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 23 Σεπ 2009, 12:24

Κώστας12 έγραψε:Thanks!!! Ομολογώ πως τόση ανταπόκριση δεν την περίμενα! :) :thumbup: :thumbup:

Το κόλπο είναι, να το θυμάσαι
όταν θα μπορείς να βοηθήσεις και συ
κάποιον άλλο! ;)
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Κώστας12 » 23 Σεπ 2009, 12:35

Σωστότατος...
Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην σας διαψεύσω. :)
Κώστας12
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περιφερειακά