Debian: Ανάλυση/σχόλια για τη μητρική διανομή του Ubuntu

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Debian: Ανάλυση/σχόλια για τη μητρική διανομή του Ubuntu

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 21 Φεβ 2014, 23:36

Οι περισσότεροι χρήστες του Ubuntu αργά ή γρήγορα μαθαίνουν πως το Ubuntu, αν και το ίδιο αποτελεί βάση για ένα σωρό διανομές, δεν είναι εντελώς ανεξάρτητο αλλά βασίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος σε μια άλλη διανομή, το Debian.

Το ίδιο το Debian είναι η μεγαλύτερη κοινοτική διανομή. Ο στόχος του δεν είναι να προσφέρει απλά ένα εύχρηστο περιβάλλον εργασίας για τον τελικό χρήστη, αλλά να είναι ένα σημείο όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι τεχνολογίες του ελεύθερου λογισμικού για τη δημιουργία ενός σταθερού και αξιόπιστου λειτουργικού συστήματος για κάθε ανάγκη.
Έτσι, το Debian δεν είναι μια διανομή Linux, αλλά ένα λειτουργικό σύστημα που εκτός από την ίδια τη διανομή Linux, προσφέρει και μη-Linux επιλογές όπως το Debian με πυρήνα Hurd ή με πυρήνα BSD.
Εικόνα

Το θέμα αυτό θα χρησιμέψει στο να δούμε τι διαφορές αλλά και τι ομοιότητες παρουσιάζει το Debian με το Ubuntu, ώστε να κατανοήσουμε περισσότερο τη λογική του σχεδιασμού του, αλλά και κάποια στοιχεία που μας δείχνουν και το πως δουλεύει το Ubuntu.
Επίσης, θα βοηθήσει (ελπίζω) όποιον θέλει να δοκιμάσει να στήσει και να ρυθμίσει το δικό του Debian σύστημα.

Το κυριότερο κοινό στοιχείο των Ubuntu και Debian, είναι ο τύπος των πακέτων που χρησιμοποιούνται (.deb) και ο διαχειριστής των αρχείων αυτών (dpkg). Αυτό κάνει τις δύο αυτές διανομές συμβατές κατά μεγάλο μέρος μεταξύ τους. Είναι δηλαδή πιθανό κάποια πακέτα από τα αποθετήρια του Debian να μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε απευθείας στο Ubuntu, αλλά και το αντίστροφο.
Στην πράξη όμως, αυτό πρέπει να αποφεύγεται γιατί ούτε η συμβατότητα είναι απόλυτη (πολλές φορές κάποια πακέτα απλά δεν εγκαθίστανται από τη μια διανομή στην άλλη) ή μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές στη λειτουργία και τη σταθερότητα του συστήματος.

Stable, unstable, oldstable... ουφ, μπερδεύτηκα, τι είναι όλα αυτά;...
Ψυχραιμία, δεν είναι τόσο μπερδεμένο όσο ακούγεται... :lol:

Το Debian προς τον τελικό χρήστη παρουσιάζει προωθεί και προτείνει μια και μόνο έκδοση. Την εκάστοτε σταθερή έκδοση, η οποία κυκλοφορεί περίπου κάθε δύο χρόνια, χωρίς όμως να έχει ακριβή οριοθετημένο χρονικό στόχο.
Την περίοδο αυτή, η τρέχουσα σταθερή έκδοση είναι η έκδοση Debian 8, η οποία φέρει το όνομα Jessie (οι εκδόσεις Debian παίρνουν το όνομά τους από τους χαρακτήρες της σειράς ταινιών Toy Story).

Επειδή όμως η ανάπτυξη του Debian είναι ανοιχτή προς όλους, κάθε κομμάτι της εξέλιξης του Debian είναι ανοιχτό. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε και να δοκιμάζουμε το Debian σε κάθε σημείο της εξέλιξής του. Τα σημεία αυτά χωρίζονται σε πέντε ξεχωριστούς κλάδους με διαφορετικό σκοπό ο καθένας ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη της διανομής.

Οι πέντε αυτοί κλάδοι είναι:Κλάδος (branch)Όνομα (codename)Σκοπός (target)
experimental
rc-buggy
Ένα λογοπαίγνιο των Debian Devs που δίνει ένα όνομα χαρακτήρα από τη σειρά Toy Story σατιρίζοντας τα bugs που περιέχουν συνήθως τα πειραματικά πακέτα.
Το experimental branch έχει πάντα αυτό το όνομα.
Εδώ μπαίνει οποιοδήποτε νέο πακέτο γίνεται διαθέσιμο για το Debian, ώστε να δοκιμαστεί η λειτουργία του και να διορθωθούν τα βασικότερα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει. Το στάδιο αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, υπάρχουν περιπτώσεις πακέτων που εισάγονται απευθείας στον επόμενο κλάδο.
unstable
Sid
Είναι το όνομα ενός παιδιού από την ταινία Toy Story που έσπαγε τα παιχνίδια. Το όνομα αυτό επίσης δεν αλλάζει, το unstable branch έχει πάντα το όνομα sid.
Εδώ μπαίνουν τα πακέτα μετά τη δοκιμή τους στο experimental branch (ή και εισάγονται εδώ απευθείας), ώστε να δοκιμαστούν μέσα σε ένα μεγαλύτερο σύνολο για περισσότερο καιρό. Επίσης, είναι ο κλάδος που δείχνει την πορεία της εξέλιξης του Debian.
testing
Debian 9 Stretch
(Απρίλιος 2014)
Το testing branch είναι μια διανομή που διαμορφώνεται επιλέγοντας πακέτα από το unstable branch.
Εξελίσσεται με σκοπό να γίνει η επόμενη σταθερή (stable) έκδοση. Θεωρείται (και είναι) και η ίδια πολύ αξιόπιστη στη λειτουργία της και αποτελεί τη βάση για αρκετές άλλες διανομές Linux.
stable
Debian 8 Jessie
(Απρίλιος 2014)
Η εκάστοτε σταθερή έκδοση.
Όταν κάποιος λέει πως ο υπολογιστής του τρέχει Debian, πιθανότατα αναφέρεται σε αυτή. Τα πακέτα που περιέχει έχουν δοκιμαστεί για καιρό στους άλλους κλάδους και αυτό κάνει το Debian stable μάλλον την πιο αξιόπιστη (ως και βαρετή κατά πολλούς) στη λειτουργία της διανομή.
oldstable
Debian 7 Wheezy
(Απρίλιος 2014)
Η προηγούμενη σταθερή έκδοση, Υποστηρίζεται με ενημερώσεις ασφαλείας ώστε να δοθεί χρόνος για την αναβάθμιση σε όσους δεν θέλουν να αναβαθμίζουν αμέσως με την κυκλοφορία μιας νέας έκδοσης.


Βλέπουμε λοιπόν, πως κάθε κλάδος του Debian δεν είναι μια ξεχωριστή διανομή, αλλά ένα ξεχωριστό στάδιο της διάρκειας ζωής μιας έκδοσης του Debian.
Παρ' όλα αυτά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αν θέλουμε το κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια ξεχωριστά. Έτσι, διαβάζουμε πολλές φορές τη φράση «χρησιμοποιώ Debian testing/unstable» κτλ.

Ωραία, αλλά εγώ ποιο από όλα αυτά να εγκαταστήσω στον δικό μου υπολογιστή;
Αυτό εξαρτάται από το τι ψάχνει ο καθένας και το τι θεωρεί σημαντικό (ναι, είναι εντελώς κλισέ απάντηση)... :lol:

Όσοι ψάχνουν τη μέγιστη σταθερότητα, θα πρέπει να επιλέξουν τη σταθερή έκδοση του Debian.
Για όσους ζητούν εκδόσεις πακέτων λίγο πιο πρόσφατες από αυτές της σταθερής έκδοσης αλλά δεν θέλουν να θυσιάσουν πολλά από τη σταθερότητα του συστήματος, η έκδοση testing φαντάζει η καλύτερη επιλογή.
Για όσους θέλουν να ακολουθούν την πορεία της εξέλιξης του Debian, υπάρχει το Debian unstable.

Τί όμως εννοούμε με τη λέξη «σταθερότητα» και πως προσδιορίζουμε το τι είναι πρόσφατο;
Με τον όρο σταθερότητα εννοούμε δύο πράγματα:
 1. Τον όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό bug που υπάρχουν σε ένα κομμάτι λογισμικού. Η μεγάλη περίοδος δοκιμών που περνάει κάθε πακέτο στο Debian, βοηθά στο να εντοπίζονται και να διορθώνονται περισσότερα σφάλματα.
 2. την προβλεψιμότητα του περιβάλλοντος. Το ότι τα κομμάτια μιας διανομής παραμένουν στην ίδια έκδοση για καιρό, εξασφαλίζει το ότι αν κάτι σήμερα λειτουργεί σωστά, τότε θα λειτουργεί και αύριο μιας και θα παραμείνει ίδιο.
Για το πως προσδιορίζουμε την έννοια του πρόσφατου, μπορούμε να έχουμε υπ' όψη μας πως το Ubuntu ακολουθεί το Debian unstable και πολλές φορές έχει ακόμη πιο πρόσφατες εκδόσεις προγραμμάτων μέσω κάποιων PPA που φτιάχνουν διάφοροι προγραμματιστές.
Οπότε, μπορούμε να πούμε πως το Debian Unstable βρίσκεται περίπου στο ίδιο σημείο εξέλιξης με την εκάστοτε σταθερή έκδοση του Ubuntu, ενώ το Debian stable τη στιγμή που κυκλοφορεί βρίσκεται περίπου ένα χρόνο πιο πίσω από το Ubuntu (για παράδειγμα, το Debian 7.0 κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2013 με την έκδοση για τα περισσότερα πακέτα του να είναι περίπου ίδια με αυτή του Ubuntu 12.04 LTS που είχε κυκλοφορήσει έναν χρόνο πριν)

Έχω ακούσει πως κάποιες διανομές Debian είναι rolling ή semi-rolling. Τι ισχύει;
Διάφορα, ανάλογα με την περίπτωση (πήξαμε στα κλισέ)... :P

Όπως είδαμε και πιο πάνω, μια έκδοση του Debian ξεκινάει τη ζωή της στο τμήμα testing όπου προετοιμάζεται για την κυκλοφορία της, όταν ετοιμαστεί γίνεται σταθερή και κυκλοφορεί, και όταν κυκλοφορήσει η επόμενη έκδοση περνάει στο στάδιο oldstable μέχρι να έρθει η σειρά της επόμενης έκδοσης.

Δεδομένου λοιπόν του ότι το Debian κυκλοφορεί μια έκδοση ανά περίπου δύο χρόνια, τότε η διάρκεια ζωής μιας έκδοσης Debian είναι περίπου 6 χρόνια.
Έτσι, αν κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε σήμερα την έκδοση 8.0 που αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται testing, θα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για περίπου 1 χρόνο ως testing (η έκδοση 8.0 αναμένεται κάπου στο 2015), περίπου 2 χρόνια ως stable και άλλα περίπου 2 χρόνια ως oldstable, δηλαδή περίπου 5 χρόνια.
Βλέπουμε λοιπόν, πως το Debian δεν είναι μια rolling release διανομή.

Εκμεταλλευόμενοι όμως το πως είναι φτιαγμένο το σύστημα εξέλιξης του Debian, μπορούμε να «κλέψουμε» και να αναγκάσουμε το σύστημά μας να περνάει αυτόματα από τη μία έκδοση στην άλλη. Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να δούμε πως προσδιορίζουμε την έκδοση μιας διανομής:
Αν εγκαταστήσουμε λοιπόν για παράδειγμα σήμερα την έκδοση 8.0 Jessie, τότε αυτή θα είναι ρυθμισμένη ώστε να ψάχνει για ενημερώσεις στα αποθετήρια με το όνομα jessie, όπως αντίστοιχα και το Ubuntu 13.10 saucy είναι ρυθμισμένο ώστε να ψάχνει για ενημερώσεις στα αποθετήρια με το όνομα saucy.
Τα αποθετήρια της έκδοσης 8.0 Jessie όμως αυτή τη στιγμή, ανήκουν στο stable branch όπως μας δείχνει και ο παραπάνω πίνακας.
Έτσι, μπορούμε να ρυθμίσουμε το σύστημά μας ώστε αντί να ψάχνει για ενημερώσεις στα αποθετήρια της έκδοσης που έχει το όνομά του, να ψάχνει για ενημερώσεις στα αποθετήρια του branch στο οποίο ανήκει, δηλαδή στο stable branch.

Το Debian δηλαδή μας δίνει τη δυνατότητα αντί το σύστημά μας να ακολουθεί την εξέλιξη μιας συγκεκριμένης έκδοσης (πχ Debian 7 wheezy) καθώς αυτή μεταφέρεται από το ένα branch στο άλλο (testing→stable→oldstable) , να ακολουθούμε την εξέλιξη ενός συγκεκριμένου branch (πχ stable) καθώς αυτό αλλάζει ονόματα (squeeze→wheezy→Jessie→Stretch→Buster).
Αυτό είναι που στο Debian το ονομάζουμε "Semi-rolling release" μοντέλο, μιας και αν και το σύστημά μας δεν θα αναβαθμίζεται λίγο λίγο αλλά θα μεταβαίνει απευθείας από τη μία έκδοση στην άλλη, ουσιαστικά δεν θα χρειαστεί ξανά εγκατάσταση και οι αναβαθμίσεις θα γίνονται αυτόματα χωρίς κάποια ειδική ενέργεια εκ μέρους μας.

Εντάξει, αλλά για τίποτα σε full rolling release, έχει κάτι το μαγαζί;
Έχει. Χμμμ... σχεδόν δηλαδή...με μια εξαίρεση... :angel:

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το unstable branch δέχεται συνεχώς πακέτα από το experimental (ή και από το Ubuntu μιας και πολλοί Ubuntu devs είναι και Debian devs) και έτσι αναβαθμίζεται ανελλιπώς σε όλα τα κομμάτια του.
Οπότε, το unstable branch θεωρείται (και είναι) μια κανονική rolling release διανομή.
Εκτός από την περίοδο παγώματος.
Για κάποιο χρονικό διάστημα πριν την κυκλοφορία της κάθε νέας έκδοσης Debian, σταματάει η ροή νέων εκδόσεων από το unstable branch προς το testing ώστε η ομάδα ανάπτυξης να επικεντρωθεί στη διόρθωση όσο το δυνατόν περισσότερων bugs και την προετοιμασία της νέας έκδοσης. Το αποτέλεσμα είναι πως κατ' αυτή την περίοδο όλα τα branches επιβραδύνουν την εξέλιξή τους γιατί ο κόσμος ασχολείται περισσότερο με την υπόψήφια για κυκλοφορία έκδοση.
Η περίοδος αυτή ονομάζεται freeze.
Αν και επισήμως μόνο η έκδοση που βρίσκεται στο testing branch σταματά να αναβαθμίζεται, ουσιαστικά αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό (όχι εντελώς) και για τα υπόλοιπα branches.
Μετά την κυκλοφορία της εκάστοτε έκδοσης, το freeze σταματάει και όλα τα branches συνεχίζουν με τον συνήθη ρυθμό.
Η περίοδος freeze διαρκεί συνήθως 3-5 μήνες, ανάλογα με την περίσταση.

Καλά, αν βάλω όμως την experimental, θα ισχύει το ίδιο;
Χμμμ...δεν γίνεται να βάλεις την experimental. :P

Το experimental branch δεν περιέχει όλα όσα είναι απαραίτητα για ένα σύστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνει ένα μικρό κομμάτι του υπό ανάπτυξη Gnome ή του υπό ανάπτυξη KDE, αλλά ποτέ ολόκληρο.
Ο λόγος είναι απλά πως αν κάποιο τέτοιο κομμάτι ολοκληρωθεί στο experimental, τότε θα μεταφερθεί αμέσως στο unstable και κάποιο άλλο πειραματικό κομμάτι θα πάρει τη θέση του.
Οπότε, το experimental branch στον απλό χρήστη χρησιμεύει μόνο για να παίρνει κάποια ελάχιστα πακέτα από τα οποία θέλει να έχει την απολύτως τελευταία διαθέσιμη έκδοση. Έτσι, το experimental branch έχει μόνο συμπληρωματικό χαρακτήρα για το σύστημά μας.

Ως έναν βαθμό, το ίδιο ισχύει και για το unstable branch. Ούτε αυτό χρησιμοποιείται αυτούσιο, αλλά σε συνδυασμό με το testing branch ώστε να συμπληρώνονται κάποιες μικρο ελλείψεις που και αυτό έχει.

Οπότε, αν θέλω να έχω ένα bleeding edge rolling Debian, τι θα πρέπει να κάνω; Δεν γίνεται;
Φυσικά και γίνεται. ;)

Κατ' αρχήν, για να έχουμε ένα rolling Debian με τον κανονικό ορισμό του όρου (πολλές σταδιακές μικρές αναβαθμίσεις αντί μιας μεγάλης), θα πρέπει να ακολουθούμε το unstable branch.
Επειδή όμως αυτό δεν είναι απολύτως ολοκληρωμένο, θα πρέπει να ακολουθούμε και το testing branch. Οπότε, θα πρέπει να έχουμε τις πηγές και των δύο branches στο σύστημά μας.

Ως εδώ δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση, μιας και απλά το σύστημα θα διατηρεί την πιο πρόσφατη έκδοση για κάθε πακέτο από αυτές που είναι διαθέσιμες.
Αν όμως θέλουμε να προσθέσουμε και πακέτα από το experimental branch στο σύστημά μας, τότε θα πρέπει μεν να προσθέσουμε στις πηγές μας τα αποθετήρια που το περιέχουν, αλλά να ρυθμίσουμε το σύστημα ώστε να μην παίρνει τίποτα από εκεί εκτός αν το κάνουμε εμείς χειροκίνητα.
Αυτή είναι μια διαδικασία που λέγεται apt-pinning και γίνεται μέσω της επεξεργασίας του αρχείου /etc/apt/preferences.

Πιθανότατα τις πρώτες φορές που θα το κάνεις κάποιος δεν θα το πετύχει πολύ σωστά και μπορεί να χαλάσει το σύστημά του. Αν κάποιος εξοικειωθεί αρκετά με τη διαδικασία αυτή, η συντήρηση του Debian γίνεται πολύ ευκολότερη και πολύ ασφαλέστερη.

Φυσικά, η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και στο Ubuntu, αλλά πολύ σπάνια θα βρεθεί κάποιος ιδιαίτερος λόγος να γίνει κάτι τέτοιο.

Εν συντομία, παρακάτω είναι όλες οι δυνατές καταχωρήσεις αποθετηρίων που μπορούμε να έχουμε στο Debian σύστημά μας για κάθε έκδοση (από αυτές που υποστηρίζονται) και για κάθε branch:
Branch που θέλουμεΈκδοση που θέλουμεΔιαθέσιμες πηγές λογισμικού
Δεν μας νοιάζειDebian 6 squeezedeb http://ftp.gr.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ squeeze-updates main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ squeeze-proposed-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ squeeze/updates main contrib non-free
oldstableΔεν μας νοιάζειdeb http://ftp.gr.debian.org/debian/ oldstable main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ oldstable-updates main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ oldstable-proposed-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ oldstable/updates main contrib non-free
Δεν μας νοιάζειDebian 7 wheezydeb http://ftp.gr.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ wheezy-updates main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ wheezy-backports main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ wheezy-proposed-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free
stableΔεν μας νοιάζειdeb http://ftp.gr.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ stable-updates main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ stable-backports main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ stable-proposed-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ stable/updates main contrib non-free
Δεν μας νοιάζειDebian 8 jessiedeb http://ftp.gr.debian.org/debian/ jessie main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ jessie-updates main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ jessie-backports main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ jessie-proposed-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib non-free
testingΔεν μας νοιάζειdeb http://ftp.gr.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ testing-updates main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ testing-proposed-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
Δεν μας νοιάζειDebian 9 stretchdeb http://ftp.gr.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ stretch-proposed-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ stretch/updates main contrib non-free
unstablesiddeb http://ftp.gr.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
experimental rc-buggy deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ experimental main contrib non-free


Στον πίνακα για λόγους χώρου υπάρχει μόνο η καταχώρηση για binary πακέτα (deb http://ftp.gr.debian.org/debian/...) και για να προσθέσει κάποιος και τις καταχωρίσεις πηγαίου κώδικα θα πρέπει να αντιγράψει τις ίδιες καταχωρίσεις άλλη μια φορά αλλά με τη μορφή deb-src http://ftp.gr.debian.org/debian/...
Για τον πίνακα χρησιμοποιήθηκαν ο κεντρικός ελληνικός mirror του Debian και ο κεντρικός server ενημερώσεων ασφαλείας του Debian (δεν υπάρχει ελληνικός server).
Έτσι, οι καταχωρήσεις αυτές είναι κατάλληλες για ένα σύστημα που βρίσκεται στην Ελλάδα.


Σημειώσεις για τα παραπάνω:
 • Τα τμήματα contrib και non-free δεν ενεργοποιούνται με τη εγκατάσταση, θα πρέπει να τα προσθέσουμε εμείς μετά.
 • Τα αποθετήρια -proposed-updates είναι αντίστοιχα με τα αποθετήρια proposed στο Ubuntu και καλό είναι να τα αποφεύγουμε.
 • Για το testing branch δεν υπάρχει αποθετήριο -backports. Αν χρειάζεστε πακέτα που περιέχονται σε αυτό, προσθέστε το jessie-backports για όσο η έκδοση jessie θα είναι στο branch. Μετά, μπορείτε να το αλλάξετε στο επόμενο όνομα
 • Τα unstable και experimental branches έχουν μόνο μια καταχώρηση (πχ δεν υπάρχει unstable-updates). Αυτό είναι γιατί τα αποθετήρια αυτά δεν παίρνουν ενημερώσεις, είναι τα ίδια οι ενημερώσεις. ;).
 • Τα unstable και experimental branches δεν έχουν καταχώρηση για ενημερώσεις ασφαλείας (πχ δεν υπάρχει deb http://security.debian.org/ unstable). Αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι ενημερώσεις ασφαλείας προς τα υπόλοιπα branches προέρχονται από αυτά, οπότε αυτα τις ενσωματώνουν πρώτα από όλα τα υπόλοιπα.

Ωραία, και από που το κατεβάζω;
 • Εδώ μπορείς να βρεις την επίσημη εικόνα που διατίθεται από το Debian και ανανεώνεται ανά χρονικά διαστήματα για να περιλαμβάνει τις ως τώρα ενημερώσεις:
  http://cdimage.debian.org/cdimage/release/current/
 • Εδώ μπορείς να βρεις μια πιο πρόσφατη εικόνα η οποία ανανεώνεται κάθε εβδομάδα. Χρειάζεται λιγότερες ενημερώσεις μετά την εγκατάσταση, αλλά δεν έχει ελεγχθεί για τη λειτουργία της για το ίδιο χρονικό διάστημα:
  http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/
 • Εδώ μπορείς να βρεις μια ακόμη πιο πρόσφατη εικόνα η οποία ανανεώνεται κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται ενημερώσεις μετά την εγκατάσταση, αλλά δεν ελέγχεται για τη σωστή λειτουργία της.
  http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/

Τι λες τώρα ρε φίλε, χάθηκα με τόσες επιλογές. Ποιο από όλα να κατεβάσω;
Μην ανησυχείς, όλοι αυτό παθαίνουν στην αρχή :lol:

Οκ, ας πούμε πως θέλεις να εγκαταστήσεις την επίσημη εικόνα του Debian Stable για 64bit επεξεργαστή, οπότε θα ανοίξεις το φάκελο που λέει amd64.
Ας πούμε ακόμα πως θέλεις να γράψεις την εικόνα σε ένα CDUSB). Οπότε, ανοίγουμε το φάκελο που λέει iso-cd. Αν αντίστοιχα θέλεις να χρησιμοποιήσεις DVD, θα ανοίξεις το φάκελο iso-dvd.
Από τα CD που υπάρχουν λοιπόν, χρειάζεσαι μόνο το 1ο, δηλαδή αυτό που το όνομά του τελειώνει σε "CD-1.iso".
Το προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον είναι το GNOME. Αν θέλεις κάποιο άλλο, θα κατεβάσεις αυτό που γράφει πάνω αυτό το άλλο (πχ αν θέλεις XFCE, θα κατεβάσεις αυτό που γράφει πάνω xfce-CD-1.iso).
Αν θέλεις κάτι πιο ευέλικτο, κατέβασε αυτό που γράφει netinst.iso. Με αυτό μπορείς να επιλέξεις όποιο γραφικό περιβάλλον θέλεις για εγκατάσταση, αλλά θα πρέπει να έχεις ενεργή σύνδεση για να το κατεβάσει εκείνη την ώρα.

Εντάξει, το 'χω. Τίποτα άλλο;
Τίποτα. :thumbup:

Καλή επιτυχία, και μην ξεχάσεις να κοιτάς τον καιρό... :mrgreen:
Όποιος Debianάς ακόμα ξέρει tips, συμβουλές, κόλπα, πρόσθετα αποθετήρια κτλ, είναι ευπρόσδεκτος/η να τα βάζει εδώ (και βάζω και κανένα link).
Όποιος έχει ερωτήσεις για το Debian, πάλι εδώ... ;) :wave:
Τελευταία επεξεργασία από fkol k4 και 27 Απρ 2015, 00:45, έχει επεξεργασθεί 4 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Debian: Ανάλυση/σχόλια για τη μητρική διανομή του Ubuntu

Δημοσίευσηαπό Learner » 22 Φεβ 2014, 00:05

1. Είδες τι «εύκολο» που είναι να φτιάχνεις πίνακες ; :P
2. Γιατί στο «Περί Τεχνολογίας» ; :problem:
3. Προστέθηκε στα αγαπημένα μου :thumbup:
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Debian: Ανάλυση/σχόλια για τη μητρική διανομή του Ubuntu

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 22 Φεβ 2014, 00:16

Learner έγραψε:1. Είδες τι «εύκολο» που είναι να φτιάχνεις πίνακες ; :P

Ξέρω εδώ και καιρό από πίνακες μπρε... :P :lol: :lol:
Αυτούς όμως τους έφτιαξα εδώ. Απλά πρέπει μετά να τους βάλεις στον gedit, να αλλάξεις το th] σε theader] το tr] σε trow] και το td] σε tcell]
Learner έγραψε:2. Γιατί στο «Περί Τεχνολογίας» ; :problem:

Δεν είναι οδηγός και δεν είναι για Ubuntu.
Ούτε εμένα μου αρέσει το «Περί Τεχνολογίας» αλλά δεν σκέφτηκα κάτι καλύτερο. :problem:
Learner έγραψε:3. Προστέθηκε στα αγαπημένα μου :thumbup:

:thumbup:
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Debian: Ανάλυση/σχόλια για τη μητρική διανομή του Ubuntu

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 22 Φεβ 2014, 01:42

Εε οκ ευχαριστούμε!! Κάποια στιγμή πρέπει να δοκιμάσουμε και τη μεγαλύτερη κοινοτική διανομή linux..
Ilias95
saintTUX
saintTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1548
Εγγραφή: 29 Απρ 2011, 23:26
Εκτύπωση

Re: Debian: Ανάλυση/σχόλια για τη μητρική διανομή του Ubuntu

Δημοσίευσηαπό Muttley Black » 22 Φεβ 2014, 19:43

Συγχαρητήρια!
:problem: ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ!!! :D
Γνώσεις ⇛ Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμός: Ευσεβής πόθος ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ BunsenLabs 8.2 "Hydrogen" σε Toshiba satellite C660D 10D
Προδιαγραφές ⇛ AMD V140 │ 2GB │ ATI Mobility Radeon HD 4200 Series │ Realtec RTL8188C Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC│Realtec HD Audio │ 15.4" - 1366x768
Άβαταρ μέλους
Muttley Black
punkTUX
punkTUX
 
Δημοσιεύσεις: 175
Εγγραφή: 09 Ιαν 2014, 21:19
Τοποθεσία: Αθήνα
IRC: MuttleyBlack
Εκτύπωση

Re: Debian: Ανάλυση/σχόλια για τη μητρική διανομή του Ubuntu

Δημοσίευσηαπό dim459 » 23 Φεβ 2014, 01:21

Κατατοπιστικότατος ! !
Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι το εξής (ισχύει γενικότερα, αλλά στο debian έχει ξεχωριστή σημασία) :
Επειδή αυτό που περιγράφει ο Φίλιππος παραπάνω με την ανάμιξη αποθετηρίων διαφορετικών branches μετά από λίγο καιρό γίνεται συνήθεια, είναι πολύ καλό στην προσθαφαίρεση εφαρμογών και στις ενημερώσεις να δίνει κανείς ιδιαίτερη προσοχή στο τι αναγράφει ότι πρόκειται να ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ.
Αλλιώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να βρεθεί χωρίς καθόλου desktop.
Κατά τ' άλλα είναι μάλλον απίθανο να κάτσει κανείς στη stable, οπότε αν μπει στις ζώνες του λυκόφωτος, μάλλον στο τέλος θα καταλήξει στην unstable παρά στην testing.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3746
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Re: Debian: Ανάλυση/σχόλια για τη μητρική διανομή του Ubuntu

Δημοσίευσηαπό eliasps » 23 Φεβ 2014, 06:48

Ένα μεγάλο μπράβο και από εμένα! :bow:
Εξαιρετική ανάλυση. Προστέθηκε στα αγαπημένα.

Η σχέση Ubuntu-Debian είναι άμεση και αυτό το νήμα έλειπε από το forum.
Επειδή όντως λοιπόν, δεν είναι για το "Περί Τεχνολογίας", μεταφέρθηκε στο "Γενικά".
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Debian: Ανάλυση/σχόλια για τη μητρική διανομή του Ubuntu

Δημοσίευσηαπό abramis » 24 Φεβ 2014, 03:51

το Linux Mint Debian 201403 είναι καλή λύση για πιο ομαλή μετάβαση στο debian; μου φαίνεται πιο οργανωμένο σαν διανομή από όλα τα παραπάνω. θέλω να πω πιο κοντά σε ότι έχουμε συνηθίσει σε ubuntu. είχα βάλει σε VM το Debian Testing 7.0 (πριν βγει η stable) και ο τρόπος εγκατάστασης (πχ θυμάμαι μου λεγε να επιλέξω τι πρόσθετα πακέτα/προγράμματα να βάλω εξαρχής αλλά τα λεγε σε κατηγορίες οι οποίες δεν ήξερα τι είχαν μέσα) αλλά και αυτά που βρήκα μέσα, δεν μου φάνηκαν και τόσο αρχάρια. η διανομή ακολουθεί το Debian Testing διάβασα. απλά δεν ξέρω κατά πόσο ουσιαστικά ισχύει το semi-rollling που λέει γτ διάβασα για πολλά προβλήματα στο update. είναι η μόνη διανομή του mint που χω σε εκτίμηση κι αυτό επειδή μου φαίνεται ότι κάνει πιο προσιτό το original debian στο ευρύ κοινό. τι γνώμη έχετε εσείς;
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 757
Εγγραφή: 02 Αύγ 2011, 03:01
Τοποθεσία: Θεσ/νίκη
Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Re: Debian: Ανάλυση/σχόλια για τη μητρική διανομή του Ubuntu

Δημοσίευσηαπό headless » 24 Φεβ 2014, 07:56

Η καλύτερη επιλογή για μετάβαση στο Debian είναι ...το Debian. Αν σε μπερδεύει η διαδικασία της εγκατάστασης, συμβουλέψου τον installation guide.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 17:30
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Re: Debian: Ανάλυση/σχόλια για τη μητρική διανομή του Ubuntu

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 24 Φεβ 2014, 10:40

abramis έγραψε:το Linux Mint Debian 201403 είναι καλή λύση για πιο ομαλή μετάβαση στο debian; μου φαίνεται πιο οργανωμένο σαν διανομή από όλα τα παραπάνω. θέλω να πω πιο κοντά σε ότι έχουμε συνηθίσει σε ubuntu. είχα βάλει σε VM το Debian Testing 7.0 (πριν βγει η stable) και ο τρόπος εγκατάστασης (πχ θυμάμαι μου λεγε να επιλέξω τι πρόσθετα πακέτα/προγράμματα να βάλω εξαρχής αλλά τα λεγε σε κατηγορίες οι οποίες δεν ήξερα τι είχαν μέσα) αλλά και αυτά που βρήκα μέσα, δεν μου φάνηκαν και τόσο αρχάρια. η διανομή ακολουθεί το Debian Testing διάβασα. απλά δεν ξέρω κατά πόσο ουσιαστικά ισχύει το semi-rollling που λέει γτ διάβασα για πολλά προβλήματα στο update. είναι η μόνη διανομή του mint που χω σε εκτίμηση κι αυτό επειδή μου φαίνεται ότι κάνει πιο προσιτό το original debian στο ευρύ κοινό. τι γνώμη έχετε εσείς;


Πολυ καλή διανομή. Γρηγορη, πλήρης, ομορφη και semi rolling.
Τα λεω και στον learner και δεν με πιστευει... :P
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3105
Εγγραφή: 15 Ιαν 2012, 21:10
Εκτύπωση

Επόμενο

 • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
  ΠΡΟΒΟΛΕΣ
  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Γενικά