Βοήθεια για στατιστική με R....

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Βοήθεια για στατιστική με R....

Δημοσίευσηαπό giorgosc61 » 20 Οκτ 2009, 19:11

Καλησπέρα,

Έχω τα δεδομένα του πειράματος σε Gnumeric ως εξής:

Ομάδες Βάρος Βάρος
Ομάδα Α 100 105
Ομάδα Α 105 110
Ομάδα Α 110 100
. . .
. . .
Ομάδα Α 100 100
Ομάδα Β 120 105
Ομάδα Β 130 110
. . .
. . .
Ομάδα Β 130 120

όπου κάθε στήλη βάρους αντιστοιχή σε διαφορετική μέρα

και τα σώνω σε baros.csv

στο R δίνω

>baros <- read.csv(file="baros.csv",head=TRUE,sep=",")
>baros

και μου δίνει τις τιμές για τις ομάδες, το Βάρος και το Βάρος.1

αν δώσω

>day1 <- aov(Βάρος~Ομάδες,data=baros)

στην ουσία μου εφαρμόζει anova για την εξαρτημένη Βάρος και την ανεξάρτητη Ομάδες;

Δεν λαμβάνει και το Βάρος.1 στη δοκιμασία; (πράγμα που δεν το θέλουμε μια και εξετάζω κάθε μέρα χωριστά)

Η διάταξη που έχω κάνει στο gnumeric σε πίνακα είναι σωστή για το R;

Ευχαριστώ....
Άβαταρ μέλους
giorgosc61
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Βοήθεια για στατιστική με R....

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 20 Οκτ 2009, 22:23

Σπάστα σε 2 vectors. Για να είσαι σίγουρος και να τελειώνεις.
Κάτι στυλ:
baros_day1 <- baros$baros
baros_day2 <- baros$baros.1
Πιστεύω πως σε αυτό που ρωτάς η απάντηση είναι Ναι.

Ως γενικότερη συμβουλή πέρασε τη μεταβλητή ΟμάδαΑ/Β ως logical ή έστω αριθμέτικη. Η text/char values θα σου φέρουν δυσκολίες συχνά.
Επίσης χρησιμοποίησε manuals/tutorials από το web. Ένας λέκτορας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε κάτι καλές σημειώσεις για το R διαθέσιμες στα ελληνικά.
Tέλος (γενικά αν απελπιστείς) στείλε e-mail στα R-help . Απαντάνε σχεδόν πάντα και αρκετά σύντομα (1-2 μέρες tops).
(Και να είσαι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ακριβής σε αυτό που ρωτάς. Η ποιότητα των απαντήσεων είναι ανάλογη με την ακρίβεια της ερώτησης. Πολύ συχνά γενικόλογες ερωτήσεις απαντούνται ως "Do your homework! / Use the "help()" command. etc.")
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giorgosc61 » 20 Οκτ 2009, 22:50

Σε ευχαριστώ πολύ....

Βρήκα πλούτο βιβλίων σχετικά με τη γλώσσα R στο http://cran.r-project.org/other-docs.html

Έχω βρει και ένα πολύ ωραίο Handbook για στατιστική βιολογικών δεδομένων -> http://udel.edu/~mcdonald/statintro.html

Για την δημιουργία των scripts εγκατέστησα Eclipse σε συνδυασμό με το StatET και είμαι στο στάδιο του να το ρυθμίσω σωστά.
Το Eclipse είναι πολύ καλό για την συγγραφή σε latex με το texlipse.

Ο έλεγχος για normality και homοscedacity που είναι απαραίτητος για εφαρμογή one-way-anova μπορεί να γίνει μόνο με διαγράμματα ή είναι απαραίτητο να τρέξεις και κάποιο test;
Άβαταρ μέλους
giorgosc61
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 21 Οκτ 2009, 13:20

Καλό είναι να κάνεις και τα 2. Αν και γενικά αν η γραφική επισκόπηση "δείχνει" προβλήματα, καλύτερα να μην εμπιστεύτείς απόλυτα τα test. Αν κάνεις τα διαγράμματα το να τρέξεις τα tests είναι εντολές μιάς γραμμής. (Άσε που δείχνουν και πιο kewl όταν κάνεις παρουσιάσεις ή δημοσιεύσεις :) - γιατί πάντα κάποιος μλκς μπορεί να θεωρήσει ότι "μαγείρεψες" υπέρ του δέοντως τα test, ενώ στο διάγραμμα τί να κάνεις? (Πολλά αλλά αυτό δεν είναι το θέμα :P))
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giorgosc61 » 21 Οκτ 2009, 16:41

Καλησπέρα,

Με το gretl μπορείς να κάνεις anova;
Normality test έχει το βρήκα αλλά anova δεν βρίσκω πουθενά....ούτε στο manual.....!

To R βολεύει πολύ πάντως....φτιάχνεις ένα script με όλες τις εντολές και μπορείς να τρέξεις όλη τη στατιστική με ένα R αρχείο και να σου φτιάξει και τα διαγράμματα !!!

Κάπου είδα και το sweave.....με το οποίο αν κατάλαβα καλά περνάς κώδικα R απευθείας στο latex αρχείο και όταν φτιάχνει το pdf.....στο μεταγλωτίζει και αυτό !!!! Αυτό θα το ψάξω πιο μετά όμως.
Άβαταρ μέλους
giorgosc61
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 21 Οκτ 2009, 16:48

Model >> Other Linear Models >> ANOVA.
Εικόνα
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giorgosc61 » 21 Οκτ 2009, 18:43

Σε εμένα στο Ubuntu 9.04 δεν μου το εμφανίζει στη λίστα......τι μπορεί να συμβαίνει.....
Άβαταρ μέλους
giorgosc61
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 21 Οκτ 2009, 20:21

Βάλε την 1.8.4.
Εικόνα
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giorgosc61 » 23 Οκτ 2009, 12:34

Τελικά όσο περισσότερο το ψάχνεις τόσο πιο ενδιαφέρον γίνεται το θέμα του Latex και του R.

Για editor καταλήξαμε στον Kile (το eclipse αν και δυνατό αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύπλοκο στο setup) ο οποίος έχει ρυθμιστεί να παίζει σωστά με ελληνικά, xelatex και με το Sweave.

To Sweave είναι καταπληκτικό utility για να περνάς τις αναλύσεις του R σε tex μορφή (πίνακες, διαγράμματα κλπ). Δημιουργεί αυτόματα τα διαγράμματα σε pdf τα οποία μπορείς να φορτώσεις από το tex αρχείο σου.

Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερα:
1) Wikipedia
2) Sweave homepage
3) Learning Sweave the APA style [PDF]

Και μια ερώτηση που αφορά στατιστική. Έχω τις τιμές για 60 ημέρες για τα βάρη που ανέφερα πιο πάνω.
Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της anova θέλω να κάνω anova για κάθε ημέρα και να βρω (αν προκύψει) στατιστικώς σημαντική διαφορά στο επίπεδο του 5% από κάποια μέρα και κάτω.

Υπάρχει δυνατότητα να γίνει ένα συνολικό τεστ για όλες τις μέρες; Αν ναι πιο είναι αυτό; Κάποια κατεύθυνση σε on-line εγχειρίδιο για μελέτη;
Άβαταρ μέλους
giorgosc61
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες