από nikos_N » 01 Ιαν 2024, 20:59
malos έγραψε:nikos_N έγραψε:Ναι δεν τον έχουν λανσάρει ακόμα μάλλον. Οπότε πρέπει να προσέξω όταν έρθει στις ενημερώσεις να βγαλω το τικ ώστε να μην κάνει upgrade εφόσον θέλω να κρατήσω και την 1.5.8?
Εάν δεν σε πειράζει και αν δεν θίγω προσωπικά σου δεδομένα, μπορείς να περιγράψεις λίγο τι κάνεις με αυτό; Γενικά αν θες, αν δεν θες να πεις τι συγκεκριμένα κάνεις εσύ.
Σ' ευχαριστώ.
Ναι, θα σου πω λίγο. Το τελευταίο που έκανα είναι ένα τρίπτυχο φυλλάδιο μπροσούρα (για επαγγελματική προβολή) όπου υπήρχε κείμενο και γραφικά. Θα μου πεις αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις σε χίλια δυο άλλα προγράμματα (ακόμα και στο writer). Πρόσεξε όμως, τα άλλα προγράμματα που δεν εξειδικεύονται για τέτοιες δουλειές δεν μου πρόσφεραν εύκολη επεξεργασία κειμένου (στοίχιση μέσα στο έντυπο, αποστάσεις χαρακτήρων μεταξύ τους και αποστάσεις λέξεων, διαρύθμιση της κάθε σελίδας με τις εικόνες- γραφικά με ακρίβεια χιλιοστού κλπ. Επομένως εδω μετράει η ακρίβεια, η λεπετομέρεια και οι επιπλέον ευκολίες στην επεξεργασία κειμένου-εικόνων. Ένα τέτοιο έντυπο χρειάζεται να έχεις τέτοιες δυνατότητες να προσαρμόζεις κείμενο και γραφικά με ακρίβεια και λεπτομέρεια ώστε να μην μοιάζει ότι περισσεύει κάτι ή ότι χρειάζεσαι παραπάνω χώρο και δεν τον έχεις. (Φυσικά μιλάμε για καλές επαγγελματικές δουλειές. Θα δεις και "κακά" έντυπα που δεν τους απασχολούν τέτοια πράγματα που αναφέρω εδω).
Για τέτοια πράγματα λοιπόν το scribus ειναι ένα απο τα καλύτερα free προγράμματα που υπάρχουν εδω και πολλά χρόνια εφάμιλλο όλων των γνωστών αντίστοιχων της adobe κλπ. Χρησιμοποείται ευρέως για επαγγελματική χρήση. Ωστόσο δεν είναι για απλές δουλειές γιατί θέλει κάποιο χρόνο να το μάθεις και να εκμεταλλευτείς στο φουλ όλες του τις δυνατότητες (ούτε εγω τις "κατέχω" όλες). Ελπίζω να σε κάλυψα, αν θέλεις κάτι άλλο πανω σε αυτά ρώτα με.

1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Πρώτα βήματα ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish 5.15.0-76-generic 64bit (el_GR.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu), Ubuntu 5.15.0-75-generic, Windows Boot Manager
3 Intel Core i3-9100 CPU @ 3.60GHz ‖ RAM 7760 MiB ‖ HP 843B - HP HP Pavilion Desktop 590-p0xxx
4 Intel CoffeeLake-S GT2 [UHD Graphics 630] [8086:3e91] {i915}
5 enp2s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15) ⋮ wlp1s0: Realtek RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter [10ec:c821]