Πληροφορίες και οδηγίες προς νεοεισερχόμενους στο forum

...βίντεο, ήχος, players, codecs, κλπ (όχι προβλήματα καρτών εδώ)

Συντονιστές: adem1, konnn

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για εγκατάσταση codec, java, flash και εφαρμογών πολυμέσων τρέξτε στο τερματικό
Για ubuntu
sudo apt-get -y install ubuntu-restricted-extras
Για kubuntu
sudo apt-get -y install kubuntu-restricted-extras

Πληροφορίες και οδηγίες προς νεοεισερχόμενους στο forum

Δημοσίευσηαπό ilpara » 12 Ιουν 2008, 22:57


Περιεχόμενα:


Πληροφορίες:


Παρακάτω θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν το Ubuntu και την ελληνική κοινότητα Ubuntu-gr. Σε επόμενη ενότητα του νήματος θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν τη συμμετοχή στις δραστηριότητες της κοινότητας και τη βελτίωση του Ubuntu.



Tι είναι το Ubuntu
Το Ubuntu είναι ένα πλήρες, ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον πυρήνα Linux. Συνηθίζουμε να αναφερόμαστε στα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στον πυρήνα Linux ως «διανομές Linux».
Το Ubuntu λοιπόν, είναι μία διανομή Linux που έχει ως στόχο την παροχή ενός διαρκώς ενημερωμένου, σταθερού λειτουργικού συστήματος για τον μέσο χρήστη, με ενισχυμένη έμφαση στην ευκολία χρήσης και εγκατάστασης και είναι εξαιρετικά προηγμένο από τεχνολογική και σχεδιαστική άποψη. Επιπλέον δεν περιλαμβάνει προεγκατεστημένες μόνο βασικές εφαρμογές αλλά και πάρα πολλά προγράμματα που καλύπτουν περισσότερο ή λιγότερο εξειδικευμένες ανάγκες. Στα αποθετήρια του Ubuntu υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες δωρεάν εφαρμογές που καλύπτουν κάθε ανάγκη των χρηστών.
Ξεκίνησε το 2004 από την Canonical και βασίστηκε στην διανομή Debian. Σήμερα, το Ubuntu είναι η δημοφιλέστερη διανομή Linux στον κόσμο ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες και σύμφωνα με στατιστικά, απαριθμεί περισσότερους από 20.000.000 χρήστες παγκοσμίως.

Γιατί να επιλέξετε Ubuntu;
  • Ευκολία χρήσης
  • Είναι εξαιρετικά ασφαλές
  • Είναι Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)
  • Ταχύτητα
  • Αξιοπιστία και σταθερότητα
  • Ελάχιστες απαιτήσεις
  • Παραγωγικό περιβάλλον εργασίας
  • Εντυπωσιακά εφέ
  • Χιλιάδες δωρεάν εφαρμογές
  • Ευκολία εγκατάστασης και ενημέρωσης προγραμμάτων.
  • Υποστήριξη από την παγκόσμια και την ελληνική κοινότητα Ubuntu-gr.




Τι είναι το Ubuntu-gr
Το Ubuntu-gr είναι η Ελληνική κοινότητα φίλων και χρηστών του Ubuntu, απαρτίζεται τόσο από απλούς και εξειδικευμένους χρήστες όσο και από προγραμματιστές και στηρίζεται στις ιδέες που πηγάζουν από την ίδια του την φιλοσοφία:
  • ότι το λογισμικό πρέπει να είναι ανοιχτού κώδικα και διαθέσιμο δωρεάν
  • ότι τα εργαλεία λογισμικού πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ανθρώπους στην μητρική τους γλώσσα
  • να είναι εύκολα στη χρήση ακόμη και από άτομα με αναπηρίες και
  • ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προσαρμόζουν και να αλλάζουν το λογισμικό τους με όποιο τρόπο και σε όποια μορφή ικανοποιεί τις ανάγκες τους.
Τα μέλη της Ελληνικής κοινότητας Ubuntu-gr συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες όπως την μετάφραση του Ubuntu στα Ελληνικά και την προώθησή του, την υποστήριξη και την ενημέρωση των Ελλήνων χρηστών, την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού Ubuntistas, την οργάνωση εκδηλώσεων και συναντήσεων και άλλες.

Η Ελληνική κοινότητα Ubuntu-gr διαθέτει πλειάδα εργαλείων και δράσεων όπως:
  • Forum υποστήριξης και συζητήσεων: To forum της Ελληνικής κοινότητας Ubuntu-gr είναι το κεντρικό σημείο που χρησιμοποιούμε για συζητήσεις και υποστήριξη των χρηστών για αντιμετώπιση προβλημάτων. Είναι εξαιρετικά δραστήριο και είναι το καταλληλότερο σημείο για να ξεκινήσετε με την εκμάθηση του Ubuntu, διότι περιέχει δεκάδες χρήσιμους οδηγούς παντός θέματος.
  • Κανάλι στο IRC (#ubuntu-gr στο freenode): Το κανάλι της Ελληνικής κοινότητας στο IRC είναι κατάλληλο για άμεσες συζητήσεις μεταξύ των μελών.
  • Λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Στην λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ubuntu-gr παίρνουν μέρος ενδιαφέρουσες συζητήσεις που αφορούν θέματα όπως ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο, αντιμετώπιση προβλημάτων και πολλά άλλα. Για αναζήτηση μηνυμάτων στην λίστα ηλεκτρονικού ταχυδροεμίου του Ubuntu-gr χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο http://ubuntu.5.x6.nabble.com/Ubuntu-gr-f1022782.html.
  • Xώρο Wiki: Στην σελίδα Wiki του Ubuntu-gr υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το Ubuntu και την κοινότητα, καθώς και οδηγίες για συμμετοχή στις δράσεις του Ubuntu-gr.
  • Χώρο αποστολής εικόνων (Imagebin): Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το Imagebin για να ανεβάζουμε εικόνες - screenshots για την καλύτερη περιγραφή οδηγών και προβλημάτων. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι ο σύνδεσμος της εικόνας μας θα παραμείνει ενεργός.
  • Εργαλείο συνεργατικής διόρθωσης σφαλμάτων (Pastebin): Χρησιμοποιούμε το pastebin για την παράθεση αποτελεσμάτων εντολών μεγάλου μήκους, καθώς και για τον κώδικα προγραμμάτων.
  • To περιοδικό Ubuntistas: Το περιοδικό Ubuntistas είναι το περιοδικό της Ελληνικής κοινότητας του Ubuntu-gr και κυκλοφορεί κάθε τρεις μήνες με πολλά ενδιαφέροντα άρθρα που αφορούν νέα, οδηγούς και παρουσιάσεις που αφορούν το Ubuntu, το ελεύθερο λογισμικό και τον προγραμματισμό. Το περιοδικό Ubuntistas είναι ανοιχτό για σε όλους, αυτό σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στη δημιουργία του, και να κάνει προτάσεις και παρατηρήσεις για τη βελτίωσή του.
  • Oμάδα στο Launchpad: Το Ubuntu-gr δραστηριοποιείται ενεργά σε διάφορες ομάδες στο Launchpad. Το Launchpad (ιδιοκτησίας Canonical) αποτελεί μια δικτυακή πλατφόρμα συνεργατικής διαχείρισης διαφόρων project που αποτελούν μια ολόκληρη διανομή (π.χ. Ubuntu) ή ακόμα και μιας απλής εφαρμογής (π.χ. subdownloader). Μια από τις πολλές ιδιότητές που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά του ιχνηλάτη του (BugTracker) να παρακολουθεί την εξέλιξη διαφορετικών τμημάτων ενός project.
    Xρησιμοποιούμε το Launchpad για την αναφορά σφαλμάτων καθώς και για την μετάφραση του Ubuntu στα Ελληνικά.
    Περισσότερα για το Launchpad μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

To Ubuntu-gr στο διαδίκτυο και στα Social Networks:

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Ubuntu-gr μπορείτε να διαβάσετε στην αρχική σελίδα: http://www.ubuntu-gr.org






Οδηγίες:

Σε αυτή την ενότητα αναγράφονται σημαντικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που δημοσιεύουμε ένα θέμα ή απαντάμε σε κάποιο, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με διάφορα εργαλεία του forum. Παρακαλούμε να διαβαστούν με προσοχή όλα τα παρακάτω.




Για τις δημοσιεύσεις
Τόσο τα θέματα που ανοίγουν, όσο και τα μηνύματα που αποστέλλονται σε ένα ήδη ανοιχτό θέμα, πρέπει να είναι συμβατά με τις κατηγορίες συζήτησης, το περιεχόμενο του θέματος και τους σκοπούς του φόρουμ. Ο αποστολέας ενός νέου μηνύματος οφείλει να λαμβάνει υπόψη ό,τι έχει ως εκείνη τη στιγμή δημοσιευθεί στο συγκεκριμένο θέμα και να αποστέλλει το δικό του μήνυμα έχοντας ως στόχο τον περαιτέρω εμπλουτισμό της συζήτησης. Είναι αυτονόητο ότι οι χρήστες μπορούν να εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα, για κάθε θέμα που ανοίγει και συζητείται. Επιβάλλεται να το κάνουν αυτό με ευγένεια και πνεύμα σεβασμού του συνομιλητή τους, χωρίς τη χρήση προσβλητικών και επιθετικών χαρακτηρισμών και χωρίς να θίγουν, άμεσα ή έμμεσα, τα υπόλοιπα μέλη.
Δεν επιτρέπεται η διαφήμιση προϊόντων ή υπηρεσιών, είτε αυτή γίνεται άμεσα (στο περιεχόμενο του μηνύματος) είτε έμμεσα (πχ. με παραπομπή στην υπογραφή) ή με άλλο τρόπο. Επιτρέπεται μόνο η περιστασιακή αναφορά σε προϊόντα ή υπηρεσίες, εφόσον γίνεται για ενημερωτικούς λόγους στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης. Παρομοίως η αναφορά / παραπομπή σε φόρουμ, ιστοσελίδες, προσωπικά blog κλπ. (πάντα μη εμπορικού ή άλλου περιεχομένου που θίγει τους κανόνες του φόρουμ!) επιτρέπεται μόνο στις ενότητες του "Time Out" ή στην υπογραφή των μελών, για λόγους ενημερωτικούς και μόνο. Επιπρόσθετα των παραπάνω απαγορεύεται η δημοσίευση πορνογραφικού, απειλητικού, ρατσιστικού ή προσβλητικού για κοινωνικές ομάδες, μειονότητες, εθνότητες και θρησκείες. Απαγορεύεται επίσης η αποστολή υλικού που υπόκειται σε copyright και η παροχή πληροφοριών για τρόπους απόκτησης ή εκμετάλλευσης κλεψίτυπου λογισμικού. Τέλος, δεν επιτρέπεται στους χρήστες να δημοσιοποιούν στοιχεία των υπολοίπων μελών (πχ. πραγματικό όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση κλπ.) χωρίς την άδεια τους.

  • Δημιουργήστε Νέο Θέμα (ερώτηση / πρόβλημα):
    • Αφού πρώτα ψάξετε αν υπάρχει παρόμοιο θέμα:
      Τα περισσότερα προβλήματα πιθανόν να έχουν συμβεί και σε κάποιον άλλο πριν από εσάς. Αναζητήστε στο φόρουμ και σε μηχανές αναζήτησης μήπως και το πρόβλημα σας υπάρχει ήδη.
    • Στην σωστή ενότητα:
      Το φόρουμ χωρίζεται σε θεματικές ενότητες . Βρείτε την κατάλληλη ενότητα για να δημοσιεύσετε το πρόβλημα σας. Δημοσιεύοντας το σε λάθος ενότητα, θα αναγκάσετε κάποιον συντονιστή να μεταφέρει το θέμα σας (στην σωστή), χάνοντας έτσι χρόνο.
    • Χωρίς να ντραπείτε για τις γνώσεις σας:
      Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις. Αν είστε αρχάριος ή δεν ξέρετε κάποια πράγματα δεν σας κατατάσσει στην κατηγορία του χαζού. Όλοι βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση (του αρχάριου) οπότε, ρωτήστε για οτιδήποτε.
    • Με τίτλο ουσιώδη και περιεκτικό:
      Ο τίτλος του θέματος σας παίζει σημαντικό ρόλο. Τίτλοι όπως "Βοήθεια", "SOS", "Πρόβλημα με Ubuntu" κλπ, δεν βοηθάνε ώστε να καταλάβει κάποιος ποιο είναι το πρόβλημα σας. Βάζοντας έναν κατανοητό τίτλο θα προσελκύσετε χρήστες, οι οποίοι (πιθανόν) θα γνωρίζουν το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι θα λάβετε απάντηση πιο γρήγορα και θα βοηθήσετε μελλοντικά, χρήστες με παρόμοιο πρόβλημα.
    • Με ουσιαστική και κατανοητή περιγραφή:
      Κάνετε μια απλή και περιεκτική περιγραφή του προβλήματος σας. Γράψτε στοιχεία που θα βοηθήσουν τους αναγνώστες να καταλάβουν τι πρόβλημα έχετε και πότε συνέβη.
    • Με σημαντικές πληροφορίες στην υπογραφή:
      Χρησιμοποιήστε την υπογραφή σας στο forum για να παρέχετε σημαντικές πληροφορίες για το υλικό και το λογισμικό του υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται ακριβείς πληροφορίες σε όποιον ενδιαφέρεται να σας βοηθήσει, πριν καν τις ζητήσει.
  • Απαντήστε σε υπάρχον θέμα:
    • Χωρίς να ντραπείτε για τις γνώσεις σας:
      Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις. Αν είστε αρχάριος ή δεν ξέρετε κάποια πράγματα δεν σας κατατάσσει στην κατηγορία του χαζού. Όλοι βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση (του αρχάριου) οπότε, ρωτήστε για οτιδήποτε.
    • Αν έχετε κάτι χρήσιμο να πείτε:
      Αποφύγετε την κουβεντούλα και την κοινωνική δικτύωση σε θέματα που αφορούν προβλήματα άλλων. Επικεντρωθείτε στην επίλυση του προβλήματος και στην εκμάθηση των διαδικασιών. Κουβέντες εκτός θέματος αποσυντονίζουν τα μέλη από την ουσία, που είναι η επίλυση ενός προβλήματος.
    • Με ακρίβεια και έμφαση στην λεπτομέρεια:
      Όταν δίνετε οδηγίες σε κάποιον με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος, προσπαθήστε να είστε σχολαστικοί (με απλά λόγια και λεπτομέρειες) ώστε να είναι κατανοητή η δημοσίευση από όσους έχουν περιορισμένες γνώσεις και εμπειρία.
    • Χωρίς να διστάσετε:
      Αυτό είναι το κυριότερο. Μην διστάσετε να βοηθήσετε άλλους χρήστες, ακόμη και αν οι γνώσεις σας είναι περιορισμένες. Σε αυτή την περίπτωση απλώς ενημερώστε τον αποδέκτη όταν δεν είστε σίγουροι για αυτά που γράφετε. Καλή πρόθεση χρειάζεται και όχι γνώσεις. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνετε και εσείς περισσότερα για την επίλυση ενός προβλήματος.
  • Γενικές υποδείξεις (όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα):
    • Δώστε στοιχεία του λειτουργικού:
      Εάν έχετε φτιάξει την υπογραφή σας με το αυτόματο script του φόρουμ και το πρόβλημα σας αφορά τον συγκεκριμένο υπολογιστή, τότε είστε εντάξει.
      Αν όμως δεν έχετε φτιάξει υπογραφή ή δεν την έχετε ανανεώσει ή δεν αφορά αυτόν τον υπολογιστή, καλό θα είναι να δώσετε στοιχεία για το σύστημα.
        Έκδοση Ubuntu (με την εντολή σε τερματικό cat /etc/lsb-release βλέπετε την έκδοση του τρέχοντος λειτουργικού συστήματος)
        Έκδοση πυρήνα (με την εντολή σε τερματικό uname -r βλέπετε την έκδοση του τρέχοντος πυρήνα)
        Τρέχουσα γλώσσα συστήματος (με την εντολή σε τερματικό (echo $LANG βλέπετε την τρέχουσα γλώσσα συστήματος)
    • Δώστε μηνύματα λάθους:
      Οποιοδήποτε μήνυμα λάθους είναι σημαντικό. Αν τρέχετε μια εφαρμογή και σας βγάζει μήνυμα λάθους, γνωστοποιήστε το στην δημοσίευσή σας. Αν τρέχετε μια εφαρμογή από τερματικό και σας βγάζει μήνυμα λάθους, κάντε το αντιγραφή και επικόλληση εδώ στο φόρουμ.
    • Δώστε τα αποτελέσματα των εντολών:
      Σε πολλές θεματικές ενότητες θα δείτε πάνω ένα πλαίσιο που σας προτείνει κάποιες εντολές. Τρέξτε αυτές τις εντολές σε ένα τερματικό και δώστε τα αποτελέσματα στην δημοσίευση του προβλήματος σας.
      Για παράδειγμα:
      Αν έχετε πρόβλημα με την ασύρματη κάρτα δικτύου σας, όταν πάτε στην ενότητα Κάρτες Δικτύου (Ethernet, WiFi, Bluetooth) / Internet, θα δείτε αυτό το πλαίσιο:

      Ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε τις εντολές μια-μια. Τα αποτελέσματα είναι χρήσιμα για την γρηγορότερη επίλυση του προβλήματος σας.
    • Δώστε έξτρα πληροφορίες:
      Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλό να δίνονται έξτρα πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν. Αν για παράδειγμα έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών, τότε δώστε την πληροφορία αν έχετε εγκαταστήσει κάποιον οδηγό (driver) και πως τον εγκαταστήσατε.
    • Μην κάνετε περιττές δημοσιεύσεις:
      Δημιουργώντας συνέχεια απαντήσεις (του τύπου:"η οθόνη είναι μαύρη", "Ξέχασα να αναφέρω πως...") στο Θέμα που έχετε ανοίξει, δεν βοηθάει κάποιον να το διαβάσει γρήγορα και συγκεντρωμένα. Αν έχετε ξεχάσει κάτι τότε κάντε μια επεξεργασία στην υπάρχουσα (αρχική σας) δημοσίευση και προσθέστε το, με την προϋπόθεση πως δεν έχει απαντήσει ήδη κάποιος. Πριν κάνετε bump την δημοσίευσή σας, αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες.
    • Μην επικοινωνείτε μέσω πμ:
      Όταν κάνετε μια ερώτηση καλό είναι να ρωτάτε και να απαντάτε στο θέμα που ανοίξατε . Αν επικοινωνείτε με προσωπικά μηνύματα με κάποιον χρήστη οι υπόλοιποι δεν θα γνωρίζουν την εξέλιξη του προβλήματος σας με πιθανά αποτελέσματα:
      1. Να μπερδευτούν στο τι έχετε δοκιμάσει και τι όχι.
      2. Να μην βοηθήσετε κάποιον με παρόμοιο πρόβλημα καθώς τα στοιχεία θα είναι κρυφά.




Για την υπογραφή
To forum του Ubuntu-gr έχει ως κεντρικό αντικείμενο την υποστήριξη των χρηστών του Ubuntu και την αντιμετώπιση προβλημάτων. Για να γίνει αυτό αποτελεσματικά πρέπει κάθε μέλος που αντιμετωπίζει και αναφέρει ένα πρόβλημα, να δίνει και τις απαραίτητες πληροφορίες που θα βοηθούν όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν.
Τα μέλη του forum συνηθίζουμε να παραθέτουμε κάποιες βασικές αλλά σημαντικές πληροφορίες για τον υπολογιστή και την εγκατάστασή μας στην υπογραφή του προφίλ μας. Είναι σημαντική η προσάρτηση της υπογραφής με τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή σας με hardware id (πχ [10ec:8168]), έτσι ώστε να δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες όταν πρόκειται για επίλυση ενός προβλήματός σας.
Για την αποτελεσματική συγκέντρωση αυτών των πληροφοριών, ο medigeek έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα (script) που συγκεντρώνει αυτόματα αυτές τις πληροφορίες και τις τοποθετεί στην υπογραφή στο forum.



Για να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες ή δείτε το παραπάνω video:
  1. Εγκαταστήσετε το πακέτο python-mechanize. Πατήστε εδώ για εγκατάσταση από το Κέντρο Λογισμικού, ή αν προτιμάτε το τερματικό εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sudo apt-get install python-mechanize
  2. Στην συνέχεια, στο τερματικό εκτελέστε την παρακάτω εντολή. Είναι μία εντολή (η πιο ορθά, πολλές εντολές που εκτελούνται σε μία γραμμή), αντιγράψτε όλο το κείμενο που βρίσκεται στο παρακάτω πλαίσιο κώδικα, κάντε το επικόλληση στο τερματικό και πατήστε ENTER:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    cd /tmp; wget --no-check-certificate https://github.com/ntoulasd/ubuntu-gr_forum_signature/tarball/master -O ubuntu-gr_forum_signature.tar.gz; tar xzf ubuntu-gr_forum_signature.tar.gz; cd ntoulasd-*; python init.py
  3. Mόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της παραπάνω εντολής, θα ανοίξει το πρόγραμμα:

    Στο επάνω μέρος συμπληρώνετε από τη λίστα το επίπεδο γνώσεων Linux, Προγραμματισμού και Αγγλικών. Στο κάτω μέρος θα δείτε πως οι απαραίτητες πληροφορίες συγκεντρώθηκαν και για να τις αποστείλετε στο forum, πατάτε το κουμπί «Αποστολή στο Forum».

Εάν αντιμετωπίσετε πρόβλημα με την αποστολή στο forum, τότε αντιγράψτε το κείμενο με τις πληροφορίες από το πρόγραμμα και κάντε το επικόλληση στο σημείο Επεξεργασία υπογραφής στον Πίνακα Ελέγχου Μέλους.
Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, εκτελέστε την παρακάτω εντολή στο τερματικό και κάντε επικόλληση τα αποτελέσματά της στο νήμα: Ubuntu-gr αυτόματη υπογραφή φόρουμ [python]:
Κώδικας: Επιλογή όλων
python forum_signature.py





Για τα BBCode Tags
To forum παρέχει εργαλεία όπου με την κατάλληλη τροποποίηση του κειμένου, προσθέτουμε σε μία δημοσίευση διάφορα στοιχεία όπως εικόνες, βίντεο, πλαίσια και άλλα.
Αυτά τα εργαλεία είναι τα BBCode Tags, τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερο έλεγχο στο τι και το πώς θα εμφανίζεται στην δημοσίευσή σας.. Πάνω από το πεδίο όπου πληκτρολογείτε το κείμενο μίας δημοσίευσης υπάρχουν κάποια κουμπιά για την διευκόλυνσή σας στη χρήση των BBCode Tags.
Παρακάτω υπάρχουν οδηγίες χρήσης για τα BBCode Tags που χρησιμοποιούνται συχνότερα στο forum.

Εικόνα
Όλα τα BBCode Tags του forum αντιστοιχούν στα κουμπιά που βλέπετε πάνω από το πεδίο που πληκτρολογείτε μία δημοσίευση


Αναλυτικότερα, δείτε εντός του ακόλουθου SPOILER για την χρήση των πιο δημοφιλών BBCodeTags:
Spoiler: show
Μορφοποίηση κειμένου:

BBCode Tag "Β"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να τονίσουμε (να το κάνουμε πιο έντονο) μια λέξη/κείμενο.
  • Πως:
    Γράφουμε το κείμενο/λέξη , μετά τη μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί Β .
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [b]έντονο κείμενο[/b]
  • Αποτέλεσμα:
    έντονο κείμενο → έντονο κείμενο

BBCode Tag "i"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να κάνουμε πλάγια μια λέξη/κείμενο.
  • Πως:
    Γράφουμε το κείμενο/λέξη , μετά τη μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί i .
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [i]πλάγιο κείμενο[/i]
  • Αποτέλεσμα:
    πλάγιο κείμενο → πλάγιο κείμενο

BBCode Tag "u"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να υπογραμμίσουμε μια λέξη/κείμενο.
  • Πως:
    Γράφουμε το κείμενο/λέξη , μετά τη μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί u .
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    υπογραμμισμένο κείμενο
  • Αποτέλεσμα:
    υπογραμμισμένο κείμενο → υπογραμμισμένο κείμενο


BBCode Tag "size"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να μεγεθύνουμε ένα κείμενο/λέξη.
  • Πως:
    Γράφουμε το κείμενο/λέξη, μετά την μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα επιλέγουμε από την αναδυόμενη λίστα που έχει ως προεπιλογή το "Κανονική" ένα από τα 5 μεγέθη.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [size=150]κείμενο με άλλο μέγεθος[/size]
  • Αποτέλεσμα:
    κείμενο με άλλο μέγεθος → κείμενο με άλλο μέγεθος

BBCode Tag "color"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να δώσουμε χρώμα σε ένα κείμενο/λέξη.
  • Πως:
    Γράφουμε το κείμενο/λέξη, μετά την μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα επιλέγουμε από την λίστα "Χρώμα γραμματοσειράς",που εμφανίζεται μόλις πατήσουμε το αντίστοιχο κουμπί, ένα από τα χρώματα.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [color=#FF0040]κείμενο με άλλο χρώμα[/color]
  • Αποτέλεσμα:
    κείμενο με άλλο χρώμα → κείμενο με άλλο χρώμα


Παράθεση κειμένου:

BBCode Tag "Quote"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να γράψουμε/αναπαράγουμε κείμενο που έχει γράψει κάποιος άλλος.
  • Πως:
    Γράφουμε το κείμενο/λέξη , μετά τη μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί Quote .
    Αν θέλουμε να βάλουμε και τον σχολιαστή πάμε στο: [ quote ] που θα εμφανιστεί και το κάνουμε αν θέλουμε να πούμε οτι ο σχολιαστής είναι ο TUX: [ quote="TUX" ].
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [quote]κείμενο που έχει γράψει άλλος[/quote]
    [quote="TUX"]κείμενο που έχει γράψει άλλος[/quote]
  • Αποτέλεσμα:
    κείμενο που έχει γράψει άλλος

    TUX έγραψε:κείμενο που έχει γράψει άλλος
Για την διευκόλυνσή σας στην παράθεση κειμένου από κάποια δημοσίευση ενός μέλους στο forum, υπάρχει στο πάνω δεξιά σημείο κάθε δημοσίευσης το κουμπί "ΠΑΡΑΘΕΣΗ". Αν επιλέξετε το κείμενο από τη δημοσίευση και πατήσετε το κουμπί, τότε αυτόματα θα γίνει παράθεση του κειμένου με το όνομα του μέλους που έγραψε τη δημοσίευση.


Kείμενο εκτός θέματος:

BBCode Tag "offtopic"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να γράψουμε κάτι εκτός θέματος.
  • Πως:
    Γράφουμε το κείμενο/λέξη, μετά την μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί offtopic.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [offtopic]Αυτό είναι ένα μήνυμα εκτός θέματος.[/offtopic]
  • Αποτέλεσμα:
    Off topic:
    Αυτό είναι ένα μήνυμα εκτός θέματος.


Λίστες:

BBCode Tag "List"-"List="-"[ * ]"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να εμφανίσουμε κείμενο/λέξεις σε λίστα.
  • Πως:
    Γράφουμε το κείμενο/λέξη την μια κάτω απο την άλλη, μετά τις μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί List.
    Το [ * ] μπούμε να το τοποθετήσουμε μπροστά απο κάθε σειρά για να εμφανιστεί και μια τελεία.
    Αν δεν θέλουμε τελεία , αλλά αριθμημένη λίστα με γράμματα (μόνο λατινικά) ή αριθμούς τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το List= όπου μετά το = να βάλουμε το 1 για αριθμούς ή το a για γράμματα.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [list]
    λέξη 1
    λέξη 2
    λέξη 3
    [/list]

    με χρήση [*]
    [list]
    [*]λέξη 1
    [*]λέξη 2
    [*]λέξη 3
    [/list]

    με χρήση [*],και List=1
    [list=1]
    [*]λέξη 1
    [*]λέξη 2
    [*]λέξη 3
    [/list]

    με χρήση [*],και List=a
    [list=a]
    [*]λέξη 1
    [*]λέξη 2
    [*]λέξη 3
    [/list]
  • Αποτέλεσμα:
Πριν:
λέξη 1
λέξη 2
λέξη 3

Μετά:
    λέξη 1
    λέξη 2
    λέξη 3

Μετά (με χρήση [ * ]):
  • λέξη 1
  • λέξη 2
  • λέξη 3

Μετά (με χρήση [ * ] και List=1):
  1. λέξη 1
  2. λέξη 2
  3. λέξη 3

Μετά (με χρήση [ * ] και List=a):
  1. λέξη 1
  2. λέξη 2
  3. λέξη 3


Πλαίσια κειμένου:

BBCode Tag "info"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να παραθέσουμε πληροφορίες με έμφαση.
  • Πως:
    Γράφουμε το κείμενο που θέλουμε , μετά τον επιλέγουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί info .
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [info]Η πληροφορία στην οποία θέλουμε να δώσουμε έμφαση[/info]
  • Αποτέλεσμα:

    Η πληροφορία στην οποία θέλουμε να δώσουμε έμφαση


BBCode Tag "alert"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να παραθέσουμε προειδοποιήσουμε με έμφαση.
  • Πως:
    Γράφουμε το κείμενο με το θέλουμε να έχει η προειδοποίηση, μετά τον επιλέγουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί alert .
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [alert]Το κείμενο που θα περιέχει η προειδοποίηση[/alert]
  • Αποτέλεσμα:

    Το κείμενο που θα περιέχει η προειδοποίηση



Πλαίσια κώδικα:

BBCode Tag "Code"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να δημοσιεύσουμε εντολές ή αποτελέσματα εντολών.
  • Πως:
    Γράφουμε το κείμενο/λέξη , μετά τις μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί Code .
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [code]sudo apt-get install cheese[/code]
  • Αποτέλεσμα:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sudo apt-get install cheese
Aυτό το BBCode Tag είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το forum γιατί χρησιμοποιείται συχνά. Πάντα ζητούνται αποτελέσματα εντολών ώστε να εξακριβωθεί ένα πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί σωστά, ώστε να βρεθεί λύση. Με τη χρήση του code, τα αποτελέσματα των εντολών είναι ευανάγωστα και ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο κείμενο.

Οπότε, τα αποτελέσματα από εντολές τερματικού τα βάζουμε μέσα σε [cοde]αποτελέσματα[/cοde]. Επιλέγουμε το κείμενο και πατάμε το κουμπάκι Εικόνα. Δείτε εδώ πως.



BBCode Tag "z_code"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να δημοσιεύσουμε κώδικα προγραμματισμού:
  • Πως:
    Γράφουμε τον κώδικα , μετά μαρκάρουμε το κείμενο με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί z_code .
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [z_code]name=raw_input('Pos se lene? ')
    print name, ', kalos irthes sto forum!'[/z_code]
  • Αποτέλεσμα:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    name=raw_input('Pos se lene? ')
    print name, ', kalos irthes sto forum!'
Σε αντίθεση με το code, προτιμούμε το z_code για να δημοσιεύσουμε τον κώδικα ενός προγράμματος, διότι γίνεται διάκριση των στοιχείων του κώδικα και διευκολύνει την ανάγνωσή του.


Σύνδεσμοι:

BBCode Tag "Url"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να δημοσιεύσουμε ένα σύνδεσμο.
  • Πως:
    Γράφουμε τον σύνδεσμο της εικόνας, μετά το μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί Url .
    Αν θέλουμε να βάλουμε μια λέξη/κείμενο που αν την κάνουμε κλικ μας οδηγεί στον σύνδεσμο πάμε και μαρκάρουμε την λέξη και μετά κάνουμε κλικ στο κουμπί [url].
    Μετά πάμε στο: [ url ] που θα εμφανιστεί και βάζουμε τον σύνδεσμο έτσι: [ url=www.ubuntu-gr.org ] με αποτέλεσμα
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [url]www.ubuntu-gr.org[/url]
    [url=www.ubuntu-gr.org]H Ελληνική κοινότητα Ubuntu-gr[/url]
  • Αποτέλεσμα:
    http://www.ubuntu-gr.org
    H Ελληνική κοινότητα Ubuntu-gr

BBCode Tag "link"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να δημοσιεύσουμε ένα σύνδεσμο o οποίος να εμφανίζεται σε νέα καρτέλα.
  • Πως:
    Γράφουμε το όνομα που θα έχει ο σύνδεσμος και την διεύθυνση με ένα κόμμα ανάμεσα στα δυο.Μετά πάμε και τα μαρκάρουμε και μετά κάνουμε κλικ στο κουμπί link.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [link]H ιστοσελίδα του Ubuntu-gr,www.ubuntu-gr.org[/link]
  • Αποτέλεσμα:


Σύνδεσμοι για bugs στο Launchpad:

BBCode Tag "lpbug"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να παραθέσουμε ένα bug του Launchpad.
  • Πως:
    Γράφουμε τον αριθμό του bug , μετά τον επιλέγουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί lpbug .
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [lpbug]1[/lpbug]
  • Αποτέλεσμα:
    Launchpad bug: #1


Εικόνες:

BBCode Tag "Img"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να εμφανίσουμε μια εικόνα που υπάρχει σε κάποιον άλλο σύνδεσμο.
  • Πως:
    Γράφουμε τον σύνδεσμο της εικόνας, μετά το μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί Img .
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [img]http://imagebin.ubuntu-gr.org/files/1384109078.png[/img]
  • Αποτέλεσμα:
    Εικόνα

BBCode Tag "Imgwidth"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να εμφανίσουμε μια εικόνα που υπάρχει σε κάποιον άλλο σύνδεσμο και να ορίσουμε το μέγεθος που θα εμφανιστεί στο forum.
  • Πως:
    Γράφουμε τον σύνδεσμο της εικόνας, μετά το μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί Imgwidth .Μετά θα πρέπει να πάμε μετά το = και να ορίσουμε το πλάτος.το ύψος θα οριστεί αυτόματα, ανάλογο με το πλάτος.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [imgwidth=92]http://imagebin.ubuntu-gr.org/files/1384109078.png[/imgwidth]
  • Αποτέλεσμα:

BBCode Tag "ThumbnailPop"
  • Χρήση:
    Όταν θέλουμε να εμφανίσουμε την μικρογραφία μιας εικόνας που υπάρχει σε κάποιον άλλο σύνδεσμο.Με κλικ στην μικρογραφία η εικόνα θα ανοίγει πλήρης σε ένα νεο παράθυρο
  • Πως:
    Γράφουμε τον σύνδεσμο της εικόνας, μετά το μαρκάρουμε με το ποντίκι και ύστερα κάνουμε κλικ στο κουμπί ThumbnailPop.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [ThumbnailPop]http://imagebin.ubuntu-gr.org/files/1384109078.png[/ThumbnailPop]
  • Αποτέλεσμα:

Ο σύνδεσμος εικόνας που χρησιμοποιήσαμε είναι αυτός: http://imagebin.ubuntu-gr.org/files/1384109078.png

Για την εμφάνιση εικόνων στο forum προτιμάμε την χρήση του thumbnailpop για εξοικονόμηση χώρου. Eπίσης, προτιμάμε να ανεβάζουμε εικόνες στο imagebin για να εξασφαλίσουμε πως ο σύνδεσμος θα παραμείνει ενεργός.

Περισσότερες πληροφορίες για πολλά άλλα BBCode Tags και την χρήση τους, μπορείτε να διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους:




Για τις λειτουργίες του forum
Σε αυτή την ενότητα θα δείτε κάποιες από τις δυνατότητες που υπάρχουν για την διευκόλυνσή σας και τη βελτίωση της σωστής λειτουργίας του forum:

  • Koυμπί επιλύθηκε:
    Αν έχετε δημιουργήσει ένα νέο θέμα, στο πάνω δεξιά σημείο κάθε απάντησης υπάρχει αυτό το κουμπί Εικόνα και αν το πατήσετε δηλώνετε πως το πρόβλημα του θέματος έχει πλέον επιλυθεί.
    Μόλις οριστεί ένα θέμα ως επιλυμένο, εμφανίζεται δίπλα στον τίτλο του, το εικονίδιο Εικόνα σε οποιοδήποτε σημείο του forum.
    Οπότε αν το πρόβλημά μας επιλυθεί, επιλέγουμε την απάντηση που βοήθησε στην επίλυση και πατάμε το κουμπάκι Εικόνα. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε κάποιον να βρει εύκολα τη λύση σε παρόμοιο θέμα απλά πατώντας πάνω στο πράσινο τικ Εικόνα.
    Είναι σημαντικό να πατήσετε το κουμπί Εικόνα στην απάντηση-λύση του προβλήματος και όχι σε μία τυχαία απάντηση.

  • Προσθέστε στους σελιδοδείκτες αγαπημένα θέματα του forum:
    Στο φόρουμ μπορείτε να αποθηκεύσετε στο προφίλ σας θέματα που σας άρεσαν ή θέλετε να τα εντοπίζετε εύκολα:
    1. Η λειτουργία αυτή βρίσκεται κάτω αριστερά σε κάθε θέμα.
      Εικόνα
    2. Για να βλέπετε τα αγαπημένα σας θέματα επιλέγετε: Πίνακας Ελέγχου Μέλους -> Διαχείριση σελιδοδεικτών





Kανονισμοί:



Κανόνες λειτουργίας του forum
Το φόρουμ της ελληνικής κοινότητας του ubuntu έχει στόχο να προάγει τη χρήση του λειτουργικού συστήματος και του ελεύθερου λογισμικού εν γένει, να βοηθήσει τα μέλη του να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες του συστήματος και να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα, στη βάση της συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης και στο πλαίσιο μιας δημιουργικής κοινότητας.

Οι παρακάτω κανόνες διέπουν τη λειτουργία του φόρουμ και τη συμπεριφορά μελών και χρηστών αυτού. Μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να τροποποιηθούν χωρίς προειδοποίηση. Στόχος τους δεν είναι η λογοκρισία ή ο περιορισμός της δυνατότητας των μελών να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους, αλλά η ομαλή και παραγωγική διεξαγωγή των συζητήσεων. Η εγγραφή και η συμμετοχή κάποιου στο φόρουμ σημαίνει την πλήρη αποδοχή των κανόνων, όπως και της απεριόριστης δυνατότητας των διαχειριστών και συντονιστών να ελέγχουν την εφαρμογή τους. Αν κάποιο μέλος δεν συμφωνεί με τους κανόνες, έχει το δικαίωμα να μη συμμετέχει στις δραστηριότητες και συζητήσεις του φόρουμ.

  • Αποποίηση ευθύνης για το περιεχόμενο των μηνυμάτων
    Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο φόρουμ αντιπροσωπεύουν τους αποστολείς τους οι οποίοι είναι και αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενό τους. Συνεπώς δεν εκφράζουν τη γνώμη των διαχειριστών / συντονιστών αυτού ή των υπολοίπων μελών. Αν και οι διαχειριστές / συντονιστές παρακολουθούν την τήρηση των κανόνων σωστής λειτουργίας, είναι ευνόητο ότι δεν είναι σε θέση να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή το περιεχόμενο κάθε μηνύματος. Ο χρήστης που ενδεχομένως θίγεται προσωπικά από το περιεχόμενο ενός μηνύματος ή εκτιμά ότι αυτό είναι γενικότερα προσβλητικό και παραβαίνει τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία της κοινότητας, παρακαλείται να επικοινωνεί άμεσα με τους διαχειριστές / συντονιστές του φόρουμ μέσω προσωπικού μηνύματος και να εκφράζει τα παράπονα του.
  • Ρόλος των διαχειριστών / συντονιστών
    Οι διαχειριστές / συντονιστές του φόρουμ έχουν απεριόριστο δικαίωμα να ελέγχουν και να επιβάλουν την εφαρμογή των κανόνων. Εφόσον το κρίνουν σκόπιμο, μπορούν -με στόχο πάντα την τήρηση των κανόνων και την ομαλή λειτουργία του φόρουμ- να διαγράψουν πλήρως, να κάνουν μη ορατό ή να τροποποιήσουν ένα θέμα συζήτησης, τίτλο, μήνυμα ή υπογραφή. Μπορούν επίσης να επιβάλουν στο μέλος που παρέβη τους κανόνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και την πιθανή επανάληψή της, οτιδήποτε από τα παρακάτω: παρατήρηση μέσω προσωπικού μηνύματος, προληπτικό έλεγχο των μηνυμάτων του, προσωρινή και -ως έσχατο μέτρο- οριστική απαγόρευση της συμμετοχής του στο φόρουμ.
  • Περιεχόμενο των μηνυμάτων
    Τόσο τα θέματα που ανοίγουν, όσο και τα μηνύματα που αποστέλλονται σε ένα ήδη ανοιχτό θέμα, πρέπει να είναι συμβατά με τις κατηγορίες συζήτησης, το περιεχόμενο του θέματος και τους σκοπούς του φόρουμ. Ο αποστολέας ενός νέου μηνύματος οφείλει να λαμβάνει υπόψη ό,τι έχει ως εκείνη τη στιγμή δημοσιευθεί στο συγκεκριμένο θέμα και να αποστέλλει το δικό του μήνυμα έχοντας ως στόχο τον περαιτέρω εμπλουτισμό της συζήτησης. Είναι αυτονόητο ότι οι χρήστες μπορούν να εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα, για κάθε θέμα που ανοίγει και συζητείται. Επιβάλλεται να το κάνουν αυτό με ευγένεια και πνεύμα σεβασμού του συνομιλητή τους, χωρίς τη χρήση προσβλητικών και επιθετικών χαρακτηρισμών και χωρίς να θίγουν, άμεσα ή έμμεσα, τα υπόλοιπα μέλη.
    Δεν επιτρέπεται η διαφήμιση προϊόντων ή υπηρεσιών, είτε αυτή γίνεται άμεσα (στο περιεχόμενο του μηνύματος) είτε έμμεσα (πχ. με παραπομπή στην υπογραφή) ή με άλλο τρόπο. Επιτρέπεται μόνο η περιστασιακή αναφορά σε προϊόντα ή υπηρεσίες, εφόσον γίνεται για ενημερωτικούς λόγους στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης. Παρομοίως η αναφορά / παραπομπή σε φόρουμ, ιστοσελίδες, προσωπικά blog κλπ. (πάντα μη εμπορικού ή άλλου περιεχομένου που θίγει τους κανόνες του φόρουμ!) επιτρέπεται μόνο στις ενότητες του "Time Out" ή στην υπογραφή των μελών, για λόγους ενημερωτικούς και μόνο. Επιπρόσθετα των παραπάνω απαγορεύεται η δημοσίευση πορνογραφικού, απειλητικού, ρατσιστικού ή προσβλητικού για κοινωνικές ομάδες, μειονότητες, εθνότητες και θρησκείες. Απαγορεύεται επίσης η αποστολή υλικού που υπόκειται σε copyright και η παροχή πληροφοριών για τρόπους απόκτησης ή εκμετάλλευσης κλεψίτυπου λογισμικού. Τέλος, δεν επιτρέπεται στους χρήστες να δημοσιοποιούν στοιχεία των υπολοίπων μελών (πχ. πραγματικό όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση κλπ.) χωρίς την άδεια τους.
  • Εγγραφή μελών
    Κάθε ενδιαφερόμενος/η να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του φόρουμ έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτημα εγγραφής. Εφόσον αποδέχεται τους παραπάνω κανόνες, εγγράφεται από τους υπεύθυνους διαχειριστές και συμμετέχει με πλήρη δικαιώματα στις συζητήσεις. Τα μέλη έχουν δικαίωμα να διατηρούν ένα μόνο λογαριασμό στο φόρουμ
.




Κανόνες λειτουργίας διαχειριστών - συντονιστών
  1. Kαθήκοντα
    Οι διαχειριστές (administrators) και συντονιστές (moderators) του φόρουμ της Ελληνικής Κοινότητας του Ubuntu έχουν την αρμοδιότητα της διατήρησης του φόρουμ σε καλό λειτουργικό επίπεδο με εποικοδομητικό και θετικό κλίμα. Συγκεκριμένα:
    • Οι συντονιστές μεριμνούν για την υποστήριξη των χρηστών ως προς τον τρόπο συμμετοχής και συμπεριφοράς εντός του φόρουμ, την ενθάρρυνση των μελών να συμμετέχουν & να προσφέρουν, την συμμόρφωση με τους κανόνες λειτουργίας και την διατήρηση του περιεχομένου (ενότητες & συζητήσεις) σε όσο το δυνατόν πιο χρηστικό επίπεδο.
    • Οι διαχειριστές μεριμνούν για τεχνικά θέματα (πλατφόρμα υλοποίησης) που αφορούν την λειτουργία του φόρουμ. Επιπροσθέτως έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως συντονιστές. Αλλαγές που αφορούν θέματα λειτουργίας (π.χ. αλλαγές nickname, επίβλεψη μελών, κλπ) θα συζητούνται πρώτα στην ομάδα και αν είναι σοβαρό θέμα (π.χ. πιθανή διαγραφή μέλους) στην κοινότητα.
    Η άποψη διαχειριστών και συντονιστών έχει ίση αξία και βαρύτητα και άπαντες οφείλουν να σέβονται τη γνώμη του καθένα και την πλειοψηφία.
  2. Συγκρότηση ομάδας:
    Τα μέλη της ομάδας του φόρουμ (διαχειριστές ϰ συντονιστές) αναδεικνύονται με δημοκρατική διαδικασία από το σύνολο της κοινότητας (ψηφίζουν όσοι ενδιαφέρονται), η οποία επιλέγει ποιοι από τους διατεθειμένους αναλαμβάνουν ρόλο διαχειριστή και ποιοι ρόλο συντονιστή.
  3. Αυτό-οργάνωση και λειτουργία:
    Η ομάδα του φόρουμ αυτό-οργανώνεται σύμφωνα με τις γνώσεις, τα ενδιαφέροντα, και τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει έκαστος, δηλαδή δεν είναι απαραίτητο (παρότι είναι θεμιτό) να ίσο-κατανέμεται ο φόρτος εργασίας. Επίσης η ομάδα του φόρουμ συζητά πρακτικά θέματα λειτουργίας και κάθε μέλος της ομάδας οφείλει να σέβεται τη γνώμη του καθένα και τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Για τυχόν ζητήματα που η κατάληξη δεν έχει την ευρεία αποδοχή στο σύνολο των διαχειριστών/συντονιστών, υπάρχει το δικαίωμα να τεθεί το θέμα στο σύνολο της κοινότητας για λήψη της οριστικής απόφασης.
  4. Λήψη αποφάσεων:
    Τα μέλη της ομάδας του φόρουμ, όπως και οποιοδήποτε μέλος της κοινότητας που έχει αναλάβει κάποιο ρόλο (π.χ. περιοδικό, κανάλι IRC, λίστα, κλπ) λαμβάνουν μικρό-αποφάσεις για πρακτικά θέματα λειτουργίας. Για ευρύτερα θέματα, είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία και γενικότερη αποδοχή από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, και για σημαντικά θέματα από την κοινότητα --σημειώνεται αφενός ότι η άποψη όλων των μελών της κοινότητας, ανεξαρτήτως του ρόλου/καθηκόντων έκαστου, έχει ίση αξία και βαρύτητα, και αφετέρου ότι οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να θέσει οποιοδήποτε θέμα προς συζήτηση στη κοινότητα.
    Η κοινότητα συνεδριάζει στο IRC (#ubuntu-gr-meetings) σε ώρα που θα έχει γνωστοποιηθεί σε λίστα και φόρουμ και κανάλι τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα. Η συζήτηση είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη της κοινότητας. Υπάρχει η προϋπόθεση να παρευρίσκονται τουλάχιστον δέκα άτομα από τα σταθερά μέλη της λίστας ή του καναλιού ή του φόρουμ (από τα 25 άτομα με τις περισσότερες δημοσιεύσεις στο φόρουμ), ειδάλλως θα αναβάλλεται. Διατηρείται καταγραφή της συζήτησης όπου μετά δημοσιεύεται σε φόρουμ και λίστα η τελική απόφαση, μαζί με τα μέλη που συμμετείχαν.
  5. Πλαίσιο συμπεριφοράς:
    • Συχνά στην απρόσωπη δικτυακή επικοινωνία υπάρχει ο κίνδυνος παρεξηγήσεων. Ως εκ τούτου, οι θέσεις είναι καλό να διατυπώνονται με σαφήνεια και να συζητούνται μόνο πραγματικά γεγονότα, με σεβασμό στους άλλους, και για κάθε λάθος (κατά την άποψη της ομάδας) συμπεριφορά πρέπει να ακολουθείται φιλική υπόδειξη. Συγκεκριμένα ακολουθούμε τα Code of Conduct.
    • Κάθε δημοσίευση στο φόρουμ είναι φυσικά δημόσια, με αποτέλεσμα κάθε μέλος πρέπει να γνωρίζει την ευθύνη αυτών που γράφει.
  6. Αλλαγές του παρόντος:
    Όσα αναγράφονται στο παρόν είναι ανά πάσα στιγμή στη κρίση της κοινότητας η οποία αποφασίζει αλλαγές με δημοκρατική διαδικασία από το σύνολο της κοινότητας (σύμφωνα με την ανωτέρω αναφερθείσα διαδικασία). Συνεπώς οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει το παρόν και να προτείνει αλλαγές / βελτιώσεις, όσο πιο τεκμηριωμένα τόσο καλύτερα, ώστε εν συνεχεία να αποφασίσει η κοινότητα.
  7. Αποδοχή του παρόντος:
    Η αποδοχή του παρόντος είναι αναγκαία για τη συμμετοχή στην ομάδα του φόρουμ (διαχειριστές-συντονιστές).





Μέλη:

Όλα τα μέλη του forum είναι ισότιμα και οι απόψεις τους έχουν ακριβώς ίση βαρύτητα, ασχέτως του βαθμού τους ή του αν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες ή όχι.




Βαθμοί μελών
Παρακάτω υπάρχει ένας πίνακας με τους βαθμούς των μελών του forum που εμφανίζονται στο προφίλ των μελών:

[
ΒαθμόςΕίδος βαθμούΑπαιτούμενος αριθμός δημοσιεύσεων
Εικόνα
Διαχειριστής
Δεν χρειάζεται συγκεκριμένος αριθμός δημοσιεύσεων
Εικόνα
Συντονιστής
Δεν χρειάζεται συγκεκριμένος αριθμός δημοσιεύσεων
Εικόνα
Ubuntistas
Δεν χρειάζεται συγκεκριμένος αριθμός δημοσιεύσεων
Εικόνα
Επίτιμο μέλος
Δεν χρειάζεται συγκεκριμένος αριθμός δημοσιεύσεων
Εικόνα
Freedom
Γίνεσαι μόλις φτάσεις τις: 5000 δημοσιεύσεις
Εικόνα
antiwinTUX
Γίνεσαι μόλις φτάσεις τις: 3700 δημοσιεύσεις
Εικόνα
superbTUX
Γίνεσαι μόλις φτάσεις τις: 2700 δημοσιεύσεις
Εικόνα
powerTUX
Γίνεσαι μόλις φτάσεις τις: 1800 δημοσιεύσεις
Εικόνα
saintTUX
Γίνεσαι μόλις φτάσεις τις: 1200 δημοσιεύσεις
Εικόνα
daemonTUX
Γίνεσαι μόλις φτάσεις τις: 750 δημοσιεύσεις
Εικόνα
seniorTUX
Γίνεσαι μόλις φτάσεις τις: 500 δημοσιεύσεις
Εικόνα
dudeTUX
Γίνεσαι μόλις φτάσεις τις: 300 δημοσιεύσεις
Εικόνα
punkTUX
Γίνεσαι μόλις φτάσεις τις: 150 δημοσιεύσεις
Εικόνα
babeTUX
Γίνεσαι μόλις γίνεις μέλος


Οι βαθμοί, που εμφανίζονται κάτω από το όνομα μέλους, δηλώνουν τον αριθμό των δημοσιεύσεων που έχετε κάνει ή είναι αναγνωριστικό ειδικών μελών, π.χ. Συντονιστές και Διαχειριστές. Γενικά, δεν μπορείτε να αλλάξετε τον βαθμό σας οι ίδιοι, διότι γίνετε μόνο από τον διαχειριστή του συστήματος. Παρακαλούμε μην κάνετε άσκοπες δημοσιεύσεις μόνο και μόνο για να αυξήσετε το βαθμό σας.




Ομάδες μελών
Στο κάτω μέρος της σελίδας του forum υπάρχει ένα κομμάτι που αναφέρεται στις ομάδες μελών του forum.

Οι ομάδες μελών είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι διαχειριστές ομαδοποιούν τα δικαιώματα που έχουν διαφορετικά μέλη της Δ. Συζήτησης. Ένα μέλος μπορεί να ανήκει σε περισσότερες από μία ομάδες ( αυτή είναι μια σημαντική διαφορά από άλλα συστήματα Δ. Συζήτησης) και κάθε ομάδα να έχει διαφορετικά δικαιώματα πρόσβασης. Έτσι διευκολύνεται ο διαχειριστής στο να αποδώσει δικαιώματα διαμεσολαβητή σε πολλά μέλη, να επιτρέπει την πρόσβαση σε μία Θ. Ενότητα σε συγκεκριμένη ομάδα μελών κ.λ.π.

Κάθε μία από αυτές τις ομάδες έχουν αναλάβει ένα συγκεκριμένο ρόλο στο forum και τα μέλη της κάθε ομάδας συνεννοούνται και συνεργάζονται για την αποτελεσματική διεκπεραίωση των καθηκόντων που έχουν αναλάβει.

Σε αυτό το σημείο θα δούμε αναλυτικά την κάθε ομάδα, θα περιγράψουμε τον ρόλο που έχει αναλάβει, πως οργανώνεται και πως μπορεί ένα μέλος του forum να ενταχθεί σε κάποια ομάδα προκειμένου να την βοηθήσει να στο έργο που έχει αναλάβει.



Περισσότερα για τις ομάδες μελών του forum, εντός του ακόλουθου SPOILER:
Spoiler: show
Οι ομάδες μελών του forum είναι οι ακόλουθες:




Διαχειριστές

Τα μέλη που ανήκουν στην ομάδα των διαχειριστών (administrators) του forum μεριμνούν για θέματα που αφορούν την σωστή λειτουργία του forum αλλά και των υπόλοιπων διαδικτυακών υπηρεσιών του Ubuntu-gr (αρχική, imagebin κλπ), σε καθαρά τεχνικό επίπεδο.
Αυτό σημαίνει πως τα μέλη της ομάδας των διαχειριστών έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τεχνικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μία ιστοσελίδα, να κάνουν αλλαγές στη δομή του forum, να προσθέσουν και να αφαιρέσουν στοιχεία και γενικότερα να αλλάξουν πράγματα στον κώδικα των ιστοσελίδων.
Ένα μέλος με τον βαθμό του διαχειριστή έχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του forum, έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου στο forum και για αυτό φέρουν μεγάλη ευθύνη.
Επίσης, τα μέλη της ομάδας των διαχειριστών ανήκουν και στην ομάδα των συντονιστών του forum και έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν και ως συντονιστές.

Για να ενταχθεί κάποιο μέλος στην ομάδα των διαχειριστών χρειάζεται γνώσεις τεχνικού επιπέδου (πχ PHP, HTML κλπ) και εμπειρία που αφορούν την διαχείριση ιστοσελίδων και την αποσφαλμάτωση σε περίπτωση προβλημάτων.
Ακριβώς επειδή ο βαθμός του διαχειριστή φέρει μεγάλη ευθύνη, οι υποψήφιοι διαχειριστές προτείνονται και ψηφίζονται από το σύνολο της συντονιστικής ομάδας του forum, όταν κριθεί πως υπάρχει ανάγκη για νέα μέλη στην ομάδα των διαχειριστών.



Καθολικοί συντονιστές

Τα μέλη στην ομάδα των καθολικών συντονιστών (moderators) του forum μεριμνούν για την υποστήριξη των χρηστών ως προς τον τρόπο συμμετοχής και συμπεριφοράς εντός του φόρουμ, την ενθάρρυνση των μελών να συμμετέχουν & να προσφέρουν, την συμμόρφωση με τους κανόνες λειτουργίας και την διατήρηση του περιεχομένου (ενότητες & συζητήσεις) σε όσο το δυνατόν πιο χρηστικό επίπεδο.
Έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν, να συγχωνεύουν, να διαχωρίζουν, να κλειδώνουν και να επεξεργάζονται όλες τις δημοσιεύσεις των μελών του forum με στόχο τη σωστή κατηγοριοποίηση των νημάτων του forum στις αντίστοιχες ενότητες, καθώς και την συμμόρφωση του περιεχομένου των δημοσιεύσεων στα πλαίσια των κανόνων λειτουργίας του forum που κάθε μέλος αποδέχεται με την εγγραφή του.

Το μόνο που χρειάζεται για να ενταχθεί κάποιο μέλος στην ομάδα των συντονιστών του forum είναι όρεξη και διάθεση για προσφορά.
Ανά καιρούς, όταν η υπάρχουσα ομάδα κρίνει πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερα μέλη στην ομάδα των συντονιστών, κάνει δημόσιο κάλεσμα στα μέλη του forum και οι ενδιαφερόμενοι ψηφίζονται από το σύνολο των μελών του forum.
Mε την λήξη της ψηφοφορίας και αν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της, τα μέλη εντάσσονται στην ομάδα των συντονιστών, αναλαμβάνοντας νέα καθήκοντα.

Τα μέλη της ομάδας των συντονιστών και των διαχειριστών του forum, συνεννοούνται, συνεργάζονται και συζητούν για θέματα που απασχολούν το forum, σε μία κρυφή ενότητα που μόνο εκείνοι έχουν πρόσβαση.
Επίσης, μία φορά κάθε μήνα τα μέλη της ομάδας συναντιούνται στο IRC για την συζήτηση και την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων που αφορούν την βελτίωση της λειτουργίας του forum.

Περισσότερα για την λειτουργία, τον ρόλο και την συνεργασία των μελών της ομάδας των συντονιστών και των διαχειριστών του forum, μπορείτε να διαβάσετε στο νήμα «ΚΑΝΟΝΕΣ οργάνωσης-λειτουργίας συντονιστών-διαχειριστών» αλλά και στους κανόνες λειτουργίας του forum.




Ubuntistas

Η ομάδα Ubuntistas αποτελείται από τα μέλη που έχουν αναλάβει κάποιο ρόλο στην δημιουργία του ηλεκτρονικού περιοδικού Ubuntistas της ελληνικής κοινότητας Ubuntu-gr.
Τέτοιοι ρόλοι είναι:
  • Αρθρογράφοι: Οι συντάκτες των άρθρων που υπάρχουν σε κάθε τεύχος του περιοδικού.
  • Επιμελητές: Ελέγχουν τα άρθρα για λάθη ή παρατηρήσεις προτού ενσωματωθούν στο περιοδικό.
  • Σελιδοποιητές: Μετατρέπουν το σύνολο των άρθρων στο τελικό αρχείο που φτάνει στους υπολογιστές των αναγνωστών του περιοδικού.
  • Συντονιστές: Συντονίζουν την προσπάθεια όλων των παραπάνω και οργανώνουν την ομάδα.
Χρειάζεται αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας του περιοδικού, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι, τα μέλη της ομάδας Ubuntistas συζητούν για τα θέματα που αφορούν το περιοδικό, την διαχείριση και τον συντονισμό του, σε ξεχωριστή ενότητα του forum στην οποία μόνο εκείνοι έχουν πρόσβαση.

Αν κάποιο μέλος επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδα Ubuntistas και να βοηθήσει στην δημιουργία του περιοδικού αρκεί να δηλώσει το ενδιαφέρον του στο νήμα «Συμμετοχή νέων μελών στην ομάδα του Ubuntistas» ή να επικοινωνήσει με κάποιον από τους συντονιστές της ομάδας Ubuntistas και εκείνοι θα φροντίσουν για την ένταξη του μέλους στην ομάδα.

Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο κάποιο μέλος να ανήκει στην ομάδα του περιοδικού για να γράψει ένα άρθρο για ένα τεύχος. Το περιοδικό είναι ανοιχτό σε όλους, οπότε αν κάποιο μέλος επιθυμεί να γράψει κάποιο άρθρο για το περιοδικό, αρκεί να δηλώσει το ενδιαφέρον του στο νήμα «Γράψε και εσύ στο περιοδικό Ubuntistas !» ή να επικοινωνήσει με την ομάδα του περιοδικού μέσω προσωπικού μηνύματος.



Wiki

Tα μέλη στην ομάδα Wiki έχουν αναλάβει το έργο της συντήρησης του περιεχομένου του τομέα wiki του Ubuntu-gr (http://wiki.ubuntu-gr.org/).
Στόχος της ομάδας Wiki είναι η συνεχής ενημέρωση των σελίδων στο wiki προκειμένου να παρέχουν αποτελεσματικά πληροφορίες που αφορούν θέματα για το Ubuntu, σε όσους ενδιαφέρονται.
Τα μέλη της ομάδας έχουν την δυνατότητα να επεξεργάζονται το περιεχόμενο των σελίδων στο wiki προκειμένου να είναι ενημερωμένο ανά πάσα στιγμή.

Αν κάποιος θέλει να συμμετάσχει στην διαμόρφωση και στην ενημέρωση των σελίδων wiki και θέλει να ενταχθεί στην ομάδα, τότε μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιον από τους συντονιστές της ομάδας για να δηλώσει το ενδιαφέρον του και να ενταχθεί.
Όταν κρίνεται απαραίτητο από την ομάδα Wiki τότε γίνεται δημόσιο κάλεσμα για συμμετοχή νέων μελών στο forum.



Γραφίστες

γραφίστες είναι μέλη του forum με γνώσεις και εμπειρία στον τομέα επεξεργασίας εικόνων και ανά καιρούς ανατίθενται σε αυτούς διάφορες σχετικές εργασίες όπως τα countdowns που βλέπουμε στο forum για την ημερομηνία κυκλοφορίας μίας νέας έκδοσης του Ubuntu, δημιουργία λογότυπων όταν υπάρχει ανάγκη, δημιουργία εικόνων για το Ubuntistas καθώς και τη δημιουργία αφίσας για διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει η κοινότητα όπως Release Parties, συναντήσεις κλπ.

Aν κάποιο μέλος του forum έχει εμπειρία στον τομέα της επεξεργασίας εικόνων και ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην ομάδα με τους γραφίστες του forum, μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιον από τους συντονιστές της ομάδας, οι οποίοι θα επιμεληθούν για την ένταξή του.



Επίτιμα μέλη

Η ομάδα με τα επίτιμα μέλη του forum αποτελείται από μέλη με μεγάλη προσφορά στο forum του Ubuntu-gr, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης και του συντονισμού.
Τα επίτιμα μέλη είναι συνήθως πρώην συντονιστές του forum με εμπειρία στις προσπάθειες που γίνονται για να διατηρηθεί η λειτουργία του forum ομαλή και σε υψηλό επίπεδο.
Η συμβολή των επίτιμων μελών ως πρώην μέλη της ομάδας των συντονιστών είναι πάντα χρήσιμη για την υπάρχουσα ομάδα των συντονιστών και για αυτό τα επίτιμα μέλη έχουν πρόσβαση στην μη ορατή ενότητα που υπάρχει στο forum για την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των συντονιστών, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν συντονιστικές ενέργειες (μεταφορές θεμάτων κλπ).

Για να γίνει κάποιος επίτιμο μέλος θα πρέπει να προταθεί από την ομάδα των διαχειριστών και των συντονιστών του forum, αφού έχει προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τομέα. Αν το μέλος αποδεχτεί, τότε εντάσσεται στην ομάδα των επίτιμων μελών.



Συντελεστές

Η ομάδα των συντελεστών του forum αποτελείται από μέλη τα οποία έχουν αναλάβει κάποιον ρόλο γενικού ενδιαφέροντος στην ελληνική κοινότητα Ubuntu-gr.
Πρόκειται για μέλη που είναι Ubuntu members, operators στο IRC, έχουν δικαίωμα να επεξεργάζονται την αρχική σελίδα, τον πλανήτη κλπ.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία για να ενταχθεί κάποιο μέλος στην ομάδα των συντελεστών. Η ομάδα δημιουργήθηκε προκειμένου να γνωρίζουμε ποιος κάνει τι στο Ubuntu-gr και για ευκολότερη επικοινωνία μεταξύ των μελών. Αν κάποιο μέλος αναλάβει κάποιον ρόλο σαν αυτούς που αναφέρθηκαν παραπάνω, τότε εντάσσεται στην ομάδα των συντελεστών.


Επειδή όλες οι ομάδες λειτουργούν μεν αυτόνομα και αυτό-οργανώνονται, πολλές φορές είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των ομάδων για γρηγορότερα και καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι, στα πλαίσια της συνεργασίας, έχει δημιουργηθεί μία ενότητα στο forum όπου έχουν πρόσβαση τα μέλη όλων των παραπάνω ομάδων και συζητούν για θέματα που τους απασχολούν και τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ τους.

Αυτές λοιπόν είναι ομάδες του forum, oι ρόλοι που έχουν αναλάβει και οι τρόποι που μπορεί ένα μέλος του forum να ενταχθεί σε κάποια από τις ομάδες.
Η δημιουργία ομάδων στο forum διευκολύνει την αποτελεσματική συνεργασία και συνεννόηση των μελών που έχουν αναλάβει κάποιο ρόλο στο Ubuntu-gr.




Συμμετοχή στην κοινότητα
Η κοινότητα του Ubuntu-gr αποτελείται από φίλους και χρήστες του Ubuntu και γενικότερα του EΛ/ΛΑΚ, oι οποίοι εθελοντικά παρέχουν υποστήριξη σε άλλους χρήστες και συζητούν για θέματα που αφορούν το Ubuntu και το Ελεύθερο Λογισμικό.
Μπορείτε να συμμετάσχετε στις δραστηριότητες και στις εργασίες της κοινότητας με πολλούς τρόπους, όπως:
  • Συγγραφή οδηγών:
    Στο forum υπάρχουν πολλοί οδηγοί για διάφορα θέματα, αλλά ποτέ δεν είναι αρκετοί. Οι οδηγοί του φόρουμ είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινότητας και εξαιρετικά χρήσιμοι για κάθε μέλος του forum ή κάθε μη εγγεγραμμένο επισκέπτη που το παρακολουθεί.
    Αν γνωρίζετε κάτι που πιστεύετε πως θα φανεί χρήσιμο και σε άλλους χρήστες, σας ενθαρρύνουμε να γράψετε έναν οδηγό για αυτό ώστε να βοηθήσετε και άλλους χρήστες.
    Αν θέλετε ο οδηγός σας να διατηρηθεί φρέσκος και έγκυρος μην ξεχνάτε να τον ανανεώνετε. Διαφορετικά θα μεταφερθεί στο «Αρχείο», όπου και τοποθετούνται οι σύνδεσμοι για οδηγούς που δεν ισχύουν κατά γράμμα για τις νεότερες εκδόσεις. Αν κάποιος ανανεώσει τον οδηγό του ενώ αυτός βρίσκεται ήδη στο «Αρχείο» πρέπει να ενημερώσει τους συντονιστές του φόρουμ με προσωπικό μήνυμα.
    Παρακάτω υπάρχουν κάποιοι χρήσιμοι σύνδεσμοι για να σας κατατοπίσουν στο θέμα της συγγραφής ενός οδηγού:
  • Υποστήριξη των μελών:
    Καθημερινά ανοίγουν διάφορα θέματα στο forum που αφορούν προβλήματα των μελών σε διάφορους τομείς. Ρίξτε μία ματιά στα ανεπίλυτα θέματα και δείτε αν μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς για να βρεθεί λύση. Αν έχετε κάποια ιδέα, μην διστάσετε να απαντήσετε ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι, απλά τονίστε πως δεν γνωρίζετε αν θα λειτουργήσει. Ψάξ'τε στην Google και σε άλλες ιστοσελίδες για το Ubuntu (πχ AskUbuntu, UbuntuForums) για να δείτε μήπως υπάρχει κάποια πρόταση. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τα άλλα μέλη του forum να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους και ταυτόχρονα αποκτάτε ευχέρεια, γνώση και εμπειρία στο Ubuntu και στο Linux.
  • Μετάφραση του Ubuntu στα Ελληνικά:
    Η διαδικασία της μετάφρασης του Ubuntu και των συστατικών του λαμβάνει μέρος στο Launchpad. Αν θέλετε να βοηθήσετε τους μεταφραστές, εγγραφείτε στην ομάδα “Ubuntu Greek Translator Starters” και ξεκινήστε την μετάφραση των μηνυμάτων. Αν δεν γνωρίζετε πως να ξεκινήσετε με τις μεταφράσεις, συμβουλευτείτε την ομάδα των μεταφραστών, ανοίγοντας ένα νέο θέμα στην ενότητα στην ενότητα Μεταφράσεις Λογισμικού για να εκφράσετε τις απορίες σας.
    Αφού ξεκινήσετε και με τον καιρό αποκτήσετε εμπειρία στις μεταφράσεις, κάντε αίτηση για την ένταξή σας στην ομάδα των “Ubuntu Greek Translators”.
    Επίσης, εγγραφείτε στην ομάδα της κοινότητας Ubuntu-gr στο Launchpad.
  • Αναφορά σφαλμάτων (bugs):
    Αν εντοπίσατε οποιοδήποτε πρόβλημα σε τρέχουσες εκδόσεις του Ubuntu σε εκδόσεις υπό ανάπτυξη, μπορείτε αφού επιβεβαιώσετε πως αποτελεί γενικό πρόβλημα να το αναφέρετε στο Launchpad. Διαβάστε τον οδηγό Πως αναφέρουμε σφάλματα (bugs) στο Launchpad και αν έχετε απορίες, εκφράστε τες στο forum.
  • Συμμετοχή σε συναντήσεις / εκδηλώσεις:
    Η κοινότητα οργανώνει συναντήσεις των μελών της με αφορμή διάφορες περιστάσεις, όπως την κυκλοφορία μίας νέας έκδοσης (Release Party), παρουσιάσεις του Ubuntu και συμμετέχει σε εκδηλώσεις που αφορούν το ελεύθερο λογισμικό, όπως η FOSSCOMM. Κάθε μέλος είναι ευπρόσδεκτο στις συναντήσεις, για γνωριμία με άλλα μέλη, δημιουργία παρέας και συζήτηση για το Ubuntu, το ελεύθερο λογισμικό και θέματα γενικού ενδιαφέροντος.
  • Προώθηση και ενημέρωση:
    Το ελεύθερο λογισμικό δίνει στον χρήστη πολλές ελευθερίες που εκλείπουν από το ιδιοταγής λογισμικό που έχει κατακλείσει τον κόσμο της τεχνολογίας σε επίπεδο χρήστη.
    Ένας από τους τρόπους με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε βήματα για την αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι η ενημέρωση και η προώθηση του ελεύθερου λογισμικού.
    Υπάρχουν πολλά άτομα που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλα συστήματα εκτός από το Windows ή το OS X. Αν γνωρίζετε άτομα που δεν ξέρουν για το Linux, ενημερώστε τα για αυτό και αν δείξ'τε τους το ελεύθερο λογισμικό και τα πλεονεκτήματά του.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε και εσείς στις δραστηριότητες της κοινότητας!






Χρήσιμοι σύνδεσμοι και Πηγές:

Το περιεχόμενο αυτού του νήματος αποτελείται από συγκεντρωμένες πληροφορίες διαφόρων ξενωριστών νημάτων. Οι σύνδεσμοι για αυτά τα νήματα παραθέτονται παρακάτω. Ευχαριστούμε πολύ όσους ασχολήθηκαν με την δημιουργία τους και την βελτίωση του forum!




Χρήσιμοι σύνδεσμοι:



Πηγές:



ΕικόναΕικόναΕικόνα
Τελευταία επεξεργασία από the_eye και 11 Μαρ 2018, 22:41, έχει επεξεργασθεί 31 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Ενημέρωση - SPOILERS για να μην εμφανίζεται εκτενές το παρόν νήμα
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2250
Εγγραφή: 11 Μάιος 2008, 11:43
Τοποθεσία: Αθήνα-Βύρωνας
IRC: ilpara
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Πολυμέσα