Clementine αναπαραγωγή και δημιουργία library από το δίκτυο

...βίντεο, ήχος, players, codecs, κλπ (όχι προβλήματα καρτών εδώ)

Συντονιστές: adem1, konnn

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για εγκατάσταση codec, java, flash και εφαρμογών πολυμέσων τρέξτε στο τερματικό
Για ubuntu
sudo apt-get -y install ubuntu-restricted-extras
Για kubuntu
sudo apt-get -y install kubuntu-restricted-extras

Clementine αναπαραγωγή και δημιουργία library από το δίκτυο

Δημοσίευσηαπό dim459 » 24 Οκτ 2020, 17:29

Ο Clementine είναι ένας εξαιρετικός music player, ο οποίος κατά την άποψή μου είναι ο μακράν ο καλύτερος για την διαχείριση μεγάλων μουσικών βιβλιοθηκών (πχ στην περίπτωσή μου μιλάμε για περίπου 10.000 albums) και πιθανώς μονόδρομος όταν η συντριπτική πλειοψηφία των albums είναι lossless (flac) σε μορφή image+.cue.
Αφού του ορίσουμε σε ποια folders βρίσκεται η μουσική μας και τον αφήσουμε να δημιουργήσει το σχετικό library, η αναζήτηση και πρόσβαση σε αυτή είναι ταχύτατη και πανεύκολη.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν η μουσική μας βρίσκεται σε έναν άλλον υπολογιστή του σπιτιού μας, πχ στο desktop μας και εμείς θέλουμε να αναπαράγουμε τα σχετικά μουσικά αρχεία στο laptop μας, πχ για το συνδέσουμε με το ηχοσύστημά μας που βρίσκεται σε άλλον χώρο (άρα μιλάμε για υπολογιστές στο ίδιο lan, ή απλά συνδεδεμένους στον ίδιο router). Ο Clementine δεν έχει την δυνατότητα απευθείας αναπαραγωγής μέσω δικτύου, ούτε και πρόκειται να ανοίξει φακέλους του άλλου υπολογιστή εάν απλώς έχουμε συνδεθεί σε αυτόν μέσω ssh.
Στο παρόν θα δούμε πως γίνεται η διαδικασία χωρίς να χρησιμοποιήσουμε samba (το οποίο απεχθάνομαι και ενίοτε είναι σπαστικό στο configuration του), αλλά μέσω του πρωτοκόλλου ssh.

Μια βασική προκαταρκτική ενέργεια είναι να δώσουμε μια static ip στον υπολογιστή που έχει την μουσική μας, διότι εάν τον αφήσουμε να παίρνει dynamic ip από τον router, κάθε φορά θα χρειαστεί να αλλάζουμε την διεύθυνση του στις σχετικές διαδικασίες. Για την παρακάτω περιγραφή θεωρούμε ότι :
α) Ο υπολογιστής που περιέχει την μουσική θα αναφέρεται ως host, ο υπολογιστής στον οποίο θέλουμε να παίξει ο Clementine τα απομακρυσμένα αρχεία θα αναφέρεται ως client.
β) Η static ip που του ορίσαμε στον host είναι η 192.168.1.133
γ) Το όνομα χρήστη στον host είναι dimitrisdesktop
δ) Το όνομα χρήστη στον client είναι dimitrislaptop
ε) Η μουσική στον host βρίσκεται στον φάκελο Music του προσωπικού φακέλου (/home/dimitrisdesktop/Music)
στ) Στον client ο φάκελος που θα δημιουργήσουμε για την προσάρτηση που αναφέρεται παρακάτω θα βρίσκεται επίσης στο Music και θα ονομάζεται CLEMENTINEREMOTE (/home/dimitrislaptop/Music/CLEMENTINEREMOTE)
Εξυπακούεται ότι στις δικές σας ρυθμίσεις θα αντικαταστήσετε τα ως άνω ονόματα με αυτά των δικών σας χρηστών, όπως άλλωστε και τις τοποθεσίες των φακέλων, ανάλογα με το που βρίσκονται ή τις προτιμήσεις σας.

Το πρώτο βήμα είναι να εγκαταστήσουμε και στους δύο υπολογιστές τα πακέτα ssh και sshfs είτε με την γραφική εφαρμογή είτε για συντομία τρέχοντας :
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install ssh sshfs

Το δεύτερο είναι να δημιουργήσουμε στον client τον φάκελο στον οποίο θέλουμε να γίνεται η προσάρτηση των απομακρυσμένων αρχείων, όπως είπαμε παραπάνω μέσα στο Music δημιουργούμε έναν φάκελο με το όνομα CLEMENTINEREMOTE.
Το τρίτο βήμα είναι να προσαρτήσουμε τον φάκελο Music του dekstop host στον φάκελο CLEMENTINEREMOTE του laptop client. Αυτό γίνεται τρέχοντας :
Κώδικας: Επιλογή όλων
sshfs dimitrisdesktop@192.168.1.133:/home/dimitrisdesktop/Music /home/dimitrislaptop/Music/CLEMENTINEREMOTE

Μόλις τρέξουμε την παραπάνω εντολή θα μας ζητήσει να δώσουμε password, πρόκειται για το password του χρήστη στο desktop host, όχι αυτό του client.
Όταν ολοκληρωθούν τα παραπάνω θα δούμε ότι μέσα στον φάκελο CLEMENTINEREMOTE του client θα δούμε τον φάκελο Music του host.
Τα περιεχόμενα του φακέλου αυτού μπορεί πλέον ο Clementine τόσο να τα αναπαράγει, όσο και να δημιουργήσει library από αυτά, αν του ορίσουμε σχετικώς τον φάκελο αυτό.

Και μερικές επιπλέον συμβουλές :
α) Στον Clementine του client καλό είναι να μην επιλέξουμε την αυτόματη ενημέρωση και παρακολούθηση (monitoring) της βιβλιοθήκης κάθε φορά που ανοίγει ο player, διότι η ταχύτητα είναι σχετικά αργή, αφού διαβάζει μέσω του δικτύου και όχι απευθείας από σκληρό δίσκο. Αυτό άλλωστε θα το καταλάβετε την πρώτη φορά που θα τον αφήσετε να δημιουγήσει library,όπου θα κάνει πολύ παραπάνω απ' ότι συνήθως (σε μένα για αρχεία 5 tb έκανε περίπου δύο ώρες). Μπορούμε πάντα να το κάνουμε κατ' επιλογήν, όποτε έχουμε προσθέσει αρχεία στον host (Για το update library έκανε 2-3 λεπτά, έναντι των μερικών δευτερολέπτων σε τοπική χρήση).
β) Εξυπακούεται ότι πριν ανοίξουμε τον Clementine στον client πρέπει να έχουμε θέσει σε λειτουργία τον host υπολογιστή.
γ) Επίσης εξυπακούεται ότι πριν ανοίξουμε τον Clementine στον client πρέπει προηγουμένως να έχουμε κάνει την παραπάνω προσάρτηση, κάθε φορά που ανοίγουμε τον client, αλλιώς πρώτον δεν θα βρίσκει αρχεία να παίξει, δεύτερον σε περίπτωση που επιλέξουμε update library θα μας την σβήσει όλη και θα πρέπει να περιμένουμε να την φτιάξει από την αρχή. Υπάρχει τρόπος να γίνεται απευθείας προσάρτηση στην εκκίνηση μέσω τροποποίησης του fstab, γενικώς όμως δεν είναι καλή ιδέα, ειδικά από άποψη ασφαλείας εάν άλλοι χρησιμοποιούν τον client, αφού μέσω του ssh αποκτούν απεριόριστη πρόσβαση και στον host.

Επειδή βεβαίως είναι κουραστικό κάθε φορά που ανοίγει ο client να ανοίγουμε τερματικό και να τρέχουμε την εντολή, αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός script, το οποίο αφήνουμε στην επιφάνεια εργασίας και απλά το τρέχουμε όπως οποιονδήποτε launcher.
Με βάση την εντολή που έγραψα παραπάνω η διαδικασία είναι απλούστατη.
Με έναν κειμενογράφο, πχ gedit ή kate στο ΚDE, δημιουργούμε ένα αρχείο κειμένου το οποίο έχει ως περιεχόμενο :
Κώδικας: Επιλογή όλων
#!/bin/bash
sshfs dimitrisdesktop@192.168.1.133:/home/dimitrisdesktop/Music /home/dimitrislaptop/Music/CLEMENTINEREMOTE

και κατόπιν το σώζουμε όπου μας βολεύει, πχ στην επιφάνεια εργασίας, με κατάληξη .sh, παραδείγματος χάριν CLEMENTINEREMOTE.sh
Κατόπιν με δεξί κλικ στο αρχείο, από τις ιδιότητες και τα permissions, τσεκάρουμε ότι το αρχείο είναι εκτελέσιμο.
Μόλις το τρέξουμε (μονό ή διπλό κλικ, ανάλογα με το πως έχουμε ρυθμίσει το σύστημα να ανοίγει φακέλους και αρχεία), αυτομάτως θα μας ζητήσει το password που είπαμε παραπάνω και θα κάνει την προσάρτηση.
Σε γραφικό περιβάλλον KDE που χρησιμοποιώ εγώ, εμφανίζει παράθυρο σε γραφικό περιβάλλον για να δοθεί το password και έχει επιλογή για απομνημόνευση, η οποία είναι βολική με την επιφύλαξη ασφαλείας που έγραψα παραπάνω. Αν επιλέξετε να το απομνημονεύσει, την επόμενη φορά απλά τρέχετε το script και γίνεται άμεσα η προσάρτηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι παραπάνω αναφορές έχουν να κάνουν με ταχύτητα δικτύου 100 mbit που έχουν οι συνήθεις κάρτες και οι περισσότεροι routers και ειδικά όσον αφορά στο laptop λόγω wifi, ακόμα χαμηλότερης, στα 54 mbit. Αν ΟΛΕΣ οι συσκευές έχουν κάρτες στα 1000 mbit, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.
Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και στα 54 mbit σε οποιοδήποτε μουσικό αρχείο δεν θα αντιμετωπίσετε το παραμικρό πρόβλημα. Πληροφοριακώς η ταχύτητα ήταν επαρκής ακόμα και για αρχείο βίντεο στα 1080ρ με πολυκάναλο ήχο, που δοκίμασα με τον vlc.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ : Η προσάρτηση μέσω sshfs είναι απαραίτητη για τον Clementine, για να μπορεί να διαχειριστεί τα αρχεία. Για απλή πρόσβαση στον απομακρυσμένο φάκελλο, αρκεί η μέσω ssh σύνδεση, κατά τα γνωστά μέσω network και δεν είναι απαραίτητο να προβούμε και στην προσάρτηση.
Αυτά....
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3754
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Πολυμέσα