simosx έγραψε:Στη Wikipedia λέει ότι Inox είναι μεταλικό,
Είναι πράγματι έτσι;
Αλήθεια λέει... η ακριβης ελληνικη μεταφραση ειναι ανοξειδοτο ατσαλι φαντασου οτι η χυτρα ταχυτητας της μαμας ειναι κατασκευασμενη απο αυτο το υλικο
το ανοξειδωτο ατσαλι ειναι το σκλυροτερο μεταλο που υπαρχει αντεχει σε υψηλες πιεσεις και δεν πιανει ποτε οξειδωση δηλαδη σκουρια κατι που το κανει πολυ ασφαλες σαν μεταλλο για χειρουργικα εργαλεια
η χαραξη του μπορει να επιτευχθει μονο με εργαλεια κοβαλτιου ενω την τελειοτερη χαραξη την πετυχαινουμε με διαμαντι απο 0,25/καρατια και πανω γιαυτο και στην χαραξη δεν μπορουμε να δωσουμε βαθος
το ανοξειδωτο περα απο τα εργαλεια και τα σκευη παραγεται και σε φυλλα απο 2/10 του χιλιοστου για κατασκευες βαρελιον ντεποζιτων (το καλυτερο υλικο για την φυλαξη υγρων καθως δεν μεταφερει μυρωδιες και οξειδωση ) παγκων εργασιας καθως και πληθως εφαρμογων απο διακοσμησεις καταστηματων μεχρι μεταλλικών επιγραφων
οστοσο επειδη στην ελλαδα ζουμε και μας αρεσει ειτε απο υπερβολη είτε απο αμαθεια θα ακουσεις να ονομαζουν ινοχ και πολα αντικειμενα γυρω σου τα οποια απλα ειναι μεταλλικα και γυαλιζουν ή μίξεις μετάλων αλουμινιου , χαλκου και μπρουτζου με επιστρωση χρωμιου (δηλαδη νικελ)
απ οτι καταλαβες το ανοξειδωτο δεν γυαλιζει οσο το νκελ (χρωμιο) το οποιο ναι μεν ειναι μεταλλο αλλα επιτυνχανεται με ηλεκτρικη εκενωση δηλαδη βαπτισμα του υλικου
μια ακομα ιδιοτητα του ινοχ ειναι οτι μπορει να ανεβει ευκολα σε υψηλες θερμοκρασιες αλλα και το αντιθετο αν εχεις ενα υγρο (ΝΕΡΟ, ΡΑΚΙ κλπ) και θελεις να το κρυωσεις σε μικρο χρονικο διαστημα μπορεις να το τοποθετησεις σε ενα ανοξειδωτο δοχειο και να το βαλεις στην καταψυξη (μπορεις να χρησιμοποιησεις ενα μπρικι) θα δεις οτι παγωνει πολυ πιο γρηγορα το υγρο απ οτι να ειναι σε πλαστικο η γυαλι μεσα,
απο την αλλη η καλη ποιότητα ινοξ σε μαγειρικα σκευη επιτυνχανει την ταχύτερη ανάπτυξη της επιθεμιτης θερμοκρασίας (αυτο σημαινει σημαντηκή οικονομία ενέργειας με την συχνή χρήση)
οσο για τις ανοξειδωτες φλυτζανες ειναι κατασκευασμενες με διπλο τοιχωμα που επιτερεπει στο να παραμένει το υγρο ζεστο ή κρύο χωρίς να επηρεάζεται η εξωτερική επιφάνεια του. παρ ολα αυτα ενα ζεστο υγρο κρυωνει ευκολοτερα σε ενα ινοξ σκευος