Δεν συνδέεται σε κάποια sites το σύστημα

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Δεν συνδέεται σε κάποια sites το σύστημα

Δημοσίευσηαπό malos » 29 Σεπ 2024, 12:10

Γεια σας παιδιά. Έχω ένα πρόβλημα στο kubuntu 24.04 . Μόλις τώρα το ανακάλυψα, δεν υπηρχε την τελευταία φόρα΄που είχα μπει σε αυτό το σύστημα.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα τοι έχω ξαναδεί και πάνω από μία και δύο φορές. και φυσικά είχε λυθεί. Αλλά ξέχασα τι είχα κάνει και ξέχασα και που οφείλεται.
Και ο firefox και ο chrome, συνδέονται μόνο σε sites της google (youtube και όλα), συνδέεται και σε κάνα δυο άσχετα, αλλά σε άλλα όχι. Μου λέει ότι δεν βρέθηκε ο διακομιοστής ή κάτι τέτοιο. (Να! Δεν θυμάμαι τώρα τι ακριβ´λως έλεγε. αλλά είναι τυποποιημένο μήνυμα του firefox όταν δεν συνδέεται κάπου. Δεν φάνηκε δηλαδή να είναι κάποιο εξειδικευμένο error.
Δεν μπόρεσα λοιπόν να μπω στο meteo, εδώ στο forum, στην τράπεζα για web banking και πολλά άλλα.
Ούτε οι ενημερώσεις συστήματος προχώρησαν.
Αυτό που είδα ήταν ότι κάτι ανέφερε για dns.
Αν υποπτεύεστε μεγάλη πιθανότητα για κάτι που ξέρετε, μου λέτε (αν θέτε :wtf: )
Αν θέλετε να ποστάρω τι έγραφε συγκεκριμένα το μήνυμα λάθους να το κάνω κι αυτό.
Νομίζω κάτι πρέπει να ανανεώσω στα hosts ή κάποια τέτοια φάση.
Με καλώδιο ethernet είμαι.
Να παίζει κάτι με τις ρυθμίσεις δικτύου; Πάντως μπαίνω κανονικά σε κάποια λίγα sites όπως είπα.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Χμμμμ! Ξαναέκανα login και το πρόβλημα ήταν εδώ. Δεν διορθώθηκε με αυτά που έκανα
Κώδικας: Επιλογή όλων
nmcli de
sudo dhclient -r enp9s0

Πήγα στο γραφικό εργαλειάκι του kde για τα δίκτυα. Η σύνδεση λέγεται ¨Ενσύρματη σύνδεση 2". ΟΚ μέχρι εδώ. Δεν μου ενέπνευσε να κάνω κάτι με τις επιλογές που είχε.
Τέλος πάντων την απενεργοποίησα και ενεργοποίησα το wifi. Μπαίνω τώρα μια χαρά σε όλα, όπως κι εδώ που κάνω τη διόρθωση του ποστ.
Βέβαια δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Πρέπει να φτιάξω τη σύνδεση με ethernet. Καμιά ιδέα.
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Re: Δεν συνδέεται σε κάποια sites το σύστημα

Δημοσίευσηαπό Maras » 01 Οκτ 2024, 01:11

Καλησπέρα, ποιούς DNS Servers χρησιμοποιείς, πήγαινε στην ¨Ενσύρματη σύνδεση 2" και δες στην καρτέλα IPv4, τι τιμές έχεις στα Method και Other DNS Servers? Χρησιμοποιείς IPv6, εάν ναι δοκίμασε να την κάνεις disable.
Ποια είναι τα περιεχόμενα του αρχείου hosts:
cat /etc/hosts

Σύγκρινε τις ρυθμίσεις που έχεις για την ασύρματη σύνδεση με την ενσύρματη, μήπως δείς κάποια διαφορά.
Χρησιμοποιείς κάποιο firewall όπως το ufw, εάν ναι δοκίμασε να το απενεργοποιήσεις.
Επίσης μην αποκλείεις το hardware πρόβλημα, το καλώδιο ethernet δουλεύει σε άλλο σύστημα? Μπορεί να υπάρχει και πρόβλημα με τις θύρες είτε του λάπτοπ είτε του router, έλεγξε τες.
“Long is the way, and hard, that out of hell leads up to light.”
Άβαταρ μέλους
Maras
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό malos » 05 Οκτ 2024, 22:44

Maras έγραψε:Καλησπέρα, ποιούς DNS Servers χρησιμοποιείς, πήγαινε στην ¨Ενσύρματη σύνδεση 2" και δες στην καρτέλα IPv4, τι τιμές έχεις στα Method και Other DNS Servers? Χρησιμοποιείς IPv6, εάν ναι δοκίμασε να την κάνεις disable.
Ποια είναι τα περιεχόμενα του αρχείου hosts:
cat /etc/hosts

Σύγκρινε τις ρυθμίσεις που έχεις για την ασύρματη σύνδεση με την ενσύρματη, μήπως δείς κάποια διαφορά.
Χρησιμοποιείς κάποιο firewall όπως το ufw, εάν ναι δοκίμασε να το απενεργοποιήσεις.
Επίσης μην αποκλείεις το hardware πρόβλημα, το καλώδιο ethernet δουλεύει σε άλλο σύστημα? Μπορεί να υπάρχει και πρόβλημα με τις θύρες είτε του λάπτοπ είτε του router, έλεγξε τες.

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Κάποια στιγμή απενεργοποίησα πάλι το wifi στον υπολογιστή κασι ξαναενεργοποίησα την ethernet. Την ίδια σύνδεση με το ίδιο όνομα.
Όλα ήταν εντάξει. Δεν ξαναμπήκα ωστόσο στο kubuntu. και τώρα δηλαδή από mint γράφω (mate). Δεν πρέπει λοιπόν να είναι θέμα hardware, γιατί εδώ στo mint ποτέ δεν μου το έχει κάνει αυτό. Τουλάχιστον όχι τελευταία, γιοατί όπως είπα το πρόβλημα αυτό το θυμάμαι να το είχα ξανά αλλά δεν θυμάμαι πόσους μήνες πριν ή και κάνα δυο χρόνια. Έχω πρόβλημα να προσδιορίζω χρονικά τμήματα. Αλλά μόλις σκέφτηκα ότι δεν είχα mint πριν ένα και δύο χρόνια.
Τέλος πάντων είναι χρήσιμα αυτά που μου λες και πρέπει να τα μελετήσω.

Ψαρ'ωνω άσχημα που λες για DNS και ποιους χρησιμοποιώ. Δεν μπορώ ούτε καν με απλό γκουγκλάρισμα να καταλάβω τι είναι αυτά. Μόνο ακουστά τα έχω και επικρατεί η θολούρα μέσα μου. Το κατηγοριοποιώ στην ίδιου τύπου άγνοια που έχω στις ρυθμίσεις του firefox.
Κάπου λέει

DNS μέσω HTTPS
Το DNS (Domain Name System) μέσω HTTPS στέλνει το αίτημά σας για όνομα τομέα μέσω κρυπτογραφημένης σύνδεσης, παρέχοντας ένα ασφαλές DNS και δυσκολεύοντας τους άλλους να δουν σε ποιον ιστότοπο πρόκειται να αποκτήσετε πρόσβαση.
Μάθετε περισσότερα
Κατάσταση: Ενεργό
Μάθετε περισσότερα
Πάροχος: Cloudflare
Ενεργοποίηση DNS μέσω HTTPS χρησιμοποιώντας:
Προεπιλεγμένη προστασία
Το Firefox αποφασίζει πότε θα χρησιμοποιεί ασφαλές DNS για την προστασία του απορρήτου σας.
Αυξημένη προστασία
Εσείς ελέγχετε πότε θα χρησιμοποιείται ασφαλές DNS και επιλέγετε τον πάροχό σας.
Χρήση του παρόχου της επιλογής σας
Χρήση προεπιλεγμένης ανάλυσης DNS μόνο εάν υπάρχει πρόβλημα με το ασφαλές DNS
Επιλογή παρόχου:
Μέγιστη προστασία
Το Firefox θα χρησιμοποιεί πάντα ασφαλές DNS. Θα βλέπετε μια προειδοποίηση πριν χρησιμοποιήσουμε το DNS του συστήματός σας.
Ανενεργή προστασία
Χρήση προεπιλεγμένης ανάλυσης DNS

Και έχει επιλογές cloudflare και nextDNS. Εκεί στο "Αυξημένη προστασία". Έβαλα Cloudflare, δεν ξέρω γιατί. Γιατί έτσι.
Και δεν ξέρω γιατί το παραλληλίζω τώρα αυτό με αυτά τα ακαταλαβίστικα στις ρυθμίσεις δικτύου.

Δεν τα εξηγεί και κανένας στα ελληνικά γ*****. Ευτυχώς που ρυθμίζονται από μόνα τους και δουλεύει πάντα η όποια προεπιλογή. Κοίτα εδώ (του mate είναι βέβαια αλλά είναι εξίσου ακαταλαβίστικα)

Εικόνα

Το /etc/hosts ε'ιναι πάντα αυτό που 'ήταν και είναι μια χαρά.

# Standard host addresses
127.0.0.1  localhost
::1        localhost ip6-localhost ip6-loopback
ff02::1    ip6-allnodes
ff02::2    ip6-allrouters
# This host address
127.0.1.1  Το μηχάνημα μου

Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Maras » 06 Οκτ 2024, 23:58

Στον Firefox του Mint έχεις τις ίδιες ρυθμίσεις αυξημένης προστασίας και την ίδια έκδοση Firefox?
“Long is the way, and hard, that out of hell leads up to light.”
Άβαταρ μέλους
Maras
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα