Προβληματικό upgrade από 22.04 σε 24.04

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Προβληματικό upgrade από 22.04 σε 24.04

Δημοσίευσηαπό dim459 » 01 Φεβ 2025, 16:36

Είχα να κάνω upgrade έκδοσης πάνω από 15 χρόνια, καθότι το θεωρούσα ανέκαθεν ψιλοπροβληματικό και προτιμούσα την καθαρή εγκατάσταση.
Τρέχοντας Kubuntu 22.04 και επειδή βαρέθηκα να βλέπω κάθε μέρα το απειλητικό μήνυμα με την αντίστροφη μέτρηση για την λήξη της υποστήριξης, χθες βράδυ είχα την φαεινή ιδέα να περάσω στην 24.04, αλλά επειδή δεν είχα και πολύ όρεξη να το σετάρω από την αρχή, είπα να χρησιμοποιήσω την προτροπή του upgrade tool για αναβάθμιση.
Στα δύο πρώτα στάδια, αλλαγή software sources και downloading packages προφανώς πήγαν όλα καλά.
Απέμενε η αγκατάσταση των ληφθέντων πακέτων και το cleaning system.
Στην εγκατάσταση έφτασε με επιτυχία μέχρι το 99% και εκεί έβγαλε ένα μήνυμα περί αδυναμίας εγκατάστασης του grub-pc και η διαδικασία κόλλησε για τα καλά, χωρίς να με αφήνει να ανοίξω το αναδιπλούμενο τερματικό για να δω το error, απλά πέταξε άλλο ένα μήνυμα το σύστημα μπορεί να ήταν unstable (...σώπα ! ).
Έκανα reboot όπου εν πάση περιπτώσει εμφανίζεται κανονικά grub και το σύστημα μπούταρε κανονικά.
Κατόπιν αυτών έτρεξα :
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo dpkg --configure -a

όπου προχώρησε στην ολοκλήρωση της εγκατάστασης όσων πακέτων είχαν διακοπεί, και επίσης μου έβγαζε ένα μυστήρο μήνημα περί αδυναμίας εγκατάστασης του grub στον δίσκο sdd, ο οποίος είναι ένας μεγάλος hdd μόνο για storage και ουδεμία σχέση έχει με το boot. Τέλος πάντων από εκεί επέλεξα τον sda και η διεργασία ολοκληρώθηκε.
Κατόπιν αυτών έτρεξα :
sudo apt clean

sudo apt autoclean

sudo apt-autoremove

με την τελευταία αφαίρεσε περί τα 220 πακέτα.
Επίσης στο τέλος δοκίμασα και την
sudo apt dist-upgrade

κατόπιν της οποία εμφάνισε ότι δεν υπήρχε κάποιου είδους εκκρεμότητα.

Το πρώτο ερώτημα είναι εάν πρέπει να κάνω κάποια περαιτέρω ενέργεια, πάντως αφού ολοκληρωθεί το boot όλα φαίνεται να λειτουργούν κανονικά, καθώς και τα updates. Εξυπακούεται ότι το σύστημα έχει περάσει στην 24.04 και στα software sources όντως φαίνονται τα repos της noble.

To δεύτερο έχει να κάνει με το αργό boot.
Στην 22.04 (με ssd) από την εμφάνιση του grub μέχρι να φορτώσει γραφικό περιβάλλον έκανε περί τα 20-25 δευτερόλεπτα.
Τώρα κάνει κάτι λιγότερο από δύο λεπτά.
Σκότωσα την splash screen και διαπίστωσα ότι η καθυστέρηση (περίπου ένα λεπτό και 15 δευτερόλεπτα) οφείλεται στο παρακάτω
Job systemd-udev-settle.service/start running

Μόλις προχωρήσει τα υπόλοιπα γίνονται τάχιστα, όπως και τα πριν από αυτό,
Μέσω synaptic επέλεξα την επανεγκατάσταση όλων των αρχείων που εμφανίζει εκγατεστημένα και σχετίζονται με το systemd, αλλά δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια πρόταση και αν η 24.04 κάνει τόση ώρα να μπουτάρει ή το πρόβλημα το έχω εγώ.
Κάθε ιδέα δεκτή.

To τρίτο έχει να κάνει με το key του dropbox (είναι εγκατεστημένο και συγχρονίζει κανονικά). Αν τρέξει κανείς sudo apt update, τσεκάρει όλα τα repos κανονικά, αλλά σε αυτό του dropbox (είχε αυτόματα απενεργοποιηθεί κατά το upgrade, όπως και αυτά του chrome και του opera, τα ενεργοποίησα όλα εκ νέου), βγάζει το παρακάτω :
W: http://linux.dropbox.com/ubuntu/dists/disco/Release.gpg: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details.

Δεν έχω προλάβει να το ψάξω, αν κάποιος το έχει έτοιμο βοηθάει.

Κατά τα λοιπά έχω να παρτηρήσω ότι το upgrade το κάνεις για να μην σετάρεις το σύστημα. Μπορώ να δεχθώ επιμέρους μεταβολές-μικρορυθμίσεις, αλλά όχι στις "χοντρές".
Έτσι μετά το upgrade θεώρησε σωστό να μην κάνει automount αυτόματα τους υπόλοιπους δίσκους πλην του ssd με το λειτουργικό.
Δεν το πρόσεξα για να το αλλάξω από πριν και έτσι έτρεξα τον Clementine (η τεράστια μουσική βιβιοθήκη βρίσκεται στους άλλους δίσκους) με αποτέλεσμα στο update library να μου σβήσει όλες τις καταχωρήσεις και να πρέπει να περιμένω να φτιάξει το library από την αρχή αφού έγιναν mount οι δίσκοι.
Μικρό το κακό, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο πήρε ώρα.
Τελευταία επεξεργασία από dim459 και 01 Φεβ 2025, 17:25, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Re: Προβληματικό upgrade από 22.04 σε 24.04

Δημοσίευσηαπό dim459 » 01 Φεβ 2025, 16:56

Οκ, το dropbox λύθηκε με το παρακάτω
sudo apt-key export 5044912E | sudo gpg --dearmour -o /etc/apt/trusted.gpg.d/dropbox.gpg

Ακολουθήθηκε η πρώτη μέθοδος από το
https://www.omgubuntu.co.uk/2022/06/fix ... -on-ubuntu
Τελευταία επεξεργασία από dim459 και 01 Φεβ 2025, 22:06, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 01 Φεβ 2025, 17:20

Λύθηκε και η καθυστέρηση στο boot με την εντολή
sudo systemctl mask systemd-udev-settle.service

Η λύση επιλέχθηκε από το παρακάτω :
https://askubuntu.com/questions/888010/ ... le-service

Απομένει το πρώτο ερώτημα, θεωρείτε ότι πρέπει να κάνω κάτι επιπλέον σχετικά με τον έλεγχο ή καθαρισμό του συστήματος ;
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Maras » 07 Φεβ 2025, 21:26

Καλησπέρα, εάν δεν βλέπεις προβλήματα κατά την χρήση του λειτουργικού, δεν έχεις λόγο να προχωρήσεις περαιτέρω.
Ένα επιπλέον πράγμα που θα ήλεγχα, θα ήταν τα obsolete αποθετήρια στις πηγές σου, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείς κάποιο πακέτο πλέον στην νέα έκδοση.
“Long is the way, and hard, that out of hell leads up to light.”
Άβαταρ μέλους
Maras
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 08 Φεβ 2025, 18:14

@Maras
Τα έχω τσεκάρει ήδη, δεν έχει κρατήσει κάτι παλιό, είναι όλα από την noble συν αυτά που επανενεργοποίησα.

[offtopic]Παρεμπιπτόντως σε συνέχεια άλλης συζήτησης, αν δεν το έχεις ακούσει ακόμα, άκου το Parasomnia, το καινούριο των Dream Theater. Παραδόξως καλό ! Είναι γνωστό ότι οι Dream Theater είναι το αγαπημένο μου topic θαψίματος-κραξίματος. Τέτοια σπατάλη ταλέντου σε βλαμμένες συνθέσεις ! )[/offtopic]
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Maras » 08 Φεβ 2025, 18:51

Δεν μπορώ τον LaBrie με τίποτα, όσο και εάν προσπάθησα, τους σταμάτησα μετά το Train of Thought.
Για τέτοιου είδους (φλύαρο) progressive βρήκα τους Night Verses και ηρέμησα (instrumental), τσέκαρε.
“Long is the way, and hard, that out of hell leads up to light.”
Άβαταρ μέλους
Maras
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό malos » 09 Φεβ 2025, 11:36

Κι εγώ θυμάμαι είχα κάτι ψιλοπροβλήματα με το upgrade καικ τελικά έκανα καθαρή εγκατάσταση του kubuntu 24.04 .
Βρε dim αφού όπως βλέπω ψήνεσαι να σετάρεις πράγματα! Απλά σε έπιασε εκείνη τη στιγμή η διάθεση να μην μπεις στην διαδικασία. Εμένα πάλι είναι το παιχνίδι μου να σετάρω διαρκώς. Ωραίος πάντως που τα κατάφερες.
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα