Πληκτρολόγιο Motospeed CK104 (Blue Switches)

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Πληκτρολόγιο Motospeed CK104 (Blue Switches)

Δημοσίευσηαπό dim459 » 25 Οκτ 2022, 21:48

Υποθέτω ότι δεν ανακάλυψα την Αμερική, ειδικά οι πιο νέοι της παρέας που ασχολούνται με το gaming, αυτά τα ξέρουν απ' έξω κι ανακατωτά.
Για τους μεγαλύτερους όμως (και επειδή είμαι πανευτυχής με την αγορά μου και θέλω να το μοιραστώ) γράφω τις εντυπώσεις μου από την αγορά του συγκεκριμένου πληκτρολογίου.
Το ζήτημα ξεκίνησε ως εξής : Επειδή είμαι γνωστός Δράκουλας και άκρως φωτοφοβικός, μου αρέσει να κάθομαι με πολύ χαμηλό φωτισμό. Αυτό βεβαίως είχε σαν συνέπεια να μην βλέπω την τύφλα μου στο πληκτρολόγιο και όσο και αν γράφω στα τυφλά, ήταν αναπόφευκτο να κάνω λάθη.
Έτσι αποφάσια να αγοράσω ένα πληκτρολόγιο με φωτισμό. Ποιο όμως ;
Το δεύτερο ζητούμενο ήταν να είναι μηχανικό και όχι μεβράνης.
Το τρίτο να έχει σκληρά πλήκτρα, που απαιτούν μεγάλη πίεση και κατά προτίμηση κάνουν το χαρακτηριστικό "κλικ" στην πληκτρολόγηση (όσοι θυμούνται πληκτρολόγια δεκαετίας 80 κσι αρχές 90 αντιλαμβάνονται τι εννοώ).
Ομολογώ ότι δεν είχα την παραμικρή ιδέα περί των κατηγοριών των διακοπτών των πλήκτρων και αφού άρχισα να googlάρω για πληκτρολόγια χάθηκα.
Τέλος πάντων μετά από σχετική έρευνα διαπίστωσα ότι οι "καλοί" original γερμανικοί διακόπτες είναι οι cherry και η σχετικά αξιοπρεπής κινέζικη απομίμησή τους είναι οι outemu.
Επίσης ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις στην σκληρότητα και τον θόρυβο στα κλικ, με τους red και brown διακόπτες να είναι οι πιο μαλακοί και ήσυχοι (και οι πιο διαδεδομένοι) και τους blue να είναι οι πιο σκληροί και θορυβώδεις. Απ' ότι διάβασα red και brown απαιτούν περίπου 40 gr πίεση στο πλήκτρο, ενώ οι blue 60 gr.
Όντας πλέον πιο ενημερωμένος ξανάρχισα το ψάξιμο, ψάχνοντας πλέον για φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, με blue διακόπτες.
To μοναδικό που βρήκα με cherry blue έπαιζε γύρω στα 150 ευρώ, ποσό το οποίο δεν ήμουν διατεθειμένος να δώσω για πληκτρολόγιο, οπότε επικεντρώθηκα σε outemu blue, όπου όντως υπάρχει πληθώρα επιλογών.
Στα 35 ευρώ βρήκα το Motospeed CK104, το οποίο είχε αφενός μεν πάνω από 1200 κριτικές, αφετέρου δε η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν θετικές.
Στις αρνητικές υπήρχαν παράπονα για κολλήματα πλήκτρων μετά από χρήση μηνών, τα οποία είχαν να κάνουν κυρίως με τα πλήτρα w, a και d, και προέρχονταν από φανατικούς gamers.
Υποθέτω ότι τα συγκεκριμένα πλήκτρα είναι αυτά που τρώνε ξύλο κατά το gaming, παράγοντας που δεν με αποθάρρυνε, αφού δεν παίζω games εδώ και κάτι δεκαετίες.
Έτσι προχώρησα στην αγορά του και καταθέτω τα εξής :
Πρώτον όσοι έχετε μανία με τον ήχο των "κλικ" θα το λατρέψετε ! Τόσο ο ήχος, όσο και η αίσθηση στο πάτημα των πλήκτρων είναι καταπληκτική.
Δεύτερον, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα σας ΜΙΣΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ τριγύρω σας, διότι όταν λέμε τα κλικ ακούγονται το ΕΝΝΟΟΥΜΕ, κάνει ΘΟΡΥΒΟ ! !
Τρίτον, όσοι βολεύεστε σε τέτοιο τύπο σκληρών πλήκτρων θα λύσετε το πρόβλημα της ζωής σας, η ταχύτητά μου στην πληκτρολόγηση εκτοξεύτηκε και τα λάθη μειώθηκαν στο ελάχιστο (πραγματικά νομίζω ότι με ένα άθλιο turbo x φτηνιάρικο πληκτρολόγιο μεμβράνης ενός συνεργάτη μου, χρειάζομαι τον διπλάσιο χρόνο για το ίδιο έγγραφο).
Οι γενικότερες εντυπώσεις : ΔΊνει την αίσθηση ποιοτικής κατασκευής, τόσο στο σώμα (από αλουμίνιο), όσο και στα πλήκτρα, καμία σχέση με αυτά που είχα συνηθίσει σε πληκτρολόγια των 10-15 ευρώ.
Ο φωτισμός ; Αφού ξεπέρασα το αρχικό σοκ ανάβοντας τον υπολογιστή, διότι άρχισε να κάνει διάφορους κυματισμούς στα χρώματα, εναλλαγές χρωμάτων και πολυχρωμίες, κάτι μεταξύ τσίρκου και διαστημοπλοίου, μπήκα στον κόπο να διαβάσω το manual, έτσι ώστε να επιλέξω ένα σταθερό χρώμα της αρεσκείας μου, καθώς και την επιθυμητή ένταση του φωτισμού. Αν θυμάμαι καλά έχει γύρω στα 17 προγράμματα και 8 διαφορετικούς φωτισμούς, όρεξη να έχεις να ασχολείσαι (δεν έχω, βρήκα έναν που μου αρέσει και το άφησα εκεί).
Ο χρόνος θα δείξει για την αντοχή του, δεν νομίζω όμως ότι για την χρήση που το θέλω θα βγάλει το οποιοδήποτε πρόβλημα, ούτως ή άλλως δεν θυμάμαι ποτέ να χάλασα κάποιο πληκτρολόγιο, ασχέτως ποιότητας κατασκευής του.
Συμπερασματικά το προτείνω ανεπιφύλακτα υπό την προϋπόθεση ότι δεν ενοχλείστε από την ένταση του ήχου των πλήκτρων και από την δύναμη που απαιτεί το πάτημά τους. Το τονίζω και πάλι, απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους που ψάχνουν αυτά τα χαρακτηριστικά, οι υπόλοιποι μην σκεφτείτε καν την εκδοχή να πάτε σε κάτι με blue switches, είναι βέβαιο ότι οι red ή brown θα σας εξυπηρετήσουνι καλύτερα.
Σαν γενικότερο σχόλιο, επισημαίνω ότι τελικώς το πληκτρολόγιο είναι κάτι υπερβολικα υποτιμημένο, αφού έχουμε την τάση να δαπανούμε μεγάλα ποσά για άλλα μέρη του υπολογιστή, και δια της βίας κανένα δεκάευρο για το πληκτρολόγιο. Είναι τεράστιο λάθος, είναι η άμεση και διαρκής επαφή με τον υπολογιστή και μία σωστή επιλογή, ανάλογα με τις ανάγκες και τα γούστα μας, σίγουρα θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη.
Το γεγονός ότι έχω γράψει το παρόν μήνυμα στο απόλυτο σκότος, σίγουρα έκανε καλύτερη την δική μου !

ΥΓ : Αν πρέπει να βρω οποωσδήποτε κάτι για να γκρινιάξω, θα αναφερθώ στην γραμματοσειρά του manual, υποθέτω ότι προορίζεται για τον άνθρωπο-αετό. Ειδικά όσοι είμαστε 50+, μάλλον δεν έχουμε τύχη. Τελικώς σκάναρα τις δύο σελίδες του, τις βλέπω στο pc με μεγέθυνση και ησύχασα. Ουουουφφφ.......
Τελευταία επεξεργασία από dim459 και 07 Φεβ 2023, 22:32, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3754
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Re: Πληκτρολόγιο Motospeed CK104 (Blue Switches)

Δημοσίευσηαπό Maras » 26 Οκτ 2022, 19:44

Με τις υγείες σου, καλές πληκτρολογήσεις! Να ξέρεις ότι είναι μεγάλη λαγουδότρυπα τα μηχανικά πληκτρολόγια...
“Long is the way, and hard, that out of hell leads up to light.”
Άβαταρ μέλους
Maras
saintTUX
saintTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1451
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2017, 12:49
Εκτύπωση


Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας

cron