Ακουατικά over ear Edifier WH950BN, bluetooth και ενσύρματα

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Ακουατικά over ear Edifier WH950BN, bluetooth και ενσύρματα

Δημοσίευσηαπό dim459 » 13 Οκτ 2024, 16:57

Ας γράψω μερικές εντυπώσεις για τυχόν ενδιαφερόμενους.
Το ζητούμενο : ακουστικά over ear με δυνατότητα bluetooth αλλα και ενσύρματης σύνδεσης για ακρόαση αποκλειστικά στο σπίτι προκειμένου να μην ενοχλώ τους υπόλοιπους, πχ όταν ακούω thrash στις 2 το βράδυ :shock: Κατηγορία τιμής από 150 έως 200 ευρώ, τα συγκεκριμένα τα πήρα στα 150, από γνωστό κατάστημα, βρίσκονται και ελαφρώς φτηνότερα αν το ψάξει κανείς.
Δεν με ενδιέφερε η χρήση σε εξωτερικό χώρο, δεν μπορώ να κουβαλάω τόσο μεγάλα ακουστικά, χρησιμοποιώ pods για τον σκοπό αυτό.
Εν πάση περιπτώσει εξ αρχής διευκρινίζω ότι η απομόνωσή τους είναι εξαιρετική ακόμα και χωρίς το noise cancelling, όταν η γυναίκα μου βλέπει δίπλα μου τηλεόραση δεν ακούω τίποτα, για την πληρότητα της παρούσης τα δοκίμασα και έξω, εξαιρετική απομόνωση είτε με είτε χωρίς noise cancelling.
H αλήθεια είναι ότι δεν ξεκίνησα γι' αυτά τα ακουστικά, οι αρχικές επιλογές ήταν είτε ένα set της Sony είτε ένα της Audio Technica.
Το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχαν πουθενά διαθέσιμα για ακρόαση και έχω μία απέχθεια να αγοράζω συσκευές ήχου "γουρούνι στο σακί".
Επισκέφθηκα λοιπόν γνωστό πολυκατάστημα ειδών πληροφορικής, προκειμένου να ακούσω όσα είχε διαθέσιμα προς ακρόαση.
Ήταν το πρώτο σετ που άκουσα (όλα ήταν με ενσύρματη σύνδεση) και ομολογώ ότι οι εντυπώσεις από τον ήχο τους ήταν εξαιρετικές, δοκιμάζοντας τις 5-6 διαφορετικές διαθέσιμες επιλογές κομματιών από το deck του καταστήματος.
Είχα την τύχη να υπάρχουν διαθέσιμα για ακρόαση τα Sony WH 1000 xm4 τα οποία κοστίζουν από 300 έως 350 ευρώ και θεωρούνται reference model.
Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν έχουν διαφορά, έχουν μεν το ίδιο σώμα στον ήχο, αλλά τα Sony έχουν μία μικρή μεν αλλά (για τους παράξενους σαν εμένα) αισθητή διαφορά στον "αέρα" μεταξύ των οργάνων, είναι ελαφρώς πιο αναλυτικά. Αξίζει αυτή η διαφορά την υπερδιπλάσια τιμή τους ; Δεν υπάρχει απάντηση, από ένα σημείο και μετά το ένα "κλικ" παραπάνω στον ήχο αυξάνει γεωμετρικά την τιμή, είναι γνωστό. Κατά συνέπεια, όπως είπα για τους παράξενους σαν εμένα την αξίζει, απλά δεν ήμουν διατεθειμένος να δαπανήσω τέτοιο ποσό. Οι περισσότεροι, ίσως να μην την αντιληφθούν καν.
Από απόδοση λοιπόν, αναλογικά με την τιμή, εξαιρετικά, επαρκέστατο και καθαρό μπάσο, εξαιρετικές μεσαίες και καλές υψηλές (όχι ανάλογες των μεσαίων) συχνότητες.
Αν θέλω να τα συγκρίνω με πιο προσιτά μοντέλα, όπως κάποια της JBL από 70 έως 100 ευρώ, τα οποία έχω ακούσει, είναι η "μέρα με την νύχτα".
Αν αφήσουμε κατά μέρος την ενσύρματη σύνδεση, τα υπόλοιπα εξαρτώνται από το είδος σύνδεσης bluetooth που θα επιτύχουμε.
Όσοι προτίθεστε να τα χρησιμοποιείτε με iphone και bluetooth ξεχάστε το. Εξυπακούεται ότι συνδέονται πανεύκολα, μόνο που ο καλύτερος codec μέσω bluetooth που υποστηρίζουν οι συσκευές της Apple είναι ο aac με bitrate maximum γύρω στα 530 kbps. Τα Edifier υποστηρίζουν μεν το μακράν καλύτερο codec ldac (990 kbps) αλλά όχι aac, οπότε με iphone η σύνδεση είναι αναγκαστικά μέσω του βασικού codec sbc, o ο οποίος δίνει υποδυέστερο ήχο.
Για να γίνουν καλύτερα κατανοητά τα παραπάνω περί iphone κλπ, στο σπίτι υπάρχουν διαθέσιμα τα Airpods Max (γύρω στα 600 ευρώ). Τα δύο sets συνδεδεμένα με iphone και καλώδιο έχουν εφάμιλη απόδοση. Μέσω bluetooth όμως η διαφορά είναι αισθητή υπέρ των Airpods Max.
Τα δοκίμασα με κινητό android που υποστηρίζει ldac (πρέπει να το ψάξετε, δεν το κάνουν όλα τα μοντέλα) στο bluetooth και η διαφορά στον ήχο από το iphone ήταν χαοτική.
Για τα δικά μου γούστα λοιπόν με το iphone μου το καλώδιο είναι μονόδρομος (το adapter της apple από lightening σε mini jack κοστίζει γύρω τα 10 ευρώ, υπάρχουν και φτηνότερα).
Ένα άλλο θέμα είναι ότι το ldac ενεργοποείται από την εφαρμογή τους (για android και ios) και προφανώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται σε linux (είδα κάποια bypasses για windows, εννοείται δεν έχω ιδέα).
Σε kubuntu 22.04 αφού άλλαξα τον ήχο από pulse σε pipewire, μου εμφανίστηκε στις διαθέσιμες επιλογές του bluetooth ο codec sbc xq, ο οποίος είναι ανάλογος του aac και αφήνει bitrate μέχρι 550, και έτσι ακούω από desktop και laptop όταν δεν βάζω καλώδιο με αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα. Δυστυχώς παρότι με το pipewire υποστηρίζεται ο ldac δεν γίνεται να το κάνω, αφού όπως προείπα η ενεργοποίηση απαιτεί να γίνει από την εφαρμογή της Edifier όταν τα ακουστικά είναι συνδεδεμένα με bluetooth.
Κατά τα λοιπά η αυτονομία τους είναι θεωρητικά γύρω στις 40 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής, δεν έχω άποψη, μέχρι τώρα έχουν παίξει γύρω στις 20 ώρες και όλα είναι οκ.
Εντυπωσιακά καλή είναι η ποιότητα κατασκευής τους. Τα υλικά και τα μαξιλαράκια τους δίνουν μία premium αίσθηση και είναι απίστευτα βολικά και προσαρμόσιμα.
Εξίσου ποιοτική είναι η σκληρή, επενδεδυμένη με ύφασμα,θήκη αποθήκευσης και μεταφοράς τους.
Τελικά η πρώτη εντύπωση είναι και αυτή που δικαιώθηκε.
Σαν τελικό συμπέρασμα θα έλεγα πως πρόκειται για ακουστικά με εξαιρετικό, για την τιμή τους, ήχο σε ενσύρματη σύνδεση, ενώ μέσω bluetooth ανάλογα με τον τύπο σύνδεσης, πάντως έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν το maximum ποιότητας που το bluetooth μπορεί να δώσει.
Αν κάποιος βρίσκεται μέσα στις προδιαγραφές και προϋποθέσεις που εξέθεσα παραπάνω, συστήνονται ανεπιφύλακτα, δύσκολα θα βρεθεί ανάλογος ήχος στα 150 ευρώ.
Τελευταία επεξεργασία από dim459 και 31 Οκτ 2024, 04:03, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Re: Ακουατικά over ear Edifier WH950BN, bluetooth και ενσύρμ

Δημοσίευσηαπό the_eye » 15 Οκτ 2024, 20:18

Πολύ ωραίο και αναλυτικό το άρθρο σου. Προσωπικά δεν το έχω τόσο με τον ήχο αλλά πρόσφατα άκουσα κάποια ακουστικά που με εξέπληξαν, που θα τα τοποθετούσες ;
AKG K72
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.1
3 Intel Core i3-6100 CPU @ 3.70GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
[url=http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=859]Οδηγοί Ubuntu[/url] [url=http://www.youtube.com/kalaitsa]Βίντεο Οδηγοί[/url]
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 16 Οκτ 2024, 20:18

Κατ' αρχάς να διευκρινίσω ότι δεν τα έχω ακούσει, οπότε όσα σου γράψω είναι υποθέσεις από γενικότερη εμπειρία.
Η AKG είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αξιόπιστους κατασκευαστές όσον αφορά στα ακουστικά.
Κατά συνέπεια την τεχνογνωσία την έχει, οπότε ανάλογα με την κατηγορία τους δεν πρόκειται να βγάλει "πατάτα" μοντέλο.
Από την άλλη πρέπει να λάβεις υπ' όψιν ότι βρίσκονται στην κατηγορία των 50 ευρώ (δεδομένου ότι είναι μόνον ενσύρματα, προφανώς το ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος του bluetooth συνηγορεί υπέρ του ήχου τους).
Δυστυχώς στον ήχο τα πράγματα είναι απλά, η ποιότητα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την τιμή και από ένα σημείο και μετά, το "λίγο καλύτερο" κοστίζει πολύ-πολύ παραπάνω.
Όσα ακουστικά έχω ακούσει σε αυτήν την κατηγορία έχουν θέμα με την απόδοση του φάσματος συχνοτήτων.
Τα περισσότερα δεν έχουν μπάσο, ή ακόμα χειρότερα έχουν ρυθμιστεί προκειμένου να δίνουν μία ψευδαίσθηση μπάσου, η οποία κάνει μεν ένα σχετικό "ντάπα-ντούπα" αλλά μπουμάρει και πνίγει τις υπόλοιπες συχνότητες.
Επιπλέον όλα υστερούν στις μεσαίες συχνότητες και υπερτονίζουν τα πρίμα.
Δεν ξέρω άν έχεις δει ρύθμιση equalizer τύπου κάγκουρα, είναι το γνωστό σχήμα της "λεκάνης" αριστερά τα μπάσα ανεβασμένα, στο κέντρο οι μεσαίες χαμηλωμένες και δεξιά ανεβασμένα τα πρίμα.
Όπως σου είπα δεν περιμένω από τα AKG μεγάλες αποκλίσεις από τα παραπάνω, περιμένω όμως να παίζουν καλύτερα από άλλα αντίστοιχης τιμής.
Το τελικό ερώτημα είναι πάντα αν σου άρεσε αυτό που άκουσες.
Αν σε ικανοποίησαν έχει καλώς, το θέμα είναι να καλύπτουν το γούστο σου και κυρίως τις απαιτήσεις σου από τον ήχο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι για παράδειγμα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ακούν mp3 στα 320 kbps. Εγώ πάλι δυσανασχετώ αφόρητα και αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί που γράφουν ότι δεν γίνεται αντιληπτή η διαφορά μεταξύ lossy και lossless ήχου, είναι απλά κουφοί ή εξυπνάκηδες, ή ακούν μουσική σε καβουρδιστήρι.
Προφανώς έχω αρχίσει και ξεφεύγω από το ερώτημά σου.
Η τελική απάντηση είναι ως εξής : Αν σου άρεσαν και η γκάμα τιμής που μπορείς να κινηθείς είναι κάπου εκεί πάρτα.
Αν πάλι μπορείς τώρα ή στο κοντινό μέλλον να ανέβεις κατηγορία καλύτερα να το ψάξεις καλύτερα ή να περιμένεις.
Θα σου έλεγα γενικώς ότι τα "αξιοπρεπή" μοντέλα ξεκινούν κάπου στα 150 ευρώ.
Εκτός των πλαισίων της ερώτησής σου θα πρόσθετα και τα εξής.
Αν το isolation δεν είναι το ζητούμενο, σε χαμηλή τιμή είναι αρκετά πιθανό να βρεις buds που θα αποδίδουν καλύτερα το συχνοτικό φάσμα απ' ότι τα over ear.
Είχα συνειδητά αγοράσει δύο μοντέλα της JBL (η αλήθεια είναι ακριβότερα, γύρω στα 100 ευρώ), τα οποία ενώ είχαν πολύ καλό ήχο, αμφότερα σταμάτησαν να φορτίζουν, ευτυχώς εντός της εγγύησης.
Εν τέλει με το πιστωτικό κατέληξα να πάρω τα Airpods που τα είχε και η κόρη μου, εν γνώσει μου ότι υστερούν ελαφρώς στον ήχο σε σχέση με τα JBL αλλά είναι "μουλάρια" αντοχής και αξιοπιστίας.
Όπως κατάλαβες από το πρώτο μου post, σε εξωτερικό χώρο θέλω απλά να ακούω και να περνάει η ώρα, οκ και να μην είναι εντελώς της συμφοράς ο ήχος.
Εκεί λοιπόν buds που είναι και πιο βολικά στο μέγεθος.
Μέσα στο σπίτι τα over ear.
Δες και το review του What Hi Fi, είναι αρκετά αξιόπιστοι.
https://www.whathifi.com/akg/k72/review
Ελπίζω να σε βοήθησα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_eye » 18 Οκτ 2024, 13:22

Θα ήθελα μια γνώμη από κάποιον που τα έχει ακούσει. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί τίποτα από αυτά που πολύ σωστά έχεις γράψει.
Γνωρίζω ότι σε προϊόντα τεχνολογίας πάντα παίρνεις αυτό που δίνεις. Απλά η τιμή μεταβάλετε λογαριθμικά και μετά από ένα σημείο για να πάρεις 1% βελτίωση πρέπει να αυξήσεις 100% την τιμή.
Επειδή δεν με ενδιαφέρει το design γενικότερα και στο θέμα του ήχου είμαι "κουφός" εντυπωσιάστηκα όταν τα άκουσα. Βέβαια δεν έχω ακούσει τίποτα που να κοστίζει πάνω από 100€ για να συγκρίνω.
Τα έχω βάλει στην λίστα για αγορά, αφού μου χαλάσουν τα 2-3 που έχω και περιφέρονται στο χώρο μου.

Ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές και την κριτική σου.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.1
3 Intel Core i3-6100 CPU @ 3.70GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
[url=http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=859]Οδηγοί Ubuntu[/url] [url=http://www.youtube.com/kalaitsa]Βίντεο Οδηγοί[/url]
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 18 Οκτ 2024, 21:17

Κατανοητό.
Η αλήθεια είναι ότι στα γνωστά καταστήματα δεν έχει τύχει να δω ποτέ μοντέλο της AKG διαθέσιμο προς ακρόαση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας