Palemoon: Συμπαθέστατο, αλλα....

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Palemoon: Συμπαθέστατο, αλλα....

Δημοσίευσηαπό Fedil » 02 Ιαν 2017, 10:54

Καλημέρα σας και καλή χρονιά.

Η επιλογή browser για το web είναι για εμένα τα τελευταία είναι ένα θέμα που καίει.
"Βάλε chrome", "Οχι μη βάζεις chrome", "Firefox και ξερο ψωμί", "Μα ο Firefox ειναι αργός" κτλ.

Μου αρέσει η επιλογή του χρήστη να επιλέγει ο ίδιος για την περιήγηση του, για την επιλογή του αν θέλει να γίνει tracked απο thrird party μέσα. Γενικά θέλω να προσέχω για την ιδιοτικότητα και αυτό λέω και σε ανθρώπους που τους αρέσουν οι τεχνολογίες και θα ενδιαφερθούν πως να προστατευτούν.

Αφού είχα ξενερώσει με τον firefox που για κάποιο λόγο μου φαινόταν "πολύ βαρύς" και φορτωμένος με ένα κάρο "αχρηστες" για εμένα λειτουργίες, αφού είχα ξεγράψει τον chromium διότι "επιτρέπει την διαρροή" απο το μικρόφωνο αλλα και λόγω οτι τρώει μνήμη, ο midori κρασάρει συχνά, ο qupzilla κρασάρει ακόμα πιο συχνα, με λίγο ψαξιμο και λίγη καλή θέληση κατέλειξα στον Palemoon..

Σαν να μη φτάνει αυτό, το πρότεινα και σε άλλους χωρίς βέβαια να δοκιμάζουν αφού είχαν βολευτεί στα δικά τους. Οχι μόνο χρησιμοποιούσα palemoon στο Debian, αλλα και στο Windows και στο android. Τον τελευταία καιρό με προβλημάτισε οτι ο συγκεκριμένος browser ειναι απίστευτα γρήγορος σε windows αλλα απιστευτα αργος στο linux. Τελικά ήταν θέμα πως το κάνουν compile στο windows με ενα κάρο flags, με autovectorization, autoparallelization κτλ, ενω στο linux με ενα απλο -Ο3.

Εκεί που προσγειώθηκα, ήταν όταν διάβασα απο την ομάδα του palemoon αυτο

https://forum.palemoon.org/viewtopic.php?t=7818
Rumor: "Pale Moon has redirected search engine revenue to its developer"
TRUE
Developing Pale Moon is a full-time job (and then some). It is not a hobby; it is a profession. The browser is free for anyone to download and use, and keeping development up, keeping myself supplied with food, paying rent, etc., and paying for the more than a few servers to provide all additional services needed for its presence on the internet (like the website server, release download mirrors, blocklist server, Pale Moon Sync, the forum, automatic update server, ftp, mail server, CDN) all costs money. This money has to come from somewhere besides donations, because donations simply do not cut it. There has to be enough on the other side of the equal sign. What did you expect; that I would continue to fund the Mozilla Corporation from an independent browser by keeping the search parameters to their Mozilla ones?
In addition, every single other alternative browser out there does this to pay for itself, as well.


Εκεί λοιπόν το πρώτο πράμα που έκανα ήταν να βγάλω τελείως τον Palemoon και να γυρισω σε Gnu/IceCat. Ετσι κι αλλιώς απο θέμα ταχύτητας θα έδιωχνα το palemoon.

Ομως, μη γνωρίζοντας πολλά πράγματα σχετικα με το redirecting απο search engine στον developer, μη γνωριζοντας ακριβως πως δουλευει και πως κανένας προφυλασσεται απο κάτι τέτοιο.. Συμβαίνει με όλους τους browsers αυτο; Πως μπορούμε να το αποφύγουμε;
Debian 10 Buster 64bit
Intel Core i5 CPU M 430 2.27GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Dell Inc. 0JY92C - Dell Inc. Inspiron 1564
ATI Manhattan [Mobility Radeon HD 5400 Series] [1002:68e0]
eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 02) ⋮ eth2: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Fedil
dudeTUX
dudeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 441
Εγγραφή: 06 Σεπ 2009, 16:32
Τοποθεσία: ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκτύπωση

Re: Palemoon: Συμπαθέστατο, αλλα....

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 02 Ιαν 2017, 12:17

Αυτό που αναφέρεται στο quote, είναι πως τα έσοδα από τη χρήση της (προφανώς custom-αρισμένης) μηχανής αναζήτησης, τα εισπράττει απευθείας ο developer του browser. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτό.

Είναι μια αρκετά συνηθισμένη μέθοδος (πχ το Linux Mint χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο ακριβώς για να έχει κάποια έσοδα). Δημιουργείς μια custom έκδοση της "X" μηχανής αναζήτησης, την θέτεις ως προεπιλογή και εισπράττεις μια μικρή αμοιβή από την ίδια την εταιρεία που την αναπτύσσει ανάλογα με την κίνηση την οποία έχεις.

Προφανώς στο θέμα ιδιωτικότητας δεν υπάρχει κάποια αλλαγή, ισχύει ό,τι ακριβώς θα ίσχυε και στην default εκδοχή της μηχανής αναζήτησης.
Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείς μια custom έκδοση της μηχανής αναζήτησης της Google, θα έχεις την ιδιωτικότητα που η Google προσφέρει, αν χρησιμοποιείς μια custom έκδοση της μηχανής αναζήτησης της Duck Duck Go θα έχεις την ιδιωτικότητα που προσφέρει η Duck Duck Go κ.ο.κ.
Έχει σημασία να κατανοήσουμε πως το redirecting στα έσοδα δεν είναι το ίδιο με το redirecting των όρων αναζήτησης (στο κάτω κάτω, οι αναζητήσεις μας είναι άχρηστες για τον ίδιο τον developer του browser. Αυτός που θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει είναι η ίδια η μηχανή αναζήτησης, πχ η ίδια η Google ή η Duck Duck Go).

Αν πάντως για οποιονδήποτε λόγο κάποιος θέλει να μην χρησιμοποιεί αυτήν την custom έκδοση της μηχανής αναζήτησης, αρκεί να την αλλάξει από τις ρυθμίσεις του browser.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση


Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας