Thunderbird και (greek) font hinting

...browsers, email, downloads, torrents, κλπ (όχι προβλήματα καρτών εδώ)

Συντονιστής: the_eye

Thunderbird και (greek) font hinting

Δημοσίευσηαπό nviorres » 05 Φεβ 2009, 16:47

Χαίρεται,

Έχω το εξής πρόβλημα με το Ubuntu 8.10 x64 (αν και από όσο θυμάμαι το πρόβλημα υπήρχε και στις προηγούμενες εκδόσεις).
Χρησιμοποιώ thunderbird για email client και ενώ εν γένει είμαι ικανοποιημένος από τις λειτουργίες του, έχω πρόβλημα στην απεικόνιση των ελληνικών γραμματοσειρών (ανεξαρτήτως γραμματοσειράς - variable width πάντα) και συγκεκριμένα με το hinting. Το περίεργο είναι πως ανεξαρτήτως της γραμματοσειράς που θα επιλέξω για την εμφάνιση αλλά και αυτή που έχει γραφτεί το email, στην προεπισκόπηση (του email) ο thunderbird φαίνεται να επιλέγει τη δικιά του αγνοώντας όλες τις ρυθμίσεις! Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον αντιαισθητικό καθώς η γραμματοσειρά που χρησιμοποιεί (για τα ελληνικά fonts μόνο) έχει πρόβλημα στο hinting! To αποτελεσμα ειναι στην συγγραφή email τα fonts να εμφανίζονται κανονικά (με το σωστό hinting), αλλα οχι και στην εμφανιση! Στέλνοντας δηλαδή ένα email στον εαυτό μου, βλέπω τα σωστά custom-hinted fonts στον editor του thunderbird και μόλις το λάβω βλέπω διαφορετικα, auto-hinted fonts! Αυτό συμβαίνει με τις default ρυθμίσεις με τη μόνη διαφορά πως έχω επιλέξει variable width fonts σε όλες τις σχετικές επιλογές (στο display και στο compose) και HTML email format (δεν μπορώ χωρίς links, έλεος). Δοκίμασα να αλλάξω fonts αλλά καμία τύχη (από dejavu σε verdana με msttcorefonts). Ο evolution client φαίνεται να δουλεύει κανονικά. Παραθέτω και σχετικό screenshot όπου φαίνεται πεντακάθαρα το πρόβλημα.
nviorres
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Thunderbird και (greek) font hinting

Δημοσίευσηαπό linuxman » 05 Φεβ 2009, 16:50

Ρίξε μία ματιά στις Προτιμήσεις στην σύνταξη μήπως εκεί έχει κάτι , άλλα και γενικά στις ρυθμίσεις που έχεις για Γραμματοσειρές .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nviorres » 05 Φεβ 2009, 17:21

Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά δυστυχώς όσο και να ψάξω δεν βγάζω άκρη. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τα HTML emails και δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη γραμματοσειρά στην οποία θα γραφτεί το αρχικό μήνυμα. Επίσης το ίδιο ακριβώς πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλη εγκατάσταση Ubuntu στο laptop μου.
Επισυνάπτω με screenshots τις ρυθμίσεις στα fonts (δεν έχω πειράξει τα config files).

nviorres
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 05 Φεβ 2009, 17:29

Ένα από αυτά που έδωσες
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nviorres » 05 Φεβ 2009, 17:49

Οοοπς!
Μόλις ανακάλυψα κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται κουφό!
Τα email που έχουν πρόβλημα στο displaying των fonts είναι plain text, παρόλου που έχω ζητήσει όλα τα email (που στέλνω) ανεξαιρέτως, να έχουν html μορφή!!
Αυτό το είδα από τα headers και στη συνέχεια έκανα το εξής πείραμα με το ακόλουθο τρελό αποτέλεσμα:
Έστειλα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δύο email στον εαυτό μου, των οποίων η μοναδική διαφορά ήταν ότι στο πρώτο είχα και ένα html link. Το αποτέλεσμα είναι πως το πρώτο έφυγε με content-type multipart/alternative και το δεύτερο με plain-text!
Χμμμμ
nviorres
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nviorres » 05 Φεβ 2009, 17:55

Από ότι φαίνεται αυτή είναι η αναμενόμενη συμπεριφορά από τον Thunderbird και το default setting, με options->format->Auto detect για το κάθε message!
Προφανώς κάποιος τρόπος θα υπάρχει να γυρίσει σε rich text/HTML...
nviorres
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Internet